Další malý pokrok, lafety děl jsou na místě. Ještě přemýšlím, že bych na palubě naznačil hřeby, které drží jednotlivá prkna. Takhle je to totiž složitější a větší výzva (pro příště si to musím lépe rozplánovat)
Mám dotaz ohledně stěhu hlavního stěžně, konkrétně kde byl uchycen "začátek" (na palubě). Zde na modelfóru jsem viděl modely kde je uchycen na čelenu. V monografii je zase uchycen u paty předního stěžně, přikládám obrázky obou variant. Poradí někdo, co je správně?
Koukám, že nikdo neumí poradit (a já sám už jsem také víc nenašel) , tak volím variantu uchycení u předního stěžně. Přikládám pár fotek dokumentujících (pomalý) vývoj stavby. Polokladky jsou od BRadka, zbytek je vlastní výroba. Ve stavebnici spousta věcí chybí (viz. zábradlí, trámy na přidržování kotvy, ....), takže to "patlám" jak se dá....
No, myslím že při restauraci skutečné Vasy se snažily to mít v rámci možností co nejvíc reál. . . .
Vasa Museum
Takže myslím, že takhle je to správně. Co se týká plánů, no myslím že kupa lidí tady na foru by ti mohla vyprávět . . . U Vasy je obrovská výhoda, že spoustu věcí si můžeš prohlédnout když už ne naživo, tak v tý hromadě fotek z muzea, kterých se na netu válej mraky.
Můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je tak všechno, co se proti tomu dá dělat. J.Cimrman . . . já se s tím nějak poperu . . .
Děkuji moc za rady Udělám to tedy jak doporučujete. Preferoval jsem spíše variantu uchycení u paty předního stěžně, protože na modelech i na fotkách reálné plachetnice mi přišlo, že když je stěh uchycen na předním čelenu, tak se tam "láme" přes přední zábradlí....