Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

HM Cutter Lady Nelson 1:64 - Victory Models

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: HM Cutter Lady Nelson 1:64 - Victory Models

Příspěvekod Corwin » 03 kvě 2014, 13:40

Po delší době jsem se vátil ke stavbě Lady. Nějak se mi do toho nechtelo - čekalo mne druhé plaňkování trupu.
No a u toho jsem zatím skončil a potřeboval bych radu/pomoc.
V současné době mám nalepené na obou stranách tři plaňky pod wales.
http://martinn2.rajce.idnes.cz/Lady_Nelson#Lady011.jpg
No ale při pohledu na přední část mi tam začíná docházet k nepříjemnému "zlomení" planěk - ohyb není plynulý....
http://martinn2.rajce.idnes.cz/Lady_Nelson#Lady012.jpg
Plaňky jsem upravoval tak, že jsem si změřil délky jednotlivých žeber od kýlu po Wales a tyto vzdálnosti podělil počtem planěk. Více méně mi vyšlo plaňku lineárně zužovat od řezu č. 3 - což asi nebyl nejlepší nápad....

A teď co s tím - strhat a znovu - to je jasné....¨
1) Jak plaňky sundat (lepeno Herukulesem) - napadlo mne buď jen jemně vlhčit a odlupovat nebo jít na hulváta
2) Jaký máte postup plaňkování aby to vypadalo? Napadlo mne (na základě toho co jsem kdysi někde četl) přidat pomocnou lištu (viz. lípa 5x1mm), která mi rozdělí trup. Je tažená tak, aby respektovala zúžení planěk v předu na 1/2.
No a pak ty úseky mezi touhle plaňkou a wales rozdělit počtem planěk (tzn. 5ti) a oplaňkovat.... Je teda fakt, že ani tahle ta plaňka moc tvar trupu nerespektuje a musí se dost kroutit.....

Díky
Corwin

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 05 kvě 2014, 08:48

Vlhčením by ty plaňky šly určitě dolů lépe, dokonce si myslim, že by stačilo použít fén, a plaňky jen dostatečně ohřát, protože herkules teplem měkne. Ale musíš dát pozor, aby ti nepovolili i ty plaňky pod tím. Postupně jí odlupovat, a ohřívat jen tu nejbližší lepenou plochu. Podle obrázků se mi zdá, že vzhledem k měřítku jsou plaňky dost široké, a proto se ti s tím špatně pracuje, tvaruje. Možná že začínáš zúžovat plaňky moc brzo. Já si vždycky přiložim další plaňku, ohnu jí podel přední části, a vidím, kde a o kolik jí zúžit, aby držela hezký tvar. Někdy je potřeba využít hákování plaňek.....
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondras71 » 10 úno 2015, 21:26

Jak to vypadá s druhou obšívkou? Jako další loď plánuji kutr Aldebaran, tak bych přivítal motivaci.. :?:

Už ho mám v plánu na zdi..
nová dílna.JPG

Ondras.

,,To muselo dát práci! A přitom taková blbost.."
Postaveno: President viewtopic.php?f=177&t=90230
Rozestavěno: Roter Lowe viewtopic.php?f=177&t=114576
začátky: viewtopic.php?f=180&t=98135

Člen pořádajícího klubu: https://wchs-c-2023.klom-admiral.cz/cz
Ondras71

Předchozí

Odeslat odpověď

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno