Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Lodě (Ships) ‹ Lodě (Ships) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Queen Mary 2 + Aida/1:400/Revell

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Queen Mary 2 + Aida/1:400/Revell

Příspěvekod LaBa » 17 lis 2013, 18:28

To je až neuveritelné čo dokážu Tvoje šikovné ruky s obyčajným Reveláckym modelom. krása [-o<
Dokončené: IJN ISE 1/700 Hasegawa, Richelieu 1/700 Trumpeter
Rozostavané: IJN FUSO 1/700 Aoshima
V očakávaní: YAMATO, NAGATO, ROMA, INDIANAPOLIS, DUNKERQUE
LaBa

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Zdeněk Krčmář » 17 lis 2013, 18:29

Hluboce se klaním a smekám [-o< skutečně pěkná a rychlá stavba, gratuluji ke krásnému modelu :celeb: ;-I =D>
http://zetmodel.webnode.cz/
http://www.plastic-hobby.com/
Zdeněk Krčmář

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 17 lis 2013, 18:33

Další fotky QM2
046.jpg
052.jpg
067.jpg
070.jpg
072.jpg
073.jpg
077.jpg
080.jpg
083.jpg

089.jpg

Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 17 lis 2013, 18:38

Další záběry na QM2

085.jpg
093.jpg
094.jpg
096.jpg
097.jpg
100.jpg
114.jpg
106.jpg
165.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 17 lis 2013, 19:08

LaBa + Zdeněk Krčmář: Velice Vám děkuji za pochvalu a uznání, přátelé, Vaše slova pro mne moc znamenají a vážím si toho. Zároveň Vám děkuji za skvělou inspiraci, Vaše práce na modelech lodí je parádní a obdivuhodná, hodně se z ní učím a nacházím spoustu zajímavých nápadů. [-o< [-o< [-o<

Jak jsem slibovala na počátku tohoto vlákna, ukážu zde pro porovnání i fotografie totožného modelu QM2, který jsem stavěla před devíti léty, kdy mi chyběly zkušenosti, používala jsem obyčejné autolaky, a tmelení, korekce dělících rovin či fotolepty byly pro mne velkou neznámou. ](*,)

Čím déle jsem se na ten zprzněný model koukala, tím víc jsem si přála ho postavit znovu a pořádně. Je to děs :bad: , ale nikdo učený z nebe nespadl; tehdy jsem měla minimum zkušeností s plastovými modely, ovšem je podstatné se poučit z chyb a hledat cestičky ke zlepšení. Tak mne prosím nekamenujte, až to uvidíte, začátky jsou asi pro každého těžké a mne to trvalo dost dlouho, než jsem se naučila stavět modely lépe. A ještě se mám pořád co učit.... :)

"Stará" QM2:

161.jpg
117.jpg
119.jpg
121.jpg
123.jpg
127.jpg
128.jpg
130.jpg
131.jpg
135.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 17 lis 2013, 19:12

I takhle jsem kdysi "modelařila" :? :oops: ](*,)

137.jpg
138.jpg
145.jpg
148.jpg
151.jpg
152.jpg
156.jpg
157.jpg
158.jpg
160.jpg

No, takže je myslím jasně vidět důvod, proč jsem musela QM2 postavit znovu. :wink:
Jsem vděčná, že existují modelářská DF, kde si lidé vyměňují zkušenosti a rady, jak dělat věci lépe. Mne osobně to hodně pomohlo, v práci ostatních nacházím spoustu inspirace a neocenitelných námětů. Navíc mne modelaření opět začalo bavit, jako tomu bylo dřív. 8)
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod .MG. » 17 lis 2013, 22:32

Teď jsem to tu objevil. :shock:
Doris, co to stavíš za paneláky :wink: Od těch krásně vyzdobených plachetnic k tomuto, to je hodně dlouhá štreka. Ještě bych pochopil tak lodě starší éry jako QM 1, ale tohle ? No, když se ti líbí a baví tě to, tak samozřejmě je to správně. Tak ať se daří. ;-I
http://zaobzorem.webgarden.cz/rubriky/vitej-cizince - můj web o majácích, rozhlednách a věžích
.MG.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod BestDrifter » 18 lis 2013, 15:28

Ahoj Doris,
taky jsem tohle vlákno před chvíli objevil a těší mne že jsi opět plná elánu a práce Tě baví. Tvá volba mne až tolik nepřekvapila, přesto mne mrzí že sis nechala stavbu plachetnic znechutit. [-( Mne osobně se líbí víc plachetnice, ale rád budu sledovat i tuhle modernu. V Tvém podání je hezké cokoliv, je znát Tvůj čistý rukopis a jemné ženské ruce.

Mnoho zdaru a ničím nerušenou pohodu při stavbě lodiček přeje
Pavel
BestDrifter

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 18 lis 2013, 18:34

Ahojte kamarádi,
děkuji za Vaše komentáře a přání, moc si toho vážím. :flower:
Mám poměrně velký záběr, ať už jde o plachetnice, moderní či bitevní lodě z WW2, dále sportovní auta, motorky a dokonce i rodinné domky + architekturu. Moderní lodě jsou zvenčí možná jako panelová sídliště, ale uvnitř jsou to nádherné paláce. Naproti tomu plachetnice byly majestátné a krásné především zvenčí, ovšem do podpalubí by se mi moc nechtělo; alespoň dle informací z literatury či různých filmů - při vstupu do některých prostor bych potřebovala spíš protitetanovku nebo něco silnějšího na žaludek, abych nehodila šavli z toho zápachu a špíny...... Nicméně jako modely mne baví stavět obojí. Ač se stavbou plachetnic nyní nepokračuji, v budoucnu se k nim možná ještě vrátím, avšak zcela změním přístup i systém prezentace (pokud se rozhodnu veřejně svou práci ukázat).

Život je změna a nelze se stále koukat jen jedním směrem. Hledám zalíbení v tom, co mne naplňuje radostí.
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 21 lis 2013, 22:36

Pokračuji na Aidě, kde jsem doplnila kovová zábradlíčka na obrubě člunové paluby. Používám plechy od Eduarda (uni mřížka zábradlí pro bitevníky 1/350), bohužel práce s nimi není zrovna příjemná, protože jsou měkké a velmi snadno se deformují, navíc k palubě se lepí pouze sloupky, což je chvíli o nervy. :uff: Po zkušenostech s těmito jemnými kovovými doplňky musím složit hlubokou poklonu práci Zdeňka Krčmáře a dalších zdejších borců, kteří s tím umí pracovat na výbornou. [-o< [-o<
Nástavba na levoboku je již také na místě a mohla jsem zároveň osadit i jeřáby k záchranným člunům. Pasovala to jakžtakž dobře, ovšem místy bude třeba provést korekce a zamaskovat spáry. Holt Revell v tomhle nikdy nezklame. :wink:

002.jpg
003.jpg
007.jpg
022.jpg
033.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

malé OT:

Příspěvekod Vit » 22 lis 2013, 16:38

Ještě jsdnou píšu - nádherná práce, nádherná práce. [-o< [-o<
Velký obdiv. =D>
Byl sem na podobné lodi na dovolené a super, teď se mi vrací vzpomínky. A proto se mi ta loď zdá taková smutná, opuštěná. Vím že to asi není možné udělat, ale v bazénkách se mají cákat děti, ve výřivce odpočívat dospělí, na hřišti se sportuje, u baru sedí playboyové a slečny v plavkách, barové pulty plné jídla a pití, obsluha stále něco uklízí a roznáší. Na lehátkách se opaluje asi tak 2.000 lidí najednou, zatímco na dolní promenádě už korzují dámy v šatech a pánové ve smokingu jdoucí do divadla...

Není to kritika, lod je nádherná a strašně povedená, takhle pěkně to nikdy nezvládnu a tak to asi ani nebudu zkoušet, budou mi muset stačit fotky....
Přílohy
DSCN2832.jpg
Život je krásnej 8-)
Vit

• Odpovědět s citací

Příspěvekod eduardo » 24 lis 2013, 18:24

Ahoj Doris, tvoja práca na lodičkách je fakt neuveriteľná, no na ta takto celistvo jednoliatych a hlavne rovných plochách, ktoré tieto lode majú by to chcelo použiť aj iné techniky, aby bol dojem plastičnosti modelu viac zvýraznený. A na to, treba použiť tieto tchniky hlavne na vystúpených či utopených hranách napr.preshading, postshading, drybrash, fading, wash.../anglo gamatika nehrá hlavnú úlohu, verím že vieš čo tým myslím/ samozrejme v prirodzenej miere. Tuna to pri tých tvojich ostatných vychytávkach trochu chýba. Viem že sa snažíš stavať modely lodí ako čerstvo vyvedených z doku, ale slnko vrhá tieň, vietor víri prach a perspektíva skresluje svetlo. Inak nemám viac čo dodať a držím Ti palce v ďalšom progrese.=D> =D> =D>
eduardo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 24 lis 2013, 18:56

Ahojte kamarádi a děkuji za Vaše komentáře a uznání. [-o<
Vit: To máš pravdu, na výletních lodích je veselo a spousta lidí, také jsem to zažila a někdy mi to přišlo tak trochu jako přelidněné a bláznivé velkoměsto. :) Přesto na QM2 ani Aidě figurky v plánu nemám, jsou to stojánkové modely. Ovšem kdyby byly "na vodě", tak by se o tom dalo uvažovat. V leptech od GMM byla jedna postavička - kapitán Warwick, na model jsem ji zkusila dát, ale moc se mi to nelíbilo, protože tomu chybí plasticita. Z moduritu by to bylo lepší.

Eduardo: Toto je věc názoru a vkusu, mne se patina či naznačení opotřebení a špíny apod. na takovémto typu lodí vůbec nelíbí, proto jsem od toho upustila už i při stavbě Titanicu. V provozu ty lodě samozřejmě tak "uhlazené a čisté" nejsou, v tom s Tebou souhlasím. Plastičnost by se dala spíš řešit rozčleněním trupu na jednotlivé pláty, jak je svařován. Na reálné lodi to však nevypadá moc pěkně, jak je to zvlněné a nepravidelné [-( ,
RMS_Queen_Mary_2a.jpg

takže zde jsem i ráda, že Revell udělal trup jednoduchý a hladký. Třeba na to má mnoho lidí odlišný názor, ale já se držím toho, že v čistotě a jednoduchosti je krása. Právě postavit model co nejčistěji byla v tomto případě i moje priorita.
Oba tyto modely stavím vyloženě pro relaxaci a hlavně tak, aby se mi líbily. I když, pokud bych v budoucnu změnila názor, upatlat to mohu kdykoliv a snadno. :)

Ještě by vypadalo zajímavě třeba takovéto zvýraznění spojů plátů, nicméně i autor tohoto modelu (já osobně ho považuji za nejzdařilejší stavbu QM2 od Revellu) to oproti reálu upravil a udělal spoje v pravidelných pásech:
878.jpg

U Aidy budu ještě spáry a plastické detaily na trpu zvýrazňovat. :idea: Tam to opravdu vypadá zatím uměle.

Časem plánuji stavbu bitevníků z WW2 1/350 a tam to bude jinak; patinu a další prvky vedoucí ke ztvárnění reálného opotřební lodi tam budou.
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod eduardo » 24 lis 2013, 19:52

Ahoj Doris, nemal som na mysli nejakú prehnanú patinu či špinu tobôž hrdzu, na týchto lodiach by zrejme vo veľ kej miere nebola a keď aj tak asi až po niekoľkých rokoch aktívnej služby a aj to len na exponovaných miestach kam sa ťažko dostala údržba, nakoľko tieto lode boli /sú/ až prehnane udržované. Mal som namysli hlavne vytieňovanie hlavne na bočných bielych plochách a na plochých palubách ,hlavne pri ich okrajoch, aby lodička pôsobením morskej vody nepôsobila príliš hračkoidne.
eduardo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 24 lis 2013, 20:14

JJ, i když ono to působí docela hračkoidně i v reálu:
800px-Www.aida.de.JPG
aidabella-2a.jpg

Ovšem vím, co máš přesně na mysli. :wink: Na té druhé fotce je krásně vidět opotřebení barvy na tom červeném pruhu....
Já ty osobní lodě ( i auta) stavím vyloženě jako "čisté" modely, mnoho modelářů dělá totéž a nikdy své modely neupravují patinou, byť jim třeba chybí ta realističnost. Mne se to osobně líbí víc. Udělat na trupu opotřebení či stopy po působení mořské vody by nebyl problém, ale pak bych takový model nejen že odmítla stavět, ale ani bych ho nechtěla do své sbírky. Nelíbil by se mi. [-(
U bitevníků naopak to reálné opotřebení upřednostním. Holt, člověk by měl stavět modely tak, jak se libí jemu samotnému.
Doris

DORIS

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Lodě (Ships) Rozestavěno