Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Auto-Moto ‹ Motorky ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Hayabusa, Yoshimura 1/12

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Hayabusa, Yoshimura 1/12

Příspěvekod 20pan15 » 30 zář 2020, 03:22

Konečně po roce a půl z nemocnic doma, dílna uklizená, tak je čas na "podzimní výkop.."
Kitník praská ve švech (viz autosekce, diskuse o dílně :) ), je potřeba mu ulehčit, krátké zamyšlení spojené s prohlídkou PC, kde jsem našel pár fotek - a výsledkem úvah, co začít je ca 190k/215kg = raketa na dvou kolech.. Není to premiéra, už jsem ji ca před 15ti lety stavěl - čistá krabička (bez metalických alcladů či ZP, bez možnosti sundat chrom, protože jak bych jej nahradil, že?..), ale skončila ve vitríně u kamaráda, který ji měl v té době 1:1...
(nezapomenu na jeho sms: "prave sem pokoril trista este by sla" - ...a jojo, kamarád ještě žije :) )

tady je, krasavice - i když není můj typ (nikdy jsem se nevyžíval v pozici "kolena u brady, loket na bílé", takže v reálu jen a pouze italky s V90 podélně + kardan :) ), tak elegantní je, to se musí nechat:
H01.jpg

H02.jpg
dokoupený set HD,

H02a.jpg
první kousky z rámečku

H03.jpg
slepeno, kapota ovšem pouze izolepou,

H04.jpg
... a první použitý leptík...

Naposledy upravil 20pan15 dne 20 úno 2021, 01:23, celkově upraveno 1
„Všechno nakonec dobře dopadne. Pokud to dobře nedopadlo, znamená to, že ještě není konec.“
(Nachman, 18/19stol.)
20pan15

• Odpovědět s citací

Re: Hayabusa 1/12

Příspěvekod Charon » 30 zář 2020, 10:49

Zajimave. Budu sledovat, s leptama to bude super. Ale koni nemela 190, jen 175. 190 pokoril nastupce v 2007. Zajimavejsi byl kroutak, kterej prekonal 140nm. Takze teoreticky za sebou mohla v klidu tahat karavan. Dodnes jedna z nejvic vyhledavanych motoru pro dragstery a preplnovane motory i do aut
Charon

• Odpovědět s citací

Příspěvekod 20pan15 » 30 zář 2020, 11:12

jj, díky za korekce - 175 je správně :)
taky jsem se mohl podívat do návodu, než jsem začal psát ty své raní bludy (psáno dnes kolem 0330 :) )
ta mašina je respekt sám - ani jsem na ni nevlezl, jen se nechal svézt - stylem brzda/plyn to bylo o slušném posilování rukou - při akceleraci se udržet a na brzdách nepromačknout rukama nádrž :)

Super je, že o víkendu jsem zjistil, že můj současný soused ji má v garáži, tak už jsem ho varoval, že se ukážu s foťákem :)
„Všechno nakonec dobře dopadne. Pokud to dobře nedopadlo, znamená to, že ještě není konec.“
(Nachman, 18/19stol.)
20pan15

• Odpovědět s citací

Příspěvekod SuperSonic » 30 zář 2020, 18:56

Měl ses projet kdybys ji nevytáčel jako šílenec tak je to v pohodě. Větší odvahu byla sednout za někoho to bych si na Hayabuse asi hodně rozmylsel :lol: .
SuperSonic

• Odpovědět s citací

Příspěvekod 20pan15 » 01 říj 2020, 02:57

SuperSonic - to se hezky řekne, vlézt na ni, jenže v té době já statečně trhal asfalt s J350/634, r. 1979 :)
Moje první skutečné bikemoto (FJ1200/1992) přišlo až v 2008, i tak ten přechod z jawky byl docela zážitek - a to nejsem žádný střelec, spíše "vycválaný chocholouš" - tedy od přírody kochač :)

a něco málo z dnešní dílny:
H5.jpg
uvidím, jak si bílý primer tamky poradí s lepty na výfuku - v popisu práce je má...

můj původní plán na klasiku Silver/Blue zřejmě vezme za své, protože když jsem odpoledne uslyšel na křižovatce známý vrkot této krasavice a vykoukl ven - on to soused... A když jsem se mu pochlubil, že už ji stavím, tak asi bude Silver/Black a skončí pro změnu u sousedů, protože se hned velmi zajímal o možnost stříknout ji podle něj...... :)
(Nachman, 18/19stol.)
20pan15

• Odpovědět s citací

Re: 1/12 Hayabusa, Yoshimura

Příspěvekod 20pan15 » 10 lis 2020, 19:20

Protože mi nestačí jedna noční na začištění, střihnul jsem si ze včerejška na dnešek další začišťovací směnu - viz změna nadpisu
Překvapivě to má svoje logické důvody.. Koukal jsem na sadu leptů busy a řetěz se mi moc líbí.. Napadlo mě tedy dát ho na Yoshimuru, protože ta jej má odkrytý - lépe vidět... Sáhnul jsem po krabici a zjistil, že mám další lepty, trochu jiné... Řetěz ne tak promáklý. No a to už jsem se začal zabývat myšlenkou, že postavím obě současně, abych mohl prohazovat lepty v průběhu stavby :)

sy01.jpg
tak pojedem double, proč ne

sy02.jpg
je to fakt otravné - nebo to neba jen mě?

sy03.jpg
... ale dnes ráno už výrazně lepší :)

busa je po koupeli, protože jsem přehnal stříbrnou ZP a v silné vrstvě se mi "zdrcla". Takže koupel, tentokrát černá základovka a čeká na sousedku...
A objevil jsem tamkové lepidlo s bílým uzávěrem (for plastic model) - a zatím super. Na díly, které nechci rozlepit (už se mi i stalo, že blatník prasknul ve spoji při broušení v ruce - lepený Thin zeleným)
Pomalu se chystám na výlet s foťákem...
(Nachman, 18/19stol.)
20pan15

• Odpovědět s citací

Příspěvekod 20pan15 » 02 pro 2020, 04:50

jen malý detail - pokus o vylepšení starteru
H06.jpg
svorník je 0,4 nerez trubka

H07.jpg
Hi Shine Alu ALC126

II. pokus o stříbrný kabát schne za sklem, zatím se bojím sahat, tak příště pokračování :)
(Nachman, 18/19stol.)
20pan15

• Odpovědět s citací

Příspěvekod 20pan15 » 20 úno 2021, 01:02

Po delší pauze nějaký zdokumentovaný posun...
h18.jpg
tyhle půjdou na Yoshimuru

h20.jpg
druhý pokus stříbra dopadl trochu lépěji, tak přestříknuto modrou (obě ZP dvojkombinace)

h21.jpg
začátek "řetězení"

... a pokračujeme:
h23.jpg
trochu problémek při kompletaci, ale výsledek je super...

zmíněný zádrhel spočíval v malých dírkách bočnic řetězu (čepy nešly nasadit) - musel jsem vzít vrtáček a obě převrtat - nejdříve 0,4 a pak 0,5mm. Proto ta řada dírek v překližce...
h24.jpg
základ je na světě..

h25.jpg
zvolna se začínají rýsovat

h26.jpg
celý řetěz lepený zlatým GSI vteřinkou - super lepidlo, navíc nenechává čmoudy

no, odesílám, protože při editaci a náhledu se mi nesmyslně mixují popisky k fotkám...
(Nachman, 18/19stol.)
20pan15

• Odpovědět s citací

Příspěvekod 20pan15 » 20 úno 2021, 01:09

h27.jpg
lak GSI Superclear, jen lehce přebroušeno 2000 pod vodou a pasty Tamiya - taky žádné přehánění..

h28.jpg
zatím poslední stav

pokračování snad o tomto víkendu :)
(Nachman, 18/19stol.)
20pan15

• Odpovědět s citací

Re: Hayabusa, Yoshimura 1/12

Příspěvekod F_F_F » 20 úno 2021, 08:35

Hezky se to rýsuje... z toho řetězu by mě asi "švihlo" 8-)
F_F_F

• Odpovědět s citací

Příspěvekod SuperSonic » 20 úno 2021, 12:20

Vypadá to dobře jen tak dál
SuperSonic

• Odpovědět s citací

Příspěvekod 20pan15 » 21 úno 2021, 21:38

dnešní troška do mlýna:
začnu malinko historicky (6.2.21) :)
h29.jpg
koupel Yoshimury

První pokus o červenou ZP moc nevyšel - nevydržel jsem tempo a 3 vrstvy rychle po sobě s tou poslední navíc "zalívací" dopadly tragicky..
Tak nějak se to všechno "zdrclo" a výsledek po koupeli v tamkovém paint remover je vidět na fotce - prožrané až na plast... Už bych ZP nechtěl vidět, ale jednak jich mám poměrně dost předzásobeno, druhak vím, že je to moje blbost - pospíchat na zera prostě nejde...
Koupel, tmel, zbrousit, druhý tmel, pod vodou lehce zleštit, pak bílý tamiya spray tmel a následné POMALÉ (= odstup ca 15min.) 3 slabé vrstvy (bez poslední zalívací):
h33.jpg
... a výsledek se dostaví :) Mimochodem, v pozadí pokus o zalakovaný Molotov lesklým Alcladem (výfuky, ty krytky jsou bez laku na T603 1/8 De Agostini)

a busa dopadla prozatím takto:
h32.jpg

h34.jpg

to F_F_F - tuten řetěz se proti tomu funkčnímu staví sám :)
Asi vzdám jeho dodělání na Nortonu a nahradím jej tímto - délka cca sedí...
(Nachman, 18/19stol.)
20pan15

• Odpovědět s citací

Příspěvekod 20pan15 » 21 úno 2021, 21:47

... ještě Yoshimura:
h31.jpg
výfuk se moc nepovedl - šikmo nalepené... S těmito samolepícími kovovými obtisky je to bohužel stejné jako se životem - člověk má jen jeden pokus :(

h30.jpg
ale řetěz je super :) hore je vidět otřesná šikmina, přitom stačilo málo - odříznout ten chromový pásek a samostatně ho lípnout na kraj... Srovnal bych tím tu karbonovou hrůzu...

(Nachman, 18/19stol.)
20pan15

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Charon » 22 úno 2021, 11:15

Pekne se ro rysuje. Libi se mi to. Povrch peknej. Lepty moc pomohly. Jen bych kotouce jeste obrzdil ve vrtacce.
Mel bych jen poznamku k brzdove hadici na zadni kolo. Chtela by vest malinko jinak. V realu je tam spona na kyvce aby se hadice nedostala do kola a neprodrela

Peripetie s retezem znam. Retez m1 05 pozdejsi serie ma taky male dirky (modry obal, nove jsou zase v pohode). A je nutne to protahnout. Ale vrtacky se mi neosvedcili (moc zlomenych, zadny sragory, cromwell za 200 jede, z prace:-) a pouzil jsem potom spicatou diamantovou frezku do dremelu a tim to slo.
Charon

• Odpovědět s citací

Příspěvekod F_F_F » 22 úno 2021, 12:28

Ta pneumatika vypadá jako "živá" =D>
F_F_F

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno