Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Auto-Moto ‹ Motorky ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Projekt YR1s

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Projekt YR1s

Příspěvekod Charon » 03 úno 2023, 11:37

Ahoj.
Dlouho ve mě hlodá myšlenka na svou r1 v obýváku. Bohužel reálnou do 4.patra nedostanu a i v baráku by to byl asi problém i když manželka také jezdí.
Tak už delší dobou hledím k 3d tisku jako možnosti, jak to udělat. Už dva roky o tom reálně mluvím a nedávno nastala ta správná doba na to si něco pořídit. Přes vánoce jsem stáhl nějaké 3d modely, a protože jsem klikař, tak moje R1 jde najít a zakoupit jako velmi solidně udělaný 3d model a tisknout po částech a výsledný model je v podstatě podobný krabičkovému modelu. V současné době nemam za sebou tolik tisků, začal jsem to zkoušet ve středu a řetězy jsem ukázal u Supersonica v tématu, což byl první tisk vůbec. Takže se stále učim a nehraju si na dokonalého printera.

Jak jsem psal, přes vánoce jsem natahal modely včetně R1 a začal připravovat pro tisk. A protože model nebyl v 1/12, tak jsem zjistil měřítko podle jediné možnosti jak se dopracovat k modelu, podle rozměrů ráfků, protože pneu použiju gumové tamiya Pirelli Supercorsa, které v reálu na motorce už párkrát byly. Včera jsem začal tisknout první díly celého kitu a v podstatě mam díly na 1/3 motorky. Dnes jsem s prodloužil víkend a tisknu další. Prostě když se všecko podaří, tak do večera mam model :-)

Tento text berte jako seznámení s projektem a hlavně pro mě to je motivace, abych na ní dělal a dodělal. V plánu jsou minimálně 2 civilní a pak třeba něco v laminátech

YR1s je zkratka, kterou ji ožnačuju Y jako yamaha, R1 je jasný a to s na konci jen dokresluje jméno které vzniklo. Je to potvora a proto je to i odkaz na Dědictví aneb - kde byla Irenka, tak já mam svou Yrenku, je to taky ku... vzteklá
Přílohy
20201025_142944.jpg
20201025_142910.jpg
20201025_142949.jpg
Charon

• Odpovědět s citací

Re: Prokekt YR1s

Příspěvekod ondreee » 03 úno 2023, 13:27

Tak tito budem sledocat :)
Tiez premyslam nad 3D tlaciarnou. Niekto mi vravel, ze je to smradlavy proces a citlivy na stalu teplotu. Vies mi to prosim potvrdit?
ondreee

• Odpovědět s citací

Re: Projekt YR1s

Příspěvekod Charon » 03 úno 2023, 14:56

Ahoj, smradlavé to je v každém případě, do bytu rozhodně ne. Ale existujou i low odor pryskyřice, ale prozatim nemohu sloužit s tim co a jak, prostě nevim, jak jsem psal, tisknu od středy a moje zkušenosti jsou omezené. Zatím jsem koupil jen čirou pryskyřici a ta smrdí, je od creality. Hlučné to je taky!
Tiskárnu mam taky creality a to s větší tiskovou plochou (192 x 120 x 250 mm), ty malé nejsou úplně pro nás vhodné na větší věci, na malé cajk. ALE co nikde moc nepíšou a co je potřeba zjistit si je také pračka a vytvrzovačka. Původně jsem si myslel, že to tiskárnou končí a ono prd. Zbylý resin je potřeba opláchnout (jde to i ručně ve vaniččce s ipa) a díly jsou po tisku sice pevné, ale napůl gumové konzistence, takže musí vytvrdnout. Tvdrnou UV světlem. Takže možnost je krabice vystlaná alobalem a nějaké led uv pásky a tam na to svítit, ale aby se to vytvrdilo rovnoměrně tak by se to mělo točit. Nebo to dát na pár dní za okno, nebo, a to jsem zvolil já, je rovnou myčka s vytvrzovačkou.
Dále je potřeba mít docela velkou zásobu IPA, pak je dobrý mít folie do vaničky (samotná údržba vaničky je taky věda...), pořádné ubrousky na očištění všeho - je to špinavý proces a do bytu bych taky nedoporučil i tohoto důvodu. Z toho plynou další věci, na které přicházim postupně. Prostě neni to tak, že mam tiskárnu a že by mohla bejt v obyváku a okolo čisto. Píšu to proto na sklo sem, protože na začátku jsem to nevěděl a v mym okolí nikdo s tim neni - max strunovky.
A co je neméně důležité - jsou parametry tisku a na to zatim přicházim postupně metodou pokus omyl. Nejsem profi tisk, kdy bych koukal na čas tisku a zkracovat cyklus, ale prostě pro radost a pro svoje účely hlavně. Ale taky to neni jentak.

A další co mi napadá je software, na naše tisky v pohodě free software (používam Chitubox) a z toho plyne i konstrukce podpěr a umístění dílu. Jako logicky si díl natočim, abych měl podpěry zevnitř a začištoval tak o něco méně.
Charon

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Charon » 03 úno 2023, 15:40

No a takhle to vypadá po tisku první platformy. Jedna bude ještě dnes a druhá asi až zítra. Je to cca na 6 hodin tisk jedné. Samozřejmě záleží na výšce tisku, ale v tomto pripade ne na velikosti ploch v průřezu. Snad zítra komplet model.

Pak pošlu ještě foto po druhém tisku
Přílohy
20230203_153227.jpg
Obsah prvni platormy
20230203_153247.jpg
Porovnani s 2015
20230203_153259.jpg
Tvar je skvelej. Jsem spokojenej
Charon

• Odpovědět s citací

Příspěvekod SuperSonic » 03 úno 2023, 17:15

Takhle jsem si představoval, že to jednou bude. Každý si koupí data na cokoliv a sám doma vytiskne. Vypadá to skvěle jsem zvědavý jak to bude pasovat do sebe. Jak budeš řešit plexi půjde taky vytisknout nebo použiješ z jiného modelu?
SuperSonic

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Charon » 03 úno 2023, 17:24

Plexi na mé R1 je 80% kouř, takže použiju vytištěné. Jen bude skoro černé. Tady nejde nic jiného použít. Hotovka neexistuje
Charon

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Charon » 03 úno 2023, 18:15

Tak dnes poslední foto.

Čekal jsem že to do sebe pujde líp. Musi se pasovat dost. Ale i tak mě to baví a dost ;-)

Řetěz je použit na gsxrr. Ten ke kitu byl hroznej oproti tomuhle.

Díly na foto nejsou začištěné úplně jen odstraněné nálitiky. Brousit se teprve bude. Jen zkoušim jak to sedí

Ps. Díly po tisku jsou čiré se žlutym nádechem. Ale postupne to zprůhledni zpet.
Přílohy
20230203_181111.jpg
20230203_181027.jpg
Naposledy upravil Charon dne 04 úno 2023, 11:17, celkově upraveno 1
Charon

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Charon » 04 úno 2023, 11:15

Včera jsem tisknul hlavní velký díl skoro do půlnoci. Využil jsem manželčiny odpolední ;-)

V mezičase jsem pasoval. Podsedlák s nádrží mam už v přijatelné podobě, ale dokonalé to ještě neni - nemam foto. U druhé r1 udělam pár úprav ještě před tiskem.

Jinak pecka a sme modeláři, tak holt budem modelařit.
Přílohy
20230204_110634.jpg
Kukuč už máme
20230204_110712.jpg
Poslednim dílem byl blok motor a rám
20230204_110738.jpg
Vejfuky jsou na pedelce položené. Skoda ze mam leo vince. Ty budu muset jestě splašit někde
Charon

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Charon » 04 úno 2023, 13:16

Jedna rychlá jen poskladáno na sebe bez fixace. Dnes další foto už nebude.
Přílohy
20230204_131459.jpg
Charon

• Odpovědět s citací

Příspěvekod SuperSonic » 04 úno 2023, 15:58

No bude to asi ještě dobrá sochařina, ale výsledek bude stát za to. Vypadá to, že i to plexi by nakonec šlo rozleštit do průhlednosti kdybys ho nedělal kouřové.
SuperSonic

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Charon » 04 úno 2023, 16:23

Rozleštit asi ne. U letadýlkářů jsem viděl, že resinove kabinky nejdou leštit. Ale šlo by to prebrousit do jemna a fouknout lesklym lakem. Pak by to zprůhlednělo. Stačí namočit a zprůhlední to než to uschne.
I ksw radí u jejich lité plexi fouknout čirym lakem.
Charon

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atos » 11 úno 2023, 18:46

Teda úplně na to zírám. ;-I Vypadá to, jakoby se rodil vetřelec. Moc ti fandím, aby vše vyšlo. Jdeš po cestě, kudy se nikdo z nás ještě nevidal, k tomu je potřeba spousta odvahy, skvělých modelářských schopností a vytrvalosti. Těším se na tvůj další pokrok. Máš můj obdiv Charone. Helmu před tebou dolů [-o< [-o< [-o<
Atos

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Charon » 12 úno 2023, 10:54

Vetřelec je celkem přesný přirovnání.

Práce na yrence neustaly. Jen jsem došel k názoru, že některé díly vytisknu znova. V jiné pozici tisku. Tiskárna pravě jede a okolo 15 hodiny bych snad mohl mit vytištěno.
Jinak mam na modelu přední vídli zkompletovanou, jen mi praskly spodni brejle a ty jsou jedny z těch dílů co se ted tisknou. A další up je, že ted jedu ze šedé pryskyřice. A jsem zvedavej jake bude mít vlastnosti.

To jsou věci, co se člověk učí za pochodu. Up s foto brzy, už ted to vypadá jako motorka!!
Charon

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Charon » 12 úno 2023, 16:38

Tak dnešní up.
Šedá pryskyřice je lepčí. Tak ještě pár dílů udělam znova. I pro jiné natočení dílů pro tisk. Jsem teď o malinko chytřejší
Přílohy
20230212_163334.jpg
Charon

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Charon » 15 úno 2023, 09:57

Jedeme dál!

Motorka byla včera poprve na kolech. Dopasoval jsem konečně nádrž sedlo airbox atd - na foto jsem to nedokazal vse mit zafixováno ve správné poloze,po barvě se to bude lepit natupo a na čepy. Nasucho to sedí už krásně.
Rozhodl jsem se, že vytisknu další díly znovu, nejen kuli materiálu. Ale spíš kuli pasování. Dal jsem podpory do blbě přístupných míst a při opracováni mi to prasklo už 2x. Ale holt daň za učení novým věcem. Technologie to je krásná a pro modeláře přínosná hodně moc.
Přílohy
20230215_101421.jpg
Jeden bombonek vytistenej
20230215_094740.jpg
Charon

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno