Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

HMS Fly (1:64) - Victory

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

HMS Fly (1:64) - Victory

Příspěvekod vths » 06 pro 2012, 16:40

Rozhodnutí ohledně další lodě padlo celkem daleko od L'Hermione. Dneska mi dorazila tahle krásná stavebnice, která však musí počkat na dokončení Race Horse, ale není důvod, proč se s ní neseznámit. Vadilo mi, že stavebnice obecně mají na webu špatnou prezentaci ohledně toho, co obsahují, takže to tímto trošku napravím. Kvalita mi přijde opravdu výborná, ať už jde o návody, výlisky nebo dřevo, jen překližka s kýlem je malinko ohnutá, takže její narovnání bude hned první věc, kterou na Fly spáchám.

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Zatím to teda nechám spát a po dokončení koníka budu pokračovat...
Naposledy upravil vths dne 26 led 2013, 22:44, celkově upraveno 1
vths

• Odpovědět s citací

Re: H.M.S. Fly (1:64) - Victory

Příspěvekod horas » 06 pro 2012, 16:56

Byl jsem se na stavebnici podívat a třeba lišty jsou o dost lepší než to, co má v krabicích Caldercraft. Bude z toho pěkná loď
Obrázek Obrázek
horas

• Odpovědět s citací

Příspěvekod vths » 24 led 2013, 22:27

Abychom tu trošku oživili, tak si ukážeme kostru. Díly jsou laserem vyřezaný velmi dobře, okraje nejsou moc spálený, takže lepené části stačí jen mírně přibrousit. A hlavně k sobě jednotlivý díly kostry přesně sedí, takže je v podstatě nemožný to poskládat špatně, ale samozřejmě jsem musel jistit pravé úhly a k tomu dr u dalších žeber výborně hodila spodní paluba. Musel jsem jen trošku přihnout kýlovou část, k čemuž dobře posloužilo vypoulený sklo rozpálených kamen. Asi ho budu využívat i pro plaňky :)

Plánuju ještě do kostry dodělat otvory pro kovový trubičky pro lepší umístění na podstavec, dál někam zapustit kabel pro osvětlení kajut a pak především úpravu zádě kvůli onomu osvětlení. Z toho důvodu jsem zatím nepřilepil tři poslední žebra.

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek
vths

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vasek » 25 led 2013, 10:29

Koukam, ze Fly ma kostru z preklizky, ja ji mam na Mercury z MDF desky, osobne bych radsi tu preklizku, stavim radeji z prirodnich materialu nez z pilin spojenych sajrajtem z ropy (ikdyz preklizka taky neni zadna hitparada, ale porad lepsi), Chris Watton pouziti MDF zduvodnoval tim, ze ma konstantni tloustku, ta se muze totiz u preklizky dodavku od dodavky lisit, a proto se muze vypalovat z MDF s mensimi tolerancemi. Co se mi u Victory models moc libi, je kvalita materialu planek a kulatiny, to se s Artesania Latina neda vubec srovnavat, tam je to des, zubaty okraje, stopy po zubech pily.....
Vasek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod vths » 25 led 2013, 10:41

Jo, kvalita kulatiny a planěk je u Fly výborná, teda s jednou výjimkou. To jsou plaňky pro paluby (tanganika), který mají chlupatý okraje a bude třeba je upravit. Ale na to mám dobrou průpravu z Racehorse.
vths

• Odpovědět s citací

Re: HMS Fly (1:64) - Victory

Příspěvekod vths » 27 led 2013, 18:52

Dneska jsem připravoval kostru na to, aby první plaňkung byl co nejjednodušší, takže jsem popadnul balsu a začal vyplňovat mezi žebry vepředu a pak ještě jednu vrstvu dal dozadu. Pak jsem hodinu čuchal balzový prach s rozpálenou bruskou v ruce a výsledek je plný čumák lodi a můj nos.

Zatím jsem nepřilepil příď a kýl, protože chci nejdřív spáchat první vrstvu a tu zabrousit tak, aby druhá vrstva dobře padla a navazovala právě na kýl, příď, atd. Menší dilema mám ohledně hlavní paluby, která rozhodně nepůjde celá a pokrytá plaňkami umístit, takže buď ji oplaňkuju a přepůlím a nebo ji tam nacpu v celku a oplaňkuju až na místě, což mi zatím připadá jako lepší řešení. Zadní a přední část této paluby stejně nebudou vidět, takže ji nemusím oplaňkovat ultrasprávně (aby plaňky kopírovaly tvar lodi), což si nechám až na vrchní paluby.

V návodu je mimochodem uvedeno, ať nejdřív hlavní palubu oplaňkuju jen částečně a dám na ni napříč dvě plaňky, které to prozatím zakončí, což mi teda připadá jako kardinální blbost, takže to dělat nebudu (viz zde http://modelshipworld.com/phpBB2/files/ ... 19_648.jpg)

Obrázek

Obrázek
vths

• Odpovědět s citací

Příspěvekod vths » 27 led 2013, 21:38

Vykašlal jsem se na plaňkování paluby před jejím umístěním, takže jsem ji rozpůlil, což bylo celkem nutný, a vměstnal na místo. Rozpojené části jsem pak ale opatřil výztužemi, aby zase vznikla rovná plocha a teď už se můžu pustit do plaňkování.

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek
vths

• Odpovědět s citací

Příspěvekod vths » 28 led 2013, 22:55

Začínám plaňkovat hlavní palubu. Nejdřív byla na řadě výroba udělátka ze dvou kusů dřeva polepených brusným papírem, skrz které protahuju chlupatý plaňky z tanganiky. Odchlupatí je to rychle a pohodlně.

Pro naznačení spár jsem místo počmárání hran planěk tužkou začal mezi ně cpát tenkou černou niť, což jde překvapivě dobře a nevypadá to snad ani špatně. Nebo to není úplně dobrý nápad?

Obrázek

Obrázek

Obrázek
vths

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 28 led 2013, 23:06

Já bych měl asi strach, že při broušení planěk se mi roztřepí ty nítě, nebo že se to ve spárách nepravidelně zanese dřevěným prachem. Jsem na Tvůj pokus zvědavý. Myslim, že už jsem se někde s podobným postupem setkal.
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vasek » 28 led 2013, 23:17

Ja zkousel testovaci vzorek: nite, tuzku a za 3. nalepit planky trochu od sebe a do mezer zanest akrylovou cernou obarveny Herkules a nechat zaschnout, nejlip mi vysla ta tuzka, ty nite jsou hrozne nachylny na rovnomerny brouseni, nekde clovek trochu pritlaci a je to hned videt.
Poradi: nit, Herkules, tuzka. Ta nit a tuzka jsou jeste osetreny lnenym olejem. Ale je pravda, ze jsem pouzil prvni nit, ktera mi prisla pod ruku a byla asi moc tenka.
DSC08316.jpg

Na upravu hran planek se mi osvedcilo nalepit na 20mm sirokou smrkovou listu dalsi listu hranol o strane o 1mm mensi, nez sirka planek, po delce, aby tvorily pravy uhel, dat vic planek dohromady a dalsi listou o 1mm mensi pridrzet z druhe strany, stahnout sverkami a po hranach tech planek bousit smirglem nalepenym na necem pevnem.
DSC08317.jpg

Naposledy upravil Vasek dne 28 led 2013, 23:26, celkově upraveno 1
Vasek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod vths » 28 led 2013, 23:21

S prachem neni problem, na to staci hrubsi stetec a prebrousit uz jsem jednu cast taky zkusil a zatim se nic netrepilo. Uvidim, co to udela po trosku silnejsim brouseni a nalakovani.

Vasek> ohledne tuzky si prave myslim, ze ta nezajisti tak tlusty spary, jak by mely byt
vths

• Odpovědět s citací

Příspěvekod VVS » 29 led 2013, 11:48

Moc hezká stavba. Spáry mezi prkny paluby jde naznačit i papírem dá se víc planěk k sobě aby vznikla hrana na kterou de pohodlně lepit nalepí se černý papír tlouštky dle spáry ,klidně i výc vrstev . Pak se to rozřeže ,při tenkém papíru jde i natrhat a plaňky se lepí odpadá tak nebezpečí roztřepení nitě při broušení a je to i rychlejší . Papír nebarvit na černo tuší já sem to udělal a úspěšně sem si zničil palubu na Baunty při broušení ta tuš dělá prach který se zažere do dřeva a nejde vyčistit čím víc se tu šudlá tím je to černější. Při použití černého papíru z papírnictví toto nebezpečí nehrozí. Ať se stavba daří.
VVS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod BRadek » 31 led 2013, 12:18

Přesně tak jak píše VVS. Palubní a jiné plaňky se pevně sevřou svěrkou nebo ve svěráku a na ně se jako na hřbet knihy nalepí černý papír disperzním lepidlem. Ideální je podle zkušeností starších modelářů černý fotografický papír - papír do něhož jsou zabaleny nové fotografické papíry. Ten nyní seženete třeba ve fotolabech a podobně. Po zaschnutí se plaňky rozevřou jak listy v knize a skalpelem rozřežou.
Radek
Plachetnice jsou můj svět,
na stránkách http://www.HiSModel.com
může každý svůj koráb začít stavět
BRadek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod vths » 31 led 2013, 12:37

OK, díky. O papíru jsem uvažoval, ale nechtělo se mi do toho především kvůli tomu, že ty plaňky jsou jen 0,5mm tlustý. Takhle to ale s 0,25mm nití vychází dobře. Dá se to zbrousit, aniž by se třepila.
vths

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vasek » 31 led 2013, 12:41

Tohle je dle meho nazoru asi nejelegantnejsi reseni, ale s plankami 0.5 mm co mam v kitu ja si to nedovedu predstavit. U Fly to ale vypada na 1mm, to uz by mohlo jit. Na Mercury mam planky predvypalene do paluby laserem, ale moc se mi to nelibi, protoze je to na nekterych mistech rozmazane, takze budu urcite hledat alternativu.
Vasek

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno