Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Auto-Moto ‹ Závodní a osobní automobily ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

2K Lak Zero Paints vase rady jak na to

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: 2K Lak Zero Paints vase rady jak na to

Příspěvekod neophyte » 24 led 2016, 08:38

Chalani jedna poznámka ku tužidlu... Treba ho držať podla možností v tme a s minim.množstvom vzduchu. Môže sa stať že samovolne stvrdne. Prosím bacha na to. Neni chyba v tužidle, je to jeho prirodzená vlastnosť.
Obrázek
neophyte

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Renda » 24 led 2016, 10:00

Paľo, to jo, pravda a ještě doplním - v chladu.
Já si odlévám do sklenky od barev Gunze a ještě víčko oblepuju páskou.
Renda Tejkl GT CUP IPMS CZE
#TeamFoltýn
Osudovým omylem demokratů je slepá víra v to, že prostý lid jednou dostane rozum...
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod fernetti » 24 led 2016, 11:11

Včera jsem poprvé zkusil pracovat s 2K Zero - míchal jsem podle návodu, tlak 1,8, tryska 0,3 - poprvé hustá krupička, takže hned vylít z pistole a doředit na celkový poměr 2:1:1 (lak, tužidlo, ředidlo). šlo to líp, zkusil jsem ten první zakrupičkovaný díl rychle opravit řidším lakem, ale přišlo mi, že to docela rychle zasychá a tak tam ta krupička už zůstala, ikdyž je to lepší než napoprvé. Ostatní díly už vypaají docela obstojně, ale broušení se nevyhnu - ten povrch mi přijde spíš do polomatu než do čistého lesku. Napadá mě, že to může být asi tím vyšším tlakem stříkání (zkusím příště trochu ubrat), ale zase mám obavu, že to z pistole nebude chtít lehce ven - takže dotaz č. 1: můžu zvednou poměr ředidla? A pokud jo, mám čekat nějaké problémy?
Dotaz č. 2: teď, tzn. cca. 12 hodin poté je vše suché a vypadá to dobře, ale netroufám si ještě brousit, aŤ lak nerozpatlám - mám počkat min. 24 hodin od stříkání nebo ještě dýl?
Dotaz č. 3: broušení: bude stačit 2000 šmirgl pod vodou? Nezmatní mi lak? A origo pasty od Zera? Mám s nimi blbou zkušenost - fine pastu jsem použil na přípravu povrchu pod první lak, který byl provedený Zerem a udělalo mi to na několika místech dírky, jakoby by se to tam propálilo... Toho přebrušování a opravování, co s tím bylo, bych nikomu nepřál. Přijde mi to divný, když dělám vše výrobky od jednoho výrobce, nemělo by se nic podobného stávat... Takže už jsem opatrný a radši se ptám možná i blbě na to, co je pro všechny samozřejmost.
Dotaz č. 3a - když nelze použít pastu od Zera, můžu ji nahradit pastou od Tamky? Přijde mi, že je méně agresivní a neměla by lak nijak poškodit...
Dokončeno: Wolf WR-1, Tyrrell P34 1976 & 1977; Ligier JS 11 & Williams FW07; Ferrari 312T4 ; Tyrrell 002

plížením a plazením vpřed!
fernetti

• Odpovědět s citací

Příspěvekod neophyte » 24 led 2016, 11:12

Inak včera som držal v ruke 2k quick dry... Po nastriekaní za dve hodiny leštíš 8-)
Obrázek
neophyte

• Odpovědět s citací

Příspěvekod neophyte » 24 led 2016, 11:17

Nechaj to stáť radšej 24hodin. Tam je istota. Ja miešam (síce inu značku) v pomere 4:1 lak:tužidlo bez riedidla! dva trikrát poprášim a do striekačky dotiahnem asi 1/3 riedidla a dám plnú mokrú vrstvu. 2000 pod vodou! Lak zmatnie ale lesk mu urobia naspäť pasty. Ja mám 3m pasty, odlejú ti v každej lakovni ako aj 2k lak. Aj tamiye su o.k.
Obrázek
neophyte

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Renda » 24 led 2016, 11:22

To fernetti-
se Zerem zkušenost nemám, ale myslím, že lze úplně v pohodě použít brousící a leštící přípravky komerčně prodávané a možná s ještě lepším výsledkem.
V lakovně aut ti zajisté odkápnou za pár kaček to, co kupuješ draze jen proto, že je to specializované pro modeláře.
Už kupuju jen v lakovně i lak, za cenu Zera mám stejný produkt s poloviční cenou.

Jinak nech lak pěkně proschnout a vytvrdnout, raději klidně přes víkend. Lak by měl být lesklý hned po nástřiku, je někde chybka, ředidla dávám méně, ale od oka, nemohu říci přesný poměr, tužidla dle instrukcí lakýrníka 38 procent. Tlak musíš mít vyšší- čím hustší barva, tím vyšší tlak. Aby to šlo z pistole.
A dávám jen jednu vrstvu.
#TeamFoltýn
Osudovým omylem demokratů je slepá víra v to, že prostý lid jednou dostane rozum...
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod InDoSeK2 » 24 led 2016, 11:30

Já dávám směs posle výrobce, ale v pistoli už mám 1ml Nitroředidla. Když dostříkám, dám do pistole ještě 1ml Nitra a popráším to. Tlak mám tak 0,8 až 0,5 bar. Brousit stejně musím, za prvé kvůli tomu, že nemám box a sedá mi tam bordel( dá se tomu předejít zavřením do krabice), a za druhé kvůli vzlínání laku kolem otvorů a rytí. Lak má po uschnutí lesk, jako zrcadlo a nebýt těch nešvarů, nechal bych ho tak.
"Sranda musí bejt i kdyby tátu věšeli."
Už ničemu nerozumim, ani radši nepřepínám.
InDoSeK2

• Odpovědět s citací

Příspěvekod magellan » 24 led 2016, 12:33

fernetti - ak nemáš lesklý povrch, tak niečo robíš zle. Pri doporučovanom pomere riedenia 10(lak) : 5(tužidlo) : 3(riedidlo) je tryska 0,3 mm pri tak hustom laku na hrane. Osobne som na lak od Zera obetoval jeden šunt za pár šupov od fengdy s 0,5mm tryskou.
Lak sa pririediť samozrejme dá, ale so zvyšujúcim podielom riedidla sa úmerne zvyšuje podiel objemu, ktorý sa odparí a môže nastať situácia podobná ako pri bežných lakoch - ihneď po nastriekaní vyzerá všetko lesklé a hladké, ale po odparení riedidla je ten stav diametrálne odlišný. Preto niekto dokonca riedidlo u 2k laku vynecháva úplne...ale osobne to teda vyskúšané nemám.
Doporučený postup je ochrániť dekály prvou ľahkou vrstvou, ktorá je suchá rádovo v minutách a potom povrch uzavrieť "mokrou" vrstvou. Netreba sa báť a ten lak tam proste sypať vo veľkom - ja ho niekedy takto dokonca striekam na povrch zo vzdialenosti nejakých 4-5cm. Povrch musí byť proste už počas striekania na pohľad "mokrý", pokrytý jednoliatou vrstvou. Treba si uvedomiť že 2k lak má zásadne odlišné vlastnosti ako iné bežné modelárske laky, ktoré sa dajú striekať v tenkých vrstvách a vysoko nariedené (trebárs aj viac ako 1:5).
Vo výsledku by mal finálny nástrek po zaschnutí vyzerať ako opísal InDoSeK2 vyššie . Osobne sa niekedy donútim lak brúsiť (2k znesie naozaj veľa), hlavne ak to preženiem s množstvom naneseného laku. Ale ak je správne nanesený, tak má ideálny lesk, ktorý sa dosahuje do pôvodného stavu brúsením nesmierne ťažko a zdĺhavo, ak teda vôbec.
moja galéria
magellan

• Odpovědět s citací

Příspěvekod fernetti » 24 led 2016, 12:51

Díky za odpovědi. Asi budu muset poštelovat doraz jehly do trsky, zřejmě je dost napevno a pak to nechce stříkat, ale spíš jen práší - to by pak vysvětlovalo ten suchý poprašek, co jde ven jen ztuha a proto má tendenci ke krupičce...
A teĎ ještě to broušení: nepodělám něco, když zkusím pasty?
Dokončeno: Wolf WR-1, Tyrrell P34 1976 & 1977; Ligier JS 11 & Williams FW07; Ferrari 312T4 ; Tyrrell 002

fernetti

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Renda » 24 led 2016, 13:02

Nejdříve to musíš srovnat do roviny např. plátýnkem a až pak pasty.
#TeamFoltýn
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod magellan » 24 led 2016, 13:08

Nenapadá ma nič, čo by sa s pastami dalo pokaziť. Otázkou však je či si s nimi pri krupici pomôžeš - ak je na povrchu hrubý "pomaranč", tak by som radšej prv začal šmirgľami rôznych zrnitostí a pasty až na záver. Môže sa totiž stať, že teraz máš matnú krupicu a po pastách budeš mať krupicu tiež, len sa bude lesknúť....prípadne minieš nezmyselne veľa pasty apod.
moja galéria
magellan

• Odpovědět s citací

Příspěvekod fernetti » 24 led 2016, 13:15

tak to je jasné, že pasty až po šmirglu, nejdřív srovnat rovinku a pak leštit, žejo...
jde mi jen o to, zda nebudou chtít nějak blbě reagovat s 2K lakem. nerad bych zase opakoval nějakou lapálii, jako se mi naposled nepochopitelně stalo se zero pastou na zero barvě...

fernetti

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Renda » 24 led 2016, 13:22

Je to vysoce odolný dvousložkový polyuretanový lak.
Mám osobně vyzkoušeno, že při správným nástřiku odolá lecjakým dryákům použitých při modelaření.
Takže neměj strach. To předtím byla chyba v ředění.
#TeamFoltýn
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod magellan » 24 led 2016, 13:25

Tak pasty, a myslím že bezvýhradne všetky do jednej, sú určené na brúsenie/leštenie laku - teda nie farby. Okrem toho nanášať lak na farbu leštenou pastami je zásadná chyba - takmer všetky, ak nie všetky pasty obsahujú mastné pojidlá, mazivá a povrch bude zákonite mastný, teda absolútne nevhodný nielen na nanášanie laku, ale aj ďalšej farby. Ak chceš vyhladiť farbu pred lakom, tak buď jemným šmirgľom, prípadne mriežkami od GSI a ak nie sú vo farbe veľké kazy, tak v pohode stačí kus starej flanelovej košeľe.
moja galéria
magellan

• Odpovědět s citací

Příspěvekod neophyte » 24 led 2016, 13:36

Nebodou... 2k vydrží temer všetko... Z pást je super tzv.kriedová pasta ktorá sa dá pririediť vodou. Ja mám tušim od f.Fareclá. perfektný lesk po doleštení ti udrži silicon glaze od amway...
Obrázek
neophyte

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Diskuse