Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Auto-Moto ‹ Závodní a osobní automobily ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Toyota Celica ST185 1/24 Tamiya

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Toyota Celica ST185 1/24 Tamiya

Příspěvekod jari-matti » 21 srp 2018, 00:06

Na Mazdě RX-7 potřebuji doretušovat pistolí nějaké detaily, tak než dokončím lakovací box, začal jsem další levnou a dostupnou stavebnici, které jsem pořídil rovnou dvě, bál jsem se dekálú a druhá bude Marlboro Repsol. Bohužel jsem neměl k dispozici foťák, tak fotím až teď a poprosím o rady.
1. potřebuju prořezat dekály ve spárách ... žiletka nebo skalpel ??? a dekály takto suché nebo je něčím oživit ??? nebo ještě nějaká dobrá rada ???
2. na lištách u blatníků mi dekály neokopírovaly povrch ... propíchnout a Hypersol ??? a nezůstane po vpichu bílý flek ??? nebo jinak ???
3. brzdové kotouče nemám možnost stříkat, tak jsou natřené Molotowem a nelíbí se mi ani povrch ani barva, ale ani Tamiya x-11 ... nějaký lepší tip na štětku ???
Jinak stavba super, vše pasovalo, ale při secvaknutí s karoserií byl vysoký hlavní oblouk rámu u B sloupku, což by ještě zvyšovalo už tak vysoký podvozek. Tak jsem spodky rámu odstranil a klec je pružná. Setkali jste se s tím taky nebo jsem někde udělal chybu?
S dekály se pracovalo pěkně, ale ještě to moc neumím, tak jsem si až po zaschnutí uvědomil, že kolem černých lemů bočních oken by potom místy prosvítala bílá. Opravoval jsem to kousky z druhého aršíku a je to dost vidět, ale učím se a tohle přežiju ... alespoň poučení pro příště, neměl jsem dobré světlo a spěchal jsem. Jinak na vypínání nefungovalo zase nic, až Hypersol. Sakra, jak to děláte s těma vodičkama od GSI :o ???
Budu moc rád za jakoukoliv kritiku a rady, rád se něco naučím. Díky.
Přílohy
Celica ST185 kastle po dekálech zleva.JPG
Celica ST185 kastle po dekálech.JPG
Celica ST185 interiér zboku.JPG
Celica ST185 interiér zezadu.JPG
jari-matti

• Odpovědět s citací

Re: Toyota Celica ST185 1/24 Tamiya

Příspěvekod Fairfax » 21 srp 2018, 01:48

Ahoj
1. Na prořezání používám nový hrot skalpelu, musí být maximálně ostrý. Pilku ne. Osobně nejdřív obtisk přetřu změkčovací vodičkou, ale potom počkám až je skoro zaschlý a pak to jde nejlíp. U suchých dekálů se můžou potrhat a u čerstvě namočených, změkčených taky, ale pokud už jsou zaschlý delší dobu, tak nemusíš čekat dlouho až vodička vyschne, už drží na podkladu a tak můžeš krátce po přetření jak začne působit.
2. Pokud je pod obtisky vzduch, který nemůže uniknout tak opatrně propíchnout a pak přetřít vodičkou, když se propich nepovede, tak riziko protžení a následnýho prosvítání podkladu samo může nastat. Jinak přetírat opakovaně vodičkou, ale zase Hypersol je nevyzpytatelnej. Nový Gunze vodičky už nejsou co bývaly, taky s tím mám problém, čím dál častěji sahám po Hypersolu, protože jiný prostě nezabírají.
3. U kotoučů nevím přesně. V reálu se ale asi tak neleskly a závodní kotouče jsou tmavší, možná gunmetal, ale to ti poradí jiní lépe. Jinak ještě možnost nalepit folii.

S tím ochranným rámem netuším k čemu došlo.
Jinak polepit tento model není jednoduchý, sám jsem taky hodně retušoval u Supry Castrol a dole u zadních blatníků jsem měl stejný problém. Navíc k tomu byly obtisky starší, tak se někdy i trhaly sami od sebe. Myslím, že jsem musel tyhle obtisky naříznout, ale byla vidět bílá, tak jsem doretušovával.
Přes všechny problémy co píšeš to ale vypadá hezky, než člověk získá zručnost tak to trvá, takže za mě se s tím pereš statečně.
Poslední dokončené:
Zent Cerumo ,Toyota GT-One, Mercedes CLK-GTR, Renault R24, Honda RA272, Porsche 956, Lotus 107B, Benetton B192, Lotus 99T, Braun Tyrrell, Dome Zero, Ferrari 330P4,
Porsche 959 RSR viewtopic.php?f=165&t=88539
Porsche 911 GT1 viewtopic.php?f=165&t=85656
Porsche 917K viewtopic.php?f=165&t=83040
Fairfax

• Odpovědět s citací

Příspěvekod hej-hou » 21 srp 2018, 06:52

Taky jsem ji v minulosti lepil (2x - továrna a Dolák z Barum) a dekály mi vyšly jen tak tak, ale nebylo třeba dolepovat/retušovat. Nicméně po laku nebudou ty retuše tolik vidět. U dekálů bych postupoval podobně jako Fairfax, jen bych nejdříve zkusil dekál oživit vodičkama (mám naštěstí ještě ty původní Gunze, co fungujou...ale nevím co budu dělat, až dojdou), nechal chvíli působit a pak mokrým uchoštourem pomalu a opratrně tvaroval a přitlačoval na místo.
Kotouče podle mě byly ještě v té době ocelové, takže byly lesklé. Ale klidně bych dal X-11 a v tuhle chvíli bych to neřešil a věnoval se především dekálům a nástřiku kastle. Molotow by nemusela být špatná volba, je to přípravě podkladu, nejlépe lesklá černá. S rámem jsme měl stejný problém, vzpěra na straně řidiče pod střechou je myslím o cca 1,5 mm delší, než druhá strana a tím to vzniklo, nesedí to a nejde to zavřít. Já jsem to uříznul u středového oblouku, začistil a pak znovu přilepil.
Asi si ji střihnu znovu a dám si repete továrního vozu.
Nesnáším sluníčka (_!_)
hej-hou

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zajic » 21 srp 2018, 07:02

Dekály řezat čímkoliv ostrým, nesmí to trhat. Je jedno, jestli nový skalpel nebo žiletka. Tamiya obtisky umí být zrádné, zvlášť, když už mají nějaký ten rok. Tuhle Celicu jsem dokončil loni a teď jsem lepil Castrol Corollu, což je velmi podobný polep. Na rozdíl od kluků nepoužívám Hypersol, ani vodicky od Gunze, ale pomáhám obtiskům Revell decal softerem a změkčuju a tvaruju a změkčuju a tvaruju, dokud se obtisk nepoddá. Velké obtisky si třeba na přechodech přes spáry rozříznu. Můj postup je ale výhodnější pro modely s novými obtisky, tam, kde jsou již postarší, tam se mi vždy trochu trhaly.
Co se týká kotoučů, tak ta X-11 je podle mého optimál, ale chce to systetiku. Akrylová X-11 má hrubší pigment a tolik se mi nelíbí (krom toho, že jsem se s akrylkama stále moc nenaučil pracovat). A nebo kotouče fouknout TS17 sprejem.
A co se týká nepřesnosti kolem rámů oken - já jsem musel udělat rámy širší, aby mi tam nezbyl bílý prostor :grin: Rám mi taky nějak neseděl, ale nepamatuju si přesně, kde byl problém, takže nějaké nařezávání tam také proběhlo.
Rozestavěno: Lancer EVO 7 WRC, Ford Mustang NexGen NASCAR
Dokončeno: Din Djarin, Opel Manta Rothmans, Ferrari F2005
Nikdy nebude dokončeno: 205 T16 od Helleru - přesměrováno do tříděného odpadu.
zajic

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jari-matti » 05 úno 2019, 15:49

Čelda je po retuších a laku. Teď jí čeká broušení a leštění.
Dnes bych měl dokončit Mazdu, tak už očekávám rychlejší postup ( v rámci možností ) :sleep:
Přílohy
Celica ST185 po laku zprava.JPG
Celica ST185 po laku zleva.JPG
jari-matti

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jari-matti » 07 bře 2019, 13:27

Tak se pomalu blížím do cílové rovinky. Při pokusu pootočit víčko nádrže jsem napáchal víc škody než užitku, tak jsem to zakamufloval leptem. Vím, že je to blbě, ale když už je špatná nádrž ...
Mám prosbičku. Nemáte někdo pěknou ostrou fotku zadku kvúli orámování světel a pružinovým úchytům kapoty. Něco mám, ale je to rozmazané a při zvětšení je tam prd vidět.
A jak děláte kartičku posádky na okno Zatím mám v plánu obtisk dát na tenkou plastovou destičku, zalakovat, a tu zevnitř přilepit průhlednou páskou s přesahem jako ve skutečnosti. Jen mám obavu, že to nebude držet navěky. Šel by pod to Clearfix? Předem díky za rady, jakékoliv připomínky a konstruktivní kritiku :-D
Přílohy
Celica RMC'93 před kompletací.JPG
jari-matti

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Šilpoch » 07 bře 2019, 13:47

Nic lepšího jsem nenašel. Koukám ale, že ta vrchní Celica má každé světlo jiné..
Přílohy
toyota_celica_turbo_4wd.jpg
toyota-celica-gt-four-is-up-for-sale_2.jpg
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

Díra nic neváží.
Michal Šilpoch

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jari-matti » 07 bře 2019, 14:15

To je ono, super, díky.
Z RMC93 mám tu neostrou fotku, takže celek vím jak. No a tady jsou ty detaily.
jari-matti

• Odpovědět s citací

Příspěvekod F_F_F » 08 bře 2019, 07:39

Michal Šilpoch píše:Nic lepšího jsem nenašel. Koukám ale, že ta vrchní Celica má každé světlo jiné..

protože jsou to obě repliky... tady jsou fotky originálů

1993 FIN Mikkola 4.jpg

0_a4b31_797a84cd_orig.jpg

0_5d152_1465652_XL.jpg

F_F_F

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jari-matti » 08 bře 2019, 10:43

Perfektní, děkuji. Obzvlášť ta poslední je dobrá, bohužel zadní blinkry půjdou už potřetí do koupele.
jari-matti

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jari-matti » 28 bře 2019, 16:58

Po opruzu s daňovou uzávěrkou ( každoročně zásadně na poslední chvíli ) a drobných postupech jsem chtěl trochu více pokročit ... a problém !!!
Pěkně jsem si nalepil kartičku posádky na 0,3mm destičku, zalakoval a zevnitř přilepil na okno Contactou Clear. No a pak jsem zjistil, že ji chlapci vezli asi na rámu přilepenou černou páskou. Tak to půjde dolů :angry:
Připravena síťka z čajového sítka do výdechu na kapotě a neskutečně bojuju se zadníma světlama ... kurňa, jak to děláte ? Mám lihové fixy, Tamiya Enamel i akryl a ne a ne a ne !!! Toho lektvaru co už padlo ](*,)
Bohužel mě lehce limituje diagnóza moribundus moribundi, čili smrtelná rýmička :-&(
Přílohy
Celica-RMC93-idkarta_na_okně.JPG
Celica Castrol RMC 1993 rampa 2.jpg
jari-matti

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jari-matti » 31 bře 2019, 13:27

Tak jsem předělal tu kartičku posádky a když už jsem se vrátil k hotové bugyně, doplnil jsem ještě kabely interkomu z drátu.
Celica-RMC'93-konec-int.JPG

Kastle je taky skoro hotová, zbývá jen secvaknout a doplnit křídlo, rampu, zrcátka, anténu a nějakou droboť na vylepšení.
Celica-RMC'93-konec-zprava.JPG

Celica-RMC'93-konec-zepředu.JPG

Celica-RMC'93-konec-zezadu.JPG

Ještě udělám nějaké retuše černé kolem předních blinkrů a SPZ, fotky to neskutečně vytáhly, Škoda těch potrhaných dekálů vzadu, ale to už nespravím.
Ale jinak se mi čelda líbí, jsem spokojenej a hlodá ve mě červíček, že bych ji dovezl ukázat do Zdic a čelil konstruktivní kritice osobně :#) :D
jari-matti

• Odpovědět s citací

Příspěvekod hej-hou » 31 bře 2019, 13:30

Moc pěkný, líbí se mi ty detaily =D>
Jen ji přivez a žádné výmluvy :)
Nesnáším sluníčka (_!_)
hej-hou

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Potoxon » 31 bře 2019, 14:15

Jasně, já ji chci taky vidět na vlastní vočka. :-D =D> =D> =D>