Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Auto-Moto ‹ Motorky ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Suzuki RGV Gama - Tamiya 1/12

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Suzuki RGV Gama - Tamiya 1/12

Příspěvekod Charon » 26 dub 2021, 22:07

Diky!
Na pneu jsem nikdy nelakoval dekal. Kdyz kupuju gumy na velkou r1 a maji barevnej potisk. Je taky v lesku oproti spis polomatu gumy. A dekal se mi nikdy nesloupl. Pokud se bavime o transferech tamiya a ne o dekalech z arsiku- ten se mi po case odfoukl. Tam by to asi bylo lepsi lehce zafixovat. Ale nerad saham na pneu lakem. Nemyslim ze to gume dela uplne dobre. A kdyz tak neco spis na bazi vody. Treba ten alclad. Precejen to neni vulkanizovana guma ale plast ze vstrikolisu (sebs - jsem technolog v lisovne plastu, tak pro me denni chleba. Snad nekecam ted jedem 2k dily ale automotive) a ten nikdy nebude jako vulkanizovana guma, jen v necem. Mechanicky nee.
Proto se mi uplne nelibi lak jako takovej- rozpoustedlo v nem pri vrstvicce. Navic logicky roztaznost gumy a dekalu s lakem bude asi jina kdyz v zime otevres okno nebo v teple v lete. Lak po vytvrzeni je pevny. Ala bimetal efekt.
Asi je lepsi transfer a nelakovat. Nebo sablony a fouknout napis primo. Ale odfouknout dekal (myslim dekal opravdu z arsiku aftermarket dekalu) asi muze s lakem i bez nej. Kazdopadne ze starych pneu spravne nanesenej transfer dostat dolu je mazec a drzi fest, jak kdyby se spojil s gumou.

Ale treba kecam.
Charon

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ivan Šály » 27 dub 2021, 06:59

Ako píše Charon gumy by som nelakoval, lebo ak nie časom tak pri stlačení pneu ti lak popraská.
Keď ti striebria transfery treba ich mokrou vatovou tyčinkou vyhladiť. Na klasické dekály použiť zmekčovacie vodičky a budú v pohode.
Na rám určite svetlešie odtiene od Alclad ako napr. white aluminiun ale celkom pomôže aj keď dáš podkladovú farbu lesklú bielu.
Ja som teraz vyskúšal nové SM od gunze (konrétne SM201) a kvalita je porovnateľná s Alclad a určite jednoduchšia práca.
Ak budem mať čas spravím večer foto, robil som porovnanie gunze sm201 a white aluminiun .
Ivan Šály

• Odpovědět s citací

Příspěvekod SuperSonic » 27 dub 2021, 08:11

No dokud to někdo nevyzkouší tak se to nezjistí a třeba by to bylo lepší lehce to preliznout lakem. Ty gumy už přece potom neprezouvas a nejak se ani nestlacuji. Když nasazujes nalakovanou kapotu tak jí musíš taky dost roztáhnou a lak nepraskne tak nevím proč by mel prasknou na gumě při teplotní roztažnosti setin milimetrů nebo vahou modelu? Ten japonec gumy barví několik let a kdyby mu to praskalo tak uz by to asi nedělal. Zrovna koukám v autech na really mitsubishi tam se taky stříká bahno na pneumatiky.
SuperSonic

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atos » 27 dub 2021, 10:51

Děkuji všem za cenné rady, teď už jenom s chtí do práce. Tedy až o víkendu, ale moc se na to těším. Tato diskuze a nové získané poznatky jsou pro mne velkou motivací (:)
Atos

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ondreee » 27 dub 2021, 16:18

Tamiya X-18 je na pneu uplne paradna. Urcite ale odporucam striekat na rafiku, inak natotalku popraska pri obuvani.
ondreee

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atos » 04 kvě 2021, 06:48

ondreee:
Velmi zajímavé, děkuji za typ. Vidím bydliště Bratislava, jezdívali jsme s klukama pravidelně na čumendu na Ružinov na Plastikovou zimu. Mám to tam moc rád.

kluci:
Hezký den kluci. Vím, že jsem slíbil, že přes víkend přijdou fotky dalšího postupu na Suzulce, ale byla zase práce a tak jsem rám jen odchromoval a slepil, nyní brousím a tmelím. Je pořád hrůza práce na chalupě a v sadu, školu a práci ani nepočítám a tak postupuju pomalu. Ale až stříknu surfem, tak to sem hodím. (:)
Atos

• Odpovědět s citací

Příspěvekod SuperSonic » 09 kvě 2021, 20:35

Co se týká nápisů na pneumatikách tak chlapi od aut poradili. Dělá se to matným lakem vodovým nebo lihovým. A používají k nanesení dokonce i setter a softer. Já jsem věděl že to musí jít :)
viewtopic.php?f=155&t=137647&p=2421130#p2421130
SuperSonic

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atos » 09 kvě 2021, 22:16

IMG_2979.JPG
Zde je vidět v zadní části dodělaný úchyt.
SuperSonic:
Děkuji za rozlousknutí oříšku, který dlouho odolával [-o<
Ale teď se konečně dostávám k dalšímu postupu na Suzulce. Díky vám na pohodu provedena dechromatizace 8-) Dále začištění dílů, kdy jsem blbec :? uštípl jeden z úchytů výfuků. Nakonec jsem ho odstranil celý a z šedého rámečku odřízl kulatinku, provrtal a nalepil. Jak je vidět na foto, na černém rámu je to šedý váleček v zadní části. No a pak slepení, vytmelení, vybroušení, odmaštění a surf. Klasika. Zítra jde celý rám do lesklé černé :cool:
Přílohy
IMG_2981.JPG
IMG_2980.JPG
IMG_2978.JPG
IMG_2947.JPG
IMG_2943.JPG
Atos

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atos » 16 kvě 2021, 15:12

Zdravím chlapi,
Surf odhalil nedostatky, které bylo potřeba přebrousit. Následně jsem rám nastříkal lesklou černou před použitím hliníkové, nebo chromové barvy. Jak jste radili, udělám první testovací nástřik na plastové lžičky a uvidíme jak vše bude vypadat.
Nyní mám na vás dotaz:
Některá místa rámu chci přelepit páskou, aby zůstala černá. Pásku trošku připravím o lepivost, ale přesto se bojím, aby se nechráněná barva nestrhla. A teď ten dotaz, mám to tedy první stříknout lesklým lakem (ten by to zakonzervoval) pak zamaskovat a nakonec stříknout hliníkem, nebo chromem? :-#
Přílohy
IMG_3031.JPG
Surfacer odhalil nedostatky.
IMG_3032.JPG
IMG_3050.JPG
Mr.Color No.2
IMG_3051.JPG
IMG_3052.JPG
Plastové lžičky připravené na test.
Atos

• Odpovědět s citací

Příspěvekod SuperSonic » 16 kvě 2021, 18:52

Barvu ti to nestrhne lakovat to nemusíš. Páska ti to strhne pouze pokud bys tam měl už obtisky. Přes obtisky to musíš první natřít maskolem a potom až páskou.
SuperSonic

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atos » 17 kvě 2021, 07:20

Děkuji za odpověď. Dobrá tedy, bude to bez laku, mě se tak kdysi strhla barva na letadle, když jsem vymaskoval invazní pruhy, ale dam si pozor a kabuki pásku částečně zbavím její lepivosti (:)
Atos

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atos » 19 kvě 2021, 20:45

Tak jsem provedl ten test přátelé, barvy samozřejmě tak nevyniknou, když nejsou přelakované. Volil jsem mezi hliníkovou a chromovou. Chromová však není tak lesklá, jak jsem si představoval. Jediný rozdíl vidím v tom, že je o odstín tmavší než hliníková. Takže za mě, volím HLINÍK. Vypadá přirozeněji. Co vy na to? 8-)
Přílohy
IMG_3076.JPG
IMG_3077.JPG
IMG_3079.JPG
Atos

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Charon » 19 kvě 2021, 21:09

Bacha na tu 211. Je to lestitelna barva. S tou druhou nevim. Ale 211 se stira a je ji lepsi fouknout nejakym lakem jako alclad mliko. Delam s ni jen male casti. Spis dodetailovat.

Jako velkej dil jsem delal na hayate motor.
Charon

• Odpovědět s citací

Příspěvekod chevy » 19 kvě 2021, 22:20

Myslím, že rám se většinou nedělá chromovej, spíš hliník, já to většinou stříkám White aluminium, nebo airfame aluminium od Alcladu.

Odesláno z mého Nokia 5110 pomocí Tapatalk
KPM Prosek Panthers
chevy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atos » 20 kvě 2021, 05:27

Charon:
Jak to tak sleduju, vy tady všichni frčíte na Alcladu. Také jsem ho kdysi měl a pořídím si ho znovu, ale až na další bike. Děkuji za radu, jen se ještě zeptám, když říkáš, že ta chromová je leštitelná. To se asi leští ještě před lakem, že jo. A dát tedy větší vrstvu, když říkáš, že se trošku stírá. Mohu poprosit o postup? Když budu dělat menší plochy, třeba pístnice?

Chevy:
Jasně chlape, bude to hliník, ta barva se v reálu nejvíce podobá fotkám, co mi sem dal Charon. A vidím, že jsi také stoupencem Alcladu. Děkuji za radu.
Atos

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno