Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Auto-Moto ‹ Závodní a osobní automobily ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Toyota RAV-4 1999 (Airfix) 1:24

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Toyota RAV-4 1999 (Airfix) 1:24

Příspěvekod bazilisek » 20 úno 2010, 22:50

Míra Zn. píše:Akryl je i TS sprej, takže by to mělo bejt suchý za podobnou dobu. Něco nehraje, buď děláš moc silnou vrstvu aby jsi se vyhnul krupici (podle mně je na tak velkou plochu vhodnější sprej), a možná... jak dlouho necháváš mezi jednotlivýma vrstvama barvy? (1, 2, 3 vrstva)

U těch silnějších vrstev den a víc, u těch tenčích a řidčích třeba i po cca 5-6 hodin
Co navrhuješ za postup?
Jako poslední dokončeno...
ObrázekObrázekObrázekObrázek

http://www.youtube.com/watch?v=xCS7CBcH ... re=related
bazilisek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Míra Zn. » 20 úno 2010, 23:40

To je moc, pokud děláš vrstvy silnější. Já dělám první vrstvu hodně slabou, spíš prašnou, aby dobře ulpěla na surfu a zbytečně ho moc nenaleptala, nechám ji cca 10 minut zavadnout a jdu na druhou, takovou sjednocovací. Po dalším zavadnutí cca 30 - 50 minut dělám třetí vrstvu, většinou finální.
Pokud se nedaří (nachytá se bordel apod) nechám předchozí vrstvu cca 5 dní bejt, pak vybrousím smítka, dám další vrstvu prašnou, a za 10 - 15 minut dělám tu následující.
Naschvál píšu jak to vyhovuje mně, ne jak to má bejt, aby mně zas místní všeználci nepeskovali že povrchy vypadají jak vypadají...
Podle mně se ti po tak dlouhý době vrstvy špatně spojujou, ale přitom ta předchozí není vytvrdlá a tvoří se na povrchu jakási krusta přes kterou se to pak špatně odpařuje, takže navrhuju intervaly rapidně zkrátit.
Míra Zn.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Maverick117 » 21 úno 2010, 00:00

Bazi sám si mi povedal že nerob blbosti keď som s tým chcel skončiť a rozmýšľal o rozpredaní modelov čo som nepostavil že sa nna to vykašlem tak sa nevzdávaj ani ty.. s kasňami bojujem aj ja a sere ma to o to viac že podvozky ktoré nikto nevidí sa mi relatívne podaria bez vážnejších chýb (relatívne myslím že sú celkom dobré aj keď je stále na nich čo zdokonalovať) a kasne zásadne odfarbujem ani jeden model nemám na prvý krát. Integra a Civic odfarbené Evo tiež a tie začiatky kde som to patlal štetcom nerátam :grin: Teraz som začal zase na Integre a zatiaľ to ide dúfam že som už konečne prišiel na ten princíp, ktorý budem dúfam už len zdokonaľovať kým neprejdem na pištoľku ako ty, takže budem ti držať palce aby sa to podarilo tebe =D> je to zatiaľ dosť dobre urobená Ravka tak to nevzdávaj...
My skills are not perfect but the only way to gain skills is to try new things!!
Maverick117

• Odpovědět s citací

Příspěvekod bazilisek » 21 úno 2010, 01:47

Každopádně ty vrstvy nesmim dělat vůbec silnější.
No uvidíme, teď dávám ravku na nějakou tu dobu k ledu a uvidim co provede lak :)

Nemyslel jsem, že bych seknul s modelařinou uplně, ale absolutně mě to vzalo chuť se v něčem rochnit.
Nakonec jsem vytáhl kostlivce a na něm budu páchat další pokusy s pistolí.

bazilisek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ron » 21 úno 2010, 10:54

zaradom sa plni vsetko, co ti pisem. no nepisem to vycucane z palca, ale vsetkym som si presiel. nedate si nikto povedat, pouzivate p.cov.ny a potom to mozete 100x prerabat. tak si uvaz este raz dodatocne, ci by sa ti nebolo vyplatilo rovno pouzit kvalitnu chemiu na tento ucel vhodnu, nez toto prezivat.
urcite brzdovka. ak ti to teraz nevyschlo za 3 dni, tak to bude potrebovat neurceny pocet dni a nevies kolko. navyse daktylky a stopy po paske uz opravis tazko.
a potom sa naposledy rozhodni, cim to strieknes. ale nech to strikas cimkolvek, tak potrebujes IBA tolko farby, aby si dosiahol rovnomerne farebne pokrytie. lesk sa riesi LAKOM (a jeho lestenim). to, ze si minul celu flasticku znamena, ze si si to striekanie naozaj uzival, takze farba je uvaznena hrubkou vrstvy a nema ako vyfucat riedidlo zo spodnych vrstviev, preto je to stale zive.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

In Rust I Trust
ron

• Odpovědět s citací

Příspěvekod turbo32 » 21 úno 2010, 12:17

bazilisek píše:
Míra Zn. píše:Akryl je i TS sprej, takže by to mělo bejt suchý za podobnou dobu. Něco nehraje, buď děláš moc silnou vrstvu aby jsi se vyhnul krupici (podle mně je na tak velkou plochu vhodnější sprej), a možná... jak dlouho necháváš mezi jednotlivýma vrstvama barvy? (1, 2, 3 vrstva)

U těch silnějších vrstev den a víc, u těch tenčích a řidčích třeba i po cca 5-6 hodin
Co navrhuješ za postup?

TS sprej NIEJE akryl je to nieco na baze celulozy ci ako to prelozit
turbo32

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ron » 21 úno 2010, 13:06

ano, je to celuloza. je to lacquer (na celulozovej baze, gunze je tusim na acrylovej)

In Rust I Trust
ron

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Maverick117 » 21 úno 2010, 13:26

Tak preto mám pocit že GUNZE spreje sú lepšie ako Tamiyácke aspoň teda mne sa s nimi pracuje lepšie aj kryjú dobre, sú blbuvzodrnejšie a hlavne odolnejšie ale to už je iná téma :arrow:
My skills are not perfect but the only way to gain skills is to try new things!!
Maverick117

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ron » 21 úno 2010, 13:48

myslel som gunze C v skle, nie sprej (to neviem)

In Rust I Trust
ron

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Maverick117 » 21 úno 2010, 14:56

Heh tak potom pardón .. no k spreju ti viac nepoviem je tam síce popis ale rozsypaný čaj neovládam :grin:
Maverick117

• Odpovědět s citací

Příspěvekod bazilisek » 21 úno 2010, 19:17

ron píše:zaradom sa plni vsetko, co ti pisem. no nepisem to vycucane z palca, ale vsetkym som si presiel. nedate si nikto povedat, pouzivate p.cov.ny a potom to mozete 100x prerabat. tak si uvaz este raz dodatocne, ci by sa ti nebolo vyplatilo rovno pouzit kvalitnu chemiu na tento ucel vhodnu, nez toto prezivat.
urcite brzdovka. ak ti to teraz nevyschlo za 3 dni, tak to bude potrebovat neurceny pocet dni a nevies kolko. navyse daktylky a stopy po paske uz opravis tazko.
a potom sa naposledy rozhodni, cim to strieknes. ale nech to strikas cimkolvek, tak potrebujes IBA tolko farby, aby si dosiahol rovnomerne farebne pokrytie. lesk sa riesi LAKOM (a jeho lestenim). to, ze si minul celu flasticku znamena, ze si si to striekanie naozaj uzival, takze farba je uvaznena hrubkou vrstvy a nema ako vyfucat riedidlo zo spodnych vrstviev, preto je to stale zive.

Chybama se člověk učí.
Tamiya acryli používám protože nesmrděj a mladý nevaděj.
Nejspíš jsem udělal chybu v tolika vrstvách, tak doufám, že po pár dnech to vytvrdne a jestli né tak se bude odbarvovat :(
A taky si nemyslím, že by acryli byly nějaký špatný, spousta lidí mě je tady doporučily, vím že gunze jsou nejspíš nej, ale taky pěkně smrděj.
Další test bude na Fordu LTL :)

bazilisek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod turbo32 » 21 úno 2010, 21:20

akurat ma napadla jedna vec. ked velmi preriedis farbu tak mozes dat milion vrstiev a nebude to aj tak kryt. vyborny priklad je ked malujes stenu a mas prilis riedku farbu. vysledok su smuhy po valceku a o polovicu vacsia spotreba farby(vlastna skusenost :-D ) takze je rozumne najst kompromis medzi hustou farbou a prilis riedkou. ako to poznas som uz niekde spomenul
turbo32

• Odpovědět s citací

Příspěvekod bazilisek » 21 úno 2010, 21:55

tak že to asi začnu odbarvovat a dám si reparát..... :|

bazilisek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Míra Zn. » 21 úno 2010, 22:35

ron píše:ano, je to celuloza. je to lacquer (na celulozovej baze, gunze je tusim na acrylovej)

Podle mně maj TS spreje nachlup stejný vlastnosti jako akryly, i v MPM mi prodavač říkal něco o akrylu s nějákou příměsí čehosi.
Jinak lacquer je anglicky lak, lakovat, to o složení spreje nic nevypovídá...
Míra Zn.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod roo03 » 22 úno 2010, 08:38

Míra Zn. píše:
ron píše:ano, je to celuloza. je to lacquer (na celulozovej baze, gunze je tusim na acrylovej)

Podle mně maj TS spreje nachlup stejný vlastnosti jako akryly, i v MPM mi prodavač říkal něco o akrylu s nějákou příměsí čehosi.
Jinak lacquer je anglicky lak, lakovat, to o složení spreje nic nevypovídá...

z webu tamaiye
The paint is synthetic lacquer that cures in a short period of time.

Rozostavané:
Citroen 15CV
Ferrari 250GTO
roo03

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno