Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Santa Maria 1/75 od Hellera

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Santa Maria 1/75 od Hellera

Příspěvekod MAT » 14 bře 2013, 08:54

Jelikož jsem souběžně se svojí prvotinou po 30 letech - Cartagenian ship viz viewtopic.php?f=177&t=74450 ,
kde jsem zkoušel „nové“ postupy co se za těch 30 let „objevily“ díky novým barvám atd.. , začal dělat i Santa Mariu 1/75 od Hellera, tak jsem se rozhodl otevřít ještě toto téma a budu sem souběžně dávat fotky, popisovat úspěchy, či neúspěchy atd…

K tomuto modelu jsem přistopil již zodpovědněji. Prostudoval jsem si knihy Ship of Chrystopher Columbus od Xaviera Pastora a Rigging Period Ship Models od Lennarta Peterssona na Radkovo stránkách http://www.radekshipmodels.cz/cz/knihy a tamtéž i plány ke Kolumbovým lodím .
Udělal si podrobný rozpis lanoví, kladek atd .. a objednal u Radka kladky, děla a jiné „blešky“ jak říká přítelkyně . Další doplňky – sudy, vědra, zvon a nějaký materiál na stavbu doplňků zase u http://www.modelylodi.inshop.cz/doplnky/. V knížce jsem našel spoustu zajímavých doplňků na lodi / kuchyně, pumpy … / na které se „pan Heller“ vys… a tak je budu holt muset postupně svépomocně dovyrobit – aby to trochu vypadalo !!

Stavebnice je docela hezká – líbí se mi pěkně udělané boky trupu s velkým žebrováním a hrubýmy prkny, ale na druhé straně pod čarou ponoru už se s kresbou prken nikdo moc nezabýval. Zadní korma klasicky moc nesedí, ale nic, co by troška kytu nespravila, taktéž hlavní paluba vpředu a vzadu nelícuje na 100%, ale jelikož paluby nad ní to schovají, není závada až tak velká. Jedinou chybou z mého pohledu je naprosté "ošizení" lanoví - a řekněme, že to je právě to, cím lze i z plastové stavebnice udělat hezký model. Ale co by člověk dnes chtěl za pár set Kč !! A ve srovnání jak u Soleil Royal zapoměli na zádi udělat balkonovou galerii je to prkotina. Jinak samozřejmě nutnost lehkého dokytování odlitků po vyhazovačích atd…..

Kdyby někdo chtěl vidět, jak vypadá obsah stavebnice, tak ta je kompletně vyfocená na Radkových stránkách. Model jsem umyl v Jaru a po předchozích zkušenostech u „Kartága“, kdy se to později občal loupalo, jsem to pod barvu vždy stříkl speciálním „primerem“ na lakování plastových částí aut. Dal mi ho u nás v servise lakýra z lakovny – popravdě ani nevím kdo to vyrobil, ale funguje to ! Drží to jak čert !
Podkladový nátěr trupu a palub jsem stejně jako u skoro všech dřevěných věcí na lodi dělal akrylovýmy „vodovkama“ Reeves nebo Maimeri http://www.vytvarnepotreby.com/barvy-ak ... c-1_2.html , konkrétně odstínem žlutý okr. Po uschnutí jsem jsem na trupu ještě natřel vystouplá žebra tmavou červenou vodovkou. Vše jsem přestříkl matným bezbarvým lakem. Pak vše přetřel hnědou olejovkou Sienna pálená od Umtonu http://www.vytvarnepotreby.com/barvy-ol ... c-1_5.html , rozředěnou v sikativu. Po zaschnutí jsem to obyčejným hodně tvrdým štětcem a uchošťourama za pomocí ředidla rozpatlal do jakés-takés struktury dřeva a na trupu do takovýho hooodně vošoupanýho odstínu tmavých prken s prosvítajícíma špinavě červenýma žebrama. Trup jsem na závěr znova zalakoval bezbarvým matem a na palubách jsem ještě jehlou částečně „obtáhl“ rýhy prken, přestříkal lesklým lakem a natřel olejovkou Umbra pálená ředěnou sikativem . Po zaschnutí opět štětcem a uchošťourama s ředidlem znovu rozpatlal, tentokrát ve směru prken, až do stadia zvýraznění rýh . Nakonec zalakovat bezbarvým matem.
Taky jsem na palubách vyřízl plastové kryty vstupů do podpalubí a na hlavní palubě nahradil dřevěnou mřížovinou s otvory 1,5 mm od Radka – hned to vypadá lépe.
Přílohy
02 Trup 2.JPG
04 Trup podklad 2.JPG
05 Paluba podklad.JPG
Paluba základ - ta žlutá vypadá úděsně !!!
06 Paluba dřevo 1.JPG
No tohle už trochu vypadá jako dřevo
07 paluba dřevo 2.JPG
08 Paluba dřevo + prkna 1.JPG
Už se rýsujou i prkna
09 Paluba dřevo + prkna 2.JPG
11Trup dřevo 1.jpg
No není to úplně tak jak bych si představoval, ale líp to neumím !
12 Trup dřevo 2.JPG
13 Trup dřevo 3.JPG
Ono to pak na normálním světle v realu vypadá trochu lepší
MAT

• Odpovědět s citací

Re: Santa Maria 1/75 od Hellera

Příspěvekod DORIS » 14 bře 2013, 09:15

Pěkná práce, imitace dřeva vypadá hodně dobře. =D> =D> Také používám doplňky od Radka a pana Čejky z uvedených stránek, hodně to modelům přidá na kráse a realističnosti. Ony ty stavebnice jsou často spíše takový polotovar, který přímo vybízí k vylepšením.
Tak ať se dílo daří!
Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod MAT » 14 bře 2013, 11:45

Děkuju, uvidíme, co z toho vyleze. Já ty plastové modely beru taky jako polotovar, abych se s tím " základem" nemusel vyrábět a pak si pohrál s detaily. Navíc přes zimu u přítelkyně v paneláku není místo na nějakou dílničku / nebo alespoň skříň/ a taky to moc neumožňuje nějaké větší opracování dřeva atd... A v létě když jsem v dílně, tak mám zase v ruce autogen, plech a "patlám" se s autama.
Jo a mimochodem, ocenění od Tebe obzvlášť hřeje, protože zrovna Tvůj model RC je jeden z těch, ze kterých mám obzvláštní deprese !!! To je pak vždy alespoň na panáka. No já se odmalička hrabal snad ve všem / auta, lodě, motorky, motory, barák atd.../ a vždy jsem jakýkoli problém bral jako výzvu a prakticky pokaždý ho relativně uspokojivě vyřešil, ale když vidím Tvůj model, ty detaily a hlavně !!! ty ozdoby na kormě a jinde na trupu ..... To prostě nejde !!! vím co říkám, jen tak cvičně jsem si to vyzkoušel :D a ani nechtěj vědět jak to dopadlo.
Opravdu smekám !!!!
MAT

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 14 bře 2013, 15:43

Děkuji za milá slova. [-o< Já mám taky celkem omezené podmínky a dílnu ani pořádné nářadí k dispozici nemám. Proto nejraději pracuji s papírem, kde stačí i ten základ a nějaké ty zkušenosti. A deprese neměj, všechno se dá naučit, chce to čas a trpělivost, já taky začínala a vypadalo to všelijak. :oops: A stále se mám co učit a zlepšovat.
K ozdobám jsem tu dala video report (a časem budou další), jak je vyrábím, je třeba to zkoušet a trénovat. Jak to dostaneš do ruky, pak už je to pohoda a není problém vymodelovat cokoliv. Moje první figurky vymodelované z moduritu před léty připomínaly hodně abstraktní "umění".... :D

Tak ať se daří, těším se na pokračování Tvého díla.
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod MAT » 15 bře 2013, 08:48

2 Doris

Večer jsem zase koukal na poslední příspěvky u Tvé RC a raději jsem šel na pivko !! Jak říkal můj mladej / teď už pacholkovi je přes třicet !!/ - to mi hlava nebere. Tvůj videonávod jsem sice nenašel, ale můj problém není ani tak v technice - předpokládám modelování pod vodou ( asi nejlépe pinzetou atd..), problém je v tom, že moje šmachtlavý pacičky nedokážou vymodelovat něco co by bylo použitelné !! Asi to bude mým uměleckým Nenadáním – pro mne z umění zbýva holt asi tak jen Kubismus . Ikdyž kdysi jsem modeloval a vyřezával dětem loutky a občas někdo i poznal, kdo je princezna a kdo čarodějnice :

No něco lehce dál k Santě.
Trošku mne potrápil trup pod čárou ponoru, protože jak jsem již psal, tam se „pan Heller“ na nějakou strukturu prken vykašlal. Natírat to světlou barvou se mi prostě na lodích nelíbí, zvlášť ne na těhle hodně starých, protože si navíc myslím, že tehdy tam ještě zinkbělobu nepřimíchavali a byla to jen klasická tehdejší směs asfaltu se sírou. Po několika marných pokusech jen částečně promíchat žlutou s černou aby to při natírání vytvořilo efekt jako vícebarevná zubní pasta jsem to vzdal. Nakonec jsem v sadě vybral nejzářivější žlutou vodovku, která mi nejvíc připomínala síru a tou udělal podklad. Po zaschnutí a zalakování matovým lakem jsem to přetřel olejovou VanDyckovou hnědou a výše popsanou metodou rozšmudlal. Výsledek je vidět na fotce dole. Není to pořád to, co bych si představoval, ale zatím jsem nic lepšího nedokázal. Nakonec to zase tak strašný není a k té opotřebované a ušmudlané lodi to docela jde.
Stěžně a ráhna. Podklad žlutá vodovka, po zaschnutí olejová sienna a rozšmudlat tentokrát ještě před úplným zaschnutím nějakým tvrdým štětcem / používám na to „tvrdý“ kartáček na zuby/ do světlejšího odstínu než paluby. Omotat černými „nitěmi“ odpovídajícího průměru a ty pak trošku „zamazat“ nějakou světlejší barvou. Ne bílou - bylo by to jako jinovatka.
Přílohy
DSCF3808.JPG
DSCF3581.JPG
MAT

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vit » 15 bře 2013, 09:23

Pěkná práce!
Řešil sem to samé a protože sem nenašel moc diskusí na toto téma, různě experimentuju. Taky sem zkusil nalepovat na trup něco tak, aby to vypadalo jako mořské řasy, korýše apod.
A abych dodal lodi ducha, použil sem písek z dovolené u moře a originál mořskou houbu. Ještě to nemam uplně vykoumané, ale někdy to dotáhnu a nafotim.
Přílohy
S4037.jpg
První pokusy:
Život je krásnej 8-)
Vit

• Odpovědět s citací

Příspěvekod MAT » 15 bře 2013, 11:49

Koukám, " zřejmě nějakej slušnej oddíl... " Člověče, vy se mi líbíte !!! Taková blbina nenapadla ani mne :grin: . To musím hned na něčem vyzkoušet !! Zkusím nějakou ceduli posypat pískem do základního laku a pak skusit ten můj postup ! - tím by se měla "rozbít" ta celistvost plastového povrchu !!!
Určitě pak dej fotky jak to vypadá v konečném stadiu. Já teď řeším jak umazat plátěné plachty, aby to bylo prostě neuspořádaně flekatý . No postupně se sem dostanu i s fotkama plachet, tak uvidíme.

Ještě když jsme u toho spodku trupu, tak jsem při prolejzání NETu našel pár zajímavostí - třeba to tu je obecně známé, ale třeba ne. Na větší bitevní lodě z pozdější doby by se možná dalo výhodně použít na měděnou obšíku něco z tohohle
http://www.vytvarnepotreby.com/kovove-p ... -1651.html
http://www.fler.cz/zbozi/medena-samolep ... mm-2723546
MAT

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 15 bře 2013, 18:08

Skvělá práce kluci! =D> =D>
To Vit: Výborný nápad, je to jako opravdové. Napadlo mne, že takovým stylem by šlo perfektně upravit model Černé perly nebo Holanďana z pirátů, bylo by to dokonalé. 8-)
To MAT: Posílám odkaz, kde ta videa najdeš. A neboj, není to tak náročné, jak se zpočátku může zdát. Já to taky neuměla a nakonec jsem se naučila ten matroš zvládnout a "musí mne poslouchat".... :D
http://modelforum.cz/viewtopic.php?f=17 ... 5#p1419315
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod MAT » 16 bře 2013, 08:46

Díky za odkaz, zkouknu to. A na tu Černou perlu se chystám po Santě - ušmudlanější model jsem už nesehnal :grin: tam bych se mohl vyřádit !!
MAT

• Odpovědět s citací

Příspěvekod MAT » 18 bře 2013, 08:49

Tak zase pá foteček mýho snažení - Vyzbrojení Santy
Ve stavebnici byly čtyři palubní děla - chamber guns a čtyři menší „ ruční“ swivel guns. Ale provedení od Helleru mne moc / spíš vůbec/ nenadchlo – viz obrázek, protože se obrázkům z literatury podobalo jen vzdáleně a to ještě v mlze. Ruční zbraně šly sice po pár úpravách a natření použít, ale hlavně pro děla letěly do bedny se zásobním materiálem. Objednal jsem pěkné odlévané hlavně od Radka a lafety upravil. Je mi jasné, že lodní děla v tehdejší době neměla kolečka / maximálně 2 vpředu / a asi nebyla vyvázána jak jsem to udělal já, ale za 1. se mi to takhle líbí víc, a za 2. nejsou skoro vidět a bral jsem to taky jako zkoušku a test jak se to dělá, abych, až se pustím do nějaké 50ti a více dělové lodi, věděl, co mne čeká . Takže jsem z korálků vyrobil kolečka, na lafety jehlou trošku „vyryl“ prkna, natřel jsem to výše uvedenou
metodou jako dřevo, přivázal hlavně alespoň trošku podle knižní předlohy a dodělal úvazky děl s kladkostrojem podle knížek / samozřejmě z pozdějších let/. Výsledky jsou vidět na následujících obrázcích
Přílohy
01 stavebnice.jpg
02 Ruční.jpg
03 Dělo.jpg
04 Děla.JPG
05 Děla.JPG
06 děla.JPG
MAT

• Odpovědět s citací

Příspěvekod MAT » 21 bře 2013, 10:06

Tak zase pár dalších obrázků.

Čluny a pumpy.
Ve stavebnici jsou sice čluny dva, ale prakticky bez jakýchkoli doplňků a vybavení. Nakonec jsem se kvůli místu na lodi a rozmístění věcí po palubách rozhodl použít pouze větší člun. Napatinován na dřevo / plast bohužel nemá žádnou žnatelnou strukturu dřeva/ byl jstejnou metodou jako vše dřevěné na lodi. Podle jiných modelů a knížek jsem i částečně doplnil vybavení . Za prvé kormidlo !! s pantama, přidal jsem také alespoň čtyři vidlice na vesla spolu s vesly . Dále kotvu s lanem, přidělal jsem i patku a držák stěžně, Ke stěžni jsem ještě vyrobil „svinutou plachtu na ráhnu. To vše přivázal ke člunu, ten posadil na vyrobený podstavec a přivázal na palubu jak je vidět na posledním obrázku.
Lodní pumpy byly na modelu opominuty úplně, tak jsem jako předlohu použil obrázek z knížky o Kolumbově flotile / viz v příloze./ a trochu si to přizpůsobil. Dlouho jsem nemohl najít nic, co by se hodilo na výrobu. Ale nakonec jsem použil jehly k injekčním stříkačkám. Umístění pump je okouknuto z některých jiných plánů na Santu. Na posledním obrázku je vidět zkompletovaný člun na palubě a pumpy blízko patky hlevního stěžně.
Přílohy
01.jpg
02.jpg
03.jpg
04.jpg
05.jpg
06 pumpa.jpg
07.jpg
09.jpg
10 umístění člunu a pump na palubě.jpg
MAT

• Odpovědět s citací

Příspěvekod MAT » 26 bře 2013, 11:44

Dalších pár drobností na loď – kuchyň a kotevní vrátek

Ve stavebnici opět úplně chybí kuchyň a kotevní vrátek taky není úplně dokonalý. Nalezl jsem na některých plánech a i v knize o Kolumbově flotile jednoduché nákresy předpokládané kuchyně / viz obrázek/, tak jsem si to trochu přizpůsobil a z tlf karty jsem vyrobil kostru kuchyně, kterou jsem „obezdil“ , dodělal mříž na oheň, oheň, pár hrnců a celé to namaloval a napatinoval – výsledek je vidět na obrázcích včetně umístění na lodi. Co se vrátku týče, doplnil jsem ho o tyče na otáčení vrátkem a o jakýs takýs „sloupek s rohatkou“, který fixuje bubny vrátku. Na ty jsem navinul kotevní lana, a zbytek délky lan jsem smotal a přilepil pod přední palubu. Na druhý konec lan přijdou zvenčí lodi přivázat kotvy.Vrátek je vidět na posledních dvou obrázcích.
Přílohy
01.jpg
02.jpg
03.jpg
04.jpg
05.jpg
06.jpg
07.jpg
08.jpg
09.JPG
MAT

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vit » 26 bře 2013, 11:58

Tak to je nádhera! =D> [-o< =D>
Život je krásnej 8-)
Vit

• Odpovědět s citací

Příspěvekod MAT » 26 bře 2013, 15:50

Děkuju !!
Ale popravdě, když se tady podívám na některé ostatní kouzelníky / Doris, Krčmář, Bonaventura atd..../ tak si stejně připadám jenom jako takovej "šestákovej břídil " :D :D .

No a jak se Maria pomalu blíží do konce, tak jsem dnes objednal Black Swan. Chci to udělat hooodně dočerna jako byla Black pearl, tak uvidíme, ale ono už brzo začne být teplo a jak bude v garáži přijatelně, tak to přerušuju až do zimy !! Tak si zatím v práci / není nic moc co dělat / sestavuju plánky lanoví, co doobědnat atd .
Náhodou jsem narazil na http://obchod.valka.cz/product_info.php ... ie-Pirates :shock: , tak to objednám - k Black Pearl by to mohlo být jak dělané !!! :D
MAT

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Paryzek » 26 bře 2013, 23:06

Šestákovej břídil :grin: , vždyť to vypadá suprově.Ta kuchyň je skvělá a nejenom ta.A v týhle velikosti? Sakra určitě se nemáš za co stydět.Ta sebekritika mi přijde zbytečná, a nejen v tomhle téma.
Můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je tak všechno, co se proti tomu dá dělat.
J.Cimrman
. . . já se s tím nějak poperu . . .
Paryzek

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno