Dnešok bol pre obšívku, lepenie a tmelenie (stačilo len trošíííčka) a oblúbená činnosť - BRÚSENIE
Najviac práce zabrala prova. Zhotovil som ju 0,5mm hrubého Evergreenu. Na mieste spoja 1mm hrubého papira som plast podlepil 0,25mm evergreenom aby sa materál hrúbkou vyrovnal. Nasledovala zdľĺĺĺhavá výroba šablóny. Problém bol vtom, že vystihovačka má palubu na prove špičatú. real je zaoblený, a bočný plát z vystrihovačky preto celkom nesedí. Najviac času zabral oblúk pod hranou paluby. Nasledovalo opakujúce premeriavanie a skúška na sucho a znova, a znova... Podla šablóny som zhotovil dve dielce, ktoré sadli perfektne
Finálné brúsenie a brúsenie... Bolo treba zarovnať water line z obsívkou v rôznych uhloch. Nasledovalo tmelenie. Na predošlej lodi som na tmelenie použil Mr.White Putty, ktorý je skvelý, ale pravdepodobne keď som ním vytmelil prvú obšívku, na ktorú prilepil finálnu, pôsobením sekunďáku sa to asi rozleptalo a spôsobilo pomerančový povrch, a to na prove kde som tmelil najviac. Tentokrát som si povedal, že nakolko vrchná vrstva obšívky bude z evergreenu, vyzkúšam stredne riedky sekunďák, a som s tým spokojný
Tmelil som hlavne stred paluby, takže tie tmavé flaky pri spojoch je lepidlo-tmel a čaká na dokonalé zaschuntie a brúsenie.
Сторожевой корабль «ДРУЖНЫЙ» 28.02.2020г. Nový trup.
«Дружный» 28.02.2020г..png (3.96 KiB) Zobrazeno 1604 krát
28. februára 2020 sa stavba projektu 1135 rozbehla nanovo. Pôvodná vystrihovačka je takmer nepoužitelná
a preto som sa v kombinácii plánov sesterskej lode Svirepyj (typ KRIVAK I.) kúpiť vystrihovačku plavidla pohraničnej stráže Borovskij projekta 11351 (typ KRIVAK III), ktorá má identický trup s miernou úpravou koncovcovej časti kormy.
Výrobca Kartonnyj samuraj pripravil perfektnú vystrihovačku, len škoda že nie pre pôvodný typ. Zostavenie trupu pomocou laserom vyrezaných dielov bolo pohodove a model rieši aj všelijaké detailné problémy napr. zaoblenie hrany paluby...atď.
Porovnanie oboch typov
Presný tvar pisma na menovke lode a popiska zbraňových systémov upozorňujúca na odstup a nebezpečenstvo počas strelby.
Naposledy upravil nachimov72 dne 06 bře 2020, 21:50, celkově upraveno 2
Priestor medzi rebrami je vyplnený lisovaným kartónom, ktorý je vlepený do rámu medzi rebrami aby nevyčnieval nad povrch. Kryt sonaru je vyplnený 3mm-ou balzou.
Pre urýchlenie stavby, som si na skúšku objednal velký motorový čln s dvoma torpédometmi od 3D Boats by hawkins751511 - Shapeways Shops . S 3Dčkom nemám skúsenosť, ale dúfam, že tieto výrobky zabodujú.
Na tejto fotke z roku 1985 mal Družnyj práve tento typ motorového člna, kde na korme člnu vidno meno lode ( Дружный), vpravo vidieť štorhlavňový torpédomet ČTA-53-1135 kalibru 533mm.