Milan, uz som si myslel, ze si tu Shoho odlozil "Ad Acta" kvoli tej skupinovke bitevnych lodi, ale ako vidim, tak skvely navrat k Shoho! Tie zachranne clny su PARADNE !!!
Ideme zozadu dopredu. Nosné pylóny prednej časti letovej paluby sú pôvodné diely zo stavebnice ale trochu prebrúsené. Zatiaľ sú zafixované na obe paluby iba poistným kolíkom z mosadzného drôtu a lakom. Po definívnom osadení letovej paluby ich zalepím sekunďákom. Tuším mi odchádza zrak, lebo keď sa na to pozerám voľným okom, tak sa to zdá všetko super, ale keď to vyfotím a potom pozerám na monitore … tak to vidím "iné" nedostatky.
Chlapi vďaka za slová uznania, robím čo sa dá. Vlado, Shoho už chcem dokončiť, lebo by som chcel stihnúť v tomto roku tri, pre mňa vrcholové podujatia. Mošoň v apríli, MČR Naviga v Dolní Lutyni v máji a MS kategórie C v Kaliningrade v septembri. Dúfam, že pri dokončovaní niečo „nezmrším“ a Shoho si udrží aspoň tú úroveň, čo zatiaľ má.
Zadné pylóny som musel vyrábať nové. Použil som plastovú doštičku 1,2 mm hrubú, ktorú som si narezal na 1,6 mm široké pásiky, z ktorých som potom robil jednotlivé pylóny. Na oboch predných je ešte akási „búdka“. Predpokladám, že sa z nich ovládali žeriavy pod letovou palubou pri spúšťaní záchranných člnov. „Búdky“ som už dávnejšie nakreslil v rámci leptov, ale použil som ich až teraz.
Pripravené diely s „navádzacím“ kolíkom.
Skúška „nasucho“ dopadla celkom dobre, môžem miešať farbu.
Milan, 1,2mm 1,6mm to su "miery"...hmmm, neuveritelne na tej podlozke...to mi hlava neberie !!! Mat tak Tvoje oci, aj ked pouzivas zrejme "celovku" lupu??!
Některé věci prostě nepochopím... Ve dvoustovce ještě v pohodě, třistapadesátina už tak na hraně, ale v sedmistovce?......... tož asi takhle .... Opravdu mistrovská práce, smekám.
Mošoň sa blíži a tieto drobné "serepetičky" sa mi nejako "vlečú".
Sklápateľné anténne stožiare po bokoch letovej paluby som pre Amagi robil zo setu od Flyhawku. Nebol som s nimi veľmi spokojný, lebo pri napínaní antén nedržali tvar. A tak som si radšej nakreslil vlastné podľa dostupných fotiek.
Shoho výťah 2.jpg (62.25 KiB) Zobrazeno 2178 krát
… a dopadlo to takto. Vzhľadom na mierku by mali byť ešte o čosi subtilnejšie, technologické limity pre leptanie plechov ale nepustia.
A od stožiarov ideme dozadu na pravobok. Bolo tam nejaké zariadenie, ktoré malo sklopný komín, lebo trčal nad letovú palubu. Priznám sa, že vôbec netuším, na aký účel to slúžilo. Originál plastový diel som musel poriadne obrúsiť, upraviť, sú tam doplnené lepty a hlavne nový komín urobený z mosadzných rúrok priemeru 2,0 a 1,8 mm.
Z tých mála fotografii, kde je ako tak vidieť, čo bolo na prednej palube som urobil zopár „drobností“ zo sady leptov od Flyhawku. Na fotkách je postupne Shoho, Zuiho a Ryuho.
… osadené bubny s hadicami, bedne a „niečo na mieste bývalého kanónu typ 89 u Tsurugisaki, podľa fotky Zuiho zahalené do bielej plachty“ na palube...
… aj tak po nasadení letovej paluby tam toho veľa vidieť nebude.
Optické diaľkomery pre AA kanóny 25 mm typ 96 som robil už dávnejšie, ale opäť došlo k úprave návrhu leptu a urobeniu novej sady. Tentokrát som už urobil aj hlavné optické diaľkomery, ktoré boli na oboch stranách „velína“. Ako základ som pre ne použil pôvodný plastový diel, ale značne upravený a doplnený leptom.
Z leptov Veteran Models som urobil kanóny typ 96 bez predných štítov. Našťastie boli potrebné len dva kusy … a nie ako u Amagi. Protilietadlová výzbroj nielen na lodiach IJN postupom času značne mohutnela.