Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

ROYAL WILLIAM 1719/1:90/vlastní projekt

Odeslat odpověď
Příspěvků: 237 • Stránka 10 z 16 • 1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 16
  • Odpovědět s citací

Re: ROYAL WILLIAM 1719/1:90/vlastní projekt

Příspěvekod DORIS » 05 čer 2012, 21:46

Bonaventura: Díky moc za pochvalu! Na interiéru RW se asi docela vyřádím, horní kajuty budou ještě mnohem víc zdobené a bude v nich spousta různých předmětů.... :) Jen se modlím, aby mé výpočty a projekce dílů byly přesné, protože interiér zadních kajut už dělám načisto a nebude tam možnost dodatečně změnit konstrukční prvky. Upravovala jsem i některé díly z plánů od Euromodelu, protože neseděly moc dobře - ostatně toho jsem si všimla i na jednom modelu, který z těchto plánů nebo přímo stavebnice vycházel. Dost mi vadila poněkud zdeformovaně vsazená okna na zaoblených krajích dolní kajuty:
Royal_William_-_Albumauszug_-02.jpg

Nejsem si sice jistá, zda mohla být okna takto "vyosená" i na skutené lodi, ale esteticky mi to prostě nějak nesedí. Tento díl jsem několikrát upravovala, než sednul korektně a odpovídal vzhledově tomu, co jest vidět například na tomto vyobrazení RW:
RW.jpg

Pozn.: Na tomto obrázku jsem si všimla několika rozdílů oproti malbě, která je vidět na první stránce tohoto vlákna - například chybí dvojice luceren na zádi. :-k
http://www.papirove-modely.cz/phpsource ... oto=157632

Rovněž muzeální model, byť se na něm už podepsal zub času, má ta okna udělána přesněji:
http://modelforum.cz/download/file.php? ... &mode=view

Jinak mám už kompletní křesla pro dolní kajutu, což byla hodně stereotypní práce.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod bonaventura » 06 čer 2012, 08:06

Klobuk dolu, .... fantázia [-o< [-o< [-o< =D> =D> =D>
bonaventura

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondřej Nadrchal » 06 čer 2012, 08:10

Nádhera, Doris =D> =D> [-o< [-o<
Radost pohledět, jak ti to jde od ruky :shock:
Dokončeno:555.0153 KHKD, 477.043 ČSD, Z1.39456 KHKD
Na stole: 477.004 ČSD
Ondřej Nadrchal

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kpt.KL » 06 čer 2012, 17:04

V souvislosti s mým příspěvkem o anglickém a kontinentálním způsobu obšívky ze dne 4.6.2012 jsem obdržel několik dotazů, proto jsem příspěvek doplnil o další informace - ať je to na jednom místě.
viewtopic.php?f=177&t=65285&st=0&sk=t&sd=a&start=120#p1298091

Dodatek pro RW:
Jednou z výrazných konstrukčních odlišností britských a kontinentálních lodí je používání železných svorníků a hřebů. Francouzi a Holanďané je používali v mnohem větší míře, než Angličané – inspirace obšívkou Batavie s velkým množstvím železných svorníků je pro RW zcela nerealistická. Angličané na obšívku nepoužívali železné svorníky a hřeby vůbec – na obšívce zvenčí jsou vidět pouze hlavy svorníků v místech upevnění vertikálních a horizontálních rožníků (knees) a ok pro děla, obšívka včetně bočnic (wales) byla upevněna jen dřevěnými hřeby (treenails).
Naposledy upravil Kpt.KL dne 06 čer 2012, 17:22, celkově upraveno 1
Obrázek
Osobní blog o námořní historii v dobách plachetnic
xhttp://historia-navalis.blogspot.cz
Kpt.KL

• Odpovědět s citací

Příspěvekod .MG. » 06 čer 2012, 17:19

když to tu sleduji, jako mnoho jiných, přemýtám nad tím, jestli jsme ze stejné planety. :? tvoje tvorba je prostě někde zcela jinde než nás ostatních.
Dnes píší, že v Řecku obrovským způsobem narůstá deprese z krize. Kdo si otevře byť jen jedno vlákno s tvojí tvorbou, má modelářskou depresi do smrti. Ale dobře nám tak, jen pokračuj.
http://zaobzorem.webgarden.cz/rubriky/vitej-cizince - můj web o majácích, rozhlednách a věžích
.MG.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 06 čer 2012, 18:24

Srdečně Vám všem děkuji za komentáře a ohlasy! :flower: Moc si toho vážím!

Kpt.KL: Velice Vám děkuji za špičkové vysvětlení problematiky, Vaše odborné rady a spousta užitečných odkazů jsou nesmírným přínosem pro nás všechny. Z literatury, kterou mám k dispozici, jsem se o mnoha faktech, jež uvádíte o skutečných lodích, vůbec nedočetla. Zrovna ty kovové svorníky jsem už málem začala na obšívce RW realizovat a je dobře, že jsem s tím počkala. V detailech je krása a když navíc ty detaily odpovídají skutečnosti, je to super!

Bonaventura: Zatím je to jen začátek , ale ono se to brzy rozjede, ať to stojí za to. :-D

Ondra: Velice mne těší, že takto hodnotíš moji práci, pochvala od Tebe je pro mne obrovská pocta!

.MG. Je to moje hobby a když člověka něco baví a dělá to s láskou, zrcadlí se to i na výsledku. Modely stavím už cca 30 let a je ještě stále co zlepšovat. Sama nacházím v práci jiných ( včetně Tvých modelů, k nímž dokážeš vytvořit nádherné a realistické prostředí) skvělou inspiraci.

Dnes jsem vyzkoušela novou technologii výroby skleniček. Vyráběla jsem je z průhledných plastů/rámečků, které mi zůstaly z modelů aut.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Nahřála jsem je nad plamenem svíčky a roztáhla způsobem, aby vlákno mělo optimální tloušťku.

Pak jsem to nařezala na patřičné "elementy" a 90x zmenšené skleničky byly na světě. :)
022.jpg

Zde jsou již skleničky na svém místě:

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

Zatím jsou prázdné a některé ještě srovnám, aby stály kolmo ke stolu. Lepila jsem je pomocí bezbarvého laku od Tamiye X-22, kterým jsem finálně přelakovala celou desku stolu. Víno nebo jiné nápoje ve skleničkách budu imitovat pomocí transparentních barev od Tamiye.
Vymodelovala jsem i láhve (zatím jsou nenabarvené) a další dva důstojníky, kteří budou sedět u stolu:
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 07 čer 2012, 14:13

Nábytek a doplňky pro dolní kajutu jsou dokončeny, nyní už jen čekám, než na postavičkách důstojníků zaschne barva a vše se může umístit do kajuty. Tu již brzy zakryje strop a pak hurá na další patro.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Napadlo mne ještě vyrobit příbory a nějaké to náčiní, ať je zachována kultura stolování, ale to už bude pak extra minimodelaření.... :D
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zaloha00 » 07 čer 2012, 14:26

tak jsem se sem podíval po hodně dlouhé době a musím říci že dneska přestávám pracovat a budu se jen koukat na fotky...je to naprostá dokonalost...mohu si dát panáčka a kachničku? [-o< [-o<
Jak šel čas Ferrari: F40, 360 Modena Spider, 250 Testa Rossa, 365 GT4BB, 246 Dino GTS Spider, 348 Ts Spider, 512 Tesstarosa, 612 Scaglietti, F1-126c12 Long Beach, 365 GTB4 Daytona, Mythos, F-355, 328 Gtb, 250Lm, 512BBi, 330 P4, 148 California, 599 SA Aperta Gold Editon, 512BBi, F1-90 641, 348 tb Monte Shell, F50

Rozestavěno: Lamborghini Jota SVR, Ferrari 308GTB Barum, Ferrari F310B
zaloha00

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 07 čer 2012, 17:36

zaloha00 píše:...mohu si dát panáčka a kachničku?

A chceš křidýlko nebo stehýnko? :D Dobré pití a jídlo jsou již na stole, ovšem kuchař bude připravovat další, až mu postavím pořádnou pec a dám k tomu všechno náčiní. :)
Každopádně děkuji za pochvalu, mám radost, že se Ti RW líbí.

Tak a jedeme dál. Trojice důstojníků si již hoví v křeslech po náročné a zodpovědné službě a nad skleničkou dobrého drinku si mohou nyní odpočinout a probrat dění na lodi i následující dny plavby....

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod .MG. » 07 čer 2012, 18:20

žerou si tedy královsky, to jo. Je vidět, že ti to jde nejen u modelů, ale i v kuchyni. :grin:
http://zaobzorem.webgarden.cz/rubriky/vitej-cizince - můj web o majácích, rozhlednách a věžích
.MG.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 07 čer 2012, 19:43

Poslední záběry interiéru než ho zcela uzavřu:
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

Ještě zbývá přeleštit okna, zaretušovat pár drobností a doplnit na stůl nějaké ty příbory... a bude hotovo. :)
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod TomasT » 07 čer 2012, 19:50

Krásné - takovéhle pěkné doplňky k plachenicím žádní výrobci nedělají. =D>
Stínítka na petrolejkách na stěně nebudou?
TomasT

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 07 čer 2012, 20:07

TomasT píše:Krásné - takovéhle pěkné doplňky k plachenicím žádní výrobci nedělají. =D>
Stínítka na petrolejkách na stěně nebudou?

Děkuji, Tomáši, mne to docela baví takové detaily na modelech dělat. Další kajuty na tom budou podobně, i když mám v plánu tam dát pár zajímavých předmětů, kde si vyzkouším, co se dá v tomto měřítku ještě zvládnout.
Stínítka chci určitě doplnit - budou připevněna ke stropu. Ještě na tom musím zapracovat a optimálně upravit rozptyl světla; nesmí svítit přímo do oken :!: .
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zaloha00 » 08 čer 2012, 10:24

není škoda ho zavírat?
Jak šel čas Ferrari: F40, 360 Modena Spider, 250 Testa Rossa, 365 GT4BB, 246 Dino GTS Spider, 348 Ts Spider, 512 Tesstarosa, 612 Scaglietti, F1-126c12 Long Beach, 365 GTB4 Daytona, Mythos, F-355, 328 Gtb, 250Lm, 512BBi, 330 P4, 148 California, 599 SA Aperta Gold Editon, 512BBi, F1-90 641, 348 tb Monte Shell, F50

Rozestavěno: Lamborghini Jota SVR, Ferrari 308GTB Barum, Ferrari F310B
zaloha00

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 08 čer 2012, 10:43

Ono to jinak nejde, ale dovnitř bude vidět okny a jakmile se rozsvítí lampy, všechny ty detaily pěkně vyniknou.
Když jsem dělala projekci RW, tak už na začátku jsem plánovala ztvárnit model detailněji i zevnitř. Dodá mu to takové zvláštní kouzlo a "oživí" ho. Není vyloučeno, že RW umístím na "vodní hladinu", což by pak podtrhlo jeho ztvárnění, neboť na palubě i v interiéru budou členové posádky a líbilo by se mi zrealizovat plachty, jak je nadouvá vítr. :idea:
Doris

DORIS

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 237 • Stránka 10 z 16 • 1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 16

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno