Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Auto-Moto ‹ Kamiony a těžká technika ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

UNC 060 1:87 (koppik.cz)

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

UNC 060 1:87 (koppik.cz)

Příspěvekod šachťák » 08 bře 2023, 20:12

Ahój. Mám tu zas něco novýho, dost maličkýho. Je to modýlek z 3D tisku od výrobce koppik.cz. Kvalita spracování 3D modelu, ktrý je skutečně velice detailní a naprosto věrný předloze je bohužel vykoupena "ne"kvalitou samotného tisku, na kterém je parné hrubé vrstvení, které zejména na takhle malém modelu působí velice rušivě. Navíc, materiál, ze kterého je model vytištěn, je extrémně tvrdí a křehký.
Ale s chutí do něj. Začínám kabinou. Na té zcela chybí střešní okno. To jsem vyřízl a nahradil šikmým plechem s otvorem okna, který jsem překryl leptanou mřížkou. Naopak přebývá jakýsi bobek, který imituje maják. Ten jsem odřízl a nahradil majákem od ČS Train. Ještě pár blbůstek...
IMG_3341.jpg
IMG_3342.jpg
IMG_3358.jpg
IMG_3359.jpg

šachťák

• Odpovědět s citací

Re: UNC 060 1:87 (koppik.cz)

Příspěvekod bouvier » 11 bře 2023, 14:12

Však to je malé aj v reálu nie ešte v tejto mierke. :lol: No ale v tvojom podaní to bude určite pecka.
bouvier

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Robert Lebl » 13 bře 2023, 08:26

Tomuhle stroji jsem nikdy nepřišel na chuť, ale rád se podívám jak se s tím popasuješ.
Obecně s resiny z 3D tisku se musí pracovat opatrněji, rádo to praská.
„Umělec nepotřebuje kritiku. Umělec potřebuje ocenění. Když potřebuje kritiku, není to umělec.“ — Gertrude Stein
Robert Lebl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod F_F_F » 14 bře 2023, 11:52

Panebože, to musí být mrňavé... smekám [-o< [-o< [-o<
F_F_F

• Odpovědět s citací

Příspěvekod šachťák » 14 bře 2023, 15:43

Tak jo. Jedeme dál. Poskládal jsem to celý dohromady a doplnil hydrauliku. Nic dalšího už mě nenapadá, takže půjdeme do laku.
IMG_3354.jpg
IMG_3356.jpg
IMG_3352.jpg
IMG_3349.jpg

šachťák

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mbactros » 14 bře 2023, 17:30

Neskutocne precizne, tesim sa na farbu, akurat mi napadlo, aj tie spodne hydraulicke valce zdvihu ramena maju zospodu trubky...

https://www.snap.sk/obchod_homedir/data ... %20008.jpg
mbactros

• Odpovědět s citací

Příspěvekod šachťák » 15 bře 2023, 20:42

Máš samozřejmě pravdu. Ale uvědomil jsem si to až když už to bylo všechno v kupě a nějak jsem neměl sílu to tam násilně páchat. Přece jen je to prcek. A už je to v barvě, tak už s tim ani nic dělat nemůžu.
IMG_3362.jpg

šachťák

• Odpovědět s citací

Příspěvekod koppik » 16 bře 2023, 16:52

Zdravím,
klobouk dolů. Co vy s tím úéncéčkem provádíte to mi hlava nebere :-D Rovněž děkuji za konstruktivní feedback. Pokusím se ten tisk poladit, i když asi tady jsem už na hraně technologie. Tisknuto na Průša SL1S. (Resin je ekologická varianta kvůli smradu při tisku, uvažoval jsem jestli to nenaředit kapkou flexi, ale to už je dost alchymie, nicméně zkusím. To bývá nejčastější NO GO pro modeláře, ta křehkost)

Jen trochu poodkryji příběh modelu. UNC060 je má úplná prvotina a dnes bych asi některé díly udělal jinak.. Novou kabinu už mám rozkreslenou pro použití leptů, jak do oken, tak na střechu a maják z průhledného resinu a samozřejmě i dekály, jen ten čas to dát vše dohromady. Člověk se s tím po práci dlube po odpoledních a čtvrt roku v háji..
Původní záměr mých modelů byl, aby sloužily jako doplňky hlavně pro vláčkaře do diorámat, proto i míra detailu byla zvolena tak nějak vyváženě, aby to nemělo 150 dílů v kabině jak Eduardův Mustang :-D (všechna čest Eduardům)
Jako "víkendový" modelář jsem si plně vědom, že 3D tisk prostě má svá úskalí a estetické limity oproti vstřikolisu, nebo litému resinu (který má zase své neduhy).
Popravdě mne nenapadlo, že po těch stavebnicích sáhnou hardcore modeláři a udělají z toho takové skvosty jako hlavní model do poličky :-) Ale už mi chodí podněty na lepty, takže se budu muset naučit další nové věci.
Ten povrch bude vždy mírně strukturovaný, ale jistě mi dáte za pravdu, že po surfu a nabarvení jsou ty vrstvy patrné rozhodně více na fotkách, než v poličce nebo v 20cm vzdálenosti. "Blbé" je, že dnes se vše prezentuje on-line, a fotky neodpouští, ba naopak :-D
Výhoda 3D tisku je zase v tom, že se mohou zpracovat předlohy, které nejsou komerčně zpracované, či prodejně atraktivní, případně lze udělat model v jiném měřítku a hlavně menším nákladu a když nejde na odbyt, tak vstupní investice je jen čas strávený nad PC

Rozhodně se těším na výsledek, ať se dílo daří ;-)
koppik

• Odpovědět s citací

Příspěvekod šachťák » 20 bře 2023, 18:05

Děkuji za toto obsáhlé odkrytí situace. Těší mě, že se vám, coby autorovi, model líbí. Je mi jasné, že nejste velkovýrobce a proto, že jsou vaše možnosti značně omezené. I přes to znovu musím pochválit konstrukci modelu samotnou, která ačkoliv nezahrnuje 150 dílů, je velice detailní a absolutně věrná předloze. To se nedá rozhodně tvrdit o všech modelech v tomto měřítku. Za to vám patří můj dík. Proto jsem si model ostatně také vybral. Jen bych se pro příště přimlouval aspoň za oddělenou podlahu kabiny. Je lépe interiér dobarvovaz před vlepením do budky a i zasklívání se tím značně ulehčí. Dalším lehkým nedostatkem je paradoxně velká přesnost při slícovávání dílů, která způsobí po nastříkání tyto díly nesložitelnými. Jednoduše nabydou na tlošťce a kam se vešly bez barvy už po nastříkání nepasují. Prostě nechávejte větší vůle. Ta teorie o zalití barvou, aby nebylo vrstvení tak viditelné bohužel zrovna na tento fakt naráží. Navíc potom zanikají malé detaily, které bych zase lehce zvýraznil. Například čepy pístnic na výložníku a výstuhy pod nimi. Nebude to v měřítku, ale budou vidět. To už se bohužel při této velikosti musí, sem tam něco přehnat.
Nezbývá , než popřát úspěch s prodejem vašich produktů, který bez pochyb mají a aspoň tak velký, aby bylo v budoucnu možné zainvestovat do kvalitnějších technologií, které si toto měřítko vyžaduje.
šachťák

• Odpovědět s citací

Příspěvekod šachťák » 20 bře 2023, 18:09

A teď ke stavbě. Je nalakováno, lehce napatinováno, složeno a tim pádem i hotovo. A jelikož se už maká i na podložce, snad brzy už bude mašina i v galerii. Tak zatím...
IMG_3410.jpg
IMG_3416.jpg
IMG_3437.jpg
IMG_3397.jpg
IMG_3396.jpg
IMG_3438.jpg

šachťák

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno