Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Le Chebec Heller 1/50

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Le Chebec Heller 1/50

Příspěvekod morap » 18 lis 2018, 18:45

Otvoril som si novú tému, kde sa budem snažiť prezentovať svoju stavbu a čerpať nové poznatky a rady od skúsenejších. Nakoľko mi Duke of York už dlhšie stojí a čaká na plechy, tak som sa pustil do plachetnice Le Chebec od Helleru 1/50. Na úvod budem trošku obsiahlejší lebo loď už pomaly robím od januára, moc času nemám a je to riadny kus plastu. Model mal byť navrhnutý podľa historických prameňov francúzskej Le Requin z obdobia 1750. Jedinú knihu čo som na túto loď zohnal je francúzska monografia aj s plánmi, podľa ktorej mal byť model zhotovený. Bohužiaľ musím konštatovať, že v detailoch sa moc plánov nedržali samozrejme ak sú správne. Taktiež som nenašiel skoro žiadne dobové maľby alebo rytiny.
Komplet prerábať to určite nebudem, niečo sa budem snažiť vylepšiť – opraviť pokiaľ mi budú sily stačiť a niečo nahradím doplnkami ako napr. delá, kladky a inú drobotinu, len dúfam, že svojimi vylepšeniami sa trafím aspoň do historického obdobia a moje dorábky nebudú úplne mimo.
Mojou veľkou inšpiráciou boli dva modely, jeden od pána Krčmára, len škoda, že na fórum nedával aj naďalej fotky svojej práce. Jeho lode sú nádherné. Bohužiaľ som jeho Le Chebec nevidel dokončenú a ani na postavenú stavebnicu som nenašiel moc fotiek.
Druhý model bol od Doris, ktorá má taktiež prekrásne postavenú Le Chebec ale od IMAI, ale taktiež som nemal možnosť ju vidieť naživo ani na fóre som nenašiel fotky s väčším rozlíšením.
Model je v súčasnosti v základnej hrubej stavbe má krásne naznačené drevo a niektoré drevorezby, ale je na ňom množstvo vyhadzovačov aj na stranách, ktoré budú vidieť takže niečo som vybrúsil, niečo zatmelil a niektoré diely, aby som zachoval naznačenú štruktúru dreva som musel preryť. Po vzore pána Krčmára som rozvŕtal celý model ako ementál aby som neskôr naznačil drevené spojovacie kolíky. Idem trochu iným postupom ako som videl u lodičkárov, ktorí najprv množstvo dielov nafarbia a potom ich lepia, ja to budem striekať až teraz po zlepení lebo na celej lodi bolo množstvo zle pasujúcich dielov, ktoré bolo treba dobrusovať a tmeliť. Dosky na palubách som preryl a tým zvýraznil špáry. V súčasnosti je model v štádiu pred surfom, ešte po bokoch strieľní vyvŕtam otvory pre oká a háky.
Na model by som chcel dokúpiť kanóny s dĺžkou 45 mm aj s lafetami od Radek Ship Models, také aké som videl u pána Krčmára, neviem či sú dobovo verné, ale strašne sa mi páčia. Model neobsahuje zvon, takže aj ten budem kupovať spolu s drevenými kladkami jak na kanóny tak aj na plachty.
Nakoniec ešte ospravedlnenie za fotky, ktoré sú robené iba s mobilom a ja nie som moc dobrý fotograf.
Přílohy
DSC_001.jpg
DSC_002.jpg
DSC_004.jpg
DSC_005.jpg
DSC_006.jpg
DSC_007.jpg
DSC_008.jpg
DSC_010.jpg
DSC_011.jpg
DSC_012.jpg
morap

• Odpovědět s citací

Re: Le Chebec Heller 1/50

Příspěvekod BRadek » 18 lis 2018, 19:05

Zdravím,
už nemůžu najít v záplavě ostatních mejl. Tak vzkazuji, že můžu poslat i jen vzorky na vyzkoušení. Radek
Plachetnice jsou můj svět,
na stránkách http://www.HiSModel.com
může každý svůj koráb začít stavět
BRadek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 18 lis 2018, 19:31

Ahoj,
vybral sis krásný a rozměrný model, budu s potěšením sledovat Tvou práci a vylepšení. Kdysi jsem o této plachetnici od fy Heller rovněž uvažovala, ale nakonec vyhrálo menší měřítko od Imai, kde jsem navíc byla velice spokojená s kvalitou a přesností stavebnice. Bohužel taky musím konstatovat, že s historickou přesností nemá asi mnoho společného, bylo to zjednodušené a přizpůsobené pro snadné sestavení. Nicméně rysy šebeky a elegantní linie jsou zachovány a brala jsem to hlavně jako oddechovku.
Pokud by Ti to pomohlo, mohu nafotit svůj dokončený model ve větším rozlišení a fotky Ti poslat na email, nebo je přidám na MF třeba pro inspiraci. :wink:
Naposledy upravil DORIS dne 18 lis 2018, 19:42, celkově upraveno 1
Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Džar » 18 lis 2018, 19:42

budu se také koukat chebecu prinese jezisek uz se na ni tesim ovšem kdyby doris nafotila ten jeji model a poslala na modelforum to by byla parada ještě dotaz podle ceho jsi vrtal otvory do trupu a jakym průměrem vrtaku
Džar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod BRadek » 18 lis 2018, 22:05

Pěkný model Chebec od IMAI najdet na mém webu ve fotogalerii https://www.hismodel.com/chebec-9
Radek
Naposledy upravil BRadek dne 19 lis 2018, 10:05, celkově upraveno 1
Plachetnice jsou můj svět,
na stránkách http://www.HiSModel.com
může každý svůj koráb začít stavět
BRadek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 19 lis 2018, 08:52

Zkusila jsem model nafotit, zatím ale nemám dobré světelné podmínky, tak to trochu "šumí". Jak vyleze sluníčku, udělám ještě lepší snímky. Fotky jsem přidala ke svému modelu:
viewtopic.php?f=177&t=89590&p=2164324#p2164323

Jinak hodně pěkná a inspirativní stavba šebeky ( scratch build) je i na MSW:
https://modelshipworld.com/index.php?/t ... n/&page=20
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod morap » 19 lis 2018, 13:21

Doris ďakujem za povzbudivé slová a Tvoj záujem o moju stavbu a taktiež za ďalšie pekné fotky Tvojej lode. Vylepšenia budem robiť pokiaľ mi budú sily a najme zručnosť mojich rúk stačiť. Stavbu na MSW poznám a sledujem ju, podľa stavby som napr. zistil, kde na model umiestniť navijak kotiev (sorry nemám potuchy ako sa to odborne volá) lebo k modelu nič také nebolo a ručne ju určite nevyťahovali. Samozrejme som odpozeral aj množstvo iných drobností.
BRadek ďakujem za ponuku, najprv by som od Vás zobral kanóny s lafetami aj s kladkami a aj hákmi na 24 kusov lodných kanónov. Zoznam som už od Vás dostal len sa v tom musím rozobrať a spočítať koľko kladiek a hákov budem potrebovať. Oká by som sa pokúsil spraviť sám, uvidím ako mi to pôjde. Objednávku by som poslal v priebehu toto týždňa len s tými kladkami mám trochu problém lebo neviem aké presne vybrať, ale to sa dohodneme Emailom. O modelu na stránkach HiSModel viem a taktiež boli pre mňa inšpiráciou.
Džar ďakujem za záujem o stavbu. Diery jak na trupe tak na palubách sú robené ručnou (prstovou) vŕtačkou s vrtákom s priemerom 0,5 mm. Najprv som používal vrtáky od číňanov s rozšíreným driekom za pár centov, ale sa strašne lámali, stačilo jemné naklonenie keď som vrták vyberal a prišlo k zlomeniu, sú veľmi krehké a moje ruky dosť roztrasené. Na odporučenie známych som kúpil proxxon vrtáky 0,5 mm s rozšíreným driekom, ktorý síce jeden stál 1 euro ale tu sa mi podarilo zlomiť iba jeden aj to vyslovene mojou nešikovnosťou, takže ich vrele odporúčam. Dostať ich v sade po troch v krabičke za cca 3 aj niečo eur. Rozmiestnenie dier som sa pokúsil robiť podľa pána Krčmára jak na trupe tak aj na palubách. Na trupe som si zvolil ako rozteč šírku strieľní a ostatné rady som prispôsobil, je pravda, že trup je plátavaný trošku kostrbato a pri stretávaní dvoch dosiek som naznačenie nerobil najme z toho dôvodu, že to hnusne vyzeralo a preto som zvolil takýto kompromis aby boli rady spojovacích klinov pekne v zvislej rovine. Naproti tomu na palubách som sa snažil ctiť zvyklosti pribíjania dosiek a vždy keď boli naznačené spoje tak som do každej dosky vyvŕtal dva otvory pre spojovacie kolíky/ klince. Diery som vŕtal od ruky preto sú trošku kostrbaté, pravdepodobne v skutočnosti boli umiestňované vždy podľa rovnakých rozmerov, ale bol som lenivý si robiť šablónu na rozvrtávanie. Myslím si, že v celku to až tak hrozné nebude a asi nik mi nebude behať s meradlom po modely.
morap

• Odpovědět s citací

Příspěvekod morap » 26 lis 2018, 15:30

Od Radek Ship Models dorazili lafety s kanónmi a iná drobotina. Očká a krúžky som sa rozhodol vyrobiť vlastné a preto som si musel najprv spraviť prípravok na čom ich budem robiť. Celkovo budem asi potrebovať cca 400 krúžkov a 250 očiek, zatiaľ celkové počty ani netuším. Uvidím ako sa bude dariť. Krúžky majú vonkajší priemer cca 2,5 mm a budú z čierneho drôtu 0,5 mm a očká majú priemer cca 2 mm a budú z drôtu 0,4 mm. Prvý kus očka aj krúžku sú priložené ako by to malo vyzerať. Sorry za fotky a ich kvalitu.
Přílohy
DSC_013.jpg
DSC_014.jpg
DSC_014.jpg (25.66 KiB) Zobrazeno 3354 krát
morap

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 27 lis 2018, 14:19

Tohle větší měřítko přímo vybízí k různým úpravám a vylepšením, takže už se moc těším, jak si s tím pohraješ. Já na své šebece použila původní plastové kladky ze stavebnice, ale musím uznat, že ty dřevěné CNC od Radka jsou úplně jiná liga.
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Džar » 12 led 2019, 17:12

tak po repasu mayfloveru jsem se konecne pustil do chebeku mas pravdu jen na vnitrni casti trupu je der po vyhazovacich spousta uz jsem dvakrát pretmeloval a brousil ted uz to snad sedi chci se zeptat jestli nemas nejake nove fotky pro inspiraci at sedari ja poslu fotky az dam dohromady cely trup postupuju stejnou metodou jako ty nejdriv slepit vykytovat vybrousit a pak teprve strikat u tohohle modelu to bude asi nejlepší cesta
Džar

Odeslat odpověď

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno