Tahle galerie je uzavřením vlákna, které jsem zakládal v roce 2014. Ve stručnosti je to ukončení příběhu modelu Volvo F88, které jsem začal stavět jako auto s rozvorem 3200 mm na trilexech v barvách tehdejšího bulharského národního dopravce, který mě nakonec přestal bavit a ze kterého jsem v průběhu doby očesal kola na GMC Cannonball a později nápravu na dokončení mé resinové sady zavěšení na Volvo F89 6x2 a které jsem nakonec právě díky dílům z téhle sady nakonec dokončil jako F89 z ČSAD s rozvorem 3800 mm díky parádní fotce tahače zezadu, která mě ke stavbě inspirovala. Tahačů Volvo F89 byly u ČSAD zhruba tři stovky, ale jen pár (sedm?) jich bylo ve verzi 4x2 a tahaly k nim určené silocisterny Spitzer pro chemičky v Neratovicích, Litvínově a možná i někde jinde. Jak jsem pochopil z vyprávění, tak návěsy tehdy patřily chemičkám, tahače podnikům ČSAD. Na fotkách jsou zdokumentovány tahače s mělnickými a mosteckými SPZ. Jeden tahač si také zahrál v seriálu Ve znamení Merkura. Můj model je stavěný podle téhle fotky včetně SPZ. Provedením představuje v podstatě sériové provedení auta, protože u nás se na nich mos modifikací nedělalo. Zajímavostí je snad jen umístění rezervy na rámu za kabinou, které je poměrně neobvyklé a které umožňoval právě dlouhý rozvor tahače a krátký přední převis silocisterny.
Hotovo: Mercedes SK 1838 Somat