Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Auto-Moto ‹ Kamiony a těžká technika ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Praga V3S, Ciro Models 1:48

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Praga V3S, Ciro Models 1:48

Příspěvekod KLuK » 17 pro 2022, 20:08

Jak se říká - kdo má stůl a židli, ten bydlí. A tak mohu klidně říct, že kabina se spojovací technikou už je obyvatelná ... a kompletně hotová. Mohu vás tedy pozvat jako první na návštěvu. :)

IMG_5058.JPG

IMG_5059.JPG

IMG_5060.JPG

IMG_5065.JPG

Teď přijde na řadu předsíňka. Vzhledem k tomu, že skříňky a kryt elektocentrály jsou již na svém místě, zbývá jen doplnit pár kabelů a vypínače osvětlení.

A mezitím budu přemýšlet, jak nejlépe vyřešit přichycení střechy k nástavbě tak, aby dobře držela, šla ´dobře sundávat a konstrukce rozebiratelné spoje příliš nerušila vzhled kabiny. :?:
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod nunymaster » 17 pro 2022, 20:36

krása... [-o< [-o< [-o<
"Na počátku bylo slovo boží a pár svařenejch trubek,a to ostatní je sranda kámo"
nunymaster

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Hatala » 17 pro 2022, 20:44

Tak a uz jemi to jasne, dolozim fotku z KluKovej pracovně :) , Slintam :P
Přílohy
shrink ray.jpeg
Martin Hatala

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Janoušek » 17 pro 2022, 21:20

A co svačina na stůl? :-D Nebo nějakou jinou kravinku (:)
MiGy-21MF 1:48 hotovo 9413, Rozestavěné MF: 9805 a 7702+(Tatra141) MiG-21PFM:7909
Martin Janoušek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 17 pro 2022, 23:16

Díky všem za vaše milé ohlasy!
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 17 pro 2022, 23:24

Martin Hatala píše:Tak a uz jemi to jasne, dolozim fotku z KluKovej pracovně :) , Slintam :P

Martine, omlouvám se za svou nedůvtipnost, ale nemohu přijít na to, co to je za věc na té tvé fotografii? :?:
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Hatala » 17 pro 2022, 23:40

KLuK píše:
Martin Hatala píše:Tak a uz jemi to jasne, dolozim fotku z KluKovej pracovně :) , Slintam :P

Martine, omlouvám se za svou nedůvtipnost, ale nemohu přijít na to, co to je za věc na té tvé fotografii? :?:

Oh, omluvam sa ja.... to je shrink ray gun z deckeho filmu Despicable me. Jeden z hlavnych predstavitelov to pouzival, ako zbran, pochopitelne, na zmensovanie cohokolvek. Chcel som svojim neobratnym vtipom naznacit, ze uz chapem , ako tie detaily vytvaras. :)

https://www.youtube.com/watch?v=UTeWajdnBAo
Martin Hatala

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 18 pro 2022, 00:32

Martin Janoušek píše:A co svačina na stůl? :-D Nebo nějakou jinou kravinku (:)

Jsem to ale hostitel. Pozvu na návštěvu a občerstvení nikde. Velice se omlouvám ](*,) , zapomněl jsem vám říct, že bar je schovaný za krycím plechem ve spodní části ovládací skříně radiostanice.

tisk_R-140P_ovládací skříň.jpg
Na stanicích, které sloužily pro komunikaci s letadly byl ve spodní části ovládací skříně modul pro potlačení dopplerova efektu. Na většině ostatních radiostanic (včetně té naší) modul nebyl a spodní část ovládací skříně byla prázdná. Prázný prostor byl zepředu zakrytý plechem nastříkaným tmavší šedou barvou. A my jsme za pomoci našeho mechanika tento prostor mírně upravili na dobře utajený bar. Na dolní stranu krycího plechu jsme z vnitří strany upevnili pant, šrouby v obou dolních rozích plechu a levém horním rohu krycího plechu jsme zkrátily tak, aby byly stejně dlouhé, jako byl tlustý krycí plech a epoxidem přilepili do otvorů v krycím plechu (aby nebylo nápadné, že je něco jinak). Pak už jen stačilo povolit jediný funkční šroub v pravém horním rohu, sklopit krycí plech a objevil se "bar" ve své plné kráse. (:) Vešlo se do něj až 25 flašek, podle velikosti lavhví a tlouštky použitých omotávek (aby lahve za jízdy necinkaly). Většinou jsem tam měli pivo, sem tam víno a zcela vyjímečně i něco tvrdšího. A za celou dobu vojenské služby náš bar nikdo nepovolaný neobjevil. (:) Jak se tehdy říkávalo - voják se stará, voják má. :)
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 18 pro 2022, 00:51

Martin Hatala píše:Oh, omluvam sa ja.... to je shrink ray gun z deckeho filmu Despicable me. Jeden z hlavnych predstavitelov to pouzival, ako zbran, pochopitelne, na zmensovanie cohokolvek. Chcel som svojim neobratnym vtipom naznacit, ze uz chapem , ako tie detaily vytvaras. :)

To je v pohodě, když nevím, tak se zeptám. Jsem ročník 1960, za mých dětských let frčely úplně jiné seriály :grin:

Ale je pravda, že takový shrink ray gun by se mi sem tam hodil.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Gagoš » 19 pro 2022, 19:53

Úchvatně detailní! :-)˜ =D>
Je to boj, ale krásnej.
Gagoš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 09 led 2023, 19:15

Po přestávce způsobené vánočními svátky a zápasem s virem :-&( , který mě zákeřně přepadl hned na začátku letošního roku, jsem se vrátil ke stavbě své spojařské Vejtřasky. Rozjezd je to pomalý, bo jsem musel dohánět dohánět pár věcí, které jsem během marodění musel odložit. Ale první kroky byly učiněny. (:)

IMG_5089.JPG
Interiér nástavby je de fakto hotový, tak jsem rozjel výrobu drobných dílů umístěných na skříni nástavby zvenku. A začal jsem od střechy. Dominantní prvek na střeše je sklopná anténa, která byla uchycena v šesti držácích. Buhužel fotek Vétřiesky s nástavbou pro radiostanici R-140 nenám moc a navíc jsou ve špatné kvalitě, ale naštěstí i když způsob sklápění antény je u Zilů odlišné, držáky antény shodné i pro vozy ZIL a na Zily je fotek více. Takže nakonec pro určení přesného tvaru a rozměrů pomohly fotky Zilů. Podle fotografií jsem si nakreslil jednoduchý plánek držáků a určil přibližné rozměry držáků.

IMG_5091.JPG
Z plastové destičky jsem si nařezal díly pro sestavení všech držáků a následně z nich jednotlivé držáky slepil. Po zaschnutí lepidla přijde na řadu broušení držáků do správného tvaru a doplnění detailů.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 12 led 2023, 22:56

Po nějaké době zase mírný pokrok ve stavbě. Pro tentokrát byl stavebním materiálem měděný drát, kalafuna a pájka.

R-140P+PAJ-1Vp_01.jpg

R-140P+PAJ-1Vp_02_MF.jpg

Podle fotografií jsem si nakreslil plánek obou dílů střešní antény a pustil se do její výroby.

IMG_5093.JPG
Z měděného drátu o průměru 1 mm jsem nejdříve vytvaroval vnější tvar antény a ten spájel. Potom jsem do ohybu připájel příčku.

IMG_5094.JPG
Ze stejného drátu jsem si připravil vnitřní příčky antény. Abych udržel rovnoběžnost a správnou vzdálenost mezi příčkami, vložil jsem mezi jednotlivé příčky proužky z kartonu.

IMG_5095.JPG
Poté jsem doplnil příčky také do zužující se části antény a polohu všech částí jsem zafixoval svorkami a jednotlivé díly spájel dohromady.

IMG_5096.JPG
Identickým postupem jsem zhotovil i druhý díl antény. A takto vypadaly hotové díly antény po pájení.

IMG_5098.JPG
Jehlovými pilníky jsem na obou dílech antény odbrousil přebytečný cín. Do finální podoby ještě zbává zarovnat vnitřní příčky ve zůžené části na stejnou délku a doplnit pár drobností, ale ty už budou z plastu.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Hatala » 14 led 2023, 13:28

V tejto mierke by som na to uz vobec nevidel a zrejme bych to aj vdychol :). Uzasna prace ! Cistota a detail na 100%. BRAVO! =D> =D> =D>
Martin Hatala

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 14 led 2023, 22:02

Díky Martine!
Martin Hatala píše:... a zrejme bych to aj vdychol :)...

A proč myslíš, že jsem si ty díly před pájením připnul svorkami k tak velkému prkýnku :grin: :grin: :grin:
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 15 led 2023, 00:46

:x Pomalu pokračuji ve výrobě dílů pro anténu. A nebyl bych to já, kdybych si na sebe zase něco nevymyslel. Nemohu se rozhodnout, jestli udělat střešní anténu vztyčenou nebo sklopenou. Tak mě napadlo, že ji zkusím udělat pohyblivou. Pak budu moci kdykoliv měnit její polohu. No a kdybych došel k závěru, že funční mechanismus sklápění antény je nad mé síly, budu se muset přece jen rozhodnout jestli anténu vztyčit nebo sklopit. Ale na to je zatím dost času. Teprve jsem začal vyrábět jednotlivé díly.

IMG_5102.JPG
Stavební materiál - dráty různých průměrů, měděný a mosazný plech, plastové destičky různých tlouštěk ...

IMG_5103.JPG
Pro výrobu izolátorů jsem si z drátu o průměru 0,5 mm jsem si připravil kroužky, ty navlékl na drát s průměrem 1 mm a přilepil sekunďákem. Zatím jsou izolátory dva, ještě jich pár musím udělat.

IMG_5104.JPG
Již dříve připravené držáky antény jsem zbrousil do správného tvaru.

IMG_5107.JPG
Z plastové destičky 0,15 jsem si připravil proužky pro zpevnění antény. Proužky jsou jen přiloženy. Ještě budu na anténu pájet drobné díly a to by plast nevydržel.

IMG_5108.JPG

IMG_5109.JPG
Nahrubo připravené vzpěry antény, většina práce na nich mě ještě čeká.
KLuK

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno