Aby tu nebolo tých mojich rozrobených stavieb málo,tak pridávam ešte jednu Momentálne makám na tejto kráske. Na to, že je stavebnica od Fujimi, tak som bol prekvapený detailnosťou a spracovaním dielov. Akurát čo by som stavebnici vytkol, je použitý šedý a čierny plast,ktorý je zvláštny, zle sa mi opracováva, je mäkký, drolivý a strašne na ňom vidieť škrabance. Biely plast použitý na kapoty a ráfiky sa mi zdá omnoho lepší.No, ale dosť sťažovania sa. Bude to moja klasická stavba, kedy chcem popridávať nejaké tie menšie detaily, niečo dotvoriť sám a tak... Počas stavby som si ešte k nej nakoniec prikúpil aj detail set od Top Studia táto motorka si to zaslúži. Zatiaľ už nejakú dobu začisťujem a upravujem diely. Niektoré koli použitiu dielov z detail setu a niečo, koli mojím úpravám. Pokúsil som sa aj pridať nejaké tie zvary...nie je to bohviečo, niekde sa podarili viac, niekde menej...asi mohli byť aj trochu menšie, ale skúšal som som to prvý krát, tak sa snáď polepším a fotky to ešte dosť vytiahli. Kedže na rám chcem požiť chróm a na spoje medzi dielami dať zvary, tak som diely rámu zlepil komplet dohromady. Koli tomu som musel upraviť uchytenie motora, aby som ho vôbec potom do zlepeného rámu vôbec dostal. Ďalej sa trochu snažím upraviť karburátory a pridať na tak dosť zjednodušene mechanizmus ovládania plynu, keďže toto úplne vynechali...zatiaľ asi len toľko a pridávam aspoň pár pracovných fotiek z mobilu, tak sa ospravedlňujem za kvalitu. Zatím.
Tak, konečne pridávam nejaký postup. Na modeli som už trochu viac pokročil,len som akosi nestíhal pridávať fotky, tak to robím až teraz. Od posledného príspevku som konečne dozačisťoval a doupravoval skoro všetky diely a mohol som sa konečne vrhnúť na farbenie. Tak som postupne všetko hodil do rôznych odťienov surfov a potom posledných pár dni sa venoval farbeniu. Napatinoval som trochu aj výfuk, na ktorý som pridal držiaky na pružinky, na spoji zo 4 trubiek na jednu som "navaril" výztuhu. Mal som pôvodne v pláne patinu viac urobiť ako je na reálnej mašine, ale to vypálenie je moc komlikované, tak som sa musel zmieriť s jednoduchšou verziou, zvlášť, keď som to robil prvý krát... Mám už nafarbenú väčšinu, takže včera som odekáloval skoro všetko. U dekálov sa musím povedať, že sa mi teda s nimi moc dobre nepracovalo, veľké časti, konkrétne čierne polia pod čísla a čísla samotné boli katastrofálna...tie dekály akosi zle reagovali na vodičky, ako keby vôbec nechceli "zgumovaťieť" a skopirovat povrch, pomáhal som si aj fénom, ale jednoducho skoro vôbec nechceli skopírovať povrch a jednoducho sa roztrhli, takže ma čakali retuše čiernych polí a žiaľ aj dvoch čísiel, ktoré sa mi pri usádzaní na správne miesto roztrhli na polovicu. Takže na číslach je žiaľ moja oprava trochu vydieť...Dnes som teda kapoty zalakoval 2k lakom,nechám ich pár dní vyschnúť a potom prebrúsim a vyleštím. Ešte ma čaká dofarbiť pár drobností a začnem model pomaly skladať. Takže potom pridám, ďalší postup. Zatím
pridané priruby držiakov na prednú kapotu
pridané priruby držiakov na prednú kapotu
nasurfované diely
nasurfované diely
nasurfované diely
rám s pridanými zvarmi, teraz ich lepšie vidno
rám v chrome, tá lampička mi vždy vyťahuje na metalických farbach pigment,v reále to až tak neni
rám v chrome, tá lampička mi vždy vyťahuje na metalických farbach pigment,v reále to až tak neni
Makám ďalej...Nastriekal som ešte nejaké ďalšie diely, niečo bolo treba natrieť šťetcom, tak som sa s tým postupne patlal. Dekály na pneu som sa rozhodol nepoužiť, keďže som nemal zatiaľ s nimi moc dobré skusenosti a nedávno som si kúpil sadu leptaných šabloniek s logami výrobcov, tak som sa rozhodol to skúsiť. Nevyšlo to úplne podľa predstáv, chcel som si to urýchliť aby som nemusel 4x maskovať, tak som si šablonku oblepil papierom,aby zakryla zvyšok pneu a šablonu len pritlačil k pneu, ale potom sa to zas tažko polohovalo Niekde to vyšlo viac, niekde menej... na zadnej pneu nesedel moc ani rádius toho textu takže nápis Michelin a Radial, som musel striekať zvlášť, čo ešte viac skomplikovalo polohovanie... Ale nevadí, bolo to na skúšku, kolesá prinajhošom natočím aby boli tie logá pod blatníkmi Ďalej som skompletoval časti prednej vidly, pridal som žlté dekály Michelin, strmeňe a na pravú časť vidly som na matke pridal poistný drôtik...Skompletoval som motor, na spojku pridal lepty,dekel spojky na ktorý prišlo leptané tiahlo s drôtom na ktoré sa potom ešte napojí káblik od spojkovej páčky...zmontoval som mnou pridané diely mechanizmu ovládania plynu na karburátoroch. Motor som osadil do rámu a začal pridávať dalšie časti...Na zadný tlmič a expanznú nádobku som pridal koncovky a spojil pancierovou hadičkou. Skompletoval som riadenie,pridal som naň nejaké tie šróbiky a detaily...tak isto aj na budiky,kde ešte pribudnú nejaké káble...takže zatiaľ aspoň toľko z postupu...ešte ma čaká dokompletovať to a vybrúsiť,vylešťíť tie kapoty a snáď čoskoro bude aj finish...Tak zatím
Posunul som sa zase o kúsok ďalej, moto už konečne stojí na vlastných. Najskôr som skompletoval zadnú kyvku a všetky jej časti. Potom prišiel na radu výfuk, bolo treba ešte naň nasadiť pružinky a to bol celkom očistec, hlavne tie tri kde sa napájajú na jeden držiak, bolo tam málo miesta a pružinky sa mi stále pretáčali a vystrelovali z pinzety, 2 odleteli nevedno kam, ešte, že mám zásobu nakoniec som si ich musel napichnúť cez stred na ihlu a tak správne napolohovať a zaháknuť za držiak. Po pár pokusoch sa podarilo a ulomil sa mi iba jeden držiak ale sú tam a vyzerá to celkom dobre. Hlavne som mal strach či mi výfuk s pružinkami pôjde nasadiť, lebo 2 pružinky na zvodoch sú akurát na mieste blízko rámu, ale o chlp to vyšlo. Ďalej išiel chladič a pripojiť naň hadice to bolo tiež o nervy, chcel som pôvodne použiť tie plastové zo stavebnice, ktoré som trochu prerobil a dal na ne resinové koncovky z detail setu, čo mi predtým zabralo dosť času a zbytočne, lebo pri skušaní na sucho som zabudol, že aj tam budú zavadzať pružinky z výfuku a teda by tie hadice moc trčali von a nenasadil by som kôli nim prednú kapotu...tak som bol nútený použiť kovovú pancierovku z detail setu, s ktorou som myslel, že sa kôli jej hrúbke bude zle robiť, ale išlo to fajn a vyzera to aj lepšie, takže som rád. Musel som vybrúsiť a vyleštiť aspoň predný blatník aby som mohol zložiť aj prednú vidlu...akurát som žiaľ trochu prebrúsil a schytal to čiastočne dekál Motul na predku blatníka...budem to musieť trochu zretušovať a nechám to tak... Ešte som musel začistiť a zlepiť stojan,mám ho streknutý čiernym základom a chýba na ňom ešte chrom...Kolieska k nemu boli ale riadne odfláknuté, tak som ich aspoň trochu osústružil, nechcel som sa s tým zdržovať, takže je to len tak jednoducho, ale získalo to aspoň trochu tvar...Tak aspoň pár foto...Zatím
pôvodny výlisok brzdovej hadičky odrezaný a nahradený