Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Black Pearl (Revell 1:72)

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Black Pearl (Revell 1:72)

Příspěvekod J4CK » 10 bře 2020, 23:15

Zdravím všechny modeláře,
jelikož se na nás řítí Coronavirus a za chvíli budem všichni sedět dlouho doma rozhodl jsem se po 10 letech opět oživit i svojí modelařinu, abych měl co dělat (just kidding prostě mě to zase začalo strašně bavit, poté co jsem viděl v Globusu od Revellu model SR-71 Blackbird a vzal si ho do ruky, opravdu jsem zase dostal neskutečnou chuť něco postavit a těším se na to jak malej kluk a hlavně si odpočinu od 3D modelování v PC a budu stavět skutečné modely :) ).
Rozhodl jsem se to tentokrát vzít opravdu megalomansky a jelikož neřeším finance dokoupil jsem si krom airbrushe (chci začít klasikou štětcema) snad všechno co bylo potřeba a co mne napadlo, ale určitě postupem času ještě na něco příjdu nebo něco napadne i Vás co je super tool ke koupi.
Modelařině jsem se věnoval jako kluk tak i později, ale nikdy jsem se nedostal k tomu to udělat opravdu pořádně a zjišťovat si krok po kroku informace. Vždy jsem to dokázal udělat akorát do "ok" levelu a byly to i celkem pěkné výsledky, ale vždy se jednalo o velmi jednoduché modely a to hlavní téměř nebylo potřeba je složitě barvit (o tom i později).
Nyní jsem se ale rozhodl pro výzvu a rovnou jít do Černé Perly od Revellu.(https://www.revell.de/en/products/model ... pearl.html). Vím, že Revell nikdy nezklame a mají super modely a krom toho se mi tento opravdu opravdu líbíl. Chcu to mít jako svůj hlavní dlouhodobý projekt, který si vemu sebou do zahraničí.
Celkem si věřím si v postavení modelu to takový problem asi nebude (ale jak bývá zvykem určitě i tam bude spousty "špeků"), ale důvodem proč píší a určitě se oprávněně bojím je lakování modelu. Než se do ní pustim chtěl bych se prvně poradit s odborníky a postupem času postovat aktualizace a tak jak je zde zvykem řešit to do detailů. Než mi model a nástroje příjdou pročítám si různe publikace a články, ale zde bych se chtěl s Váma mistry poradit hlavně jak jsem psal dříve ohledně barvení, to vím, že bude rozhodně výzva.
Takže než se vůbec začně už jsem přemýšlel nad pár věcma co příjdou dříve nebo později a je dobré to mít dopředu zmákle. Asi se budu ptát na opravdu základní věci ale čím více odpovědí tím lépe a pro mne to bude velmi cenné, takže předem děkuji za rady :).

Např. co se vyplatí si nechat v rámečku na barvení a co ne... jaké jsou obvykle vaše postupy co fungují na úspešné a pohodlné a přesné barvení?
Lze mixovat akrylové barvy a poté na to nanášet i syntetiku ? Např. wash či pigmenty (myslím, že jsem to někde zahlíd)
Štětce jak se o ně starat a správně a šetrně čistit.
A teď to hlavní a to je ta část ve které se moc nevyznám a to je chemie. Čím jsem tentokrát začal jsou pro změnu akrylové barvy od Revellu a jich se budu teď držet, takže se snažím najít nejepší cestu pro ně (doufám ,že jsem neudělal chybu a jsou s nimi skvělé výsledky).
Takže hned pěkně od základu co byste doporučili na tento typ modelu a na akrylové barvy. Nevím si totiž rady jestli použit rovnou nějaký surfacer a pak barvy nebo co napadlo mne použit surfacer na to https://www.peckamodel.cz/4039622-aqua- ... ova-vrstva a teprve pak barvy?
Čiže tady prosím o pomoc. Prostě obecné rady ohledně barev, primerů surfacerů atd.
Další věci o které přemýšlím dopředu je tohle https://www.revell.de/out/pictures/mast ... _pearl.jpg
Všimněte si jak má na té lodi hezky vystouplou texturu dřeva. Tipuju si, že má šedý základ a poté použil ten šikovný modelář hodně naředěnou černou barvu, kterou nechal propadnout a tak mu vyleza ta textura, nebo jaký je Váš nazor na tento specifický element?
Druhou věcí o které přemýšlím je ta "rybí" šupinatá textura zlaté barvy. Nesmírně se mi líbí jak udělal ten efekt opotřebení "wornout" jaký postup byste zde volili vy? To je asi na začátek vše co mne teď napadá. A jakmile budou updaty, rad se s Váma podělím o progress a určitě ještě budu hodně aktivní ohledně otázek :)

Samozřejmě budu velmi vděčný i za rady k samotnému lepení atd.. určitě tu je nejeden lodní modelář co ji viděl / stavěl nebo toho zná spousty na co si dát pozor atd..

Už se nemůžu dočkat až se do ní pustím
Díky moc za rady a Váš čas,
Jakub
J4CK

• Odpovědět s citací

Re: Black Pearl (Revell 1:72)

Příspěvekod TomHlach » 11 bře 2020, 07:00

Líbí se mi tvůj zápal a tak doufám, že bude zrovna tahle stavebnice od revellu lepší než ty, které jsem stavěl a stavím.. Naštěstí Ti asi odpadne řešení nějaké shody s předlohou, nicméně bacha bych si určitě dával na to, jak k sobě díly sedí. Vše klidně několikrát na sucho poskládat a až pak lepit.
Jelikož stavím RC modely z kitů a jelikož nám to pravidla neumožňují, nemám zkušenosti s washy apod. takže o tom si také rád přečtu. Co se barev týče, tohle jsem si kdysi zkopíroval od výborného modeláře (viz. jeho práce).

Re: IJN Katori 1:700 Aoshima
Nový příspěvekod Milan Kuliffay » pon led 27, 2020 6:36 pm
Ja používam väčšinou akrylové farby Tamiya ( XF.. ) a niečo málo Mr.Color ( tie enamel sety na IJN ). Lesklý lak Tamiya X22 ( akryl ), alebo Mr.Color GX100 ( enamel ). Polomatný lak ( enamel ) Mr.Color 181 a matný Mr.Color 182. Teraz som si kúpil aj akrylové laky od Mr.Color GX114, H30 a H20, ale ešte som ich nepoužil, takže neviem posúdiť. Riedidlo používam Tamiya Lacquer Thinner ( žltý uzáver ), alebo Mr.Color Thinner. Keď potrebujem trochu dlhšiu dobu schnutia ( napr. striekanie kútov ) tak Mr.Color Leveling Thinner.
Riedenie farieb robím v kalíšku pištole. Najprv si tam dám potrebné množstvo riedidla a potom tam prikápnem niekoľko kvapiek patričnej farby. Rozmiešam špáratkom a ešte “prebublám” zapchatím trysky a pustením vzduchu.
Samozrejme to chce nabrať skúsenosti tak, aby striekaná farba dobre kryla a zároveň nebola príliš “hustá”.
A ešte k téme surfacer. Veľké plochy striekam sprejom Tamiya Surfacer Primer L Fine ( svetlo šedý ) a drobnosti pištoľou, dobre rozriedeným Tamiya Surface Primer G ( malá hranatá fľaštička ).

PS: I 3D modelování se dá perfektně využít v modelařině, třeba ve spolupráci s SLA tiskárnou!
Dokončené modely: Neptun 1:100 (1. m. MiČR 2012, 2013; 3. m. MiČR 2011) USS Chevalier 1:144 (1. m. MiČR 2012); Schnellboot S-100 1:35 (1. m. MiČR 2013, 2014; 2 m. MiČR 2017, 2018,2019); DGzRS Hermann Marwede (1. m. MiČR 2018, 2. m. MiČR 2019) 1:72; ACL Honesty 1:100 (2. m. MiČR 2019, 3. m. na Mi. Světa 2019)
Rozestavěné modely: HMCS Snowberry 1:72, Leader 1:72, Dozer boat 1:16
TomHlach

• Odpovědět s citací

Příspěvekod J4CK » 16 bře 2020, 02:40

Ahoj Tome,
díky moc za odpověď a poskytnuté tipy. Postupně si to to tady dávám do kupy. Ještě jsem si doobjenal nějakou tu chemii, a postupně se na to chystám. Všiml jsem si v jiném topicu, že staví tuhle krasavici i kolega, a co jsem koukál na tu dobu, tohle je fakt long term project, takže jsem rád. Studoval jsem i plánky a celkově jsem koukal na díly, a jak jsem psal dříve se stavěním by to mohlo být v pohodě, ale to barvení bude určitě výzva jak hrom, to tady budu řvát o pomoc. Například na co jsem narazil dneska a už mi to vrtá hlavou jsou laky.
Vím, že tohle budu řešit až za dlouho, ale zeptal bych se něco ohledně washe. Co chápu, je že model musí být samozřejmně zalakovaný, taky jsem si podle toho pořídil všemi doporučovaný lak GX 100, ale když jsem přemýšlel, který zvolit tak jsem váhal i nad tímto https://www.peckamodel.cz/edb501-mr-top ... -lak-88-ml. Všiml jsem si, že první lak všichni natírají tak jsem se rozhodl pr již zmiňovaný GX 100 a věřím, že to bude naprosto v pohodě, ale pokud bych chtěl ten lak ve spreji (čistě jen z praktického hlediska kvůli aplikaci) lze jej vůbec použít nebo je v tom nějaký trik? Jestli to chápu správně GX 100 je vlastně barva ve formě "laku", protože je průzračný, ale Mr. Top Coat Gloss je nějaký jiný konečný lak a od GX 100 se kromě aplikace tedy v něčém dalším liší a tudíž se na první vrstu laku nehodí? Díky

Jinak "progress" nářadí připravené a bedna otevřena, je tam toho fakt mraky těším se.
Obrázek
J4CK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod TomasT » 16 bře 2020, 11:44

Já bych na "dřevěnou" historickou plachetnici lesklý lak nedával, bude to nepřirozené - navíc zrovna na Černou Perlu která má už na pohled vypadat temně.
Ten si nech na modely aut nebo dopravních letadel.
TomasT

• Odpovědět s citací

Příspěvekod J4CK » 16 bře 2020, 13:11

Ahoj Tomáši,
jasně leskou loď bych určitě nedchtěl. Tohle mam jen jako podklad pro wash. Na finalní vrstvu mám připraven matný. Ještě to testnu někde bokem. Jestli to bude fungovat podle představy.
J4CK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod J4CK » 22 bře 2020, 04:52

Zdravím, malý update. Čekal jsem ještě na chemii a poslední dny jsem si hral s experimentem. Kus plastu podpalubí, ktery nepůjde vidět, ale má na sobě plnohodnotnou texturu, tak jsem se ho rozhodl vzít a zkusit pro testování surfaceru a barev, jelikož se surfacery nemám zkušenosti, ale teď jsem si jich dost osvojil. Hlavně jsem nebyl schopen dohledat pořádné info ohledne Aqua Revell Color Basic, který je doporučen jako primer pro Revell Aqua Color, ale nikde jsem nenašel jak ho lidi používají, v jakém ředění atd.. tak nezbývalo než zkoušet :)
Pro zkušené, asi tady nebude moc co k překvapní, ale kdo bude stavět podobnou loď s podobnýma texturama atd... tak je to může docela zajímat, tak se podělím o své zkušenosti.
Rozhodl jsem se otestovat. Revell Aqua Color Basic (Primer), Mr. Surfacer 1200 a Mr. White 1000, a aplikovat antracitovou Revell aqua (06) barvu jednou ve formě spreje a jednou v klasické formě štetcem (už vím, že to musím více zředit jaké jsou vaše idální ředící poměry na štětec?). Dále jsem je zkusil aplikovat na hladký a texturovaný plast, a ještě s 1 a 2x překrytím, jak u surfacerů a primeru, tak i barvama. Docela zajímavé výsledky a závěry.

Výsledky:

Primer only :
Revell Aqua Color Basic (všude je uvedeno, že je namíchan a připraven a pro pistole a doporučuje se ředit 20-25%,zkusil jsem to ředit i na štětec cca 25% ale výsledek mi přišel stejný a ve výsledku je to jedno, barva přilne naprosto stejně, jak na nenaředěnou tak naředěnou verzi. Výsledek primeru hlavně na hladkém plastu je barevně různorodý kvůli řídkosti, ale po uschnutí je povrch hezký matno hladký a je připraven na barvu (pro světlejší barvy to asi může být eventuelně problém, tak bych asi primer natřel 2x. Tam je důležité hlavně dobře naředit pak následnou barvu (štětcem) aplikovat minimálně 2x a sprejem mi stačilo 1x (viz níže). Jinýmy slovy všechny primery bohatě 1x, a pak je to všechno o barvě samotné. Takže s barvou to dopadlo takto.

Aplikace štetcem:
Na straně s texturou: Potřeba min. 2 nátěry. Pozor na hustou barvu ať se neschova textura dřeva. Pěkný výsledek.
Na hladké straně: Potřeba min. 2. nátěry (Kdo má špatně naředěnou barvu jako já :D) jsou potřeba spíše 3 jinak je barevnosti kvůli krytí nerovnoměrná.
Aplikace sprejem:
Na straně s texturou: 1x vrstva. Super výsledek. 2 vrstvy moc
Na hladké straně: 1x Otřesný výsledek slabé krytí je vidět primer. 2 vrsty parádní výsledek. 100% krytí a stejný výsledek jako s Mr.Whitem 1000

Mr.White 1000
Aplikace sprejem:
Úplně jsem čuměl co tenhle surfacer s primerem v jednom v kombinaci s barvou ze spreje dokáže. Povrch je naprosto nádherně hladký jak na hladkém povrchu plastů. tak i v textuře planků. Barva ze spreje sedla jak prdel na hrnec, 100% krytí na hladkém povrchu plastu, tak i v prknech. Aplikace barvy podruhé na hladký plast podruhé netřeba (na uvážení), výsledek stejný (viz obrázek.). Jsem rád, že jsem tuhle barvu (bude potřeba na celý trup lodi) objednal ve spreji, protože to kryje naprosto skvěle a zachováva detaily. Takže za mně rozhodně doporučuji tuhle kombinaci na velké povrchy. Pozor na barvu ze spreje na planky. Tam jsem zjistil, že je to potřeba mít jen v 1 vrstvě ze spreje. Druhá už je moc hutná a textura planků se docela ztratila a zalila (viz fotka.)
Barvený rozdil na aplikaci 1 nebo 2 vrstev surfaceru žádný
Aplikace štetcem
Na straně s texturou: Rozhodně potřeba 2 vrstvy. Výsledek docela fajn (jak jsem psal výše s řidší barvou by to bylo ještě krapet lepši)
Na hladké straně: Potřeba 2 vrsty krytí horší

Mr.Surfacer 1200
Velmi podobné výsledky jako Mr.White 1000

Mr.Surfacer 1200 + Primer
Velmi podobné výsledky jako Mr.White 1000

Jinak takova menší zajímavost co jsem si všimnul, tak barva ze spreje je matná a z plechovky (aplikace štetcem) lesklá. Je to asi jedno kvůli finální vrstvě laku, ale je to asi taky dobré vědět .) Viz fotka s bleskem poslední

Jinak bych měl prosím 2 dotazy
Mr.Surfacer je pouze tmel, že ano, na který v našem případě akryl. barev musí na něj být ještě správně aplikován primer. I když bez něj je to stejné krytí jak s Mr.Whitem, tak předpokládám, že z hlediska postupu je to špatně a tento surfacer není / nesmí? sloužit jako základová barva. Ptám se proto, že maji s Mr. Whitem velmi podobné výsledky, ale jen si to chcu ujasnit. Předpokládám, že se navíc akrylové barvy bez primeru a pouze na krycím tmelu mohou začít časem nějak deformovat, loupat nebo tak něco. Budu rád, když mne zde někdo doplní jak to vlastně u tmelu a akrylových barev je. Díky.

Co mi ještě vrtá hlavou je vlastně samotný Mr. White. Vím, že má v sobě primer a funguje skvěle, ale lze jej vlastně s akrylovýma barvama bez problému používat? Není to jen na syntetiku? V testu mi to dopadlo skvěle, ale ptám se se jestli se to třeba za nějakou dobu nezačně loupat nebo tak něco, protože od Revellu primer Aqua Color Basic je rovněž na akrylovém základu a je to primer, tak si taky nejsem jistý.

Jo ještě k tomu ředení aqua color. Jaké jsou vaše ideální poměry? Používám orig. revell aqua color mix ředidlo. Dííky

Fotky:
Primery hladká strana:
Obrázek
Primery strana s texturou
Obrázek

Barva: Horní polovina aplikace sprejem druhá polovina štetcem. Vodorovné pruhy jsou vrstvy. U spreje je to první pruh 1 vrsta druhá jsou 2 vrstvy.
Obrázek

Barva hladká strana plastu:
Obrázek

Rozdíl matnosti barev lesklosti ze spreje a štetce
Obrázek

Vodorovné proužky asi snadno poznáte jsou to buď 1 nebo 2 vrstvy barev.

PS: Nevšímejte si těch podivných lesklých fleků hlavně nahoře na straně s texturou, ujela mi mastná ruka a zkusil jsem to setřít (blbej nápad), aspoň vím, že na to si taky človek musí dávat pozor. xD

Jinak podstavec se pomalu blíži do finishe
J4CK

Odeslat odpověď

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno