Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Auto-Moto ‹ Kamiony a těžká technika ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

DAF XF 95.480 far + Schwarzmüller TPA 2/E MEGA-DOKONČENO

Odeslat odpověď
Příspěvků: 638 • Stránka 33 z 43 • 1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 43
  • Odpovědět s citací

Re: DAF XF tandem (far) low-deck

Příspěvekod DUSAN TRNKA » 31 říj 2011, 18:46

Ahoj koubasek tu búdu maš supér..prikladám ti tu fotky nášho bývalého tandema na vleku mal kolesá 435/50 R19,5 ..
Přílohy
IMG_0306.JPG
IMG_0307.JPG
IMG_0308.JPG
IMG_0309.JPG
IMG_0312.JPG
Hotovo :
SCANIA ČSAD- viewtopic.php?f=166&t=62111&p=1208566#p1208566
Renault Magnum - viewtopic.php?f=166&t=98961
DAF 105XF - viewtopic.php?f=166&t=98970#p1812688
IVECO Stralis Hi Way - viewtopic.php?f=166&t=103896#p1888170
DUSAN TRNKA

• Odpovědět s citací

Re: DAF XF 95.480 far + Schwarzmüller TPA 2/E MEGA

Příspěvekod koubasek » 07 lis 2011, 19:43

První díly pro stavbu přívěsu už mám doma, takže jsem začal stavět. Tady foto "předlohy" (barva bude trochu jiná):
DSC00240.JPG
Začal jsem tvořit kola. Jako základ použiju disky z doplňků od Italeri, a pneu zkusím upravit jako na autě. Původní límec na disku jsem zbrousil, poté trochu zaoblil hranu která tak vznikla. "Prstence", co byly v doplňkové sadě, jsem taky trochu zbrousil. po spojení jsem se dostal na požadované ET (zális).
DSC00242.JPG
Všechny disky už jsou upravený
DSC00244.JPG
Stavebnicový disk x moje úprava
DSC00246.JPG
A tady výsledek
Je to jen první úprava kol, ještě nevím, jak vyřešit náboje, jestli je upravit na SAF podle předlohy, nebo použít ty co jsou ve stavebnici (asi mercedes ??) a udělat potom i jiný nápravy. Potom ještě nastavit disky směrem do rámu, abych je rozšířil, ale to už bude v pohodě.

Zase tak rychlá stavba to asi nebude. 8) :-D
Přílohy
DSC00243.JPG
Zásilka od Bílka, která přišla skoro v rekordním čase :D
Rozestavěno: Scania R560 Highline - Vápeník
koubasek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lukáš Dvořák » 07 lis 2011, 22:24

Kouba, v téhle sadě jsou SAF nápravy, takže to máš bez úprav. Jak vypadá MB náprava je na druhé fotce.
Přílohy
CIMG9457.JPG
CIMG0678.JPG
Lukáš Dvořák

• Odpovědět s citací

Příspěvekod koubasek » 08 lis 2011, 20:13

No ono to není tak jistý. Ty disky v sadě mají asi trochu univerzální náboje, protože podle návodu se mají středy zadělat pokličkou, na které sice není MB hvězda, ale jinak potom ty náboje odpovídají. Když se tam nedá poklička, tak ty náboje vypadají zase jako saf, ale na mojí "předloze" jsou ještě trochu jiný náboje. :arrow:
3430343730316431.jpg
Tady jsou ty pokličky
A co jsem koukal na web SAF, tak tam jsou náboje většinou stejný, jako na tady:
DSC00204.JPG
moje foto, přívěs na R 22,5
. Takže to vypadá, že to co jsi dal na fotce ty (a ty co jsou ve stavebnici), budou asi starší verze, možná ??
Úprava to není moc složitá, prostě zbrousím ty šrouby na náboji a nalepím tam větší pokličku. To žebrování, který pomáhá chladit brzdy, je tak trochu jiný, ale to už předělávat nebudu.

A nebo se na to vykašlu a nic předělávat nebudu. 8)
koubasek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod nedlloyd » 08 lis 2011, 20:18

Moje řeč, kašli na to nebo to takhle nikdy nedotáhneš. Šup s tím ze stolu pryč, než tě to udusí a zase usne.
Hotovo: Mercedes SK 1838 Somat
nedlloyd

• Odpovědět s citací

Příspěvekod koubasek » 08 lis 2011, 20:37

No tak přívěs jsem teprve začal stavět, takže to na stole ještě chvíli bude. :)
Jsou to vždycky jen detaily, ale jak o tom vím, tak mi to prostě nedá a zkouším to většinou opravit.
Ve výsledku to nebude žádná extra vada (jako třeba krupička na laku), ale jde o ten pocit. :lol:
Stejně už je to skoro veterán a žádný další projekty v plánu zatím nemám, takže moc nespěchám. Mega souprava je pro mě cíl, sen nebo tak něco. :-D Žádný další extra projekty mě ani nelákají. Třeba si jednou postavit nějáký Euro 6, nebo 7, ale klidně jen tahač 4x2, prostě už nic speciálního.
koubasek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod koubasek » 20 lis 2011, 14:54

Pokračuju v tvorbě kol.
Chyběly mi prstence na disky, tak jsem rozřezal trilex disky z doplňkový sady a trochu je zbrousil. Nakonec mám disky, který jsou lepší než na autě a krásně schovají "vožvejkanou" vnitřní hranu pneu. Takže tady všechny díly pro 1 disk před slepením.
DSC00253.JPG

Pořád jsem váhal, jestli nechat starší variantu nábojů. Nakonec jsem zkusil to "žebrování" zvětšit (mám jeden disk navíc, tak jsem si mohl pokusy dovolit :-D ). Zkusím to fouknout surfem a trochu to ještě začistit. Asi to nebude úplně supr jak ty stavebnicový, ale zas tak tragický to snad není. Ještě, aby se mi to takhle povedlo na ostatních kolech. Pokličky sestavím z těch koleček (zbroušený pojistky kol, co jsou ve stavebnicích).
DSC00266.JPG

Taky jsem se pustil do předělání pneu. Nakonec to dopadlo snad taky docela dobře, stejně se kola točit nikdy nebudou, takže moc navadí jejich šišatost. Spoje vidět taky moc nebudou (nalepím kola v poloze, aby spoj běhounu byl vždy směrem nahoru).
Tady jsem nafotil postup (dřív se to tady řešilo):
DSC00255.JPG
Nejdříve nožem odříznout jeden bok pneu, potom rozříznout běhoun a zkrátit. Třeba nůžkama ostřihnout vnitřní hranu a tím zvětšit průměr zpět na R 22,5. Pak stačí už zkrácený běhoun zase slepit vteřiňákem.
DSC00256.JPG
Když se potom slepí dvě takhle upravené kola k sobě, vznikne toto.
DSC00265.JPG
Spoje jsem zalil vteřiňákem a po zaschnutí zbrousil.
DSC00270.JPG
Potom ještě opravit vzorek v místě spoje (třeba rožhaveným špendlíkem) a bílý stopy od lepidla zatřít černou matnou.
DSC00268.JPG
A tady je výsledek

Výsledek není určitě dokonalý, třeba nedlloyd a jiní by asi měly spoje přesnější, atd. Ale na tu moji soupravu to musí stačit, stejně to nebude jediná chyba na modelu. Tyto pneu (455/40 R 22,5) se v resinu nedělají (alespoň jsem je teda nikde nenašel), takže moc možností jak je vytvořit není. Chce to ale mít dostetačnou zásobu pneu, protože první pneu je metodou pokus-omyl.

Tmelit ten dezén nijak nejde, takže mám všechny gumy trochu křivý. Ale pod nástavbou to nebude tak patrný. Nakonec jsem se tefil i do rozměrů (po přepočtu na 1:24 to vychází na milimetr přesně).
koubasek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod koubasek » 20 lis 2011, 15:09

Ještě jsem zkoušel ty pneu nasadit na návěs od Italeri.
Schmitz ty kola používá na mega návěsy.
S_CS_MEGA.jpg

A i když se mi to zdá divný, moc se tam ty kola nevejdou (jsou prostě moc široký).
DSC00260.JPG
DSC00259.JPG
Takže třeba Schmitz má asi pro mega návěsy jiný (užší rámy), aby se tam vešly široký pneu. Docela zbytečný komplikace ve výrobě atd.. Ale asi se to vyplatí (vniřní výšku 3m přece můžou řešit jen použitím balonu R 19,5). Tak kdyby někdo chtěl stavět Mega Schmitz, tak tady má inspiraci. :-D

EDIT: "Takže třeba Schmitz má asi pro mega návěsy jiný (užší rámy), aby se tam vešly široký pneu" minule jsem napsal asi blbost, protože jsem zkoumal prospekty a rámy jsou široký vždy stejně, ale pro tyto širší gumy jsou ramena záměrně pod úhlem, takže jsou i měchy uloženy blíž dovnitř rámu a široký balony se tam potom normálně vejdou.
Naposledy upravil koubasek dne 05 pro 2011, 21:29, celkově upraveno 1
koubasek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vario612 » 20 lis 2011, 16:01

Ty gumy jsou skvělý =D>
T ´n´T
Vario612

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kryšot » 20 lis 2011, 17:12

máš to krásný =D> gumy jak z fabriky :)
Ale dík za názory :) .............stejně vás neposlechnu :lol:
Kryšot

• Odpovědět s citací

Příspěvekod koubasek » 05 pro 2011, 21:23

Dokončil jsem všechny kola, tak přidávám foto.
PC020084.JPG
PC020087.JPG
PC020089.JPG

Nakonec jsem upravil žebrování na chlazení brzd. Není to úplná kopie novějších saf nábojů, ale podoba tam snad je. Určitě by šlo předělat i šrouby na kolech a nahradit je třeba sadou calibre, ale to bych musel původní šrouby odvrtat jako u rezervy a pak tam vlepit nový. Tím bych se zase dost zdržoval. Takže já jsem spokojen. 8) Zatím jsou disky v surfu, barvit je budu až jednou bude hrubá stavba hotová.

Kola byly první problém při stavbě přívěsu. Teď ale nevím, jak pokračovat. Asi to chce postavit rám, na který bych časem nasadil nápravy. Není se ale moc od čeho "odrazit", protože nemám rozměry rámu. Šířka bude stejná jako u normálního návěsu, ale nevím, zda podélníky budou stejně vysoký jako u návěsu od Italeri. Taky jsem ještě nenašel stejný typ náprav, jako jsou na předloze. Takže rozměry ramen, měchů,... budu muset taky odhadnout. :arrow:
koubasek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mára V8 » 06 pro 2011, 01:51

Podélníky nejsou stejný u návěsu a u vleku, u vleku jsou nižší, myslím si, že budou stejné jako na mém vleku, kdyžtak napiš na ICQ, pošlu Ti nějaký rozměry.
Rozestavěno:
Holanďanka SCANIA 142 V8 + vlek http://modelforum.cz/viewtopic.php?f=158&t=87210
Něco z dokončených:
DAF XF 105 SSC: viewtopic.php?f=166&t=91578&p=1704747#p1704747
MAN TGX 26.480 6x4 http://modelforum.cz/viewtopic.php?f=166&t=85017
Mára V8

• Odpovědět s citací

Příspěvekod bouvier » 07 pro 2011, 21:49

Pekne sa s tým hráš. =D>
bouvier

• Odpovědět s citací

Příspěvekod koubasek » 02 led 2012, 14:52

Dnes nepřidám ještě fotky ze stavby, i když na přívěsu pracuju a jde to celkem rychle. :)
Chci se zeptat, když budu dávat dokupy rám a slepovat příčníky a podélníky, zkusím použít vteřiňák (Loctite Super bond -- zelený obal). No a jelikož tam těch příčníků je hooodně moc a občas jsou špatně přístupný a taky jsem čuně :grin: , občas se to úplně nepovede.

Půjdou ty zbytky lepidla časem odstranit Debonderem ?? Jestli to zvládne odstranit i třeba týden zaschlý lepidlo a neponíčí to nijak plast ?? Příčníky jsou Z-profily Evergreen a plastový polystyrenový (asi) destičky, oboje jde dobře naleptat lepidlem na plast. modely AGAMA.
A když to tam nechám působit, nerozlepí se rovnou i ten spoj ?? Nebo jak se s tím Debonderem teda správně pracuje ??
Sehnat se dá asi jen na netu v modelářských eshopech že ?? Nebo to mají třeba běžně v drogerii, papírnictví, železářství ??
Děkuji všem za reakci.
koubasek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod nedlloyd » 02 led 2012, 15:00

Většina vteřiňáků debonderem rozlepit jde. V praxi asi záleží na přesný kombinaci, ale já ploužívám debonder p.Douska (žlutá etiketa) a Loctite SuperAttak a funguje to normálně. Plast to nenarušuje, vůči plastu je debondér netečnej (alespoň ten můj, předem opět doporučuju vyzkoušet).

Práci s debonderem jsem tu už asi někde popisoval. Používám to hlavně při lepení štětců. Do debonderu namočím jeden ze štětečků zobrazených zde: http://www.liaznavzdy.cz/nedtrans/naradi.php (třetí fotka odspodu) a postupně s ním šmrdlám po vyteklém lepidle, debonder ho rozpouští a vymývá. Samozřejmě, že když ho tam necháš působit dlouho, spoj úplně rozlepí, ale nejprve samozřejmě rozpouští lepidlo na povrchu. Je to metoda, kterou víceméně používá Ondra Nadrchal (na jeho radu jsem si pořizoval ty štětečky), tuším že je mám z plusmodelu, vedou je jako nářadí na čištění stříkacích pistolí (ale je jich na to škoda :) ).

Snad to pomůže.
Hotovo: Mercedes SK 1838 Somat
nedlloyd

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 638 • Stránka 33 z 43 • 1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 43

Zpět na Rozestavěno