Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Auto-Moto ‹ Motorky ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Yamaha YZR-M1 2004

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Yamaha YZR-M1 2004

Příspěvekod Mause » 26 kvě 2025, 05:03

195_1_11zon.jpg
196_2_11zon.jpg
197_3_11zon.jpg
198_4_11zon.jpg
199_5_11zon.jpg
200_6_11zon.jpg
201_7_11zon.jpg
trable s výfukem skončeny, lak drží, vše ok, dolepím pružinky, dám foto, zatím skládám rám, doplněné nějaké rozvody a přípravy a šrouby, jde to pomalu, je to náročné a blbě se to také fotí
Mause

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mause » 30 kvě 2025, 06:23

zatím není co extra fotit, stále připravuji další várku drobných dílů na mašinu, než se posunu nějak dál a pak ještě budu muset upravovat kolem přední vidle, tam je také co dodělávat. Na ukázku posílám foto, jak vyrábím drobné díly, jelikož k této motorce nemám doplňkové sady (mám k modré Gauloises - je to shodný typ a hodně podobné), jen nějaké drobnosti od Charona, tak si detaily dodělávám sám formováním a odléváním, to jsou ty resinové součástky kolem motoru (na modrou M1), již na motoru namontované, viz. předchozí stránky s foto, které jsem s jistým cca. úspechem dotvořil vcelku použitelně, i když je to boj. Horší je to s plechy, něco se dá vyrobit zplastu, něco nahradit, imitovat, udělat jinak, ale něco je třeba opravdu zkopírovat, takže používámna rychlou kopii. K tomu mám tu modrou tvarovací hmotu od Green Stuff (nebo malé množství silikonu), co se hodí do horké vody, změkne a pak přiloží na lepty, otiskne se (hje to ale dost tvrdé, silikon je měkší), na to nalejt mini vrstvu resinu a čekat až to vse ztvrdne, je to jen taková šlupička, která se pak musí zabrousit na hodně tenký plátek a pro opracovatelnost je nutné jí podlepit PVC destičkou, na to je optimální co nejtenší a to dělá Everegreen 0,13 bílou destičku a pak už stačí jen tpělivost a šikovnost modeláře to opracovat. Jsem takto zvyklý ze stavby letadel, kdy mám doma různé po domácku nalité resinové sety a ty různě kanibalizuji a cpu do modelů, hlavně kolem kokpitů, docela je to pro mě zábava, tohle mě baví, takže nabité zkušenosti uplatňuji i zde a jde to vcelku od ruky, už tom mám grif.

Na foto je nějaké hlavové složení pro uchycení trnu šroubu pro zadní kolo, tohle přijde zleva (už to mám i složené i s podložkou, aby to sedlo přímo do dírky a stříknuté v chromu, celkem 3 díly navrstvené na sobě jako sendvič) a z druhé strany je ten nevkusný X šroub od tamky, který jsem hojně ubrousil a zploštil, odlil si matici, z vnitřní strany odfrézoval a bude dolepen na závěr, až už nebudu s modelem manipulovat a bude ve stojánku, pak vše dofotím, hodně dílů, co teď vyrábím, dolepím až na samotný závěr, logicky, abych si je neodrbal, až na to budu hrabat v rukaci, já je úplně nesnáším, protože v nich nemám žádný cit a furt vždy o něco zavadím a tou gumou to utrhnu, to mi fakt sere. Nechápu některé modeláře, jak s tím mohou dělat celé modely od A do Z, asi jsou úplně bezcitní :-)
Přílohy
203_2_11zon.jpg
202_1_11zon.jpg
Naposledy upravil Mause dne 30 kvě 2025, 06:27, celkově upraveno 1
Mause

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mause » 30 kvě 2025, 06:26

204_3_11zon.jpg
205_4_11zon.jpg
A dva shodné dílky, každý nalitý z jiného druhu resinu (testuji lepší opracovatelnost) a probarven jinak, na jedné foto nalepená na desce na druhé již opracovaný, je to pravý bok, držák pro nějaký koncový spínač nad motorem, jak je ten štítek rámu, mezi motorem a nádrží. Opracovávat se to musí v ploché pinzetě, do ruky se to nevleze, má to tak 4x3 mm
Mause

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mause » 30 kvě 2025, 06:38

O víkendu už snad dodělám vejfuk, ještě jsem musel stříknout další pružinky do rezervy, koncovku z kovu ze dvou dílů slepit opatrně resinem, vteřiňák byl slabý na podržení spoje natupo a mám i vymaskováno na probarvení efektu ožíhání, takže určitě vejfuck bude už tento víkend komplet i s patinou kolem pružin, čidel a koncovky, tedy komplet. Mezitím jsem také dával karbon na pulubku, přední i zadní část, no byl to woser, ale je to tam i zalakováno již mám. Takže o víkendu další postup a další foto, pak se seknu u dodělávání dílů na předním kole u brzd a vidle no a pak už by to mělo jít vcelku rychle a hladce. Tedy ještě budu dodělávat nějaká maskování těch Tamiya X šroubů, tím se také hodlám zabývat (u některých dílů je již pozdě, měl jsem to řešit hned na začátku, příště budu chytřejší, takže díry na ty velké X šrouby zaslepím. odvrtám tenčí dírky, i když je tam již barva, nebo karbon a pak dám přes ně podložku a nebo do dírky tištěný, nebo kovový šroub, bude sice trošku větší, než by měl být (co mám v plánu a mám natištěno, víc velikostí mám již v chromové barvě), ale lepsší než ten X šroub. Jo práce je na tom jako na kostele a stále toho není moc vidět, ale makám na tom každý den trošku, co to jde. Moc se těším na další stroj, ale také tam mám resty z letadel, techniky a figur, potřeboval bych 48h denně a jen patlat :-) Člověk musí být trpělivý a přísný, důsledný, neutíkat k dalšímu projektu a tento dodělat.

Další kousek, co mám v pořadí i s lepty (ale bude normálně kapota), je Yamaha FZR 750 (OW74) od Fujimi, za mě snad ještě lépe zpracovaná stavebnice než Tamka.
Přílohy
24107_rn.jpg
Mause

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Charon » 30 kvě 2025, 18:32

Myslím, že dobrá práce. Cení se výroba od nuly doma!
Charon

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mause » 30 kvě 2025, 22:03

Tak vejfuk mám komplet, pružinky jsou 3D resin tisk, křehké, nebylo to úplně snadné, než jsem přišel na to, jak je vyloupnout bez zlomení, odkouřil jsem 2ks, ale už vím jak na to. Na místě už jsou i čidla v potrubí, přijdou pak na to koncovky a kabely. Koncovku výfuku už jsem měl krásně nabarvenou, ale dal jsem moc velkou vrstvu laku, takže to šlo umýt a znovu, ta první verze byla za mě lepší, ale už to řešit nechci, stačilo :-) Karbon není origo, ale nevadí i tak to vypadá docela hezky. Šrouby jsou kovové. Pro tuto chvíli je to komplet, doufám, že nebudou žádné kolize na sucho testováno nebylo, vzal jsem to odhadem.
Přílohy
211_6_11zon.jpg
210_5_11zon.jpg
209_4_11zon.jpg
208_3_11zon.jpg
207_2_11zon.jpg
206_1_11zon.jpg
Mause

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mause » 30 kvě 2025, 22:04

detaily tlumiče a koncovky
Přílohy
217_12_11zon.jpg
216_11_11zon.jpg
215_10_11zon.jpg
214_9_11zon.jpg
213_8_11zon.jpg
212_7_11zon.jpg
Mause

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mause » 30 kvě 2025, 22:05

foto dost zvětšují, tak kdyby snad měl někdo pochybnosti o velikosti sestavy, tak foto s měřítkem, tím považuji trápení se s výfukem za uzavřené a jedu dál
Přílohy
218_13_11zon.jpg
Mause

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ondreee » 31 kvě 2025, 10:00

Pekne ides Mause :) tesim sa na vysledok ale stavbu sledujem rovnako rad :)
ondreee

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atos » 01 čer 2025, 16:44

No teda Mausíku, klobouk dolů ;-I Spousta precizní práce. To jsi celý ty, když se do něčeho pustíš, tak úplně na plno. Spousta vlastních dílů. Velmi pěkné práce. Gratuluju ;-I
Atos

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mause » 02 čer 2025, 06:28

Díky za chválu hoši, brzo budu dávat motor do rámu, už jedu přípravy a pak zadní kyvku, úprava vpředu také probíhá, pomalu se budu finišovat kompletnost sestavy, už aby to bylo a mohl se už věnovat jen kapotě.
Mause

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mause » 02 čer 2025, 06:32

Kryt výfuku jsem namontoval na tištěné větší šrouby (plně nahradí ty křížové ze stavebnice, vypadá to vkusněji, mají dostatečně dlouhý trn, takže krásně propojil díl s ráme a zafixoval), co mi vytiskl kolega z klubu co dělá doplňky na 1/144 éra a je fakt hustej, takže teď na mou žást připraví sestavy dle druhů (M,mínus,imbus,hvězdice,šrouby na kapoty atd., všechny hlavní tvary, co nabízí třeba TOP model) a udělá tisk v měřítku od 1/12 po 1/6, za mě super, mohu se pak pustit do stavby pár kousků od Revellu 1/6 (M1,Kawassaki,916)
Přílohy
207.jpg
206.jpg
Mause

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mause » 02 čer 2025, 06:38

Na rámu doplněné další detaily, tlaková nadoba a rozvody, vrtání děr na kabely atd, pomalu to rostě, blbě se to fotí, foto dělá odlesky, takže to vypadá jako hodně zrnité, ale ve skutečnosti to tak není, bohužel fotím vždy pod umělým světlem na denní se nedostanu, není prostor. Také mě vysírá neustále smítka prachu furt to oprašuji, ale za chvíli je to tam opět, vše je nalepeno jen staticky, jinak je povrch čistý. Také se to dost blbě fotí, měl bych vytáhnout foťák, zatím fotím mobilem, ale jaksi už není na stole ani kousek místa :-) strašný borde, ale až bude sestava komplet, hodím do boxu a kvalitně nafotím
Přílohy
214.jpg
213.jpg
212.jpg
211.jpg
210.jpg
209.jpg
208.jpg
Mause

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mause » 02 čer 2025, 06:44

Palubní deska, přední ze stavebnice, zadní část od Chárona, nádržky od Chárona, šikmá dozadu, velká dopředu a rovná malá je předělaná šikmá, bohužel vyšel až 3. pokus, 2 praskly při úpravách, je to strašně křehké, trubička je 0,2 kovová, budou tam čiré hadice, tak proto, jinak bnych tam dal plast, výplň je barvený resin, pro zajímavost jsem na předek dal jednu oranžovou a jednu žlutou, lepší, než původní bíle dobarvené, k ním se také musely udělat držáky, zatím mám hotový základ, není to sranda, musí to být pevné, aby to ustálo montáž hadiček a když se na to podíváme, tak jsou vystouplé nad palubkou na lištách, Tamka to řeši nalisované na rámu řidítek, takže hodně předělávání, zajimávé je, že to neření ani set od TOP studia, se na to úplně vyprdli a za mě dost podstatná detail. Takže uvidíme, jak to dopadne, nebo nedopadne pro další stavbu, koncept mám hotový. I díly nachystané na barvení, spoje lepené resinem, kvuli lepší tuhosti, uvidím, jak to pujde, nebo mudu muset celé předelat, kdo ví?
Přílohy
217_3_11zon.jpg
216_2_11zon.jpg
215_1_11zon.jpg
Mause

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mause » 02 čer 2025, 06:51

Současně s montáží motoru, musím také nasadit řidítka, v pozdějším kroku to již není možné a první co mausím nasadit je kanál přívodu vzduchu k motoru a do něj pak odspodu nalepit kabely a to už musí být řiditka na místě, to to střasně na prd, ale není jiné cesty, takže již i zde musím dělat úpravy a chystat usazení dorámu, do toho ještě vgýroba dalších drobných dílů z resinu a úprava dosednutí přední čáti, kterou jsem ufil, která drží palubku, sacák a pak i čelní štít kapoty, jako je to drsný :-) Víkend v tahu a moc jsem nepopojel, je to nekonečný boj, myslel jsem, že to půjde rychleji, mám tak týden zpoždění, oproti původnímu plánu. Ty kovové vršky videl jsou doplňkový set od tamky, je to nějaká hlín galvanicky doparvená, takže vrsrk stačili převrtat dírky, udělat je výraznější ( ne jednom dílu mi přly dost mělké) vybrousti a vyleštit vršky, udělat je výraznější, jednu provrtat hlouběji, zapustit 0,7 šroub, podlepit držáky řidítek a dodělat šrouby, připravené jsou také dírky na držáky nádobek. Zatím bez Washe, řten tam ještě není až pokmpletaci, i s ridítky, nádržkami a hadičkami, tedy kompletní sestava, nejprve vše složít externě, hlavně kvůli křehkosti nádobek a jejich držáků.
Přílohy
222_8_11zon.jpg
221_7_11zon.jpg
220_6_11zon.jpg
219_5_11zon.jpg
218_4_11zon.jpg
Mause

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno