Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Auto-Moto ‹ Motorky ‹ Galerie
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

1/12 Fichtl, Mochr/3d tisk by Charon

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

1/12 Fichtl, Mochr/3d tisk by Charon

Příspěvekod Charon » 17 bře 2023, 12:15

Ahoj. Mihnul se u mojí YR1s v tématu.
Je to muj první postavenej model jen z 3d tisku. 3d model je Mochr design a zmenšeno do 1/12. Do sebe to jde krásně. Znalci se všimnou jistě barvy prsiček a dalších detailů, ale dělal jsem to podle jeho motorky, která odpovídá této barvě. A v rámci úspory času jsem vzal čočku z yamahy ow01 a vybrousil světlo z ní , protože nebyl čas na formování a lití z čirého resinu.
Model dneska dostane náš rodinný kamarád. Proto ta spz, což je jeho přezdívka.
Stavba trvala asi 2 týdny, dalo by se s tim samozřejmě vyhrát víc s detailama. Ale termín byl proti mě a vzal jsem to jako výzvu a tak nějak rozumně celkově.
Takže první letošní model postaven! Brzo snad další.
Přílohy
IMG-20230316-WA0008.jpg
IMG-20230316-WA0005.jpg
IMG-20230316-WA0006.jpg
IMG-20230316-WA0009.jpg
IMG-20230316-WA0010.jpg
IMG-20230316-WA0007.jpg
Charon

• Odpovědět s citací

Re: 1/12 Fichtl, Mochr/3d tisk by Charon

Příspěvekod Vladimír Šuma » 17 bře 2023, 12:19

moc pěkný Jirko =D> =D> =D>
Vladimír "Šumák" Šuma
KPM Kaznějov
Vladimír Šuma

• Odpovědět s citací

Příspěvekod franta kt » 17 bře 2023, 12:38

Krása, kde se to dá sehnat?????
franta kt

• Odpovědět s citací

Příspěvekod F_F_F » 17 bře 2023, 12:57

Za mě naprostá pecka... =D> =D> =D>
Nostalgie mého mládí (:)
F_F_F

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Charon » 17 bře 2023, 16:29

Díky všem za reakce!!

Franta : model se dá stahnout na linku ve stavbě mé Yr1s kam ho dal autor modelu. Pak jenpřevést na 1.12 a tisk od někoho, kdo ma resinovou tiskárnu.
Přílohy
20230317_162620.jpg
Charon

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mochr » 18 bře 2023, 10:17

moc pěkný, třeba to otevře oči zdejším konzervám a budou se na 3D tisk dívat jinak :D ( sorry, ale tohle je asi jediný forum kde se 3D tisk dost hejtí :D), když se to udělá pořádně...
modelů jsem udělal víc a dal je volně ke stažení https://www.printables.com/cs/social/35551-mochr/models
mochr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod peteru » 18 bře 2023, 10:58

Sorry, ale na tomhle foru jsem nevidel zadne naznaky kritizovani nebo primo hatovani 3D tisku. Spise naopak. A konkretne u tvych modelu z 3D tisku, ktere si zde prezentoval, jsme je chvalili a byli nadseni, ze nekdo byl schopny tyhle ikonicke motorky nasi historie jako model, protoze je jasne, ze jako odlevany rezinovy nebo plastikovy model zadny vyrobce neudela.
Jedina “kritika” bylo meritko, protoze valna vetsina mootrek je v meritku 1:12, neco v 1:9 nebo starsi modely 1:8. Coz ale neni zadny problem, jak je videt, soubory lze upravit do meritka podle potreby kazdeho modelare. Modely jsi delal pro sebe, tak sis vybral meritko, ktere ti vyhovovalo.
Druha vec, kterou jsem ja komentoval na tvych postavenych modelech v galerii, byly chybejici bowdeny a kabelaz, coz taky neni chyba 3D tisku, to snad ani nejde tisknout. Tohle si kazdy dodela doma z kabliku a lanek. Holt plastikari jsou jina sorta a kdyz nekdo stavi od zacatku modely Tamiya, Aoshima a pod., tak chybejici bowdeny nebo kable od svicek si hned vsimne. Ale to podle mne neni hatovani.
Je spousta modelaru a sberatelu na jinych forech, kteri si tyhle modely bastlili ze spejli, paratek, papiru a jinych podobnych materialu, ti asi lanka a ventilky na rafcich neresi. Oni se na ty modely koukaji jinak nez my, coz je absolutne v poradku.
peteru

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Charon » 18 bře 2023, 20:20

No, že by se tu hejtil tisk z resinovky si úplně nemyslim - v autech jeden Vlado Begera skvěle Lancii, v letadlech skoro celého přestavuje třeba Honza Skalka jeho F4 Phantom a další. Ano, když se tu a tam tady objevovaly věci ze strunovky, tak to pro nás nebylo. Ted se 4k tiskárny staly poměrně dostupnym zbožím a nebude to tak trvat a bude toho tady dost.

Osobně vidim velké rezervy v tom, jak a co kreslit. Já se k 3D modelaci vracim po moc letech od školy a muj největší problém je čas - a hlavně na škole jsme dělali strojní části a ne prostorovou grafiku jako třeba kapoty. Což zrovna neumim, ale jsem zarputilej a časem třeba pujde i to.
Takže dost lidí, včetně mě v této době, spoléhá na to co najdeš na webu a prostě ty modely nebejvaji tak pěkné jako plastový model - najdou se vyjímky, zrovna tvoje. Pak nastavení tisku, vůbec to jaké rozlišení má tiskárna a čeho je schopná, aby sme s tim měli co nejméně práce. Dneska jsem tisknu hondu Rc213 2020 (ale platí i pro mou R1, mimo ráfků) a dost detailů je zjednodušeno a osobně radim předělat- osy kola, osa přední vídle a další a jiné nahradit z plastu (osobně radši gumové gumy i když vim, že taková pryskyřice taky dělá), odlitého resinu nebo z lepších modelů, tento model má příšerná kola

Muj pohled na tuhle technologii je, že je to asi naše budoucnost. Prošel jsem si plastové modely, vlastní tvorbu masterů, vlastní lití s vývěvou, vakuování plexi, výrobu leptů. Krok za krokem modelařit a vyvíjet se. K modelu přistupuju stejně jako k třeba k litému resinu, spasovat doladit porch a pak barva atd. Jak už tu psali klucí vedle v tématech, časem si stáhneme (nebo koupíme) jen 3D model práva na tisk a vytiskneme sami doma a víceméně se to už začíná dít. Řetězy a daší věci se v takové úrovni detailů jinak udělat nedaji za takový peníze s minimálnim úsilí při dalším zpracovní (3d řetěz vyříznu z rámečku, odmastim a jen stříkam, max hodka a hotovo - naproti tomu leptanej skládam třeba 3 hodiny a to už to musim umět a musí bejt správně vyleptanej, beru řetězy HD a náklady cca 200 vs 500 kč)

To jest muj pohled.
Charon

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atos » 13 dub 2023, 19:48

Moc krásná a originální stavba. Jsem naprosto nadšený, protože jsem tento Superbike sám sedlal. Je fakt jako živý. Smekám helmu mistře ;-I
Atos

• Odpovědět s citací

Příspěvekod NAMOR 64 » 13 dub 2023, 21:24

Krásná práce, závidím všem co zvládají návrhy tisknutelných modelů v 3D.
NAMOR 64

Odeslat odpověď

Zpět na Galerie