Panové být vámi,tak bych volil umírněnější oslovení .Bez urážekTto opravdu nemá s kritikou nic společného a lze se opravdu chovat slušně.Také kritika stavebnic je naprosto k ničemu pokud to kritizuje někdo,kdo s nimi nemá žádnou zkušenost.Dobrý modelář dovede i z horší stavebnice udělat model na úrovni a naopak i z vynikající stavebnice může vzniknout paskvil.To první ovšem nedokáže každý.A ze stavebnic pana Krnáče jde udělal opravdu pěkný model,nebo zmiňovaný paskvil.Zde prezentovaný model ale nepatří ani tam ani tam.Bohužel musím konstatovat a souhlasit,že na něm je ,alespoň v této fázi dost chyb.Pokud má autor zájem řeknu mu jaké a myslím si,že dokážu i poradit co s tím.Tady na foru to ale není vhodné.Tento model od jsem už stavěl a konstrukci Tater znám velmi dobře. Jsem rád pokud se někdo jiný do stavby pustí,proto jsem zavítal i sem.Jirka
Myslím,že právě zde na foru v Mildovo tématu je ta nejlepší příležitost upozornit na chyby stavebnice MMK a případně poradit s nápravou chyb........kde už bude lepší příležitost se podělit se o zkušenosti s ostatníma aby vyvarovali chyb a přehmatů....?
Drazí přátelé.Co se týká nadávek, urážení se a omlouvání, to bych nechal tvůrcům televizních seriálů (Křehká pouta apod.). To že Milda udělal pár chyb je fakt se kterym se holt on sám musí nějak srovnat a od tohoho vlastně fórum je, aby se na případné chyby upozorňovalo. Další fakt je taky to, že půlka popsanejch třech stránek se vůbec netýká stavby modelu. Proč? Ale k modelu. Vyvarovat se chyb u reziňáků je dost pracný a taky se stim každej pere po svim. Jak psal ja1, dá se z nekvlitního modelu postavit paráda a naopak. Modely MMK myslim jsou dost detailní a s trochou úsilí se z nich dá postavit fakt pěknej kousek. Stojedenáctky tohoto výrobce jsou opravdu super a osmsetpětky a stodvacetosmičky taky nevypadají zle. Ovšem řada T138-T148 byl prostě přehmat. Nemluvim o podvozku, nebo nástavbách. Myslim samozřrjmě kabinu, která bohužel dělá auto a zbytek potom může bejt sebelepší, a stejně to potom kazí celkovej dojem.To už můžeš kytovat a brousit, ale stejně s tim nic moc nenaděláš, když je tvar boudy špatnej už od základu. Tak že jediný způsob nápravy by bylo, aby pan Krnáč začal prodávat modely Tater s novýma a správnýma kabinama. Za ty prachy by to stálo, dostat něco, co stoosmačtyřicítku aspoň připomíná. Je to ale jen můj názor.
Můžete konkrétně napsat kde je na kabině co blbě,jaký rádius ,jaký rozměr,kde co chybý a kde co přebývá?Mě by to zajímalo převelice,a jistě by to bylo i velmi přínosné pro M.Krnáče,až se odhodlá,překopat 138 a 148.T 111 už dělá nově a samozřejmě vylepšené.Bohužel nekonkrétní věta,že je to celý blbě,je vcelku o ničem. Při stavbě mástru člověk občas vychází z origoš výkresů,a ty můžou být kamenem ourazu,zrovna dělám jeden pekáč autobusového charakteru,a OUHA,výkres z půdorysu ukazuje brutální chyby.Možná,že se i takhle mohla dostat chyba do konstrukce kabiny na T 138 p.Krnáče..
Tomáš"Duch"Ducháček - Sudéta V -dorf Visi sunt oculis insipientum mori , illi autem sunt in pace
To jsi Tome, Hánulkář? Okno a sklon kapoty u CAS (a i VN) je vysoko. Po úpravě (AD, 138) zůstala divná okapnice nade dveřmi. Největší chybou bylo dělat zvlášť dveře. Tomu se již vyhýbám. Viz celá řada 815 a nové 111. A vida i s kabinou z jednoho kusu je problém
Tak nejdřív pochválím tu stojedenáctku. Tvarově bych řekl, že sedí a navíc je fakt parádně postavená. Těch chyb si je viditelně p.Krnáč dobře vědom. Ta horní okapnice a vůbec tvar střechy a moc vysoké přední okno. Kapota je taky tak divně bachratá. Hele, co se týká stavby těch masterů, něco o tom vim (viz příloha). Mám taky shodou okolností rozestavěnýho něco hodně autobusoidního ve čtyřicettrojce. Takovej výkres je moc dobrá věc, ale musíš odhadnout, do jaký míry je onen výkres pouze informativní a nebo opravdu přesnej pro výrobu. Je fakt, že na T148 jsem našel výkresů dost, ale master podle nich neuděláš. Daleko horší je to třeba ještě s Š 706. Prostě zůstaly v archivech a dostat se k nim nedá. V tom případě musíš to co máš konfrontovat s fotkama, případně s reálem. Prostě vemeš metr a hurá do terénu. Nesmí se to ale odbývat. Myslim, že těch špatnejch masterů už je (aspoň v 1:87) víc než dost. Vždyť není kam spěchat.
Obecně se dá také říct,že velkou roli hraje to,že se jedná o domácí předlohu.Každej to má nakoukaný,každej je odborníkem a znalcem a pak chudák ten co mástr nebo stavebnici dělá.Já osobně mám velkej strach se pustit do něčeho co znají všichni-to muím přiznat.Zajímavé bylo např.sledovat když u fy.Eduard dělali nového Miga 21.To bylo diskusí,kecání a všeho.Nad spoustou věcí už dnes přivírám oči-ono to prostě jinak nejde a nebo se k tomu může každej postavit sám a říct si,co pro to můžu zkusit udělat já.Pavel
zdar kolegove! Ja toho zde na foru moc nepredvedl, ale take bych sel rad se svou troskou do mlyna.Me osobne se predstavovana tatra moc libi. na muj vkus se sice blejska vic nez z fabriky, ale predpokladam, ze utor ji na zaver drobet napatinuje. a i kdyby ne, bude to zkratka lestenka. Rad bych ale utrousil i neco k takovym modelum obecne. kdo si nekdy nezkusil vyrobu masteru a formy, mlati tady prazdnou slamu. A nehovorim v domenkach, ale ze zkusenosti osobni. ono nekdy vymyslet to tak, aby to slo zaformovat a taky vyndat odlitek bez pozkozeni jeho nebo formy da obcas hodne premysleni a vztekani. dalsi vec je predloha. opravdovy vyrobni plan asi jen tak nekdo nema a vse zmerit v realu proste technicky neni mozne a musi se delat od oka a snazit se to trefit co nejlepe. dalsi veci je, ze kde kdo by rad vse pohyblive jako v realu. to ale nekdy technologicky neni mozne bez kompromisu. resinove dvere budou na resinovem odlitku tim hnusnejsi, cim mensi bude model. to je fakt, se kterym je nutne se smirit, nebo je oteviraci nedelat, pripadne je udelat nove, z jineho materialu, nejlepe kovu. Vsechny, kteri se boji pustit do modelu muzu uklidnit. kdyby se na nejake chyby zde neupozornilo, nebali byste se, protoze byste o nich nevedeli. a z lidi, kteri pak budou model okukovat si nejake nepresnosti vsimne jeste mensi cast... Autorovi preji, aby se mu stavba darila. modelarstvi se dela pro radost, nenech si ji kazit
Já si zase myslím, že většinou o chybách modelů ví nejvíce sám autor a ostatní by si jich možná ani nevšimli. A Šachťáku??? Co je to za hezký autobus? Jsen si říkal, proč Liazky spí a Ty si zatím potají pro sebe v koutečku tvoříš takovou věc.