Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Auto-Moto ‹ Motorky ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Aoshima 1/12 Kawasaki Z1-R prestavba- Mad Max(inspired)

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Aoshima 1/12 Kawasaki Z1-R prestavba- Mad Max(inspired)

Příspěvekod Seth654 » 26 říj 2021, 15:16

A ešte pár fotiek aj s kapotami (ktoré ešte stále nemám zacistené) ako celok.

Resizer_16352572834881.jpg

Resizer_16352571230111.jpg

Resizer_16352572834880.jpg

Resizer_16352574918140.jpg

Seth654

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Charon » 28 říj 2021, 08:33

Zajimave a inspirativni. Prozatim resim modifikace a prestavba rucne. Ale pomalu se chystam na 3d tisk. Bohuzel nektere kousky, ktere nutne potrebuju jinak neziskam.
Charon

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Seth654 » 28 říj 2021, 09:39

Charon píše:Zajimave a inspirativni. Prozatim resim modifikace a prestavba rucne. Ale pomalu se chystam na 3d tisk. Bohuzel nektere kousky, ktere nutne potrebuju jinak neziskam.

Diky za koment. Hej 3D tlač ma svoje výhody, ale tiež aj limity a nejaké úskalia, ale keď sa s tým človek naučí pracovať tak je to naozaj veľký pomocník a dosť to otvára možnosti. Ja som to v rámci modelarstva chcel hlavne využiť na rôzne doplnky, ktoré bývajú občas moc nákladné, nedostupné, alebo vôbec neexistujú... Mám sice len lacnú tlačiareň, ale na také hobby využitie to stačí a posúva sa to stále ďalej aj čo sa rozlíšenia tlače týka a jemnosti detailov...
Seth654

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Seth654 » 01 lis 2021, 12:12

Moc času teraz akosi nebolo, tak som moc toho neurobil, ale ešte pridám jeden rýchly post a pôjdem sa pomaly pustiť do snáď už posledného 3d modelovania na túto mašinu. Upravoval som ešte trochu sedlo, keďže pôvodne bolo pre 2 osoby, tak už dávnejšie som ho zrezal aby bolo kratšie, keďže tu je celá ta zadná podsedlová časť kratšia. Trochu som ešte dopilovával tvar aj pomocou miliputu aby si to celé lepšie sadlo a pridal som si tam aj na rám a na sedlo úchyty pre ľahšie usadenie do správnej polohy pri finálnom lepení. Pred vymodelovaním poslednej veci a to prednej kapoty ma čakala ešte jedna vec a to je predný držiak, ktorý drží ako kapotu, tak svetlomet a ešte aj vysielačku...bolo to potrebné aby som vedel polohu svetlometu a celkovo aby som vedel potom podľa toho vyrobiť tvarovo a rozmerovo správne tu kapotáž...vyrobil som podľa predlohy aj tu vysielačku tak zjednodušene...Takže to najťažšie ma čaká na koniec čo sa 3D modelovania týka, tak snáď sa mi to podarí.

1e.jpg
úprava sedla

2e.jpg
aranžovanie polohy svetlometu a vysielačky pre 3D modelovanie

3e.jpg
rýchlo naškrábaný náčrt s rozmermi :D

4e.jpg
vymodelovaná vysielačka

5e.jpg

6e.jpg

7e.jpg

8e.jpg

9e.jpg

10e.jpg

Seth654

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Seth654 » 14 lis 2021, 00:31

Konečne mám po 2 týždnoch tú prednú kapotáž hotovú...Ako som očakával bol to riadny boj, nedopadlo to úplne ako by som si predstavoval, mohla by byť na niektorých miestach trochu štíhlejšia :) , ale momentálne som to neni schopný vymodelovať lepšie. Upravoval som to niekoľko krát, ale už to nechám takto. Prerobil som nakoniec držiak svetlometu, svetlomet nakoniec držať nebude :-D svetlomet bude prichytený o kapotáž len samostatne, držiak som musel upraviť a spevniť, predtým bol moc ohybný a keďže je to jeden z úchytných bodov kapotáže tak som ho potreboval spraviť pevnejší. Pridal som naň aj moju obľubenú mosadznú trubičku a cez ňu sa potom gulatinou prichytí kapota. Druhý úchytný bod som spravil jednoducho na ráme, prilepil som tam kus plastovej gulatinky, vyvŕtal do nej o nieco menšie diery ako je priemer šróbika a s nim som do otvoru potom narezal závit, je to jednoduché ale funkčné. Najťažšie bolo všetko vyrobiť tak aby to tam sadlo, ale po pár pokusoch sa to podarilo. Je to všetko ešte hrubé, tie bodky sú miesta, kde boli tlačové podpery, niekde ja vidieť vrstvenie a tak...bude tam dosť brúsenia a začisťovania. Vyrobil som aj ŠPZ, majáčiky a ešte musím vyrobiť sirénu a speťák na boky kapotáže. Čelné plexi budem ešte tlačiť z číreho resinu, teraz som to vytlačil s ostatným len na skúšku. Nebude to aj tak také číre ako keby to bolo z plastu alebo fólie, ale ked sa to dobre vyleští a prelakuje malo by to byť aspoň o niečo lepšie. No a zopár fotiek ako to dopadlo.

1.jpg
vyrobená ŠPZ

2.jpg
upravený a spevnený držiak

3.jpg
upravený a spevnený držiak

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg

9.jpg

10.jpg

Seth654

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Seth654 » 14 lis 2021, 00:32

a ešte

11.jpg

12.jpg

Seth654

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Seth654 » 24 lis 2021, 02:57

Nejaký mikro posun...Mal som teraz akúsi menšiu tvorivú krízu a moc sa mi nechcelo :) Ale aspoň niečo som spravil. Dorobil som ešte sklíčka na majáky, speťák a sirénu na boky kapôt, k nim ešte vedľa loga idú z každej strany na kapotáž odznaky podľa ktorých im padouši vo filme hovoria "bronzáci". Tie odznaky som tiež vymodeloval len tak jednoduchšie, je to malé a aj tak som bol zvedavý ako to vytlačí, ale celkom sa to dá. Tieto veci som dal spolu aj s čelným plexi vytlačiť z číreho resinu. Plexi som začal trochu brúsiť, tak je teraz dosť mliečne, ale po vybrúsení, vylešťení a zalakovaní sa aspoň čiastočne priehladnosť vráti. Nedali mi to a upravoval som ešte na prednej kapotáži tie "aerodynamické" výrezy na ruky, neviem ako sa tomu odborne hovorí, ale mne to pripomina zobák...predtým som ich urobil moc rovné a nepáčilo sa mi to tak, prerobil som len vrchnú časť (zaoblil) dosť som sa s tým potrápil, nevedel som stále prísť na to ako to urobiť. Nedalo sa mi to napojiť na tú spodnú časť, ktorú som nechal tak, ostala tam nakoniec medzera, ktorú budem musieť pretmeliť. Stále to neni úplne ono, ale je to o čosi lepšie... Ďalšia vec, ktorú som mal otáznu ešte predtým, než som sa vôbec do toho pustil, boli dekály, ktoré som samozrejme nemal, keďže je to prestavba... Naštastie ich tu moc nieje, jedná sa o modrý nápis Kwaka na nádrži, modré logo Kawasaki s nápisom Z1000 na bočné panely, logo Jima Goosa a písmena MFP na boky podsedláku a plexi...Prvá možnosť bola nápis Kwaka po písmenkach vyrezať z nápisu Kawasaki čo bol v stavebnici, ale neboli by modré, chýbalo by mi aj modré logo "K" na bočné panely. Nápis KZ1000 by sa dal tiež použiť zo stavebnice, akurát by sa odrezalo K z neho...Nápisy MFP som rozmýšľal dáko vymaskovať a logo Jima by som nahradil nejakým starým dekálom z inej stavebnice, napríklad letci, alebo jednotky mávajú svoje znaky...Ale nakoniec, keď už na tento projekt vyrábam veľa veci, tak prečo neskúsiť vyrobiť si aj dekály ...tak som si kúpil papier na ne. Modrý nápis Kwaka a logo "K" som si vyrezal z fotky reálnej mašiny a upravil aby sa to dalo použiť. Logo Jima Goosa sa mi podarilo nájsť na nete a písmena MFP poriešim z aršíku kódových znakov na lietadlá na ktorý som narazil, keď som objednával ten obtlačkový papier...Tlačil som to na farebnej laserovej tlačiarni, nieje to úplne najlepšia kvalita, ale lepšie ako nič. Bolo písané, že pri laserovej tlači neni nutné vytlačený dekál prelakovávať, ale odporúča sa to. Musel som to urobiť, lebo to ostávalo "živé" aj niekoľko hodín po vytlačení. Tak som si pri objednávke papiera rovno prihodil aj prípravok Liquid Decal Film od Microscale, ktorý je na takéto veci určený, výhoda je, že sa to da natrieť aj štetcom a par minút nechať zavadnúť a hotovo. Jedno rozmazané logo som skúšobne hodil na starý model, ako sa to bude správať a dalo sa to. Takže zatiaľ zase takto.

1.jpg
diely z číreho resinu

2.jpg
vyrobený odznak na kapotáž

3.jpg
speťák

4.jpg
siréna

5.jpg
prerobená kapotáž

6.jpg
prerobená kapotáž + pôvodná pre porovnanie úprav

7.jpg
vytlačené dekály

8.jpg
aršík z ktorého bude označenie MFP

Seth654

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vladimír Begera » 05 pro 2021, 14:21

vyzera to dobre, len tak dalej
BEGI
https://scaledstuff.com/
http://scaledstuff.blogspot.com/
http://www.kpmbratislava.sk/
Vladimír Begera

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Seth654 » 21 pro 2021, 01:41

Konečne pridávam aj ja čosi. Ale keďže ja si evidentne "rád" veci komplikujem ako uľahčujem, tak sa tento príspevok nebude týkať priamo motorky, ale bude to doplnok k nej. A to v podobe figúrky jazdca -Jima Goosa. Nedávno som si objednával ešte nejaké veci čo som potreboval a keď už som bol pri tom, tak som si prezeral stránku či nenájdem ešte niečo čo by sa mi hodilo. Narazil som tak na figúrku "Street Rider" od Tamiye, ktorá ma hneď zaujala a keď som zbadal, že má rovnaký typ helmy ako mala postava vo filme, tak bolo rozhodnuté...Mohlo by z toho byť celkom fajn spestrenie k motorke a tak som si ju nakoniec kúpil. Keď za pár dni dorazila,tak mi to nedalo a hneď som sa do toho pustil :) Pár slov k stavebnici- bol som milo prekvapený detailným spracovaním (realisticky pôsobiace záhyby na oblečení,tvár...) , diely do seba pekne zapadajú, jednotlivé časti sa skladajú z dvoch polovíc a výrobca ten spoj pekne potiahol po šve oblečenia, čiže po zlepení týchto dielov vznikne v podstate neviditeľný spoj, ktorý netreba pretmeliť. No a k stavbe, s privretými očami by sa dala figúrka použiť aj tak ako je, akurát celá časť oblečenia by sa nafarbila na čierno aby pôsobila ako koža, ale to by pre mňa nebolo ono, aby som čosi neprerobil. Chcel som to priblížiť viac predlohe, tak ma v konečnom dôsledku čakalo zas dosť úprav. Je to opäť hybrid medzi použitou stavebnicou, ručnou výrobou(ktorej bolo nakoniec naozaj dosť) a niečo je vytlačené... Úpravy sa týkali výroby tvároveho chrániača na helmu ktorý som si nakreslil a vytlačil, plexi som vystrihol z čírej fólie. Ďalej som našiel už hotový 3Dmodel chráničov ramien, ktoré som použil aj na kolená + pridal som nejaké nity...Chrániče predlaktia som spravil z tenkej plastovej doštičky(0,25mm) a detaily na nich sú dorobené z miliputu. Ďalšie boli topánky, predloha mala vysoké motorkárske kožené čižmy s plechovými chráničmi holení...aj tu sa mi podarilo nájsť už vytvorený model podobných topánok, ktorý som si približne zmenšený vytlačil a ešte dopravil miliputom a doštičkami + tenkou gulatinkou a nitmi som naznačil tie holenné chrániče...čiže chudák musel ísť na amputáciu nôh pod kolenami. Policajný odznak som použil ten čo som robil na kapoty motoriek, akurát som ho vytlačil trochu užší. Naznačil som z tenkej dostičky štítok s osobným číslom, na ktorý sa mi zo starých dekálov podarilo zložiť osobné číslo (som rád, že som našiel také malé čísla, lebo drobné písmo by som štetcom neurobil :) ) Dotvaroval som miliputom aj límec a zapínanie prilby pod bradou + na krku naznačenie límca trička, keďže som nepožil kapucu zo stavebnice a krk bez nej pôsobil divne, tak to chcelo niečím rozbiť... Obušok a revolver som tiež vytlačil. Na revolver som z miliputu som ešte zbastlil púzdro. Na rukaviciach som zase s doštičkami naznačil vystuženie na vrchnej časti ruky a prstov. Takže tých úprav som si zase vymyslel viac než dosť. Figúrku som rovno nafarbil nech už to mám z krku a môžem sa ísť zase venovať motorke, lebo som myslel, že to budem mať za pár dni hotové a nakoniec som sa s tým bavil 3 týždne :-D A tu je výsledok + pridávam aj pár fotiek pred farbením aby bolo vidieť úpravy.

1.jpg
Stavebnica + pár fotiek predlohy

2.jpg

3.jpg

4.jpg
výroba obrubý na chráničoch holení z tenkej gulatinky lepené ultra thin lepidlom

5.jpg
dorábanie ďalších detailov

6.jpg

7.jpg

8.jpg

9.jpg

10.jpg

Seth654

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Seth654 » 21 pro 2021, 01:43

ešte pár

11.jpg
tvárový chránič

12.jpg
tvárový chránič

13.jpg
tvárový chránič

Seth654

• Odpovědět s citací

Příspěvekod SuperSonic » 21 pro 2021, 11:37

Vypadá to skvěle. Já bych na toto asi neměl trpělivost. Budeš dělat i diorámu když už máš toho policajta? A jak dopadly ty ostatní motorky co jsi tady rozpracoval ta Suzuki už byla těsně před dokončením. Hlavně to s těmi komplikacemi moc nepřeháněj ať vydíme nějaký dokončený projekt :)
SuperSonic

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Seth654 » 21 pro 2021, 13:06

SuperSonic píše:Vypadá to skvěle. Já bych na toto asi neměl trpělivost. Budeš dělat i diorámu když už máš toho policajta? A jak dopadly ty ostatní motorky co jsi tady rozpracoval ta Suzuki už byla těsně před dokončením. Hlavně to s těmi komplikacemi moc nepřeháněj ať vydíme nějaký dokončený projekt :)

Ahoj díky (:) Nie, nie žiadna dioráma, až tak to siliť netreba zase a aj tak by som to nemal kde dať :lol: Iba veci čo sa vlezú do vitríny. No, ja budem mať asi nejakú poruchu sústredenia, lebo najradšej by som robil milión veci naraz a potom to tak dopadá, že nemám žiaľ nič poriadne dokončené ani tu spomínanú Suzuki. Musím sa v tomto zlepšiť :-D
Seth654

Předchozí

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno