jelikož se na nás řítí Coronavirus a za chvíli budem všichni sedět dlouho doma rozhodl jsem se po 10 letech opět oživit i svojí modelařinu, abych měl co dělat (just kidding prostě mě to zase začalo strašně bavit, poté co jsem viděl v Globusu od Revellu model SR-71 Blackbird a vzal si ho do ruky, opravdu jsem zase dostal neskutečnou chuť něco postavit a těším se na to jak malej kluk a hlavně si odpočinu od 3D modelování v PC a budu stavět skutečné modely

Rozhodl jsem se to tentokrát vzít opravdu megalomansky a jelikož neřeším finance dokoupil jsem si krom airbrushe (chci začít klasikou štětcema) snad všechno co bylo potřeba a co mne napadlo, ale určitě postupem času ještě na něco příjdu nebo něco napadne i Vás co je super tool ke koupi.
Modelařině jsem se věnoval jako kluk tak i později, ale nikdy jsem se nedostal k tomu to udělat opravdu pořádně a zjišťovat si krok po kroku informace. Vždy jsem to dokázal udělat akorát do "ok" levelu a byly to i celkem pěkné výsledky, ale vždy se jednalo o velmi jednoduché modely a to hlavní téměř nebylo potřeba je složitě barvit (o tom i později).
Nyní jsem se ale rozhodl pro výzvu a rovnou jít do Černé Perly od Revellu.(https://www.revell.de/en/products/model ... pearl.html). Vím, že Revell nikdy nezklame a mají super modely a krom toho se mi tento opravdu opravdu líbíl. Chcu to mít jako svůj hlavní dlouhodobý projekt, který si vemu sebou do zahraničí.
Celkem si věřím si v postavení modelu to takový problem asi nebude (ale jak bývá zvykem určitě i tam bude spousty "špeků"), ale důvodem proč píší a určitě se oprávněně bojím je lakování modelu. Než se do ní pustim chtěl bych se prvně poradit s odborníky a postupem času postovat aktualizace a tak jak je zde zvykem řešit to do detailů. Než mi model a nástroje příjdou pročítám si různe publikace a články, ale zde bych se chtěl s Váma mistry poradit hlavně jak jsem psal dříve ohledně barvení, to vím, že bude rozhodně výzva.
Takže než se vůbec začně už jsem přemýšlel nad pár věcma co příjdou dříve nebo později a je dobré to mít dopředu zmákle. Asi se budu ptát na opravdu základní věci ale čím více odpovědí tím lépe a pro mne to bude velmi cenné, takže předem děkuji za rady

Např. co se vyplatí si nechat v rámečku na barvení a co ne... jaké jsou obvykle vaše postupy co fungují na úspešné a pohodlné a přesné barvení?
Lze mixovat akrylové barvy a poté na to nanášet i syntetiku ? Např. wash či pigmenty (myslím, že jsem to někde zahlíd)
Štětce jak se o ně starat a správně a šetrně čistit.
A teď to hlavní a to je ta část ve které se moc nevyznám a to je chemie. Čím jsem tentokrát začal jsou pro změnu akrylové barvy od Revellu a jich se budu teď držet, takže se snažím najít nejepší cestu pro ně (doufám ,že jsem neudělal chybu a jsou s nimi skvělé výsledky).
Takže hned pěkně od základu co byste doporučili na tento typ modelu a na akrylové barvy. Nevím si totiž rady jestli použit rovnou nějaký surfacer a pak barvy nebo co napadlo mne použit surfacer na to https://www.peckamodel.cz/4039622-aqua- ... ova-vrstva a teprve pak barvy?
Čiže tady prosím o pomoc. Prostě obecné rady ohledně barev, primerů surfacerů atd.
Další věci o které přemýšlím dopředu je tohle https://www.revell.de/out/pictures/mast ... _pearl.jpg
Všimněte si jak má na té lodi hezky vystouplou texturu dřeva. Tipuju si, že má šedý základ a poté použil ten šikovný modelář hodně naředěnou černou barvu, kterou nechal propadnout a tak mu vyleza ta textura, nebo jaký je Váš nazor na tento specifický element?
Druhou věcí o které přemýšlím je ta "rybí" šupinatá textura zlaté barvy. Nesmírně se mi líbí jak udělal ten efekt opotřebení "wornout" jaký postup byste zde volili vy? To je asi na začátek vše co mne teď napadá. A jakmile budou updaty, rad se s Váma podělím o progress a určitě ještě budu hodně aktivní ohledně otázek

Samozřejmě budu velmi vděčný i za rady k samotnému lepení atd.. určitě tu je nejeden lodní modelář co ji viděl / stavěl nebo toho zná spousty na co si dát pozor atd..
Už se nemůžu dočkat až se do ní pustím
Díky moc za rady a Váš čas,
Jakub