Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Auto-Moto ‹ Kamiony a těžká technika ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Praga V3S, Ciro Models 1:48

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Praga V3S, Ciro Models 1:48

Příspěvekod Gagoš » 15 led 2023, 19:09

Nádherná modelařina =D> =D>
Je to boj, ale krásnej.
Gagoš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 15 led 2023, 22:34

Díky moc! (:)

Momentálně se připravuji na "mikrochirurgickou" operaci. Pokusím se vyrobit pohyblivé klouby a sklápěcí mechanismus. Celý systém sklápění jako takový je jednoduchý. Náročné na tom bude, že při výrobě pohyblivých kloubů v měřítku 1:48 je 1 milimetr maximální rozměr se kterým budu pracovat. Aby se to celé při těch pidi rozměrech během sklápění a zvedání antény nerozpadlo, bude to celé v kovu. A ten kov bude měď popřípadě mosaz. Důvod je na snadě - lze to pájet.

Mám už celkem jasnou představu jak na to, jen mi zbývá sehnat nějakého šikovného trpaslíka, který to celé udělalá. :grin:
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Hatala » 16 led 2023, 03:30

Sadlo/Maso, proste modelarcina jak sa patry [-o< [-o< [-o<

doplnim , na vysvetlenie :
https://www.youtube.com/watch?v=09HFSpzOUZ8
Martin Hatala

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 16 led 2023, 09:58

Sádlo maso znám ... jenom doufám, že nedojde na poslední slova Karla Šípa ve scénce z tvého odkazu.
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 17 led 2023, 23:03

Po chvilkách tvořím dílčí prvky pro střešní anténu. :sculptor:

IMG_5110.JPG
Na střeše něco přibylo a něco (dočasně) ubylo. Přilepil jsem držáky sklápěcího mechanismu (zatím jen ty vnější), vyvrtal do nich otvory pro příčnou osu ramene se vzpěrami a opatrně jsem odlepil kryt hydrauliky pro zvedání a sklápění antény. Překážel by při montáži zadního držáku antény.

IMG_5111.JPG

IMG_5112.JPG
Upravil jsem tvar a délky jednotlivých dílů pro přední a zadní ramena, na svislé díly doplnil izolátory seskládáné z kroužků tenkého drátu a spájel vše dohromady. Zatím mám sestavený jen jeden komplet, druhý komplet a finální obroušení jsem už dnes nestihl.

IMG_5200.JPG
Sestavený komplet zadního držáku jsem na zkoušku nasadil do držáků a vyzkoušel pohyblivost ... poloha pro sklopenou anténu ...

IMG_5201.JPG
... a poloha pro vztyčenou anténu ... vše v nejlepším pořádku.

IMG_5505.JPG
Do středových držáků vzpěr antény jsem vyvrtal otvory pro osu vzpěry a dotvaroval konce vzpěr.

IMG_5506.JPG
Pro odzkoušení jsem zasunul opracovaný konec vzpěry do držáku, skrz vyvrtané otvory provlékl tenký drát. Vzhledem k tomu, že sestavu budu ještě několikrát rozebírat, s úpravou délky spojovacího drátu jsem se neobtěžoval.

IMG_5508.JPG
Konečný tvar a rozměr těchto vzpěr dokončím po zhotovení kloubových úchytů vzpěr na rámu antény.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod hans dlouhán » 17 led 2023, 23:58

Moc zajímavý. ;-I ;-I ;-I Obdivuju hlavně letování kovů, to jsem chtěl vždy strašně umět, ale dostanu se k tomu asi v až důchodu...
Stavím jen a pouze Luftwaffe 1/48...nic víc nic míň...
hans dlouhán

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 18 led 2023, 00:48

Děkuji Hansi! (:)

Co se letování týká, taky se s tím peru. Protože jsou všechny díly malé, je největší "legrace" vymyslet jak je zafixovat, aby se během pájení vůči sobě nehýbaly. :-k
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 26 led 2023, 00:17

Na chvíli jsem přerušil práci na Vejtřasce, protože jsem se konečne rozhoupal a pořídil si novou vitrínu na modely. Už bylo načase, v mých dvou stávajících vitínách začalo pofidérně ubývat volného místa. Využil jsem nabídky svého syna, který pracuje v truhlárně a nechal si od něj vyrobit na míru korpus a rám dveří nové vitríny. Díly už mám doma. Na mě zůstala finální povrchová úprava konečná montáž.

327281613_1222074882016609_8767151210941760427_n.jpg
Vitrína už je na svém místě, předběžně sestavená a čeká na dodání skleněných polic, zasklení dveří a dokončení elektrických rozvodů pro osvětlení. Pokud půjde vše podle plánu, do konce týdne by měla být vitrína hotová.
A tahle vitrína má jedno velké PLUS - vejdou se do ní i větší modely více motorových letadel (:)
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Janoušek » 29 led 2023, 11:48

Kdyby se ti všechno vybavení nevešlo do skříňové V3S, tak ti mohu nabídnout i přívěs ve čtvrtce :-D
render01.jpg
render02.jpg

MiGy-21MF 1:48 hotovo 9413, Rozestavěné MF: 9805 a 7702+(Tatra141) MiG-21PFM:7909
Martin Janoušek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 29 led 2023, 14:29

Martine, díky za nabídku, přívěs vypadá luxusně. Bohužel, k té mé Vejtřasce se nehodí. Ale máš pravdu, všechno vybavení k radiostanici R-140 se do skříňové nástavby nevešlo. Takže skutečně přívěs měla. Byl to však dvoukolák s korbou a plachtou. A ten už mám hotový. Vzhledem k tomu, že ten vozík nikdo nedělá, tak jsem ho stavěl (s láskou a něhou :grin:) od nuly. Popis stavby vozíku začíná na 2. straně a končí na 4. straně tohoto vlákna.

IMG_4721.JPG

IMG_4725.JPG

No ale ještě budu (časem) stavět jednu Vejtřasku a k té by se mohl hodit. Ještě to zvážím.
Ten přívěs je asi horká novinka, že jsem v Tvém obchodě ještě neviděl.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Janoušek » 29 led 2023, 20:43

Jo jo, dvoukolák jsem zaregistroval. Máš ho moc hezký.
Já jsem se chtěl s tím přívěsem "pochlubit", resp. vždycky když ho kreslím, tak si na tebe vzpomínám. Taky vzpomínám na to, v jakých podmínkách vznikala ta skříň na V3S a proto se ani nedivím, že jsi ji musel udělat celou znovu. Dnes je mnoho věcí a moc snazších.
Ten výše vložený přívěs vzniká jako vedlejší produkt při vymýšlení mého "miláčka" a to přívěsu DISK, který sloužil pro techniky na stojánce. Ten bude mít i komplet interiér, ale zatím mi chybí telefony, rádia atd. (:) Až budou zcela hotové, tak se určitě pochlubím.
DISK-01.jpg
DISK-02.jpg

MiGy-21MF 1:48 hotovo 9413, Rozestavěné MF: 9805 a 7702+(Tatra141) MiG-21PFM:7909
Martin Janoušek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 29 led 2023, 22:46

Tak na to se moc rád podívám. I tento přívěs vypadá velmi dobře, určitě bude skvělým doplňkem pro dioráma čs. vejenských letišť.

Už jsme se o tom bavili, že jako všechny ostatní modely, i Tvoje rezinové modely Vejtřasky jsou poplatné době svého vzniku. Jasně, že dnes to jde lépe a jinak (a asi by bylo asi něco špatně, kdyby ne). Ale na druhou stranu, skříň pro radiostanici R-140 měla tolik odlišností od řadového provedení skříňové Vejtřasky ... větrací mřížky, deklíky pro různé přípojky, méně oken, jen jedny a ještě k tomu jednodílné dveře do nástavby, izolátorové průchodky pro antény, střešní anténa atd. ... že bych se úpravám tak jako tak nevyhnul i kdyby to byla ta nejlepší stavebnice.
Takhle mě alespoň tolik nemrzí, když do toho musím říznout. :sculptor:
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 04 úno 2023, 18:06

Vím, že to sem tak úplně nepatří (konec konců plevelím si svoje vlákno) , ale když už jsem o tom začal ...

IMG_5119_1.jpg
Po menším zdržení (když jsem si díky vlastní blbosti rozbil jedno sklo do přední stěny/dvířek a musel počkat, až mi ve sklenářství uříznou sklo nové) je nová vitrína na modely hotová...

IMG_51245.jpg
... a už má první nájemníky :D

Úkol je splněn a já se mohu vrátit ke stavbě Vejtřasky a dalších modelů (:)
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Hatala » 04 úno 2023, 18:21

Tak to je nadhera, ticho závidím :)
Martin Hatala

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 07 úno 2023, 22:45

Děkuji Martine. Velmi trefně to vystihl jeden modelář z Německa, který do ohlasu k mé vitríně napsal: Do modelů jsme investovali tolik času, že si zaslouží náležitou prezentaci. (:)
KLuK

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno