Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Auto-Moto ‹ Kamiony a těžká technika ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Zetor 25 1/35 SKP přestavovaný na Zetor 25 - Hotovo

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Zetor 25 1/35 SKP přestavovaný na Zetor 25 - Hotovo

Příspěvekod Pavel Klouček » 25 bře 2020, 19:19

Tak jsem si onehdá zase zkusil zalovit v kitníku na něco rychlého a odpočinkového. Zetora jsem kdysi dostal od bratra k vánocům a sledoval těch pár staveb, co tu už proběhly. Chvilku jsem zvažoval udělat z něj soutěžák a tak jsem hledal nějakou fotku předlohy s viditelnou SPZ a odhadnutelným zbarvením. Našel jsem krásný obrázek na nově dodaný kus k JZD Velehrad. Potud bylo vše zalito sluncem, ale udělal jsem tu chybu, že jsem stáhl něco fotek, manuálů a začetl se do diskuzí. Bohužel u Zetoru 25 je situace obdobná jako třeba u Jeepu Willys, pro většinu je to prostě "pětadváca" a šlus. Bohužel i autor předlohy k tomu přistoupil tak trochu podobně a vznikl tak kočkopes. Zkusím tady postupně prezentovat pokus vyrobit z modelu alespoň přibližně skutečný Zetor 25.

Níže je krabice mého modelu, foto zvolené předlohy a podklad pro barevnou kombinaci, původně takhle asi jela z fabriky většina kusů.
Přílohy
krabice.jpg
SAM-3545.jpg
cmyk-zetor-traktor-historie-prvni_galerie-980.jpg
Naposledy upravil Pavel Klouček dne 16 dub 2020, 20:20, celkově upraveno 1
Pavel Klouček

• Odpovědět s citací

Re: Zetor 25 1/35 SKP přestavovaný na Zetor 25

Příspěvekod Pavel Klouček » 25 bře 2020, 19:42

Nejprve trocha osvěty - Zetory 25 byly vyráběny v několika verzích a i v rámci nich se konaly změny pro jednotlivé výrobní roky. Nicméně první typ byl označen jen Zetor 25. Pozdější verze pak byly značeny A a K plus některé další speciality. Nevím proč, ale sběratelé pro tu původní verzi zavedli označení Zetor 25N, snad aby se jasně rozlišilo, že se jedná právě o ni (to kdyby chtěl někdo třeba Googlit informace). První rozpoznávací znak je přední náprava - jen čistá 25 má nápravu přímou, tj. osy kol jsou v ose výkovku a náprava je zavěšena na poměrně dlouhém odlitku pod chladičem. Novější verze pak mají nápravu uchycenu výše a osy kol posunuté pod nápravu. Model v tomto opravdu odpovídá původní 25.
Tak začneme pěkně od prostředka, tj. základním blokem motoru a převodovky. Motor shora skutečně představuje verzi Z25, tj. s jedním olejovým filtrem atd. Nicméně na motor nepatří startér - traktor se startoval klikou, roztlačením nebo vlekem za oko na přední nápravě. V místech startéru byl umístěn box s baterií 6V. Dále je potřeba zrušit a nahradit olejovou vanu - vystouplá žebrovaná opět odpovídá novějším verzím, zde pouze ploché víko. U přední nápravy je chybně řešeno umístění stabilizačních tyčí, a to jak na traktoru, tak na nápravě. Na traktor je třeba doplnit lichoběžníkový odlitek, ke kterému je stabilizátor uchycen. Na nápravě pak našroubované obdélníky blíže k jejímu středu. Podlaha pod řidičem je bohužel co do proporcí chybě, i když je společná pro všechny verze (boční plochy mají vést výrazně dále dozadu, protiskluzový rastr pokračuje až na konec převodovky, to se ztratí u verzí s 12V baterií ve schránce pod sedadlem, tu však Z25 nemá). Tohle bohužel opravit snadno neumím a tak jsem jen odvrtal podélné otvory pro seřizování brzd a doplnil plnicí šroub rozvodovky. Pedály jsou v modelu ztvárněny leptem, v reálu to byl ale poměrně masivní odlitek se středovým odlehčením, navíc zalomený tvar pravého pedálu opět platí až pro pozdější verze. Vyrobil jsem tedy nové z plastu a použil jen perforované části. U spojkového pedálu jsem doplnil pružinu a otvor do krytu, kde je pružina uchycena. Ruční brzda byla opět vyrobena podle novějších typů, původní páka byla rovná. Zde je náprava snadná, odřízl jsem vrchní rukověť, zalomení ve středu narovnal pod horkou vodou a vršek znovu nalepil rovně.
To je pro první krok zatím vše, pokračování příště.
Přílohy
1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
Pavel Klouček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod awan07 » 25 bře 2020, 21:34

Tak podle krásného popisu jsem pochopil, že víš, co chceš dosáhnout, tak já jen budu sledovat. Protože traktory jdou mimo mě. Myslím ty skutečné. Tady se rád podívám.
Stavím pomalu,ale jistě
awan07

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Klouček » 25 bře 2020, 21:57

Myslel jsem že dnes končím a najednou koukám, že držák sedačky je na místě :lol: Model přináší dvě varianty sedaček, obě byly na Zetorech skutečně používány, ale za Z25 se objevovaly až po repasích a přestavbách na 12V elektriku. Takže z nabízeného využijeme jen plechovou vanu lisované sedačky (tam mě čekají ještě úpravy) a zbytek držáku je samo-domo.
Přílohy
5.jpg
6.jpg
Pavel Klouček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Klouček » 26 bře 2020, 21:08

Dnešní report je výrazně stručnější a pochvalnější. Pustil jsem se do konstrukce závěsů. Je to spousta plechu a dolepovaných matic, ale zde se mástraři povedlo odvést dobrou práci a model skutečně odpovídá předloze a při troše pečlivosti to jde dobře dohromady. Jen se nesmí nalepit dvě matice v místě červených šipek, protože na těchto šroubech drží blatníky. Stolaté U-profily by měly být spíše uzavřený jekl, alespoň podle většiny fotek, ale ono to nebude moc vidět, tak jsem to nechal být. A nepoužil jsem resinový odlitek vlečného zařízení, protože je poněkud předimenzované. Doplnil jsem tak středovou příčku taky z plechu a zbytek dovyrobím zítra.
Přílohy
7.jpg
Pavel Klouček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Klouček » 27 bře 2020, 21:20

Dnešní pokrok není možná na první pohled velký, ale bylo to pár hodin pasování a nervů, než jsem to nějak dohonil a teď su šťastné, že je to tam. Každopádně proporčně je něco trochu špatně, protože hřídel zadního náhonu by měla vycházet těsně nad příčku se závěsem a tady vychází přesně do. Podle fotek je nejspíš malý rozdíl mezi vrškem převodovky a osami zadní nápravy. No vzal jsem to jak je a nějak se s tím popasoval. Předělal jsem vlastní vlečné zařízení. Oko je použité, ale zúžené a zbytek nový. Pružina v modelu se velikostně trochu vymkla.
Přílohy
8.jpg
9.jpg
10.jpg
Pavel Klouček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pavel behensky » 28 bře 2020, 08:17

Já osobnĕ s v traktorech vůbec nevyznám.Už od mala když vidím traktor a v nĕm toho vyklepanýho nešťastníka za volantem tak se musím smát.Ale stavba to je hezká Pavle.Předlohu tohoto Zetoru myslím dĕlal kdysi Martin Vrba,ale nejsem si jistej.Ono je to ještĕ jeden z tĕch modelů co vznikly v ruce a je třeba k tomu tak přistupovat.Každej se nehoní za desetinama a né vše jde pak taky reálnĕ vyrobit.Držím palce a sleduji.Jsem zvĕdav na barvy.Pavel
pavel behensky

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Klouček » 28 bře 2020, 20:41

Pavle já to tak beru že ne vše musí při výrobě dopadnout na sto procent. Dokonce věřím, že existuje traktor přesně v téhle konfiguraci a z resiňáků, co mi prošly pod rukou je tohle zatím jednoznačně top. Nicméně jsem chtěl zkusit prošlapat cestu tomu, kdo by rád měl původní podobu. Dnes jsem mnoho nestihl, šli jsme se s rodinou projít do lesa a pak jsem vyráběl první letošní modely na grilu, nicméně večerní posezení přineslo schránku na nářadí s L profily pro její usazení do rámu závěsů a doladil jsem sedačku - spodní závěs a posunutí šroubů zevnitř na sedáku plus odstranění nesmyslných hlav na opěradle.
Přílohy
11.jpg
12.jpg
13.jpg
Pavel Klouček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Klouček » 29 bře 2020, 21:29

Dnes přibyla volantová tyč, pár pák. Maska dostala mřížku zevnitř, ono to dokonce takhle bylo i na originále, obdélníková plocha mřížky našroubovaná zevnitř. Řešil jsem chvíli vzduchový filtr - v modelu je spřažený s palivovým filtrem a mezi nimi nějaký třetí váleček, který netuším, co má představovat. Tak jsem to rozdělil a vzduchový filtr osadil, pro palivový budu muset ještě vyrobit konzoli. Vršek vzduchového filtru mohl mít několik podob, v modelu je opět spíše novější verze, tak jsem vyrobil tu nejstarší kruhovou a pod ni ochranné sítko, kdy jsem kovovou mřížku vytvaroval přes konec štětce, nalepil na kruhový profil a zabrousil.
Jinak musím říct, že je to jeden z nejhůře manipulovatelných modelů, co jsem kdy stavěl. Pokaždé musím přemýšlet, za co se to ještě nechá chytit a hlídat se, abych něčím nezavadil, něco neumáčkl nebo neurazil. Traktor prostě potřebuje kola, pak je jasné za co držet :lol:
Přílohy
14.jpg
15.jpg
Pavel Klouček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Klouček » 31 bře 2020, 21:12

Postupně dolepuju a vyrábím další a další detaily, jako schránku na baterku, elektrickou rozvodnou skříň, dekompresní páku na vodní pumpě, čep vlečného zařízení atd. Volant se dočkal starší verze čtyřrameného středu. Už jsem dospěl k tomu, že jsem musel sepsat seznam a postupně odškrtávám....
Přílohy
16.jpg
17.jpg
18.jpg
Pavel Klouček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Klouček » 01 dub 2020, 21:18

Dnes jsem osadil blatníky, vyrobil zadní světla, doplnil hrdlo nádrže a vývod ovládání žaluzií chladiče (mimochodem kdo nakonstruoval průchod táhla skrz palivovou nádrž nemohl být normální) a Zetorek je připravený nastoupit do lakovny. Přijde na řadu surfacer a pak motorový prostor, abych mohl osadit kapotu a dopasovat masku na spodní část.
Přílohy
19.jpg
20.jpg
Pavel Klouček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod šachťák » 02 dub 2020, 10:26

Hele, to bude paráda. Tenhle přístup chválím. Se sháněním podkladů a konfrontací se skutečnou předlohou se nezabývá zas tolik modelářů, jak by k tomuto koníčku zajisté patřilo. Spokojí se s návodnou kresbou a v lepším případě podstrčeným barevným schématem, ať už se zakládá na pravdě, nebo ne. A přitom se v dnešní době internetu shánějí podklady jedna radost. A taky si myslím, že Pavel těmi úpravami vyloženě nehaní Martinův kvalitní master. Jen chce model zas o kus posunout a víc přiblížit realitě. Ani já se zpravidla neobejdu bez úprav a to i na stavebnicích vlastní konstrukce.
Držím palce a těším se na dokončení.
šachťák

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Klouček » 02 dub 2020, 12:15

Šachťáku je to tak jak píšeš, na tom masteru je odvedený poctivý kus modelařiny a velmi dobře se to dává i dohromady. Většina mých úprav plyne z toho, že master vyšel z pozdějších podob, kdy se různě vylepšovalo a zaměňovalo a já si zrovna vybral pro předlohu čerstvě vyrobený kus první podoby. Ono ty úpravy jsou logické a mnohé asi přišly záhy. Třeba instalace startéru - pokud bych se denně rozhodoval točit klikou nebo zmáčknout čudlík a dělilo by mě od toho jen vyměnit spojkovou frému, tak to při nejbližší příležitosti udělám, stejně tak přemlouvat 6V baterku nebo mít jistotu 12V, prostě tu bednu pod sedačku šoupnu. Z vad stavebnice společných pro víc verzí nebo spojených s touto předlohou ve všech podobách tak v podstatě zůstává chybně řešená podlaha (která ale v případě novějších verzí zmizí pod bednou baterky, takže je to vidět maximálně odspodu) a stabilizační tyče přední nápravy. Vše ostatní pak už plyne ze změn zavedených během výroby.
Pavel Klouček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Klouček » 04 dub 2020, 19:12

Po včerejším surfaceru dnes Zetor dostal první lak. Hlavním cílem bylo vyřešit věci pod kapotou, abych mohl dotahat trubičky a kabely a kapotu osadit. Při hledání vhodného odstínu jsem nakonec skončil u britské kamenné střední (Mid Stone) od Agamy, která mi přijde velmi blízko požadovanému.
Přílohy
21.jpg
Pavel Klouček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Klouček » 05 dub 2020, 17:25

Dnes počasí velelo věnovat se vozidlům 1:1, ale stihl jsem alespoň hodit kola do barev. Řešil jsem jak to zvolit. Na kreslených obrázcích jsou kola červená komplet, ale na fotkách je vidět, že středy coby součásti náprav jsou v barvě traktoru. Taky barva vnitřní strany disků je otázkou, někde jsou kola červená i zevnitř, někde jen zvnějšku. Mě to na fotce předlohy spíše přijde na vnitřky v barvě traktoru, tak jsem to tak udělal.
Přílohy
22.jpg
Pavel Klouček

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno