Především jsem se zaseknul na vodní pumpě. Partie ze stavebnice vypadá takhle:
Trochu jsem to musel konzultovat, protože poloha vodní pumpy tak jak jí znám z TD120A je na pozdějších motorech jiná. TD120A ji má zepředu na bloku, motory z F12ky v tom místě mají jenom potrubí a uložení ventilátoru, zatímco vodní pumpa je přišroubovaná zezadu na rozvodech (ve stejném místě, kde má F89 čerpadlo na posilovač řízení).
Ze stavebnice jsem použil jen kousek a dost jsem to musel přepracovat. Na skutečným autě tahle partie není skoro vidět a na modelu to bude ještě horší, ale pro pocit. Ten motor půjde postavit a vystavit sám o sobě.
Další a zásadní partie byla sestava hlav motoru. Hlavy jsou dělené, pro každý válec zvlášť. Sání je zprava, výfuk a sběrné vodní potrubí vlevo. Hlavy jsou tvarově docela členité, díl Italeri je totálně naprd. Díl Revell vypadá o poznání lépe, ale má na sobě nalité vstřikovací trubky.
Z dílu jsem nejprve odříznul sání.
A díl postupně začišťoval, trubky odřezal.
Hlava byla placatá. Připravil jsem si pod ní krabičku a zpracoval přední a zadní část sestavy s nálitky pro šrouby a zátkami.
Výfukovou stěnu jsem pak skalpelem a žiletkovou pilkou připravil na naznačení struktury.
Výfuková strana hlav obsahuje nálitky pro obě potrubí (voda i výfuk). Obojí bude nakonec dost skryté pod všemi dalšími díly, ale z kousků plastu jsem přece jen nějakou strukturu naznačil.
Sací potrubí nakonec pochází z dílu Italeri, udělal jsem mu jen novou přírubu a jak na tom zaschne surf, doplím ještě hlavičky šroubů. Jako celek to není ještě moc slícované, je to jen nasucho nebo nabodované minimem lepidla.
Dál mě teď ještě čeká právě sběrné vodní potrubí a výfuk.
Pavle, zní to krásně, ale já soutěžím hlavně sám se sebou. Vždycky si něco usmyslím a pak závodím s tím, jestli to dokážu udělat tak jak si to představuju. Většinou prohrávám. A tak mě pořád baví závodit.
Každej člověk se v určitým místě zastaví a dál už to nejde.Každej člověk chce posunout hranice dál,i kdyby měl překonávat už jen sám sebe.Říkám to znovu-je to špičková práce!Pavel
Hlava dobrá, ale takhle by to nejelo. Chybí tam vstřikovače. Na původních dílech jsou naznačené jen schematicky plochým reliéfem, ačkoli ve skutečnosti jsou hodně vysoké. Zároveň jsou důležité pro hlavní "kabeláž" na motoru, tedy vstřikovací trubky a přepadové potrubí.
Vypadá to takhle:
Já jsem samozřejmě dělal jen vnější viditelnou část vstřikovače. Původně jsem je chtěl udělat napevno součástí hlavy, ale bojím se, že by se to odlévalo blbě, takže bude lepší je oddělit. Do hlavy jsem předvrtal otvory, kam se vstřikovače vloží. Nevím, jestli půjdou tak hluboké odlít, kdyžtak je z větší části zaslepím a nechám tam jen naznačené místo pro vyvrtání.
Vstřikovače jsem vyrobil z tyčinek a proužků plastu Evergreen a Plastruct, každý je myslím z osmi dílů.
A takhle to vypadá jako celek. Pak už se jen navrtají dírky a natahají trubičky.