Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Auto-Moto ‹ Motorky ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Ducati 888 Superbike Racer - Tamiya 1/12

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Ducati 888 Superbike Racer - Tamiya 1/12

Příspěvekod Seth654 » 05 lis 2024, 00:26

Ahojte,

dlhú dobu som tu nebol, ani sa nevenoval modelárine. Boli iné veci na starosti a akosi chýbala aj motivácia. Ale poslednú dobu ma to zase začalo ťahať späť a aj nakoľko sa mi tu už kopí mnoho nedokončených projektov, potreboval som sa namotivovať niečim novým a tak som rozvŕtal tento model, na ktorý som sa už dlho tešil.
Pár rokov dozadu vyšiel k tejto stavebnici aj pekný detail set od firmy GB Models, ktorý som neváhal a hneď objednal.
Čo sa stavby týka bude teda obohatená o tento set a daľšie veci. Dávnejšie som stavbu tohto modelu videl u jedného zahraničného modelára na FB, ktorý mal tiež ten set a robil mnoho úprav, ktorými sa chcem inšpirovať pri mojej stavbe. Ďalšia vec čo sa mi veľmi páčila bolo použitie rozdielnych predných brzdových kotúčov, ktoré tu na fóre v použil SuperSonic a toto som chcel urobiť aj ja. Takže predný kotúč som si vymodeloval v programe a vytlačil aj s mnoho ďalšími vecami, ako reťaz aj keď je v sete leptaná, ale popravde som neni moc s týmito reťazami kamarát, tak som radšej tých pár hodin strávil za počítačom :) Kedže vidla je v sete kovová vymodeloval som si aj patky nôh aj so strmeňmi, ktoré som urobil celé, nie iba polovičné ako sú v stavebnici. Diely pomaly upravujem a začisťujem. Čo sa dá odvŕtavam a vymieňam za vytlačené šróbiky a tak...takže to všetko dosť trvá (:) Ale tu je aspoň pár fotiek pre predstavu, sú len od stola, takže ospravedlnite kvalitu.
Přílohy
10.jpg
detailnejšie patky + kompletný strmeň
9.jpg
komplet s tlačenými dielmi
8.jpg
vytlačený ocelový kotúč
7.jpg
ventilka odvŕtaná a nahradená tlačenou
6.jpeg
úprava olejového chladiča + lepty
5.jpg
na kyvke pridané zvary a nejaké detaily
4.jpg
3.jpg
2.jpg
skúška pasovania
1.jpg
skúška pasovania
Seth654

• Odpovědět s citací

Re: Ducati 888 Superbike Racer - Tamiya 1/12

Příspěvekod Seth654 » 05 lis 2024, 00:28

ešte pár...
Přílohy
13.jpg
pridané detaily škrtiacich klapiek
12.jpeg
vytlačená reťaz
11.jpg
nádrž odrezaná od podsedlového dielu a vymodelovaný spodok nádrže
Seth654

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atos » 05 lis 2024, 22:50

Zdravím tě :)
To vypadá na velmi precizní a detailní stavbu. Velmi pěkná práce! Těším se na další postup ;-I
Atos

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ondreee » 08 lis 2024, 18:16

toto je praca podla mojho gusta :)
budem sledovat!
ondreee

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Seth654 » 08 lis 2024, 19:59

Ďakujem za sledovanie a za povzbudivé komentáre. Pomaly sa prehryzávam ďalej. Stále pokračujem v úpravach a modeloval som si ešte a tlačil nejaké veci (snáď už budem mať všetko). Aby som čoskoro pridal aspoň dáke foto z postupu.
Seth654

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Radek100 » 09 lis 2024, 09:24

To je moc pěkná práce. Mám ji taky zrovna rozestavěnou dokonce se stejnýma doplňkama. Obdivuju jak dokážeš ve 3d modelovat, hlavně přední třmeny jsou super.
Radek100

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Seth654 » 11 lis 2024, 02:41

Radek100 píše:To je moc pěkná práce. Mám ji taky zrovna rozestavěnou dokonce se stejnýma doplňkama. Obdivuju jak dokážeš ve 3d modelovat, hlavně přední třmeny jsou super.

Ďakujem Radek. Tak aj ty máš teda o radosť z tejto stavebnice a doplnkov postarané (:)
Seth654

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Seth654 » 11 lis 2024, 03:11

Prinášam aspoň aj keď malý postup z úprav, ale o to viac času na ňom strávený. Ako som minule písal, tlačil som si ešte nejaké veci a medzi nimi aj kopec spojok, koncoviek hadíc a rôznych šróbov. Vyskúšal som zjednodušene nakresliť aj také sťahovacie pásky čo sa dávajú na hadice. Nedávno som akurát videl niečo podobné predávať, tak reku skúsim to aj ja...týchto vecí nie je nikdy dosť! :) Ďaľšia z úprav, ktorou som sa nechal inšpirovať bolo "otvorenie" náduchov do airboxu. S touto úpravou bolo spojené vytvorenie držiakov prednej kapoty, ktoré budú aj funkčné, keďže na magnetoch bude držať kapotáž. Pôvodne držali a centrovali kapotáž výbežky na náduchoch, ktoré som ale odrezal. Trafiť polohu magnetov k vyrobeným držiakom bolo dosť náročne kvôli zlému prístupu a musel som magnety pár krát prelepovať. Po trafení správnej pozície magnetov a keď si to všetko sadlo ako malo, som z náduchov odrezal spomínané výbežky a odvŕtal a vyfrézoval naznačenie otvorov a vytmelil náduchy. Vyrobené držiaky sú súčasťou budíkov, kde prišiel lept z doplnkovej sady a tu som ešte z bokov leptu dolepil doštičky a zabrúsil, aby tam nebol schod. Na nádrž, kapotáže a rám som dolepil magnety, ktoré nahradia šróby. Pár magnetov, ktoré som horlivo na skúšku nalepil pár rokov dozadu, keď som stavebnicu kúpil som vylomil a vymenil, lebo magnety boli zle vyrobené a póly mali na bokoch, tak zle držali. Nakoľko mám ale teraz o trochu menšie magnety, musel som si urobiť vložky na vyplnenie väčších otvorov. Pridávam par fotiek z postupu.

1.JPEG
vytlačené doplnky, ktorých nikdy nie je dosť

2.JPEG
skúška tlače sťahovacích pások

3.JPEG
vyrobené držiaky prednej kapotáže

4.JPEG
odvrtanie dier na náduchu

5.JPEG
odfrézovaný otvor v náduchu

6.JPEG
a hotovo

7.JPEG
vyvložkovanie veľkých otvorov na magnety

8.JPEG
pridané magnety na nádrž a rám

9.JPEG
skúška spasovania magnetov

10.JPEG
komplet kapoty upevnené na magnetoch

Naposledy upravil Seth654 dne 11 lis 2024, 03:17, celkově upraveno 1
Seth654

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Seth654 » 11 lis 2024, 03:13

...

11.JPEG
upravené budíky

12.JPEG
vytlačená zmenšená verzia riadiacej jedotky aj s konektorom

Seth654

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atos » 23 lis 2024, 15:24

Moc pěkná detailní práce. Radost sledovat precizní postup. Jen kdybys mohl trošku zesvětlit fotky, ať ta krásná práce může naplno vyniknout :)
Atos

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Seth654 » 23 lis 2024, 19:12

Ahoj, ďakujem za upozornenie. Nabudúce sa budem snažiť fotky viac zosvetliť ;-I
Seth654

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Seth654 » 25 lis 2024, 03:11

Práca na Ducatke stále pokračuje. Pridám ešte posledný post z hrubej stavby, nakoľko som už konečne okrem prednej kapotáže poupravoval a pozačisťoval snáď všetko. Už sa chcem teraz pustiť do farbenia a následného kompletovania jednotlivých zostáv.

Úpravou prešiel výfuk, nakoľko som ho hneď zlepil dokopy, kôli vytmeleniu aj tak mi po osadení na motor v ráme úplne nesedeli správne upínacie miesta na tlmičoch výfuku s držiakmi na ráme. Vedel som o tom, že to je problémové miesto. Pravý tlmič bol mimo o vyše milimeter. Na silu by sa to dalo pri montáži ohnúť, ale potom by to mohlo spôsobiť, že by sa skrútil rám a chcel som sa pri záverečnej montáži vyhnúť takýmto problémom. Tlmiče som teda odrezal od výfuku, skrátil, vyvŕtal otvory a vložil čap. Následne som tlmiče pilepil naspäť na osadený výfuk už v správnej polohe. Na tlmičoch som obrúsil držiaky, nakoľko sem prídu leptané. Na výfuk som ešte pridal par zvarov navyše len pomocou sekunďáku a pridal pružinky.

Keďže sa asi stále nudím a rozmýšľal som ako odprezentovať motor, keď bude hotový ešte mimo rámu, tak som si naň vyrobil stojan. Našiel som fotku reálneho motora, ktorý bol v podobnom upnutý, tak som sa nechal inšpirovať.

Ešte pred farbením som si povyrábal z maskovacej pásky šablóny na karbónové časti. Keď sa na to pozerám, tak toho bude celkom dosť, viď foto. Som zvedavý ako to dopadne, keďže sin zatiaľ toho moc "neokarbónoval" :)

Tak nabudúce, už snáď budú dáke diely vo farbe. Zatiaľ

1.jpg
odrezaný tlmič kvôli skráteniu potrubia a osadeniu v správnej polohe

2.jpg
pružinky

3.jpg
upravené upevnenie

4.jpg
upravené upevnenie

5.jpg
túto časť bolo treba skráťiť

6.jpg
upravené upevnenie

7.jpg
vyrobený stojan na motor

8.jpg
vyrobený stojan na motor

9.jpg
šablóny na karbónové diely

10.jpg
skoro celá zostava

Seth654

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atos » 07 pro 2024, 17:09

Pěkná práce pane. Velmi si s tím hraješ a lpíš na detailech. Jsi moc šikovný. Ten nápad se stojanem motoru se mi líbí. Píšeš, že přemýšlíš o tom, že motor, který bud venku na stojanu chceš trošku oživit. Já tu fotku, podle které je stojan vyroben neviděl, ale myslím si, že by tam mohla být vidět kabeláž a hadice od chladícího systému, atd......
Drž se, vypadá to skvěle!
:) :) :)
Atos

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Seth654 » 07 pro 2024, 21:17

Ahoj Atos,

ďakujem za pochvalu (:) Motor bude normálne namontovaný do rámu motorky. Stojan som robil hlavne iba kvôli nafoteniu motora, keď bude hotový, aby nebol hodený len tak na stole :) Ale uvažoval som nad tým, že ked som ho už vyrobil, tak by som možno raz zohnal ešte jednu stavebnicu a postavil by som ešte jeden motor, prípadne skúsil vymodelovať a vytlačiť, ale to by bolo na dlho a teraz to nieje podstatné, to sú len také úvahy :)
Čo sa týka toho reálneho stojanu, ktorým som sa inšpiroval, prikladám jeho fotku. Príde mi, že to takto mali asi skôr niekde iba vystavené. Nebude to asi nejaký montážny stojan, ale ťažko povedať.

V rámci postupu nie je zatiaľ moc čo prezentovať. Posledné dni prebiehajú po trochách postupne sedenia v lakovni a ešte ďalšie budú následovať, ide mi to akosi pomaly. Ale postupne sa to posúva.

1.JPG
fotka reálneho motora v spomínanom stojane

2.jpg
ježkovia z lakovne

3.jpg
ježkovia z lakovne

4.jpg
vytlačená reťaz

Seth654

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atos » 15 pro 2024, 21:49

Ahoj,
buď v klidu, náhodou modelaříš raketou rychlostí. Mě trvá model třeba 3/4 roku. Relaxuju u toho, neženu to, někdy nad tím sedím několik večerů po sobě někdy není čas a někdy ani nálada. A někdy přijde průser ve stavbě a musíš si odpočinout, nesnažit se to za každou cenu to dotáhnout, protože se to může pokazit ještě víc. Chlapci tady na tom fóru to zažili a mohli by povídat. Mě například štěně sežralo a rozkousalo několik dílů Desmosedici. Chtěl jsem stavbu úplně uzavřít, ale pomohl CHARON a dodal nějaké díly, nějaké jsem opravil a rozjel to znovu. Takže nic si z toho nedělej, že postupuješ pomalu, hlavně že tě to baví a odvádíš pěknou a pečlivou práci.
Atos

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno