Mám ještě nějakej progress na Volvu. Částečně jsou to ještě věci z víkendu, něco jsem dodělával dneska.
Nejzásadnější je nový sběrný vodní potrubí na hlavu. Nevypadá to, ale je asi z padesáti dílů. Ale mám z něj radost, vypadá tak jak má.
Zapracoval jsem i na sání. Nakonec jsem ho ještě předělal.
A pak jsem pokračoval vstřikovacím čerpadlem. To už asi znáte, prezentoval jsem ho tu někdy vloni. Předělal jsem ho na šestiválcové (původně mělo osm vývodů, aby se dalo používat i na osmiválcích) a změnšil výrustek v přední části, aby se mi pěkně vešlo vedle vodní pumpy. Musím ho ještě trochu začistit. Mezi čerpadlo a rozvody jsem pak dodělal hřídel se spojkami.
Udělal jsem zase pár porovnávacích fotek s původním motorem Italeri.
Tak popojedem dál. Průběžně jsem dělal na dalších dílech. Nejzásadnější a v podstatě úplně nový díl je sběrné výfukové potrubí. To jsem vybrousil z původního obdélníku a postupným dolepováním dalších dílů zpracoval do použitelného tvaru. Nakonec to byly asi čtyři večery práce.
S výfukovým potrubím přirozeně souvisí taky turbodmychadlo. Myslel jsem si, že bez problémů použiju to co už mám připravené, ale dost jsem se mýlil. Nakonec jsem ho rozřezal na kousky a celé přepracoval. Přidal jsem jak sací koleno tak celou část s motorovou brzdou. V tomhle okamžiku jsem vlastně rozhodoval o variantě motoru, protože ty hlavní odlišnosti jsou právě v uspořádání sání. Nakonec jsem se rozhodl pro TD120C ve starším provedení. Když se podíváte na fotky skutečnýho motoru co jsem dával o několik stránek zpět, uvidíte že má přehozenou polohu turbodmychadla a jinak tvarované sací potrubí - to je novější varianta pro modely 2.generace, ale já chci ten nejstarší motor a tak jsem musel nakonec předělat víc dílů než jsem chtěl a turbodmychadlo bylo tím nejzásadnějším. Ale zase z téhle varianty lze vyjít pro další varianty s mezichladičem prakticky až do posledních F12ek jen použitím trubek ze stavebnice.
Přepracovat jsem musel taky kompresor, ale to nebylo tak dramatický.
Po kompresoru byly na čase drobnosti v přední části motoru. V té, která je ve stavebnici nejvíc zanedbaná. Řemenice jsem použil ze svojí sady a jen trochu upravil, alternátor jsem doplnil o držák a čerpadlo servořízení jsem udělal z dalšího alternátoru, doplněného šrouby a novou řemenicí.
No a protože jsem měl produktivní víkend, dotáhul jsem to do konce. Zbývají mi připravit ještě silentbloky pro uložení v rámu, ale ty nechám oddělený, protože jsou u F89 a F12 jiný a musely by se pak odřezávat. Na tomhle motoru to připravím tak, že to bude pasovat do rámu Italeri (snad).
Tady je hotová sestava s chladičem. Musel jsem ještě doplnit dvě trubky chlazení - horní z hlavy do chladiče a spodní z chladiče do pumpy. Horní je jen přepracovaná, spodní je úplně nová. Obě jsem doplnil leptanými páskami. Chladič zůstane stejný, součástí sady nebude. Jen se z něj odřežou nátrubky pro mezichladič. Ideálně se na něj dolepí chladičovej plech CTM.