Predlohou autorovi stavebnice Klausovi Lassenovi bol skutočný vyslobodzovací špeciál na podvozku Peterbilta 379 s motorom CAT Power z Tampy na Floride. Klaus originálnu predlohu mesiac meral, fotil a nakoniec sa len voľne nechal originálom inšpirovať. To, že v rámci šetrenia použili formy už existujúcich stavebníc Peterbiltov 359 chápem. O peniaze ide až v prvom rade. Ale prečo aspoń u novo vyrábaných foriem sa nedržali originálu? Kde sa stratila povestná nemecká precíznosť? Dokonca ani dekály nie sú presné a hlavne vzadu na nádstavbe nepasujú.
Takže zámer stavby bol čo najviac sa priblížiť reálnej predlohe, aby výsledok bol realistický, dýchal z neho život a bol akceptovateľný aj po 20 rokoch. Vzhľadom na to, že som čosi začal stavať po dlhom čase a bolo treba nakúpiť všetko vybavenie od základu, do striekacej pištole sa mi nevyplatilo investovať. Pre zvýšenie reálneho dojmu boli použité lepty z produkcie CTM. Tzn., výfuky, gril masky, všetky svetlá, pozičky, plechy na nádstavbe, palubná doska atď. Vďaka leptom to modelu veľmi pomohlo. Nástrek modelu sa realizoval sprejmi, preto museli ostať zachované pôvodné dekály. Čiže pravé dvere na kabíne ostali pôvodné, bez dodatočného priezoru v dolnej časti. Takisto pravá strana sleepera ostala pôvodná. Prerobila sa kapota a vedenie zo vzduchových filtrov do motora. Prístrojová doska zostala z modelu 359 a tiež motor zostal Cummnins namiesto CATu.
Náročnosť stavby - vysoká, stavba trvala 7 mesiacov ( september 2017 - marec 2018 ), približne 560 hodín práce.
Finančná náročnosť - vzhľadom na cenu stavebnice, rozsahom úprav a použitia množstva leptov takisto vysoká.
Zábavnosť - nízka, bola to drina. Výnimkou boli časté predstavy, kam to dopadne po vyhodení zo 4 poschodia.
Počet deštrukcií - 2 nechcené pády modelu z pracovného stola
Farby: základovka, spreje, lak - Revell
Finish pasta: 3M Extra Finish
Lepidlo: tekutý a gélový sekudový Pattex z Lidla
Chróm: sprej Dupli Color Chrome, zrkadlová samolepiaca fólia z OBI, fix Chrome Molotow
Väčšina materiálu na detaily, masku chladiča, slnečnú clonú, zástery - hliníkový plech zo zahusteného, sladeného mlieka z Lidla ( vnútorný obsah sa vyhadzoval ).
Záverom by som sa chcel poďakovať:
... môjmu otcovi, že stavebnicu tých 24 rokov opatroval
... mojej krajšej a lepšej polovičke za trpezlivosť
... môjmu synovi Adamovi, že ma inšpiroval k návratu do detstva a začatiu stavby
A teraz sa už poďme pozrieť, ako to celé vlastne dopadlo ...
Naposledy upravil PatrikD dne 15 črc 2019, 13:43, celkově upraveno 4