Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

ROYAL CAROLINE 1749/1:40/VOLNÁ STAVBA - DOKONČENO

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

HMS Sussex - výhled do budoucna

Příspěvekod DORIS » 14 črc 2015, 07:02

Ahojte přátelé,
velice Vám děkuji za podporu a milá slova. [-o< [-o< Samotná stavba modelu by se dala po důkladné přípravě zvládnout, ale jak jsem psala výše, mám pouze podrobné plány trupu; výstroj, plány stěžňů a takeláže mi zcela chybí, takže bych musela přebírat informace z odborné literatury, plánů podobných lodí, a bez improvizace bych se asi neobešla. Na jedné straně mne to láká - je to opravdu nádherná loď, na straně druhé mám před tím docela velký respekt a pravdu říkajíc, pokud bych měla na modelu hodně realistické provedení trupu, chtělo by to pokračovat ve stejném duchu i na dalších částech. Jako laik ale nemám šanci udělat rešerši a najít optimální variantu. Stavba takového modelu by mi zabrala několik let práce a když už člověk něco takového dělá, chtěl by to udělat opravdu pořádně.
Kdysi jsem pochybila při stavbě plachetnice Royal William, šla jsem do toho, jak se říká po hlavě, a zůstalo to viset na mrtvém bodě, což je škoda. Takže raději už si vše důkladněji promýšlím, než začnu s realizací tak rozsáhlého modelu.

Rozhodně HMS Sussex bych jednou chtěla postavit, jen k tomu najít odvahu a hlavně chybějící informace.

Connie: Ano, je to přesně ona:
https://en.wikipedia.org/wiki/HMS_Sussex_%281693%29
http://www.bluebird-electric.net/h_m_s_ ... alvage.htm
Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Re: ROYAL CAROLINE 1749/1:40/VOLNÁ STAVBA - DOKONČENO

Příspěvekod Paryzek » 14 črc 2015, 09:04

No, a nepřemýšlela si o tom, zkusit ten model postavit tak jak je na tá wiki stránce? Bez stěžňů a takeláže a s průhledným trupem. Mohla by to být také zajímavá výzva.

Apropo, delší dobu jsem se tu neukázal. Dodatečná gratulace k dokončení Karolíny, postavila si naprosto fantastickej model. ;-I
Můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je tak všechno, co se proti tomu dá dělat.
J.Cimrman
. . . já se s tím nějak poperu . . .
Paryzek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 15 črc 2015, 07:18

Paryzek: Velice Ti děkuji za gratulaci a také náměty. [-o<
O otevřené dolní části trupu jsem zatím neuvažovala, protože musím na rovinu říci, že se dřevem neumím tak dobře pracovat a hlavně mi chybí potřebné nářadí k přesnému řezání žeber, broušení a nebo soustružení dílů.... a z kartonu/papíru bych to asi nebyla schopna zhotovit, byť právě tento materiál mi vyhovuje nejvíc. Ale i takové provedení modelu by se mi líbilo, vypadá to hodně zajímavě a vynikne tam kvalita řemeslná práce.
Model plánuji postavit ve větším měřítku, minimálně 1/70, aby bylo možné udělat kvalitní detaily. Ve hře je totiž ještě jedna nádherná plachetnice, která mi dost připomíná majestátný SoS, ale k ní jsou naprosto nedostačující podklady, takže celá stavba by pak byla jakousi rekonstrukcí a pouhým přibližováním k předloze, byť mnoho prvků by šlo udělat dle odborné literatury i plánů podobných lodí poměrně realisticky. Výzva je to veliká a manžel mne do toho už nějaký ten pátek hecuje. No co mám s ním dělat...... :)
Nebude to asi tak rychle, protože mám ještě mnoho restů, nicméně člověk má plánovat, jakoby tu měl žít sto let, ale zároveň naplnit každý svůj den tak, jako by ten den byl posledním.
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Paryzek » 15 črc 2015, 09:29

No, myslím že by to šlo udělat z papíru.Určitě je trochu rozdíl mezi modelem tohoto typu (bez takeláže) a modelem kde kvůli napnutým stěhům a dalšímu lanoví je potřeba určitá pevnost. Tudíž i kartonová žebra (řekněme lehce vyztužená jednou/dvěma vrstvami dýhy) by neměla mít problém s pevností. A povrchovku máš zmáknutou dokonale. . .
Můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je tak všechno, co se proti tomu dá dělat.
J.Cimrman
. . . já se s tím nějak poperu . . .
Paryzek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 15 črc 2015, 09:50

JJ, jako samotný trup v menším měřítku by to mohlo jít. Tento model, co plánuji, bych chtěla mít i s takeláži, tak ještě si to nechám projít hlavou, jak ho budu realizovat. Chtěla bych se jednou naučit pořádně pracovat se dřevem, to by se to pak modelařilo.... 8-)
Musím ale říci, že jsi mi nasadil brouka do hlavy.... :-k
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Connie » 15 črc 2015, 16:56

Zdravím Doris, až se ty jednou pustíš do dřeva, tak to teprve budeme koukat. :o Ať se ti daří.
Connie

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 18 pro 2015, 22:25

Ahoj Doris, studuji jak máš udělaný galion, a koukám, nezapoměla jsi dodělat ještě lana a háky kladkostrojů zvedání kotvy? :idea:
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 18 pro 2015, 22:57

Ahojky ELKANE,
máš opravdu dobrý postřeh. [-o< Popravdě jsem si nebyla jistá, zda tam mají být ty kladkostroje vždy a nebo se mohly sundávat a instalovat až v době, kdy se kotvy tahají z vody. :-k Pokud tam mají být zavěšené vždy, tak je tam mohu doplnit. Nějaké kladky v této velikosti mi ještě zbyly.

U některých modelů ty kladkostroje chybí, tak jsem je tam taky nedávala, ale netuším, zda to mám O.K. :?:
Třeba tady:
Victory 1737.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 19 pro 2015, 08:23

Tak to jo, já právě na hodně modelech viděl kladkostroj zavěšený v oku kotvy.
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondras71 » 25 kvě 2016, 20:07

V rámci návštěvy MR v Dolní Lutyni jsem měl to štěstí, že jsem byl pozván k prohlídce tohoto krásného modelu. Model a jeho okolí je skutečným modelářským rájem..!! :mrgreen: :mrgreen: Byl jsem poctěn si "Karolínku" i otěžkat v náručí a vyfotit se s ní, což byl můj sen přesně před rokem... Fotky na MF jsou parádní, ale osobní prohlídka je neopakovatelná.. :shock: :shock: Stejně tak jako setkání s jeho autorkou. [-o< [-o< Bylo to povzbuzení a inspirace do další modelářské práce, doufám, že Doris brzy opět opráší náčiní a pověsí pár fotek ze své další činnosti. :cool: :cool: :cool:
Ondras.

,,To muselo dát práci! A přitom taková blbost.."
Postaveno: President viewtopic.php?f=177&t=90230
Rozestavěno: Roter Lowe viewtopic.php?f=177&t=114576
začátky: viewtopic.php?f=180&t=98135

Člen pořádajícího klubu: https://wchs-c-2023.klom-admiral.cz/cz
Ondras71

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 30 kvě 2016, 09:04

Ahoj Ondro,
bylo nám potěšením, že jste si našli čas a přijeli se podívat. Ráda jsem Tebe i Tvou paní poznala osobně a mám radost, že se Vám moje flotila líbila. Na výstavy s tím už neplánuji jezdit, byť chápu, že někteří lidé mi to asi budou zazlívat, ale je to prostě moje volba a právo se takto rozhodnout. V "domovském přístavu" jsou ty lodičky v bezpečí a hlavně důstojně vystaveny a přístupné všem seriózním zájemcům, kteří se chtějí přijet na ně podívat.
Děkuji též za milá slova, podporu a inspiraci. Ráda bych se ke své zálibě zase jednou vrátila. Snad mi to dovolí zdraví a získám opět elán.

Děkuji rovněž dalším kolegům - modelářům - Zdeňkovi Krčmáři a jeho synovi, Milanovi Kuliffay a také Tomášovi (.MG.)a jeho paní za návštěvu a příjemně strávené okamžiky. Bylo mi ctí a potěšením Vás poznat osobně a vážím si toho, že modeláři takového kalibru ocenili moji práci a že se Vám lodičky líbily.
Přeji Vám, ať se Vám v modelářské kariéře i nadále daří rozvíjet Váš talent a umění a přinášíte ostatním inspiraci.

Moc Vás všechny zdravím
Doris
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Zoltan » 22 črc 2016, 21:27

Ahoj, nemám slov, je to nádhera!!! Nepísal som, ale stále sledoval a sledujem Tvoju prácu - a učím sa ...
Čakám ďalší projekt ... nádherná flotila!
Grat! [-o< [-o< [-o< [-o<
ifz
Model-Art Vinica, 2020 : http://modelforum.cz/viewtopic.php?f=941&t=115032
skuoinka: F599 GTO Nero Cavalli
Rozrobené: McLaren MP 4/6, Ferrari Italia LW
Zoltan

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 09 říj 2016, 09:30

Zoltan: Ahoj a děkuji za milá slova. Bohužel tento projekt je zároveň mým posledním. Stavba modelů plachetnic mi hodně dala a také umožnila splnění velkých modelářských snů. Tím nejhezčím byl a stále je Sovereign of the Seas. Ráda jsem s Vámi svou práci sdílela a moc mi pomáhaly Vaše rady i podpora, bez toho bych se nedopracovala k takovým výsledkům. Děkuji Vám za to.
DSC_1928.jpg

Doris

DORIS

Předchozí

Odeslat odpověď

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno