Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Auto-Moto ‹ Kamiony a těžká technika ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Americký kamionový podzim: Pete 359. HOTOVO!

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Americký kamionový podzim: Pete 359. HOTOVO!

Příspěvekod nedlloyd » 17 zář 2008, 18:04

Zdravím všechny návštěvníky,

úvodem bych rád vysvětlil pojem "Americký kamionový podzim 2008". Co to tedy je?

Jednoduše, mezi stavebnicemi, které doma mám je slušná porce amerických tahačů. Já sám však během svého desetiletého modelářského života nepostavil ani jediný. Po dokončení Magnumu a DAFa bych si rád ulevil a zabýval se stavbou něčeho trochu jiného než doposud. Americký tahač jeví se mi v tomto ohledu ideální. A tak bych rád strávil podzim nad stavbou amerického tahače. Zároveň bych ale rád motivoval i ostatní, aby se pustili do nějaké ameriky, aby nám tu nekvetla jen naleštěná evropská moderna. No víte co si o tom myslím... :D Proto navrhuji a vyzívám...máte-li chuť, taky se do nějakého amerického trucku pusťte a prezentujme svoji práci tady a společně v tomto vláknu.

Schválně toto téma nedávám do "skupinovek", ale sem, protože tady si ho všimne víc lidí. Navíc, netuším, jestli náhodou nezůstanu sám... a tak to vlastně ani skupinovka nebude...prosím moderátory o shovívavost.

Pochopitelně, že mnoho iniciativy slovní tu už bylo a nic se nakonec nedělo. Já nikoho nenutím, třeba bude tohle vlákno nakonec jen o mé osobní stavbě...ale to jsem chtěl vlastně říct... Nekecám... a stavím!

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

Z toho co doma mám jsem si nakonec vybral starou ošoupanou krabici od firmy AMT / Matchbox, která obsahuje pětadvacetkrát zmenšený model klasického amerického tahače Peterbilt 359, resp. díly na jeho stavbu a to gumové pneumatiky, několik rámečků s díly v bílém plastu, ráměčky se světly v čiré, transparentní červené i oranžové barvě a dva stromečky s pokovenými díly. Kvalita je poplatná době, otřepů, propadlin a stop po vyhazovačích je všude požehnaně. Na druhou stranu jsou ale některé díly nadprůměrně vyvedené s krásnými reliéfy.

Z toho hezkého, co ve stavebnici je vám ukážu to nejzajímavější... To ošklivé ukazovat nebudu, myslím, že v průběhu stavby bude hrůzy až dost...
Přílohy
018.jpg
017.jpg
016.jpg
015.jpg
014.jpg
Naposledy upravil nedlloyd dne 29 pro 2008, 22:25, celkově upraveno 4
Hotovo: Mercedes SK 1838 Somat
nedlloyd

• Odpovědět s citací

Re: Americký kamionový podzim 2008

Příspěvekod bazilisek » 17 zář 2008, 18:17

Tak přeju hodně úspěchů při stavbě, vybral jsi si parádní předlohu ;-I
Jako poslední dokončeno...
ObrázekObrázekObrázekObrázek

http://www.youtube.com/watch?v=xCS7CBcH ... re=related
bazilisek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod nedlloyd » 17 zář 2008, 18:18

Můj plán je následující.

1) Hodně se mi líbí barevná kombinace na krabici (bílá+hnědá). Ve stavebnici jsou sice nějaké obtisky s podobnými pruhy, ale v modré. Používat je nebudu, měl bych hrůzu z toho, že někde nebudou navazovat, o lepení přes nýty ani nemluvě. Rád bych měl hnědý rám, bílou kabinu a k tomu nějaké pruhy, lemování, ozdůbky - co přesně, o tom si udělám představu v půběhu stavby.

2) Stavebnice má spoustu hezkých dílů. Nemám v úmyslu z ní použít polovinu a zbytek si vyrobit sám. Stavebnice má ale i spoustu dílů, které nejsou nic moc, takže se pokusím najít nějaký kompromis. Je to můj první američan a já chci, aby stál za to. Na druhou stranu bych byl rád, kdyby byl hotový do konce roku.

3) Doplňky určitě použiju. Mám doma leptaný slzičkový plech od MG mouldings, leptané stěrače od KFS, leptané kliky US stylu a ozdobné obtisky pd PW decals v bílé (zbytek z Magnumu) a černé barvě, z bílého kovu odlévané vzduchové ventily pro kabeláž a potrubáž na rámu, zbytek leptaných obrysovek a mix dalšího. Výhledově uvažuji pořídit ještě leptané výfuky KFS (nevím ale, nebudou-li na tento tahač příliš velké - na Magnumu působí mohutně a to je 1/24, zatímco tahle stavebnice je 1/25 a i na skutečném tahači výfuky nevypadají tak velké), uvažoval jsem také nad leptanými a odlévanými sadami s doplňky do interiéru a obtisky s názvy imaginárních dopravců (vše KFS). O tom co všechno použiji budu ozhodovat průběžně. Rád bych ale s doplňky model oživil a přidal mu na atraktivitě.

Přikládám fotky skutečného tahače:
001.jpg

002.jpg

003.jpg

nedlloyd

• Odpovědět s citací

Příspěvekod bazilisek » 17 zář 2008, 18:29

Ty platíš asi taky za ukecanýho (jako že v běžný komunikaci málokoho pustíš ke slovu), jako já, co?
Psal bych asi taky takové slohy, když bych ale nedatloval do klávesnice jeden řádek, tak do půl hodky :lol: :lol:
Zajímá mě ten slzičkovej plech, to je 1:24? Kolik koštuje? A kde ho schrastit? :-k

bazilisek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod nedlloyd » 17 zář 2008, 18:41

Začal jsem motorem. 350ka Cummins. Našel jsem jen málo fotek, ale podle nich dost odpovídá a proto jsem ho doplnil jen o pár hlav šroubů Calibre, kabely ke startéru a alternátoru a hadice a trubky k filtrům a pumpám. Uvidím, co na to řekne nástřik a patina.

Jsem zvědavej, jak stavba půjde dál. Díly nejsou nic moc, bude to chtít kvalitní povrchovku, aby to prokouklo. Jak už jsem říkal - je to moje první amerika a já bych chtěl, aby byla ke koukání. Nebude asi lehký, s takovou elativně nezajímavou předlohou zaujmout pozorovatele. Prostě nechci ušudlanýho dělníka, no... :roll:
Přílohy
004.jpg
005.jpg
006.jpg
007.jpg
008.jpg
009.jpg
nedlloyd

• Odpovědět s citací

Příspěvekod nedlloyd » 17 zář 2008, 18:45

Další...
Přílohy
010.jpg
011.jpg
012.jpg
013.jpg
019.jpg
nedlloyd

• Odpovědět s citací

Příspěvekod nedlloyd » 17 zář 2008, 18:50

Co se toho leptanýh plechu týče, mám doma teď tři vzory. Všechny jsou od http://www.mgmouldings.co.uk. V nabídce je má i KFS, ale mě se tyhle nějak líbí víc... No, ten od KFS jsem na vlastní oči ještě neviděl.
Přílohy
plechmg.jpg
nedlloyd

• Odpovědět s citací

Příspěvekod bazilisek » 17 zář 2008, 18:58

To bych bral. Jenže z tědlech schopů objednávat neumím. :cry: :cry: A nemám ani ty karty. :cry: :cry:

bazilisek

• Odpovědět s citací

Re: Americký kamionový podzim aneb stavíme ameriky!

Příspěvekod koubasek » 17 zář 2008, 19:39

Čau, já jsem na tom s tím objednáváním podobně :( , taky nemám kartu a anglicky se sice učím už několik roků, ale žádná sláva :? . Jinak ta amerika to bude super jako vždycky =D> (ale já radši EU)
Rozestavěno: Scania R560 Highline - Vápeník
koubasek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod majvos » 17 zář 2008, 19:47

takovému pěknému motoru můžou nové itlerky jen závidět
http://www.kpmopava.cz
majvos

• Odpovědět s citací

Příspěvekod nedlloyd » 17 zář 2008, 20:41

Protože, podobně jako na DAFu 105, pacuji s akryly, chtěl jsem si vyzkoušet, jak dobře se s nimi dá stínovat a předstínovat plocha...takže jsem černou předstínoval motor a převodovku (je to myslím poprvé, co jsou tyhle dvě části ve stavebnici oddělené) a pak žluto-hnědou oba díly postupně stříkal tak dlouho dokud předstínování tak akorát nezaniklo nebo se alespoň trochu neslilo s povrchem. Práce jednoduchá, vypadá to krásně... Za světla to budou lepčejší fotky...tak aspoň takhle zatím...
Přílohy
020.jpg
021.jpg
022.jpg
023.jpg
024.jpg
025.jpg
nedlloyd

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vladimír Šuma » 17 zář 2008, 20:46

Nede, nádhera... moc se na tu emeriku těším...
Vladimír "Šumák" Šuma
KPM Kaznějov
Vladimír Šuma

• Odpovědět s citací

Příspěvekod nedlloyd » 17 zář 2008, 20:56

Ooo jaká to čest po mne, pane továrníku! [-o<

No, začal jsem ani ne před 24 hodinama, cesta bude, obávám se, trnitá...
nedlloyd

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Maverick117 » 17 zář 2008, 20:59

:o americke tahace mozem veelmi a este aj tieto staree... skoda ze uz tatík postavil toho FORDa 9000 co sme mali no :( bol by som s nim nieco skuusil ( co to melem treba dorobit to co mam rozrobenee) ale taj tak drzim palce .... inak nevedel som ze matchbox s AMTckom robil stavebnice :o (AMTcko robi este aj dnes ale ten match je pre mna novinka :arrow: )
My skills are not perfect but the only way to gain skills is to try new things!!
Maverick117

• Odpovědět s citací

Příspěvekod nedlloyd » 17 zář 2008, 23:35

Na motoru jsem doplnil stopy od oleje a napustil par soubku a hran, dodal obtisky (KFS), dolepil olejovy filt a domaloval cervenou vicko nalevaciho hrdla oleje... Zaolejoval jsem prevodovku, ze chudera vypada, ze ma za sebou dobrej milion...no, stejne nebude na aute pod kabinou videt. Delam to...tak nejak...z dobry nalady, jinak bych se na to vykaslal...

Na svody k turbodmychadlu jsem nalepil turbo z motou z vrakoviste, protoze to ze stavebnice bylo duty, muselo by se tmelit...a tak celkove mi ani moc nesedely ty trubky k nemu, takze budu vsechno vyrabet na miru az budu pasovat motor, kabinu, filtry...vyfuky...no proste vsechno najednou...jako na Magnumu... Hlinikova cast turba je striknuta stribrnou lestitelnou pastou agama, svody a skrin tubiny je "rezata" za pomoci pigmentu MIG a CMK... Turbo na motoru nafotím až zítra na nějakým rozumným světle...
Přílohy
026.jpg
027.jpg
028.jpg
029.jpg
030.jpg
nedlloyd

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno