Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Auto-Moto ‹ Motorky ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Yamaha YZR M-1 US GP 2006, TAMIYA 1/12

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Yamaha YZR M-1 US GP 2006, TAMIYA 1/12

Příspěvekod turbo32 » 01 úno 2011, 07:21

myslim ze mozem suhlasit. pomaly prichadzam na to ze radsej menej detailov ale dokoncit a aj tak to vyzera dobre. ved sa staci pozret na tamiyacku stranku ako dobre moze vyzerat model z krabicky
turbo32

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ron » 01 úno 2011, 10:30

samozrejme, ze ma pravdu. a nie je sam, ktory nieco podobne tlaci. ja tiez uz davno tvrdim, ze model musi hlavne urobit radost. ono s prezentaciou verejne je potom problem, lebo VZDY sa da najst nieco, co ti niekto vytkne a je otazka, ci ti to potom znizuje radost z dokoncenej stavby. ak mas vsak s modelom vsetky "vztahy vysporiadane", tak je to ok.
a este k tomu, co pises, ono je neprehliadutelne a zaujimave, ze najviac dbaju ma detaily, presnost a zhodu v sekcii kamionov. nevie preco, ale je to tak. mozno preto, lebo tych stavebnic maju asi najmenej, vela z nich sa v skutocnosti okolo tych aut pohybuje, su to velke stavebnice a detailov nemaju najviac. vidiet rovnako, z krabicky 50x postavenu jednu scaniu by asi bola nuda. mozno hra rolu aj fakt, ze ich je najmenej? tak sa do toho pustaju poriadne. alebo pre nieco ine. kazdopadne, nezriedka sa tam objavia aj pomerne ostre reakcie. na druhom mieste su jasne motorkari. tiez sa mi zda, ze moto modelmi ziju viac, nez je priemer. potom uz to je nejasne, ale podla mna nasleduju rally-aci. a zvysok uz je klasicky mix. hlavny ciel je robit model s radostou. ja osobne (ak sa bavime o platik modelarstve) najviac tejto radosti zazijem pri patinovani (ci uz ide o auta, alebo techniku), to si uzivam najviac.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

In Rust I Trust
ron

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Wíťa » 01 úno 2011, 12:32

Ron: Když motorkama žiješ od mala a nejen v tom smyslu, že se o ně zajímáš, sleduješ jak historii tak novinky, závody ať už v televizi nebo přímo na trati a k tomu všemu na motorce jezdíš tak modely motorek prožíváš víc, než někdo, kdo si občas postaví motorku, aby měl změnu. Alespoň já to tak mám.
Wíťa

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Charon » 01 úno 2011, 18:30

Nedá mi to a musim zareagovat, nemůžu si pomoct, ale tahle stavba je spíš slohový cvičení a ne stavba modelu. Bohužel jsem napsal svuj názor (nebo rýpnutí) a už jsem za blbce, je to názor – jsme forum. Další moje bohužel je, že u určitejch lidí asi nemá cenu cokoli psát protože to nějak omeldujou, jak je to všecko pracný, jak to podělal výrobce obtisků a dál je všecko v pohodě. Bohužel jsme modelářské forum, toto je sekce motorek a ne sekce What-if. Proto se neni co divit, že se občas někdo ozve, pak to ale určití lidé berou jako osobní útok, protože to se v daném případě na tuto osobu prostě nedělá. Osobně mam radši když někdo dá kritiku a ne jen psaní, jak je to pěkný. Na všem jsou chyby a záleží pouze na tvůrci jak velké chyby budou v případě velkých chyb se dříve nebo později někdo ozve, pokud autor dělá přehršel těchto ústupků, pak nemá smysl model prezentovat, protože to pak je jen o čtení proč jakej ústupek udělal.
Stavba by myslim měla vypadat jinak, ne jen 2x 6 fotek a galerie, to pak neni stavba, ale nic, ovšem v tom případě jen asi autor chce slyšet jen chválu 2x a ne kritiku, proto se pak reaguje jen na tu chválu a kritika bývá suše opomíjena. Další co mi na stavbě vadí je, že neni vidět motorka bez kapot, má to nějaký důvod?? Mam dojem, že motor je sice nabarven ale celý jen jednou barvou a tedy vysoce přesný a odpovídající realitě... Jak jsem psal několikrát Dale, barvu a lak umíš hooodně pěknej, ale zbytek motorky hapruje, prostě mi to připadá, že je to model jen o kapotách a ne o zbytku motorky (to jsou praktiky z autíček). Bohužel na modelu vidim i konstrukční chyby, Wíta jednu naznačil, je jich tam víc, ale řešit to nebudu, ne o ukončení stavby.
Ano jsem motorkář tělěm i duší od mala, nemodelařim 30 let ( ano jsem ten, který je mladší než tvoje modelaření), ale nezlobte se na mě hromadu věcí na modelu vidim i po cca 6ti nebo 7mi letech a po 30ti letech nechápu, že to někdo nevidí. Kurnik to už musí bejt něco zkušeností za takovou dobu, pokud to nevidíš tak bych o těch 30ti letech mlčel. To, že to je jen vitrýnka je sice pěkný, ale tady na foru neni moc lidí, který soutěží aktivně (občas to někdo zkusí, ale spíš jen proto, že se chce sejít s dalšíma stejně postiženejma lidma, mě nevyjímaje z tohoto shrnutí), dělaji do vitrýnky, ale prostě se soustředí na detaily a nepíšou pořád o vitrýnce. Nevim, jestli to pak kuli jinýmu metru, kterej maji přihlížející brát na model, prostě je to škoda, když vidim jak to tu poslední dobou vypadá. Neni se co divit, že určití lidé, kteří kolikrát soutěží v nadnárodních soutěžích a to velmi úspěšně se sem prostě nechce a musim říct, že to chápu. S mnoha takovými jsem v kontaktu a řeknu to takhle, kdyby jste kolikrát viděli co předvíději, spadla by vám brada, já už jí mam pěkně omlácenou.
Když tu byla řeč o čistejch krabičkách od Tamky, ano jsou krásný, ale jsou vypracovaný nejen na povrchu, ale pod kapotama.
Správně mi řikal kamarád – modelaření má 3 stupně radosti:
1, radost z prohlížení částí v krabičce s tim souvisí podklady, rozmyšlení nad stavbou
2, stavba, tvoření modelu, asi ta nejzábavnější práce
3, těšení se z hotového modelu

Ron se baví patinovánim, já zase rád patlam z tmelu, každej má něco, ale výsledek tohohle snažení je radost z modelu nebo modelření samotného. Mam rád modely, je to relax, jediný co nemusim je to číst to v každym příspěvku, kdyby to tam psal každej u všeho, tak je to pak nejpoužívanější fráze na foru. Modely jsou relax, pokud to neni relax, tak to nedělam, nebo to je na modelu sakra znát a je to, jak psal Wíta prostě někde špatně.

Osobně tápu, jestli tady na foru má smysl pokračovat. Důvod je ten, že v podstatě tohle forum dělá max 5 lidí (většinou tak 2 -3) a ty si tu povídaji mezi sebou (to si můžm psát i po icq, nebo mailu). Ostatní se vezou a čekaji, co ten přede mnou vyplodí, pak čerpam z toho co dělá a nakonec ho nečim trumfnu, nebo se jen kecá o ničem, ale i to zřídka.

Vim, že tento příspěvek ne úplně souvisí s touto stavbou a mohl by i někomu vadit, takže pokud se tak stane klidně to smažte.
Bohužel, jak tak koukam sem taky vyplodil sloh, když to bude vadit, platí předešlá věta (nebo chcete-li souvětí)

Timto slohem končí sám v této debatě, ostaní klidně pište. Už se takovejma malichernostma nebudu zabejvat. Zdarec
Charon

• Odpovědět s citací

Příspěvekod turbo32 » 01 úno 2011, 19:51

mas pravdu ale kazdy ma svoj standard tak by som mu to nebral
turbo32

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ron » 01 úno 2011, 21:10

lebo potom, charon, z toho vychadza, ze finish, a lesk nie je extra dolezity, dolezite su vsetky detaily, doplnky a zhoda s predlohou. pre niekoho je zase dolezity ten efekt, ten povrch, lak, lesk a celkovy dojem ovela viac, nez doplnky a detaily.
no a teraz, co je spravne? jedno? druhe? aj jedno, aj druhe? alebo nic z toho? zhodou okolnosti vieme, ze Dale umi jedno i druhe, len niekde sa dobrovolne rozhodne uprednostnit len jednu cast. a potom je tento model zly?
tak ja napriklad.. mozes nakupit vsetky sady, dat tam vsetok resin, vsetok kov a hadicky. ale ked to ma krupicu, alebo pomaranc (a to v drvivej vacsine pripadov ma) mne nestoji za nic. a to sa netyka len motoriek. ale ked sa to danej osobe paci, preco sa do toho obuvat? neprezentovat to? to by znamenalo, ze nakoniec nebude nic co prezentovat, pretoze ziaden model nie je dokonaly. v prispevku si protirecis. ze robit to pre radost nestaci. ale ked sa to nerobi pre radost, nema to vyznam. tak ako? mas problem s tymto konkretnym modelom, pretoze bol postaveny pre radost, rychlo a kvalitne? tak gratulujem, dal si len dalsi dovod, preco jeho tvorca opat toho ukaze len menej a menej.

In Rust I Trust
ron

• Odpovědět s citací

Příspěvekod itchy » 01 úno 2011, 22:30

Myslím si, že řešit proč a jak kdo staví nějaký model je zcela mesmyslné řešit a vůbec se divím, že se tím zabýváte :o . Kritika, ať už pozitivní či negativní, je samozřejmě na místě, můžete model hodnotit jak se vám líbí či ne, ale to je asi tak všechno. Samozřejmě že diskuse je také na místě, ovšem tím to končí. Rozebírat úvahy někoho proč a jak co staví a za jakým účelem, ať je jakýkoli, je myslím si nepatřičné, to je každého věc. Můžete s tím nesouhlasit nebo pokývat hlavou, je mi to jedno, jen se zarážím nad tím, že až takhle jste schpní protřepat někoho názor a důvody... a pozor, vůbec teď nemluvím o modelu, tomhle či jakýmkoli! Nikoho sem se nechtěl dotknout, jen prostě koukám :shock: a divím se :-k
ITCHY - moto 1/12
ČŠG č.7
...dočasně mimo provoz!
itchy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dale Cooper » 02 úno 2011, 07:54

Dovolte mi, abych to už nějak ukončil, koneckonců, je to moje téma. Možná se tady napsalo zbytečně moc, ale faktem je, že tohle vlákno nemá ani 2 stránky, a jeho výsledkem je mj. i hotový model a velmi zhuštěné sdělení ze stavby. To není tak zlé, ne? Hned raději říkám, že jsem nebyl vztahovačný k nikomu, dokonce jsem se to snažil v textu včas i napsat. Při upozornění na chyby jsem neragoval ublíženě, naopak, slušně jsem poděkoval, aby to bylo kompletní, tak díky i Charonovi, chyby, které bylo možné opravit, jsem opravil. Přítomnost dalších chyb přiznávám, stejně jako do budoucna přiznávám, že je bude dělat dále, neb jsem člověk nedokonalý a mám doma několik desítek stavebnic, které chci všechny postavit. Když bude zájem, můžu své modely presentovat, když ne, nevadí, je to hlavně o zábavě, což mělo být nosným tématem tohoto vlákna. Možná je opravdu zbytečné o tom relaxu psát, ale neposouvá se to právě v tomto vláknu někam do těžké deprese? Ráno sednu před nejbližšího dealera Yamahy na schody, položím před sebe sklenku vodky, revolver s jednou kulkou a až příjde první prodavač, zastřelím se na schodech, neb jsem život nebral dost vážně.... ](*,)

Když jsem psal svoji rozvahu, nechtěl jsem nikoho provokovat, naopak, bylo to smíření se s relativitou dokonalosti nebo nedokonalosti vlastního hraní. Žádné osobní útoky vůči mně jsem v reakcích necítil, ani jsem je proti jiným nepodněcoval. Napsal jsem to jako vysvětlení k domněnce, že bych se mohl modelařením stresovat. Myslím si, že kolegové, kteří se mnou souhlasili mají na svůj názor právo a jejich první reakcí nebylo nic jiného, než souhlas, protože nejsem sám, kdo k tomu po létech došel. Charone, neblbni, nikdo na tebe neútočil 8). Pravdu měl i Wíťa , když vysvětlil přístup opravdových motorkářů. Je to tak, je to váš životní styl, máte na něj právo a já vám ho přeju :flower: .

Modelaření je ale hlavně zábava a k zábavě nepatří hádky. Tak už se na to vykašlete, pojedeme dál. Půlka bude prožívat provedení, druhá půlka bude prožívat přesnost modelu, ale snad jsme natolik normální, abychom si to vzájemně přáli a druhou stranu tolerovali.
Dale Cooper

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Wíťa » 02 úno 2011, 08:47

Souhlas s Charonem a zároveň s Cooprem. Začíná se z toho stávat spíš politika než ModelForum. Rád bych, kdyby naopak nějaký další motorkář přišel, nikoliv odcházel. Už takhle je nás sakra málo. Takže na to ani jeden z Vás nekašlete a jedeme dál :!:
Wíťa

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLingO » 02 úno 2011, 10:16

po takychto vystupoch by som sa celkom divil keby tu dakto dalsi chcel prispievat, staci ze je kus labilnejsi a povie si ze mu to nestoji zato aby sa donho zacala opierat bud jedna alebo druha skupina

ked to vztiahnem na seba: svoju motorku som sem dal preto ze na MF davam skoro kazdu svoju stavbu, tiez si myslim ze MF pomaha dalsim modelarom tym ze tu mozu vidiet ako to robia osatatni (niekomu pomaha tym ze sa ma kde pochvalit :-D ), kazdopadne kritiku kazdy berie inak
- ja si z toho poprve nerobim tazku hlavu (rovnako ako Dale) - co sa mi chce tak po upozorneni opravim co sa mi nechce na to prdim (ziadny model nemoze byt na 100% lebo by ho clovek nikdy nedokoncil)
- a podruhe nechapem kritiku postojov

- vecna kritika k modelu alebo nejakemu postupu je podla mna OK a prinosna - to ze daco neopravi kritizovany autor neznamena ze to neposluzi dakomu inemu co bude stavat rovnaky model
- kritika nazoru alebo postoja je podla mna uplne zbytocna - kazdy sme nejaky a sme tu koli tomu ze to je nas spolocny konicek, tak si to nekazme navazanim sa jeden do druheho
"You can't have too small of a chip." - Michael Rinaldi
KLingO

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Charon » 02 úno 2011, 16:31

Souhlasim, mělo by se víc modelařit.
K příspěvku, každej má v něčem pravdu, ale záleží na úhlu pohledu, co se nelíbí mě, někomu nemusí vadit a naopak. Vyjádřil jsem svuj názor a za tim si stojim. Každopádně se nemínim na někoho hněvat, že jeho názor je jiného ražení. Názor tu vyjádřilo dost lidí, jediné v co doufam je, že se tu alespon na čas trochu vyčistí ovzduší a uklidní atmosféra.

Jedem dál, zpět to nemá smysl

Další příspěvek bych nazval - Zpět k modelaření

Ron: na modelu má všecko svojí váhu, nic bych nepodcenoval, protože když podceníš jednu věc zabije to tu druhou. Obal prodává, ale věcy pod kapotama i když nejsou vidět pořád a vidíš jen kus něčeho, tak to dělá dobrej dojem, modelu to pomůže a pak i já jako stavitel mam z toho dobrej pocit.
Charon

Předchozí

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno