tuhle helleráckou stavebnici jistě všichni znáte, takže není třeba nijak představovat.
Já jsem ji původně nechtěl v sekci Rozestavěno ani prezentovat (stavba se moc neliší od Phénixe, kterého už tady mám) a hotový model jsem pak chtěl dát až do galerie. Ale protože jsem sotva v polovině a protože je to tady až na pár výjimek samý "anglán" (a taky převaha dřevěných modelů nad plasťáky), rozhodl jsem se, že pár fotek ze stavby přeci jen dám i sem.
Kdysi dávno - před nějakými 10-12 lety, ještě v době bez internetu, byla Siréna mojí "prvničkou". Splácal jsem si ji tehdy během snad 3 měsíců jen tak pro radost a nemaje žádné další znalosti o lodích, tak čistě podle helleráckého návodu. Postupem času jsem ale o plachetnicích začal sbírat nějaké, zpočátku jen velmi kusé, informace - a záhy jsem poznal, jak naivně jsem tehdy Sirénu postavil. A znáte to chlapi přece sami - na své první nikdy nezapomínáme, že?

Takže jsem věděl, že jednou se k Siréně ještě vrátím a zkusím ji postavit jednak lépe - a jednak odstranit ty největší, do očí bijící nesrovnalosti, jako jsou přesazené horní nástavby (namísto aby se směrem nahoru zužovaly, pro zachování stability celé lodi,tak u hellerů prostě vymysleli, že na trup Phénixe jednoduše nasadí další část - líbivou sice na na pohled v krabici, ale u reálného modelu je to pak už horší), nebo předimenzovaná galionová socha.
Výsledkem - a to ani v případě, že by se mi mimořádně povedl - nicméně nemůže být a nebude reálná loď, ale má idealizovaná představa, při které jsem vycházel jak ze sesterského Phénixe, tak hlavně z mých nepříliš velkých technických zručností a možností
](./images/smilies/36_1_42.gif)
Ale dost řečí a vzhůru k fotkám:
tuhle podobu Siréne jistě znáte, krásně provedený model od modeláře Mario Grima. Ale je tady bohužel vidět i ta nelogicky přesazená záď:
Když jsem uvažoval co s tím a brouzdal po netu, abych načerpal nějakou inspiraci, narazil jsem na tenhle obrázek anglické HMS Resolution z roku 1667, což zhruba odpovídá době, ve které ministr Colbert začínal budovat pro svého panovníka válečné loďstvo pod vlajkami lilií.
Záď Resolution se mi pro přestavbu Sirény stala vzorem:
No a tady už nějaké fotky toho, kam jsem se zatím dostal:
což zhruba odpovídá době, ve které ministr Colbert začínal budova pro svého panovníka válečné loďstvo pod vlajkami lilií:
Záď Resolution se mi pro přestavbu Sirény stala vzorem:
No, to by pro tentokráte stačilo a něco dalšího až se zase dokopu k nějakému progresu