Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Revell Pirate Ship 1:72 - První model

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Revell Pirate Ship 1:72 - První model

Příspěvekod Razielus » 30 bře 2018, 20:26

Zdravím všechny modeláře!

Z prvu bych rád napsal pár vět, proč jsem tady. Když jsem byl mladší, tak jsem lepil plastikové modely, ale vždy mým cílem bylo to, aby to bylo vše rychle hotové. Dnes v dospělosti jdu na to úplně opačně, jde o to si to vše užít a dělat to tak dlouho, dokud to pro mne nebude dokonalé.. :) Chtěl jsem se vrátit k modelařině a přemýšlel jsem, co lepit. Vzhledem k tomu, že nechci dopadnout tak, že budu mít doma vytrínky s letadly a tanky (manželka by to nedala.. :)), ale ani mě ta vidina nepřipadá pěkná, tak jsem zvolil plachetnici, jakožto něco, co i honosně vypadá a může být krasným doplnkem. Zvolil jsem tuto lod a koupil jí. Také jsem zakoupil vše, co jsem vyzjistil, vč. airbrushe, veškeré nářadí, washů, laků atd.. Studuji veškeré techniky, ale k těm lodím toho moc na netu není, hlavně postupy barvení a tím bych se prosím rád zeptal:

Jsem před prvním barvením paluby a vytvořil jsem si postup takový:

1. odmastit plast
2. rydlem protáhnout spáry mezi mezi prkny paluby, pro větší plasticitu
3. nastříkat světlou akrylovou barvou (Tamiya)
4. nalakovat ?? - (a ted nevím správný postup, jaký lak před olejem, nebo až po, leský - pololesk - matný)
5. nanést olejovou barvu (zvolil jsem Umton Natural Sienna)
6. nalakovat ??
7. nanést wash (tady také ještě tápu, jak udělat opotřebení po dlohodobě stékající vodě atd..)
8. přestříkat matným lakem

Každá rada, jak jste postupovali vy, mi moc pomůže.. jako předlohu jsem si vzal toto forum, tak by to mělo cca vypadat.. :))

http://cs.finescale.com/fsm/modeling_su ... 74326.aspx
Razielus

• Odpovědět s citací

Re: Revell Pirate Ship 1:72 - První model

Příspěvekod Ondras71 » 30 bře 2018, 21:29

Zdravím Tě na modelforu. Prvně Ti chci sdělit, že Tvé rozhodnutí se stavbou plachetnice je dobrá volba..!! :cool: :cool: Koukal jsem na tuto loď na netu, je to ona..?
Revell pirate ship.jpg

Je to moc pěkná loď, tady najdeš hodně stavitelů, kteří dělají z plastu dřevo, určitě Ti poradí!!! Já zůstanu u dřeva a budu Tvou stavbu sledovat. ;-I Držím palce!! O.
Ondras.

,,To muselo dát práci! A přitom taková blbost.."
Postaveno: President viewtopic.php?f=177&t=90230
Rozestavěno: Roter Lowe viewtopic.php?f=177&t=114576
začátky: viewtopic.php?f=180&t=98135

Člen pořádajícího klubu: https://wchs-c-2023.klom-admiral.cz/cz
Ondras71

• Odpovědět s citací

Příspěvekod VVING » 30 bře 2018, 21:53

Zdravím dalšího navrátilce s podobným příběhem, jaký je mi vlastní. =D>
Úplně stejně jsem modelařil v mládí a přesto že jsem měl přístup k tehdy Tuzexovým stavebnicím, nedovedl jsem to zůročit. A teď na stará kolena se bavím stavbou, která mne baví a naplňuje víc než hotový model. Stavím sice z papíru ale je to v podstatě stejný materiál jako plast. Lak, přebrousit a pak už se s tím pracuje jako s kitem. Základ, zvýraznění textury a nakonec šmutzig jak já říkám wethwringu, nebo patině. Postupů je spousta i na Youtube, dají se aplikovat postupy i z letadel a jiných modelů a já zrovna nejsem ten, který by mohl radit. Sám pořád hledám svoje postupy jak z papíru udělat hezkou napodobeninu dřeva.
Přeji hodně zanícení do stavění a barvení, pochlub se každou maličkostí, která se ti povede a udělá ti radost i tím co se ti nedaří a jak to nedělat. O radu tady prosit nebudeš muset, všichi se rádi podělíme o své zkušenosti, ale svou cestu si musíš najít sám.
Stavím pro radost ze stavby, hotový model je už jen odměna.
VVING

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Razielus » 31 bře 2018, 08:03

Ondras71 píše:Zdravím Tě na modelforu. Prvně Ti chci sdělit, že Tvé rozhodnutí se stavbou plachetnice je dobrá volba..!! :cool: :cool: Koukal jsem na tuto loď na netu, je to ona..?
Revell pirate ship.jpg

Je to moc pěkná loď, tady najdeš hodně stavitelů, kteří dělají z plastu dřevo, určitě Ti poradí!!! Já zůstanu u dřeva a budu Tvou stavbu sledovat. ;-I Držím palce!! O.

Děkuji za přijetí, také zdravím. Ano je to ona. Rád se podělím se vším.. (:) Dřevo mam výhledově naplánováno jako druhý model, ale to je finančně o dost dražší, už takto prvotní investice je kolem 10k. Takže uvidím, jak dopadnu u této lodi, pak se mi moc libi HMS Victory 1:84 od ModelSpace, ale to hoodně předbíhám.
Razielus

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Razielus » 31 bře 2018, 08:09

VVING píše:Zdravím dalšího navrátilce s podobným příběhem, jaký je mi vlastní. =D>
Úplně stejně jsem modelařil v mládí a přesto že jsem měl přístup k tehdy Tuzexovým stavebnicím, nedovedl jsem to zůročit. A teď na stará kolena se bavím stavbou, která mne baví a naplňuje víc než hotový model. Stavím sice z papíru ale je to v podstatě stejný materiál jako plast. Lak, přebrousit a pak už se s tím pracuje jako s kitem. Základ, zvýraznění textury a nakonec šmutzig jak já říkám wethwringu, nebo patině. Postupů je spousta i na Youtube, dají se aplikovat postupy i z letadel a jiných modelů a já zrovna nejsem ten, který by mohl radit. Sám pořád hledám svoje postupy jak z papíru udělat hezkou napodobeninu dřeva.
Přeji hodně zanícení do stavění a barvení, pochlub se každou maličkostí, která se ti povede a udělá ti radost i tím co se ti nedaří a jak to nedělat. O radu tady prosit nebudeš muset, všichi se rádi podělíme o své zkušenosti, ale svou cestu si musíš najít sám.

Také zdravím, cestu hledám, sleduji youtube tutoriály a mám tu testovní levné modýlky, na kterých si to zkouším, než to nanesu na lod.. :)
Razielus

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Razielus » 03 dub 2018, 17:09

Tak jsem pokročil, ale přemýšlím, jak sem vložit obrázek.. ale já na to přijdu..:))
Razielus

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 03 dub 2018, 18:03

Ahoj, obrázek jde vložit jen do max velikosti 500kB, soubory .jpg, pro jeden příspěvek je, myslím, omezen počet na max 10 obrázků.
Dole máš ikonku s přílohou, dáš "zvolit soubory", vybereš obrázky ze svého PC a odešleš. Pak je můžeš postupně vložit do příspěvku.
Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod VVING » 03 dub 2018, 18:05

pod editorem přízpěvku lze vybrat soubor a odeslat na server. Pokud chceš obrázky v konkrétním místě přízpěvku, zvolíš "umístit do přízpěvku"
:roll:
qTox_Screenshot_2018-04-03 15-17-07.581_cr.jpg

Stavím pro radost ze stavby, hotový model je už jen odměna.
VVING

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Razielus » 03 dub 2018, 18:07

Začal jsem podstavcem, základ je Revell email, pak jsem použil olejovou barvu Umton Burnt Sienna. Výsledek se mi zdá celkem v pohodě, ale mohlo by to být lepší. :)

https://flic.kr/p/232S8Jm

https://flic.kr/p/232S9a1
Naposledy upravil Razielus dne 03 dub 2018, 18:10, celkově upraveno 1
Razielus

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Razielus » 03 dub 2018, 18:10

nechce mi to odkazovat na flickr.com, ještě to zkoumám..:)
Razielus

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Razielus » 03 dub 2018, 18:11

tak alespon takto v odkazu, jestli neva..
Razielus

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Razielus » 03 dub 2018, 18:15

Zítra bych ho mohl dodělat kompletně, když práce dovolí, ještě musím dolepit okrasné sošky a detaily na dřevě natřu zlatě
Razielus

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Razielus » 04 dub 2018, 08:31

DORIS píše:Ahoj, obrázek jde vložit jen do max velikosti 500kB, soubory .jpg, pro jeden příspěvek je, myslím, omezen počet na max 10 obrázků.
Dole máš ikonku s přílohou, dáš "zvolit soubory", vybereš obrázky ze svého PC a odešleš. Pak je můžeš postupně vložit do příspěvku.

Zdravím a děkuji za info. Mám zrcadlovku, která fotí ve velkém formátu, což znamená, že bych před každým vložením obrázku ho musel zkomprimovat. Jak to děláte Vy? To po focení pak obrázky komprimujete vždy před vložením třeba v Photoshopu?
Razielus

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 04 dub 2018, 08:36

Ano, každou fotku, kterou chci přidat na fórum, musím zmenšit pod 500kB, úpravy dělám v Zoneru. Je to rychlovka. Jinak taky fotím zrcadlovkou.
Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Razielus » 10 dub 2018, 20:37

Tak jsem trošku zamakal. V první fázi jsem zkoušel dělat povrch dřeva. Použil jsem Revell email jako základovku (příště teda už budu volit akryl a nejlépe od MRP), pak jsem stětcem rozetřel olejovou barvu, hrubým kartáčkem na zuby setřel a nastříkal lesklým lakem od Gunze. Pak jsem ještě trosku zašpinil podpalubí černým washem od Humbrol, s výsledkem jsem celkem spokojen, zkoušel jsem taky rytí, ale skončil jsem u jedné čáry, to mi bohužel moc nejde, tak jsem to vzdal.., je to vidět na třetí fotce, ale je to podpalubí, tak to nebude ve výsledku vidět :))

rsz_img_8353.jpg

rsz_img_8348.jpg

rsz_1img_8354.jpg

Palubu bych chtěl trošku mín zašpiněnou (zatím, třeba se to změní..), tak jsem zatím nepoužil wash:

rsz_img_8352.jpg

Pozlatil jsem stojánek:

rsz_img_8346.jpg

Další barevné kombinace je pro mne celkem těžký trefit, aby to bylo hezký, tak jsem dneska koupil odstíny oleje, které se mi líbí a udělal si vzorník, abych se v tom trošku zorientoval, písmo moje je strašný, jsem levák a bál jsem se, že si to rukou rozetřu, samozřejmě jsem totiž začal z leva :D:

rsz_1img_8344.jpg

A nakonec taky jsem začal dělat děla, kterých je třicet dva, mám je tak z 80% hotový, ale jde to pomalu..

rsz_img_8356.jpg

Přílohy
rsz_img_8349.jpg
Razielus

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno