Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Auto-Moto ‹ Kamiony a těžká technika ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Sklápěcí Cargobull

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Sklápěcí Cargobull

Příspěvekod V12JT » 18 bře 2011, 10:46

Uctivé pozdravení všem. Přicházím s druhým příspěvkem. Je to moje první přípojné vozidlo. Ač tyhle návěsy operují na této straně Atlantiku, neměl jsem příležitost strčit svou zvědavou hlavu pod zvednutou korbu a vidět tak na vlastní oči skryté detaily. Takže jsem odkázán na fotky z netu a ty zpravidla nejdou na dřeň tak, jak by člověk potřeboval. Jisté detaily jsou tedy jen schématicky naznačeny. Experti samozřemě poznají, že u hadic brzdového systému pracovala fantazie naplno. Logiku v tom nehledejte a shodu s předlohou už vůbec ne. Je to čistě jen na oko.

V kolech jsou naznačeny brzdové bubny, které jsem nakrájel z 20 mm novodurové trubky. Možná jsou trochu předimenzované ale pořád lepší než prázdné dutiny kol. Zvedací náprava je napevno v horní poloze. Odříznul jsem péra, zkrátil měchy a péra vrátil zpátky pod úhlem.
Pestrobarevná svazenka v horní části rámu drží pohromadě díky obyčejné niti. Nevím, co kam vede, krabice v zadní části rámu maj asi co dočinění s elektronickou kontrolou brzd ale tento detail se mi nezdařilo vygůglit. Tak jsem je nechal jak jsou.
Pro pístnici jsem uvažoval o teleskopický anténě ale jediná, kterou mám, je příliš tenká. Zatím tam jsou díly ze stavebnice obalený BMF. Výlisek konzole pod lávkou má tři porty ale žádný z nich není pro vzduch. Tak jsem přidělal ventily a natáhnul k nim hadice příslušných barev.
Patina přijde doladit až budu mít připravenou korbu. Na šásko ještě přibude i pár detailů.

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

Jarda T.
V12JT

• Odpovědět s citací

Re: Slápěcí Cargobull

Příspěvekod Milan Černý » 18 bře 2011, 10:50

Mně se tedy líbí , super ten spodek vypadá jako živý.Těším se na dalšípostup. taky se na něj chystám. Milda Pv
Milan Černý

• Odpovědět s citací

Re: Slápěcí Cargobull

Příspěvekod bouvier » 18 bře 2011, 10:56

:shock: Sa normálne už hanbím sem čosi s mojej stavby pridať. Paráda tá kabeláž je ešte lepšia než v 1:1.
Teraz som len tak letmo pozrel na fotky čo mám v počítači a nestačím sa diviť.
bouvier

• Odpovědět s citací

Re: Sklápěcí Cargobull

Příspěvekod Mára V8 » 18 bře 2011, 11:57

Ta patina na kolech je úžasná. =D>
Rozestavěno:
Holanďanka SCANIA 142 V8 + vlek http://modelforum.cz/viewtopic.php?f=158&t=87210
Něco z dokončených:
DAF XF 105 SSC: viewtopic.php?f=166&t=91578&p=1704747#p1704747
MAN TGX 26.480 6x4 http://modelforum.cz/viewtopic.php?f=166&t=85017
Mára V8

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jouda » 18 bře 2011, 18:04

Teď jsem si ho koupil,v podstatě bez nějakého přesného záměru (potřeboval jsem v Belgii rozměnit 200 E což byl celkem neřešitelnej problém a za 30E..no nekupte to) a řešil jsem brzdy...asi bych šel do kotoučů,ale ty tvoje bubny jsou parádní =D> =D> =D> ,budu se zájmem sledovat jak se s tím popereš,ale nakročeno máš parádně........moc se mi to líbí [-o< Jediný co ti můžu trochu vytknout jsou měchy zvedání náprav,takový ty malý vlnovce u vodících per...na zvednutý nápravě jsou ok,ale na ostatních dvou pokud nejsou zvedací nemají co dělat...tam se soudruzi z Itálie utnuli.... :D Koukal jsem na to ve stavebnici a jediný vysvětlení mně napadá,že je tam prostě dali a modělář si vybere,kterou nápravu/nápravy zvedne,protože je několik možností po které či po kolika prázdný návěs pojede(dáno hmotností návěsu)..... :arrow: To je ale spíš problém výrobce než tvůj......mně se ten tvůj prostě líbí a budu možná i trochu opisovat,takže hodně štěstí a pevnou ruku..... =D>
Je to sice dál,ale o to horší cesta.........
Jouda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Globetrotter.XL » 18 bře 2011, 18:59

me se to taky moc libi, ten zatezak je paradni detajl :) ja bych jen udelal zvedlou i posledni napravu, kdyz to jede jen po jedny, libi se mi to este o kousicek vic :D
Hotovo: viewtopic.php?f=166&t=55013

Rozestavěno: viewtopic.php?f=166&t=55013
Globetrotter.XL

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Šmoula » 18 bře 2011, 19:27

Velmi pekný a prepracovaný model, mohol by som sa ťa spýtať, podla čoho si robil tú kabeláž, poprípade daj do prílohy schému, kedže ja ho robím tiež, chcel by som vidieť, diki =D> :) [-o< a model vyzerá supeeer ! :P :shock: , tie bubny !! :shock: péécka :)
Rozostavané
Posledné postavené
What`s next:
Sklápač MENCI Ján Pľuta SIVÁ
Šmoula

• Odpovědět s citací

Příspěvekod V12JT » 18 bře 2011, 23:56

Wow! Děkuju vám, pánové, za ohlasy. Měl jsem strach, že mě roztrháte právě kvůli té kabeláži vycucané z prstu. Nejprve pár mých reakcí:

Truck.ManTGX - gumy jsem přelíznul šmirglem, abych je zbavil lesku. Stopy zaschlého bláta jsem maloval štětcem namočeným do jen velmi lehce ředěné humbrolky 71 (nebo to byla revellka SM314?) zesvětlené matnou bílou. Jít syntetikou přímo na vinyl (nebo co to je) se mi možná časem vymstí, až se to tou gumou prožere. Možná to takle opravdu dělat nejde, ale já nevím, že to nejde, tak jsem to tak udělal.

Jouda - já ten návěs taky koupil bez záměru. Vlastně k němu nemám ani tahač. Jedinej Evropan, kterýho mám ve vitríně je Renault Magnum a nevím, jestli by někdo za tuhle dálkovou "krabici" zapřáh zrovna sklápěcí návěs. Jinak se tu ukazuje v plný nahotě moje neznalost věci. Neměl jsem tušení, k čemu ty malý měchy vlastně jsou. Pokud to správně chápu, právě ty se staraj o zdvih náprav, je to tak? Pokud ale lze zdvihnout kteroukoli z těch tří, tak jsou tam vlastně správně, ne? Nebo jsem úplně mimo?

Globetrotter.XL - Ten zátěžák jsem dělal podle týhle fotky:

Je to jen schématicky, ta fotka není až tak dokonalá.

Šmoula - hrozně nerad, ale asi tě zklamu. Žádný schémátko nemám, jak jsem psal v úvodu, je to naprostá sci-fi. Lehkou inspirací mi byly tyhle fotky:

Užitečný obrázky a videa lze najít přímo na stránkách Schmitz Cargobull, jazyková výbava je výhodou ale lze to i bez. Prostě to chce se tím prohrabat.

http://www.cargobull.com/en/Tippers_8_152.html

Ještě jednou všem dík za ohlasy. Příště: korba.

Jarda T.
V12JT

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mára V8 » 19 bře 2011, 00:00

Nejsem si jistý, jestli ten modrej je skutečnej nebo model :-k
Rozestavěno:
Holanďanka SCANIA 142 V8 + vlek http://modelforum.cz/viewtopic.php?f=158&t=87210
Něco z dokončených:
DAF XF 105 SSC: viewtopic.php?f=166&t=91578&p=1704747#p1704747
MAN TGX 26.480 6x4 http://modelforum.cz/viewtopic.php?f=166&t=85017
Mára V8

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Radek3057 » 19 bře 2011, 00:33

tak nějak jsem od techniky zabloudil a musím se přiznat že z posledních 3 fotek nejsem schopný rozeznat co je teda tvůj model ?
Radek3057

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Šmoula » 19 bře 2011, 09:32

V12JT- diki, tými fotkami si mi dosť pomohol, kedže ja mám len nejaké ako napríklad kabeláž po boku šasi alebo ten predok s elektrikou a vzduchom, že kde to všetko ide, Diki. [-o< :) :)
Rozostavané
Posledné postavené
What`s next:
Šmoula

• Odpovědět s citací

Příspěvekod bouvier » 19 bře 2011, 10:12

Keby náhodou... :)
Přílohy
sklopka 3.jpg
sklopka 2.jpg
sklopka 1.jpg
sklopka.jpg
schmitz pruženie náves.jpg
bouvier

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Šmoula » 19 bře 2011, 10:36

bouvier píše:Keby náhodou... :)

dikíí, :-D
Rozostavané
Posledné postavené
What`s next:
Šmoula

• Odpovědět s citací

Příspěvekod V12JT » 19 bře 2011, 11:05

Radek3057 píše:tak nějak jsem od techniky zabloudil a musím se přiznat že z posledních 3 fotek nejsem schopný rozeznat co je teda tvůj model ?

Omlouvám se za nedorozumnění. Ty poslední čtyři fotky ode mě jsou stažený z netu a jsou to skutečný návěsy. Chtěl bych mít takto věrně působící model. Moje korba už má barvu ale ještě ji šperkuju a musím dolepit některý detaily. Dám ji sem hned jak to půjde.

Jarda T.
V12JT

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Globetrotter.XL » 19 bře 2011, 16:19

ee, urcite nikdy nejde zvednotu kteroukoliv z naprav... ale na jeden naves ti vyrobce udela zvedaci presne ty, ktery budes chtit.. bud prvni, nebo posledni, nebo oboji, nebo prostredni, to je fuk :) ale jedna bude vzdy pevna
Hotovo: viewtopic.php?f=166&t=55013

Rozestavěno: viewtopic.php?f=166&t=55013
Globetrotter.XL

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno