Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Yacht Corsair ii 1/130 a Atlantic 1:96

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Yacht Corsair ii 1/130 a Atlantic 1:96

Příspěvekod DORIS » 06 úno 2019, 16:21

Hmm, ten autolak by neměl podtékat, ale je třeba být při maskování fakt pečlivý a hlavně - stříkat vždy jen slabé vrstvy ze spreje, raději 5 slabších, než jednu silnou. Každou vrstvu nechat zavadnout a až pak stříknout další.
Jinak bacha na autolaky, na plasty se moc nehodí - rády se odlupují. Je nutné použít základ = změkčovač/primer na plasty, byť na PS plast, z něhož jsou vylisované modely, jsem ho ještě nezkoušela. Stříkám vesměs jen ABS plasty nebo věci na skutečných autech, kde ten primer dávám vždy.

Na cenu toho Titanicu jsem zvědavá, ale tipovala bych, že bude dražší, odhaduji tak 7-8.000,- + doplňky, které taky nebudou levné (plechy, dřevěné paluby aj.) + barvy, takže pod deset to asi nebude. :(
Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mmaacc » 06 úno 2019, 17:05

to si myslím taky že se to pomalu ale jistě bude cenově blížit k Bismarcku od hatchete který vycházel
v časopisech a jehož cena se nakonec vyhoupla nad 20.000
To muselo dát ale práce, a přitom taková blbost.
mmaacc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Connie » 06 úno 2019, 17:23

Zdravím Doris, autíčko je taky parádní. Tobě se podaří vše, co vezmeš do rukou. =D>
Connie

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 28 úno 2019, 09:18

mmaacc píše:to si myslím taky že se to pomalu ale jistě bude cenově blížit k Bismarcku od hatchete který vycházel
v časopisech a jehož cena se nakonec vyhoupla nad 20.000

Jak jinak, oni to mají vždy dobře spočítané a jsou to jen taháky na peníze. Stavěla jsem Titanic vícekrát a z toho 3x jak papírový scratch build, z nichž mi zůstal už jen ten poslední, který mám i plně osvětlený. Tam se náklady pohybovaly v řádu sta korun, dnes bych ho postavila zase o dost lépe, ale je to nehorázný žrout čas a asi by už vyhrálo pohodlí při stavbě ze stavebnice. :wink: Takže uvidíme, jak to dopadne s tím plastovým modelem od Trumpeteru.

Connie píše:Zdravím Doris, autíčko je taky parádní. Tobě se podaří vše, co vezmeš do rukou. =D>

Kéž by tomu tak bylo vždy. Za těmi hezkými výsledky je celá řada nevydařených kousků, zkoušení a testování od dob, kdy jsem s modelařením začínala. I nyní se mi občas ještě něco nepodaří, to už tak bývá.... Třeba než jsem se naučila pořádně lakovat a leštit, uběhlo hezkých pár let, ale když to člověk dělá skutečně rád a nevzdává se, může se vypracovat hodně vysoko nejen v modelářském světě. Viz třeba detailing, kterému se věnuji u skutečných aut už mnoho let.

Corsair už má konečně podstavec; měla jsem nadbytek kartonových desek, tak jsem je slepila (celkem 5 vrstev) a orámovala ořechovým dřevem + horní část polepila fólií imitující dřevo. Tak už to vypadá důstojněji:

1.jpg
4.jpg
2.jpg
3.jpg
5.jpg

7.jpg
8.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mmaacc » 28 úno 2019, 14:03

Pěkný kousky tak Korzáři už jsou pod dozorem Bismarcka :-D
pěkný macek to je 1/350 nebo 1/200?

a mám dotaz k tomu stříkání spreji koupil jsem barvy, stříkací tmel
a maskovací pásku používáš i nějakou základovku? mezi barvou a tmelem?
mmaacc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 28 úno 2019, 14:29

Děkuji za pochvalu. Bismarck je v měřítku 1/200, je to stavebnice od Trumpeteru + doplňky. Hodně kvalitní sestava s dokonale přesnými díly, radost to slepovat. Ještě mi tam pár věcí chybí, tak se k tomu musím někdy dokopat.

Základovku používám buď přímo na plasty (tzv. změkčovač), když pak na to stříkám konvenční akryly - to se však týká hlavně skutečných aut. U modelů používám základ vesměs pod světlé barvy - hlavně bílou, a také když jsem původní podklad tmelila nebo brousila dělící roviny aj., takže za mne ANO -pokud chceš mít povrch dokonalý, pak na to nanes i jemný surf/primer. Pokud používáš stříkací tmel/plnič určený přímo na plasty, pak už základovku používat nemusíš.

Ale - když stříkám třeba modely aut a odstín barvy ze spreje je podobný, jako původní plastový odlitek + nebylo nutné podklad nikde tmelit, pak stříkám barvu rovnou na plast, ale opět podotýkám, že dělám jen se spreji od Tamiye, které jsou na tohle přímo dělané. S autolaky jsem neměla na plastových modelech dobré zkušenosti. Největší děs jsou pro mne vodou ředitelné barvy. Ekologové včetně těch chytrolínů z EU, co o všem tak "fundovaně" rozhodují, si to mohou strčit z klobouk, páč když se tohle svinstvo dostane člověku do plic, tak na rozdíl od konvenčních "neekologických" barev to už nevykašle.
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mmaacc » 01 bře 2019, 07:51

Já právě koupil na Tirpitze tamyácké barvy (jiné u nás ani nemá) ve spreji a stříkací tmel šedý,
měli i bílý a černý ale základovku jsem neviděl. Teda zatím mám jen červenou na trup, šedou a bílou
víc odstínů taky neměl ale než to budu mít ve fázi stříkání uběhne u mne hodně vody.

Jinak těma sprejema jsi mne trochu vyděsila pravda nevím ani co to je co používám,
není to ani nějak často tak jednu věc za měsíc až dva ale nad nějakým rizikem
jsem neuvažoval jen to že to smrdí asi by bylo vhodnější si na to stříkání vzít aspoň roušku :oops:
mmaacc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 01 bře 2019, 08:14

Pokud máš surfacer od Tamiye, pak už není třeba žádný základ, tohle Ti bohatě postačí jako základní barva i jako plnič:
https://www.mpmshop.cz/tamiya-87044
https://www.mpmshop.cz/surfacery

Věnuj akorát pozornost důkladnému odmaštění podkladu.

Hodně stříkám i věci na skutečných autech a lakuji i jiné druhy plastů, proto jsem tam uváděla další info - jako třeba ten základ/změkčovač na plasty, což Tě mohlo trochu mystifikovat. Takže pokud budeš používat tamiyácké spreje, stačí Ti pro modely jen výše uvedený primer/surf, nic dalšího pod barvy už dávat nemusíš.

To, že ty barvy ve sprejích smrdí, je sice nepříjemné, ale tohle nejsou vodovky, a pokud to vdechuješ, většinu toho barevného pigmentu v pohodě vykašleš. Tak jako tak bys měl stříkat v dobře větraném prostoru. Já třeba hodně stříkám modely venku, jak je bezvětří a teplota aspoň 20°C. Když tyto podmínky nejsou, tak pracuji ve sklepě ovšem jen po chvilkách. U vodovek, které naopak nejsou skoro cítit, je to pro zdraví větší průser, protože se usazují v plicích. Lakýrník, s nímž spolupracuji a který mne hodně naučil, nemůže těm vodovým barvám přijít na jméno. A kolegové z autoklubu taky ne, protože ty barvy prd vydrží.

Pokud stříkáš jen občas, tak buď v klidu, pokud by ses tím ale živil, tak je to jiná a musel bys používat ochranné pomůcky, jinak by to bylo za chvíli o raka. Mám s tím své zkušenosti a ne zrovna dobré :(.
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mmaacc » 01 bře 2019, 08:56

Díky za rady ještě jeden dotaz na kovové hlavně a lepty stačí jako podklad ten surfacer nebo je jiný fígl?
mmaacc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 01 bře 2019, 09:01

Ten surf je vhodný i pro kovové díly, ale třeba u těch leptů se bude při ohýbání loupat. To ale asi každá barva, takže je lepší stříkat již vytvarované díly. Na kovové hlavně je to O.K. Případně se zkus kouknout, co doporučují kluci, kteří tady taky prezentují a dělají s těmi lepty často.
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mmaacc » 01 bře 2019, 10:17

ok díky :-)
mmaacc

Předchozí

Odeslat odpověď

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno