No já mám tiež inú predstavu o oddychovej stavbe, ale musím uznať, že sa na to dobre pozerá. Síce to poriadne presahuje stavbu z krabice, ale je vidieť, že aj z mála sa dá postaviť super model. Libor
Jasně, pohodově lepím a připravuju si tu podklady na to co bych ještě chtěl postavit. To byste vy amerikanofylové koukali jakou jsem si vymyslel krabičkovou stavbu.
A tady jsou ty dorazy. Navíc jsu na rámu doplněné šrouby na příslušných místech jak zvenčí tak zevnitř podélníků. Například naproti držákům palivových nádrží a podobně.
A teď káblovačka. Nebo spíš trubkovačka. Tenhle tahač je zhruba z poloviny osmdesátých let, kdy se ocelová vzduchařina postupně opouštěla, takže základní rozvody jsem udělal v trubkách z plastových profilů (0,8 mm) a něco doplnil hadicemi z gumiček (0,6 mm). Tam kde bylo potřeba, pracoval jsem s měděným drátem z nějaký cívky (díky, Máro).
Spojovací uzly jsou ventily od KFS. Nejsem s nima úplně spokojenej, ale je to oddechovka tak to nechám bejt a nový budu vyrábět až na Volvo.
Tyhle ventily jsem rozmístil do rámu tak jak bylo potřeba. Rozvodné ventily a zátěžák nad zadní nápravu brzdič návěsu před točnu a nějaký ventily do rámu kolem převodovky. Tam někde asi musí mít na Rábách čtyřcesťák a regulátor s odlučovačem, protože na většině aut to nikdy zvenku na rámu není vidět. Na brzdové válce jsem doplnil šroubení.
Po dolepení venilů už nezbylo nic než jen postupně tahat rozvody.
Vzduchojemy v rámu ještě nejsou. Budou mezi podélníky ale nevím jak se vyhnou převodovce a tak raději s jejich dolepováním počkám.
Tady jsou zadní brzdy. Dělal jsem to stejně jako to je na Liazce. Tady asi neni místo pro nějaký složitý kreace. A je to relax, takže s mírou...
Tady je přední válec. Nedávno jsem někde tuhle omotávanou hadici proti skřípnutí viděl na modelu, tak jsem si to na Rábu taky udělal.
V přední části rámu jsem si připravil svazek hadic co povede do kabiny. Dělal jsem ho z černých gumiček. Bude se ohýbat ta nebude vadit, když se z něj oloupe barva. Na bílejch gumičkách to je blbý, šíleně to křičí.
Pro pozdější dolepení palivové nádrže jsem si připravil dvě hadice.
Zátěžák nad zadní nápravou je taky napojený na trubky. Řetízek, co ho spojuje s nápravou je z našich leptů (zástěry MAN F8).
Celový pohled na vnitřek podélníků s trubkami a šrouby.
A ještě celkový pohled. Hadice trčící nahoru jsou pro přípojky pro návěs.
Po nabarvení a dolepení ješě natáhnu svazek pro světla. Udělám ho v jiné barvě ať je to trochu pestřejší.