Bez dlouhého povídání, kabeláž na Mercedesu jsem samozřejmě dokončil.
Pořád se mě někdo ptá jak to dělám. Já jsem o tom napsal v obou knihách, říkám to u každého modelu a ten postup se vlastně vůbec nemění:
1) Vždycky si dohledám fotku skutečného auta. Většinou prostě stačí jen internet, pár fotek z bazarů ojetých aut. Pár fotek tahače bez návěsu. 2) Podle toho se dají vytipovat nějaká klíčová místa a nebo pozice ventilů, které jsou podobné těm v doplňkové sadě. Ty ventily si připravím, nalepím na ně šroubení, navrtám do nich otvory pro drátky a nalepím na místo. 3) Mimo model si připravím samostatné svazky drátků, bez nějakého většího plánování. Vždycky to nějak vyjde, že volné konce zalepím do nějakých ventilů nebo zařízení, někam je dál napojím, nastavím...nebo prostě něco. Na kabeláž používám sponky stahovačky CTM, tím drží svazky velice pevně pohromadě a zároveň to vypadá realisticky. Drátky používám poslední roky také ty, co dodáváme v CTM. Jsou skoro ideální co se průměru a tuhosti týče, pěkně se s nimi pracuje. Mimo to pak na trubky používám silné měděné drátky.
4) Svazek po svazku vlepuji do modelu s tím, že svazek vždycky začíná někde u motoru, kam pak na hotovém modelu není vidět (nebo případně pokračuje do kabiny) a délka a počet drátků je nastavený tak, aby končil tam, kde potřebuju něco zapojovat (vzduchojemy, ventily, brzdy, palivovou nádrž). 5) Proces se svazky opakuju tak dlouho, dokud jsou na modelu nezapojená místa a zařízení. 6) Pokud je nějaká oblast modelu moc prázdná, doplním na dané místo další ventil, aby se místo zaplnilo.
V podstatě na tom nic není. Nepoužívám žádná schémata skutečného zapojení nebo nějaké nákresy. Jedu spíš podle fotek a pocitu. Ono totiž když přijdete ke skutečnému náklaďáku a chcete nějakou trubku nebo hadici vystopovat, zjistíte že že to vlastně není moc jednoduché a tím pádem je skoro zbytečné trápit se nad tím kam vedou jednotlivé drátky na modelu.
Na Mercedesu jsem postupoval úplně stejně a tuhle věc mám tím pádem hotovou.
Další velká podsestava podvozku je motor s převodovkou. To mě vždycky bavilo a pokud model motor má, rád se mu věnuju. V téhle stavebnici je to složitější v tom, že celý motor pochází s modelu NG, takže je trochu starší než by mohl být, nicméně z určité vzdálenosti se architektura osmiválců Mercedes zase tolik nezměnila a rozhodnul jsem se spíš vyřešit vše tak, aby to dobře vypadalo v modelu. Převodovku jsem dostal od kolegy Karpíška, asi znáte jeho Mercedes NG v barvách ČSAD (byl i v Modeláři), vstřikovací čerpadlo je to moje známe resinové a pak jsem hlavně drátkoval a trubkoval podle obrázků skutečných motorů.
Řešil jsem, jestli auta od Somatu měly ještě klasické řazení a nebo už EPS. Kamarád, se kterým detaily Mercedesů řeším mě vedl spíš k tomu, že EPS, což je prima, protože jsem mohl vynechat klasické trápení v podobě výroby držáku řadící páky a souvisejících táhel. Drobné ventily jsou opět ze sady CTM.
Když se dobře udělá kabeláž, o drobných odlišnostech na motoru pak už nikdo moc nediskutuje, protože to vypadá prostě dobře. Snažil jsem se jet co nejvíc podle fotek, aby to vypadalo přirozeně, hlavně na motoru.
Další krok stavby byl interiér. Tedy...jeden z dalších kroků, který mě čekal. Kroužil jsem kolem toho opět poměrně dlouhou, protože i celý interier se musel zúžit, střecha snížit, celkově dost řezání a pasování a míst, kde mohou vzninak nepřesnosti. Navíc přistrojová deska ve stavebnici je na vyhození, pochází z modelu NG a je úplně jiná, než ta v SK. Naštěstí nahrazeno resinem H.A.Models a to včetně volantu a konzole na tulenu s řadící pákou poloautomatu EPS.
Ze stavebnice jdou dekály budíků, spínače a tlačítka jsou domalovaná. Hodně obtisků je ze sady CTM 24244, která je určená přesně na ladění takových malých detailů a drobností: https://www.czechtruckmodel.com/decals/ ... ckers.html
Největší výzva v interiéru byly ovšem potahy. Pro tuhle generaci SK tak typické, že jsem si je netroufal obejít jakýmkoli ztvárněním potahů či nečím podobným.
Na pozdější Actros se kdysi dělaly obtisky, nicméně ty už stejně nejsou dávno dostupné a navíc vzor v SK byl jemnější. Chodil jsem kolem toho jako okolo horké kaše vlastně několik let,až na to jeden večer došlo a řekl jsem si, že to zkusím prostě namalovat ručně a uvidíme. Nakonec to nebylo tak strašné.
První výplň dveří jsem namaloval od ruky, na druhou jsem již aplikoval taktiku s maskovací páskou, abych snáze dodržel rovnoměrnou šířku jednotlivých pruhů s barvami.
Nakonec jsem namaloval i lehátko, ačkoli se mi vůbec nechtělo. Ale prostě ono to tovární zbarvení vypadá nejlépe a cokoli jiného vypadalo jako vyhýbání.
Jinak, ono to vlastne vůbec nevypadá, ale celý interiér je sníženů a zúžený
Dotvořil jsem i nějakou drobotinu. S respektem hledím na kolegy co dělají 1/87, protože můj autoatlas je velký jako polovina jejich modelu. Takže ono se to dělá, v 1/24, když je to tak velký, že jo.
Mobilní telefon je ze sady CTM, bezpečnostní pásy taku. Přístrojová deska a konzola řazení je od HA models. Zbytek kravin vlastní výroba.