Č.82 plošiny PL děl a zábradlí.Aby zábradlí přesně pasovalo,musel sem vybrousit oblouk reduty na Pr.boku,bylo asi o 3mm delší. Oproti návodu sem nejdříve lepil zábradlí na plošiny a pak jako celek na nástavbu.Tento postup se mi osvědčil již při práci na zadní nástavbě.Příště díly z plastu,sem zvědav na kvalitu.
Další číslo 83 s plastovýmy díly,tentokrát v mém případě s překvapivě kvalitnímy.Byly i opačné případy,kde kvalita byla příšerná,malé díly č.757 palubní svítilny,jednolitý kus plastu a jiné hrůzy.Palubní hodiny díl 760 3 ks.V návodu se budou lepit zatím jen dvoje,ale ve skutečnosti jich bylo 5.Je to malý detail,ale mě se líbí tak že si zbývající dodělám,neboť sem v dalších dílech stavby další nenašel.Umístění hodin na Bismarcku viz. foto.Práce na tomto dílu celkem v poho.ale ty malé díly 757 byly tentokkrát na mě opravdu malé,tak že chvílema nervíky.
Super detailné fotky. S takým materiálom je radosť robiť. Škoda, že na japoncov je takýchto fotiek pomerne málo. Robíš to parádne, myslím že z toho bude fakt seriózny model. Držím palce a sledujem Tvoj ďalší postup.
Ještě malá poznámka ke stavbě.V návodu označené díly žlutou barvou nebudou potřeba.Proč bych je vyhazoval,když jsou ve skutečnosti zde.Na modelu umístěné na dílu 647 a 681.To ale zase na jednu stranu tyto díly chybí,tak že i když je to moc malé,zkusím něco vyrobit sám.Není to samozřejmě nezbytně nutné,to je jen můj pohled na věc.Co vy na to?
Ještě jednou k č.83.Palubní svítilny,č,757 v plastovém výlisku 9 ks.na modelu jsou připravená místa pro montáž pro mnohem více svítilen.Je možné,že i některé ostatní díly jsou dodány v menším počtu,dílů 758 lze napočítat 6,dodány 2ks.
Tak máme další číslo 84 s díly k obložení paluby bojového můstku a věže,Z minulého č.83 od kterého vydavatel podražil zas o 10 kč,máme lepty pro dokončení velitelského stanoviště s radarovou anténou a dálkoměrem.Nebudu to lepit dle dalších kroků v návodu na pevno,udělal sem to otočné,na čepu.díly z č.84 se již můžou přidělat dle návodu ,ale pozor chybné značení dílů,díly 816,817 zaměnit za 818 a 819. Příště pár fotek ze stavby a doufám,že zdražování nebude pokračovat moc rychle,aby poslední díl č.140 nebyl za 500.-,to by mě přišlo líto a možná že by mě to i nas.....lo. http://www.subifa.de/heftvorschau/die_bismarck_h85.htm
Uložení dálkoměru a radarové antény na čepu,otočně.
Středa a č.85 s lepty pro obložení paluby velitelského a bojového můstku.Jak již bylo minule zmíněno,chyby v číslování dílů i v české verzi.Nepřesnosti budou i příště.Lze pokračovat v montáži dodaných dílů na pravoboku.Díl č 836,to je ten který je chybně označen sem zatím nelepil,bude třeba upravit dřevěnou nástavbu a až potom díl 836 osadit na příslušné místo,je lepší počkat na další díl a nespěchat,i když já sem již o kousek napřed,snad se mi to nevymstí.Pár snímků ze stavby a chybného číslování dílů.
Pro přesné osazení výtahu bylo nutné dva otvory v základnové desce navijáku(díl 822)trochu protáhnout malým vrtáčkem.
Č.86 s díly k obložení velitelského a bojového můstku.Celkem pohodová stavba,díly se mi tentokrát potkaly přesně,bez mezer.I s výtahem munice to šlo,i když vyleptané dílky jsou dost malé a hned se deformují,když se na ně trochu neopatrně sáhne,ale tentokrát to šlo dobře.Protože se po montáži dálkoměru zjistilo že tubusy po natočení narážejí do konstrukce výtahu,bylo nutné výtah upravit a zkrátit asi o polovinu.Z toho důvodu kapacita výtahu klesla na polovinu,což mělo za následek nedostatečné zásobování PL děl municí.Doufám,že na modelu to bude v pořádku,a nebudou třeba žádné úpravy. V příštím čísle ještě lepty k obložení předního velitelského stanoviště a obložení palubních nástaveb bude hotové,i když na ně přijde umístit ještě spousta detailů.Zbylé díly z č.86 budou potřeba až v č.121 a to bude až nějak po Vánocích.Nyní nás čeká zas práce se dřevem,začneme Bismarcka vyzbrojovat,tak že se to bude pomalu podobat bitevní lodi. Pár fotek z mého snažení,a díky za všechny zatím došlé komentáře a postřehy.
V č.87 díly pro dokončení velitelského stanoviště,potom bylo třeba tmelit a brousit,v mém případě 3x a nakonec vyleštit.Dopadlo to dobře a vypadá to celkem slušně.Díly pro stavbu malých hangárů,tentokrát z materiálu MDF,myslím že je lepší než překližka,drží hrany.dobře se brousí a na hranách se netřepí.Na hangárech se bude pokračovat až v č.103,105,107 a dalších. V čase mezi jednotlivými čísly jsem dodělal chybějící palubní osvětlení z plast.profilů.Původně dodané díly se ani zdaleka nepodobají skutečnosti a lodi jich bude asi 40 ks.Pár fotek s mého snažení,myslím že takto to bude více odpovídat realitě a bude dostačující.
Číslo 88 a následující 89-91 s díly pro stavbu hlavních dělových věží A,B,C,D.Horní díl přiložen na sucho,možnost pozdějšího uložení hlavní pohyblivě s možností náměru.Výrobce s touto možností nepočítá a hlavně budou na pevno.Pro svůj model použiju kovové hlavně od RB models,dle Anatomy odpovídají přesně.Ve volném čase mezi jednotlivými čísly doplněno dle dostupných informací chybějící palubní osvětlení,ještě chybí spousta jiných doplňků se kterými vydavatel nepočítá (reproduktory,ventilátory,kompresory aj)bude toho ještě moc moc.Následují čísla stejná,tak až se budou hl.dělové věže obkládat lepty,nebo budu tvořit uložení hlavní,něco přidám. http://obchod.valka.cz/product_info.php ... id/1049235
Tak toto budem určite sledovať. Som technikár, ale lode tohto typu sa mi vždy páčili. Teraz som jednu skúsil. No ale prejdem k veci. Ako tak pozerám na progress, bude to bomba v tvojom podaní. Tie detajlné lepty a každá jedna kabína, nemá chybu. Nech sa darí!
Daniel Hajtinger, 25 rokov Rozrobené:T-34/85, Magach 2 Dokončené:T-55A, IDF Sho't kal ,Tatra 148 CAPL-15, Tatra 815 VT
Mám otázku: Já jsem u čísla 43, a po vybroušení dílu 65 mi nesedí na resinový díl s kotevními skluzy (výřezy jsou menší). Jak jsi to prosímtě řešil, nebude po úpravě problém s dýhovým obložením? Díky
Z č.88-91 4 dřevěné konstrukce věží pro hlavní děla cal.380 mm.V daších číslech lepty pro jejich obložení,před tím ještě vyrobím jednoduché uložení hlavní,umožňující vertikální pohyb(náměr).V mém případě nejde o funkční RC model,tak že pohyb jen ručně,tentokrát žádná serva atd. To shooter:kotevní skluzy mám vybroušené,spasované a zatmelené jen na hrubo.Konečnou úpravu provedu až podle paluby,(dostaneme v č.102)a podle prací uvedenených v č.128 a 135.Pár fotek ze stavby a prací budoucích.