Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Auto-Moto ‹ Kamiony a těžká technika ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

DAF XF 95.480 far + Schwarzmüller TPA 2/E MEGA-DOKONČENO

Odeslat odpověď
Příspěvků: 638 • Stránka 34 z 43 • 1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 43
  • Odpovědět s citací

Re: DAF XF 95.480 far + Schwarzmüller TPA 2/E MEGA

Příspěvekod koubasek » 02 led 2012, 15:13

Díky za rychlou odpověď.
Samozřejmě tu reakci s plastem vyzkouším nanečisto. Ale nejspíš by to mělo být v pohodě teda.
A lze ten debondér koupit třeba v drogérii, nebo někde v barvách ?? Nebo je to jen čistě "modelářská pomůcka" ? Jde mi o to, že z netu je to možná pohodlnější nakupování, ale utratit třeba 100 Kč za Debonder a 150 za poštovný je nic moc, navíc často to v eshopech nemají na skladě, takže bych se mohl dočkat třeba až za 2 týdny. I když ty mini kartáčky vypadají taky dobře a ty už asi jinde než v na netu neseženu. Obyčejný štěteček tu práci ale zvládne určitě taky. :)
Rozestavěno: Scania R560 Highline - Vápeník
koubasek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod awan07 » 02 led 2012, 16:55

Debonder býva i v sadě rovnou s lepidlem.Určitě když projdeš celý regál,kde mají sekunďáky,tak ho tam objevíš.A proč myslíš,že to bude lepší lepit rám sekunďákem?Já jsem s normálním modelářským lepidlem spokojený.Naopak si nedovedu představit,že by mi to hned uschlo.
Stavím pomalu,ale jistě
awan07

• Odpovědět s citací

Příspěvekod koubasek » 02 led 2012, 19:28

No, abych řekl pravdu, sám nevím, co je lepší.
Nikdy jsem nestavěl přívěs, návěs, vlek takhle od nuly, když jsem prodlužoval rám na autě, nebylo tam těch příček zase tak moc a už si ani nepamatuju přesný postup. Ono by to šlo stavět tak, že bych všechny příčníky nalepil na jeden podélník, a až potom nalepil 2. podélník. Ale z toho mám strach, že by se mi to nepovedlo moc slepit přesně, tak jsem zvolil jiný postup. Prostě vlepuju příčníky do rámu postupně. Takže to mám dost upatlaný od lepidla (vteřiňáku). Když ho tady na mf používá víc lidí na kamiony a nedlloyd psal, že v kombinaci s plastem to nejspíš nic neudělá, spoléhám se na pozdější začištění debondérem. Navíc tím, že ten vteřiňák dělá pevnější spoje, zase není potřeba mít strach z rozlepení (pokud si to lepidlo moc nerozpustím debonderem) a nenaleptává plast, takže když se to nepovede, dá se občas díl jen odloupnout a plast není rozleptanej.
Ale vážně nevím, co je lepší postup. Jen doufám, že ten debondér bude fungovat tak jak si to představuju. :grin:
Zítra se na něj zkusím poptat ve městě.
koubasek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jouda » 02 led 2012, 20:18

No právě že na věci kde je nutná určitá korekce dílů (a jsou plastové) bych právě použil rozpouštědlové lepidlo....vteřiňák sice dělá pevnější,ale na druhé straně křehčí spoje,takže bacha při krutu to může popraskat (a předpokládám že se to bude kroutit jako paragraf) .....stalo se mi to na mercedesu ve spoji korby hliník/plast a stačilo k tomu vynesení na mráz a různé pnutí plastu a hliníku.....používám vteřiňák Loctite... :shock: a třeba lepidlo od Tamky ,,nepatlá"... 8)
Je to sice dál,ale o to horší cesta.........
Jouda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod nedlloyd » 02 led 2012, 21:24

Ta teplota a lepta to je vůbec svinstvo. Všimli jste si jak mám v galerii na Ivecu pokroucený stupačkový plechy zeshora na nástavbě? Stačilo 5 vteřin venku. Doma si to naštěstí zase sedlo.
Hotovo: Mercedes SK 1838 Somat
nedlloyd

• Odpovědět s citací

Příspěvekod koubasek » 24 led 2012, 20:51

Tak debonder ještě nemám. Ptal jsem se na něj snad ve 100 obchodech a jediný co mi nabídli byl nějáký spešl sprej od Loctitu asi za 4kila :( Většinou se ale všude tvářili, jako kdybych sháněl hodinky s vodotryskem. :-D Budu muset koupit přímo ten na modely z netu, ale až budu něco objednávat.
Jako kdybych to tušil, nalepil jsem tím vteřiňákem jen 4 příčky, který jsem pak musel začišťovat (seškrábat přebytky vteřiňáku, brousit, surf, brousit jemnějším šmirglem..... no blbá práce). Všechny "Z-profily" už jsem potom lepil modelářským lepidlem na plast.
P1240081.JPG
P1240082.JPG
P1240085.JPG
P1240086.JPG
P1240089.JPG

Trochu jsem musel při začišťování použít surf, proto je to tak flekatý. "Zetka" jsou profily Plastruct, ty ostatní 4 příčníky jsem tvořil sám, stejně tak podélníky, který jsou I-profily (tak velký rozměr jsem nesehnal, tak jsem si je musel stvořit z destiček, co mi kdysi poslal Míra Zapletal). V podélníkách jsou díry, hlavně abych mohl natahat kabeláž k pozičkám. Hadice na vzduch asi řešit nebudu, stejně to nebude vidět. Příčníky by měly být taky navrtaný, ale byla by to práce na půl roku. Rám působí možná prázdným dojmem, ale moc tam toho nechybí (mám celkem slušný podklady - výkresy). Samozřejmě přibudou nápravy, atd.
P1240090.JPG
Tady ještě fotka s kolama

Jako další věc bych zkusil vytvořit vzduchojemy, problém je, že stejně jako kdysi na autě, nevím z čeho je udělat.
Tady fotka:
DSC00225.JPG
Potřebuju sehnat trubičku o průměru cca 17.5 mm, která by šla lepit alespoň vteřiňákem. Nemám žádný mini micro soustruh, takže vysoustružit ze dřeva je nemůžu. Zkusím kouknout po propiskách, ale takhle tlustý se asi moc nevyskytujou. Takže můžete napsat svoje nápady. :)
koubasek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pistonleros » 24 led 2012, 21:07

Na ty vzduchojemy mám radu. Snad to dobře popíšu. Jsou papírové pásky do pokladen (ty co maj v sámoškách) , používaj se i di kartových terminálů atd.. Uprostřed jsou namotané na papírové trubičce, podobné jako na hajzlpapíru. A ta má průměr 1,6 cm. Mám jí tu připravenou na tlumič výfuku k Manovi. Ještě se ty dělají termopásky, ty mají tenčí papír a tam je ta trubička plastová a má průměr 1,8 - 2 cm podle šíře pásky.
Tak se po tom mrkni. Pokladní v sámoškách je furt měněj, tak si tam řekni.
Černá není barva, to je stav mysli...
2CV - hromada kachen
Praga V3S AD80
Hotovo:
Zetor Crystal 8011
STAVOSTROJ KNB-250
pistonleros

• Odpovědět s citací

Příspěvekod bouvier » 27 led 2012, 19:28

Kiež by mi to tak išlo. =D>
bouvier

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mára V8 » 28 led 2012, 12:09

Jééé, to je krásný šásko, ještě, že to moje nikdo neuvidí.
Rozestavěno:
Holanďanka SCANIA 142 V8 + vlek http://modelforum.cz/viewtopic.php?f=158&t=87210
Něco z dokončených:
DAF XF 105 SSC: viewtopic.php?f=166&t=91578&p=1704747#p1704747
MAN TGX 26.480 6x4 http://modelforum.cz/viewtopic.php?f=166&t=85017
Mára V8

• Odpovědět s citací

Příspěvekod koubasek » 19 úno 2012, 19:25

Díky, díky. Máro, ale to moje šásko taky nikdo skoro neuvidí. :grin:
Dneska mám jen fotky vzduchojemů, mám toho rozpracovanýho víc, ale ani to nefotím, protože proti některým tady se nedá mluvit ani o postupu.
Jinak díky za nápad, tu papírovou trubičku jsem taky sehnal, ale nakonec jsem jako základ vzduchojemů použil (asi) měděnou trubičku, která měla ideální průměr. Boky jsou z plast. destičky + miliput.
PC0200111.JPG

Pár vrstev základu ve spreji, ještě to musím trošku dočistit.
PC0200113.JPG

ALE mám další dotaz. Ty vzduchojemy jsou na skutečným přívěsu asi pozinkovaný. Jde tedy sehnat barva, která by imitovala pozink a šla natírat štětcem (nemám pistoli)? Zatím jsem nic takového nenašel. Pokud taková barva neexistuje, natřu to obyč stříbrnou barvou, ale ten "pozink" by byl mnohem lepší. :)
Začal jsem taky pracovat na nápravách, mám hotový kotouče (který stejně nebudou vidět) a samotný nápravy, fotky dodám příště, až s tím zase trochu pohnu, není vůbec čas.
Díky za další rady.
koubasek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lukáš Dvořák » 19 úno 2012, 19:31

na zink bych možná zkusil normální zinkovej sprej :)
Lukáš Dvořák

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pistonleros » 19 úno 2012, 19:36

Pozink maj ve spreji, nebo bych to vzal stříbnou a doladil bych to pigmentem, nebo leštitelnou zinkovou agamou...
myslím že Ned to i popisoval někde na stránkách..
Černá není barva, to je stav mysli...
2CV - hromada kachen
Praga V3S AD80
Hotovo:
Zetor Crystal 8011
STAVOSTROJ KNB-250
pistonleros

• Odpovědět s citací

Příspěvekod nedlloyd » 19 úno 2012, 20:00

Ty vzduchojemy jsem pastou dělal na Magnumu a vypadalo to moc pěkně:

http://www.liaznavzdy.cz/nedtrans/images/magnum/033.jpg

ale byly vyloženě čistý a lesklý, spíš hliník než pozinek.

Když tak koukám na předlohu a přemýšlím, tak mě napadé, že jsem ale pozinkovanej vzduchojem asi ještě neviděl (nebo jsem se po něm nekoukal) a že jsou buď v barvě rámu a nebo v barvě kovu (hliník).
Hotovo: Mercedes SK 1838 Somat
nedlloyd

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pavel behensky » 19 úno 2012, 20:29

Například vzduchojemy které dáváme na lokomotivy v práci jsou z nerezu.Jejich povrch je matný,řekl bych,že vzduchojemy ještě projdou procesem pískování a odpovídá hliníku.Použil bych normální humbrol aluminium.Pavel
pavel behensky

• Odpovědět s citací

Příspěvekod GlobeCZE » 19 úno 2012, 22:31

my zase umime hlinikovy vzduchojemy kvuli uspore hmotnosti = nafty..

ale jinak ve skutecnosti nemusi bejt pozink defakto na pohled odlisnej od nerezu nebo hliniku, myslim, ze netrenovany oko takovy drobny niance ani nepozna... takze bych to ani na modelu zvlast neresil, zvlast kdyz to bude pod nastavbou a nikdo to nikdy neuvidi ))
Rozestavěno:
Scania 164L 480 6x2/2 Topline "Europe Flyer"

Nedávno dokončeno:
Scania 143H 420 6x2-2 Topline
Scania R620 LA4x2MNA CR19H

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
GlobeCZE

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 638 • Stránka 34 z 43 • 1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 43

Zpět na Rozestavěno