Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Auto-Moto ‹ Motorky ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Yamaha XV1000 Virago (Tamiya 1:12)

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Yamaha XV1000 Virago (Tamiya 1:12)

Příspěvekod fernetti » 13 říj 2013, 22:47

Po x-letech pauzírování se zase vracím k modelařině - a protože si potřebuju před tím, než se naplno pustím do svým oblíbených dvacetinek efjedniček, osvěžit základní postupy a vstřebat a zacvičit postupy nové (byl jsem dřív zarytý štětečkáč - takže hlavně práce s pistolkou, vyzkoušení kombinací laků - Agamy i Humbrolky jsou dávno v koši a tak teď pojedu v Tamkách, Zerech a Alcladech, naučení se pořádnému detailování - stavění modelů jen z krabky mě už moc nebere), vybral jsem si pro začátek poměrně jednoduchý modýlek, který je právě tak akorát vhodný na rozcvičení.

Stavebnice je pěkná, výlisky přesné, takže práce na začišťování a spasování poměrně málo, hlavní velké díly jsem slícoval bez problémů. Prvně jsem ale všecky díly dodané v rámečku v továrním chromu vykoupal v hydroxidu - s tím, že většinu z nich, co půjde do nového chromu a hliníku, jsem podstříknul lesklou černou. U té černé pro mě vyvstal docela problém s mícháním v pistoli, nevím, jestli je to vlastnost jen Tamky, ale ani s orig. ředidlem se mi moc dobře nepromísila a tak to byl místy docela boj - někdy hustá krupice, někdy zase plivance pošpiněného ředidla. Takže něco budu muset brousit.
Zatím první mazlení s detaily na mě narazilo v podobě odvrtání a obnově otvorů v předních brzdových kotoučích, které jsou v předloze jen naznačeny v rytí - jsou to takové mršky milimetrové, takže občas šla nějaká příčka mezi dírama pryč - začistím to a znovu doplním nařezanými dílky (to je to drobení vlevo nahoře za detailem kotoučů na poslední fotce).

Nějaké fotky ze začátku stavby:
http://img11.imageshack.us/img11/3010/s554.jpg
http://imageshack.us/photo/my-images/819/vceq.jpg
http://img849.imageshack.us/img849/6579/lm9q.jpg
http://img689.imageshack.us/img689/9641/i9cs.jpg
Dokončeno: Wolf WR-1, Tyrrell P34 1976 & 1977; Ligier JS 11 & Williams FW07; Ferrari 312T4 ; Tyrrell 002

plížením a plazením vpřed!
fernetti

• Odpovědět s citací

Re: Yamaha XV1000 Virago (Tamiya 1:12)

Příspěvekod Charon » 14 říj 2013, 12:48

Neni to špatný. Proč nedáváš fotky přímo na forum? takhle to po čase zmizí a bude tu prd.

V barvách doporučuju Gunze, mě tak zmizely problémy s kryvostí, prostě jsou ty barvy podle mě o dost jinde.

Jsem zvědavej na pokračování
Charon

• Odpovědět s citací

Příspěvekod fernetti » 14 říj 2013, 16:53

Charon píše:Neni to špatný. Proč nedáváš fotky přímo na forum? takhle to po čase zmizí a bude tu prd.

V barvách doporučuju Gunze, mě tak zmizely problémy s kryvostí, prostě jsou ty barvy podle mě o dost jinde.

Jsem zvědavej na pokračování

nevím, jaké je tu omezení ohledně velikosti fotek, někomu by mohlo načítání megové fotky vadit, tak to radši šoupu přes imageshack.
gunze se chválí hodně, vím, ale už jsem barvy všecky pořídil, takže už je měnit dál nebudu - i tyhle jsou dost dobré - akorát se naučit z nich vytěžit maximum :)

a na to pokračování jsem zvědavý i já :)
Dokončeno: Wolf WR-1, Tyrrell P34 1976 & 1977; Ligier JS 11 & Williams FW07; Ferrari 312T4 ; Tyrrell 002

fernetti

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Charon » 14 říj 2013, 17:05

Je to 512 kb, tušim. Já to taky zmenšuju v malování, takže nevidim problém. a hlavně ty fotky zůstanou i do budoucna! pro další stavitele, pak je dost blbý, když si otevřeš starší téma a nic nevidíš.

Mě gunze připadaji blbuvzdorný a krejou líp než emaily, rychleji schnou a nemusí se dávat tolik, aby kryly a hlavně mě nebavilo, když mi email reagoval s jinou barvou, nebo se oživil - to bylo nejčastější u tamek. Ale je to o zkušenostech a když se naučíš dělat s emailama, tak z toho taky vytěžíš maximum.
Charon

• Odpovědět s citací

Příspěvekod joker.j » 16 říj 2013, 04:56

Souhlasím jak tu bylo psáno výše...dávej fotky sem přímo na forum :) . Ty přední kotouče mě dost zaskočily :shock: . Jsem zvědav na pokračování :)
Rozestavěno:Honda Double
Naposledy dokončeno :Ducati 1199 Panigale S TRICOLORE
joker.j

• Odpovědět s citací

Příspěvekod fernetti » 20 říj 2013, 19:00

omluvám se za lehce lamerský dotaz, ale nedaří se mi vložit obrázek přímo na forum (uložiště imageshack) - dělám to přes "vložit obrázek", kde zkopnu přímý odkaz, ale po zveřejnění není vidět vůbec nic - jen nápis "obrázek". hledal jsem v FAQ, ale tam jsem nic podrobnějšího, než toto: faq.php#f3r3 nenašel. :(

fernetti

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Charon » 20 říj 2013, 19:19

pod polem pro text máš dvě záložky - možnosti a příloha, tebe se týká příloha
Přílohy
1.jpg
Charon

• Odpovědět s citací

Příspěvekod fernetti » 20 říj 2013, 19:41

charone, díky moc! :)

(a teď už něco ke stavbě - foceno jen dokumentačně, mobilem):

2013-10-20_4.jpg

2013-10-20_5.jpg

2013-10-20_3.jpg

2013-10-20_1.jpg

stavba zatím probíhá v pohodě, narazil jsem jsem jen na dva problémy:
- přední guma je vylisovaná nekvalitně, má místy takové divné otřepy a díry dovnitř, takže ani po broušení smirkem to moc nezmizlo
- nátěr podle návodu, který má imitovat (asi) mosaz, je clear yellow (dělal jsem na podklad z X-11), ale výsledek je moc dožluta; při nátěru disků kol tamijáckou zlatou (X-12) na podklad z XF-16 (matný hliník) jsem zjistil, že by asi bylo líp provést nátěr 1x z X-12 na X-11, aby výsledek odpovídal víc realitě. ale předělávat už nebudu, nechám to tak.

fernetti

• Odpovědět s citací

Příspěvekod fernetti » 27 říj 2013, 14:12

progres po týdnu: motor kompletní vč. washe, jen osadit do rámu a doplnit nějaké drátky, díly v chromu (dost mě překvapil PROPASTNÝ rozdíl mezi chromem od tamky a alcladem - ten se proti ní leskne jak psí kulky! :) ), zkompletovaná zadní náprava, přední kolo i s odvrty v discích hotovo, jen zkompletovat vidlici, díly v barvě (oproti originálu dělám blatníky v barvě - přece jen je tam toho chromu na celé motorce na mě ažaž a drobné odchylky jsem si v rámci lidové tvořivosti povolil :) ) vč. obtisku, zbývá jen finální bezbarvý lak. teď už bude všecko postupovat docela rychle takže za pár dní se tu objevím (doufám) s postavenou motorkou.

a teď nějaké fotky:

c2.jpg

c3.jpg
protože origo odstín "maroon" nemám, použil jsem X-7 red : X-27 clear red : X-23 clear blue v poměru cca. 2:1:1

c4.jpg

c5.jpg

c6.jpg

fernetti

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Charon » 28 říj 2013, 16:47

vypadá to solidně.
Ta zlatá je žlutá transparentní? nevim proč, ale nějak mi k tomu úplně nesedí. Zadní blatník je dost hrbatej, byla správně naředěná barva?

Osobně už na odstíny stříbrný používam jen Alclad, výběr je dost velikej a s těma barvama se mi dělá fakt hodně pěkně. Chrom je prý nejlepší od Alcladu, ale na lexan, ještě jsem o nezkoušel, ale slyšel jsem to z více zdrojů. Osobně jsem zatim použil jen klasiku na plast a podklad dávam Gunze GX černou lesklou.
Charon

• Odpovědět s citací

Příspěvekod fernetti » 28 říj 2013, 18:15

jo, ta zlatá je žlutá transparentní - má to imitovat mosaz, ale podle mě je to žluté až moc, ikdyž jsem šel podle návodu. ještě jsem to zkusil jednou přejít zlatou X-12, ať to tak neřve, ale není to pořád úplně ono. nechám to ale už tak, další nátěr by už byl moc a spíš bych to asi pokazil.
ten zadní blatník vypadá trochu hůř na fotce než v reálu - menší krupička tam byla, ale teď při finálním clear laku se to jakžtakž spravilo. brousit to už nebudu, vypadá to teď docela solidně (na první pokus :) )
pod chrom jsem podstříkl lesklou černou od tamky, ale jak s tím stříkáním nemám zatím extra zkušenosti, začala mi pod chromem reagovat černá a vyplavovaly se mi flíčky na povrch. bylo to nejspíš moc mokré, řekl bych.

fernetti

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Charon » 28 říj 2013, 19:10

Proto nepoužívam barvy od Tamiye, taky se mi začaly oživovat i když byly dva týdny stranou a měly být vyschlé. To se mi stalo u M1 09 v detailech (tam to bylo tušim i dýl vyzrálé) a rozezlilo mi to natolik, že jsem přešel na gunze, se kterejma nemam absolutně žádný problémy.

Příště zkus alclady a maskovat (motor myslim), uvidíš, že to problém vyřeší.
Charon

• Odpovědět s citací

Příspěvekod tomle1 » 29 říj 2013, 08:23

Alclady jsou super. Chrome for lexan je opravdu nesrovnatelně lepší. Mám oba a std. chrom se stírá a dělá fleky. Bacha na nástřik Alcladů. MUSÍ pod něma něco být(primer, barva) jinak plasty naleptávají a blbě kryjí.
Ta transparentní žlutá je divná. Asi by to taky chtělo vzpomínané Alclady, což ovšem znamená sundat původní chrom a udělat nástřiky komplet znovu.
Jo i Gunze má super barvy. Jejich řada Mr.Metal Colorje bomba, ale taky pod ně musí přípravek Mr.Metal Primer, aby se tak nestíraly. Navíc se dají krásně leštit. Stříkal jsem s něma přední vidle (mosaz odstín) a vypadá to perfektně.
Zrovna s touhle barvou by ty se to dalo udělat a vypadalo by to úplně jinak.
Jak říká Cháron - tamky taky nepoužívám. Když tak jenom na drobnosti. Spíše Gunze a Zera bych doporučil.
tomle1

• Odpovědět s citací

Příspěvekod fernetti » 24 lis 2013, 14:25

Dokončeno - viz. galerie

fernetti

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno