Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Auto-Moto ‹ Závodní a osobní automobily ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Honda NSX 1/24 Tamiya

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Honda NSX 1/24 Tamiya

Příspěvekod Renda » 19 zář 2022, 10:40

Masky jo, dobrá pomůcka. Hodně pomáhá linka na sklech, nevím, jestli tento model ji má, nalepím širokou pásku a podle linky jedu špičkou NOVÉHO skalpelu a to je asi nejlepší, nemusíš se mundit s trefením masek, ty dokážou už po opakovaném nalepení a odlepení nedržet a podfouknou.
Já po jednom modelu ze spreje hned přešel na airbrush a po cca 70ti modelech jsem začal vědět co a jak. A stejně se občas stane kiks. Ale o tom kitařina je.
Renda Tejkl GT CUP IPMS CZE
#TeamFoltýn
Osudovým omylem demokratů je slepá víra v to, že prostý lid jednou dostane rozum...
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mrazík » 19 zář 2022, 10:45

Vypadá to, že nebojujes o každou stovku, já být na tvém místě, pořídím si co nejdřív kompresor a pistoli. Stejně tě to časem nemine.
Nemusíš mít hned pistoli za 10 tisíc. Já mám 10 let starou Fengdu BD180 a na auta to bohatě stačí.
K maskování. Masky bývají jen v nových dražších stavebnicích. Zrovna na tuhle nsx dělá vyřezaný masky Zero. No a když neseženeš hotový masky, rozhodně bych si pořídil bílou Tamiya pásku. Dá se ohýbat do oblouku, takže s tím vymaskuješ cokoliv.
Poslední dokončeno:

Bf 109 F-4 Graf ( viewtopic.php?f=6&t=131607&start=675#p2667203 )

Bf 109 F-4 Nowotny ( viewtopic.php?f=6&t=131607&start=675#p2667201 )

Toyota Supra Mk.V (viewtopic.php?f=165&t=149671)
mrazík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Aleš » 19 zář 2022, 16:42

Pistoli to chce, jak píše Mrzík, ale jde to i sprejem - nehrozí tak velké podtečení jako u štětcování. Pokud nechceš investovat do pistole, dají se rámy oken zevnitř po zamaskování tupovat hustou barvou kousíčkem molitanu. Když je barva hustá, nepodtéká tak, jak naředěná ředidlem a nanášená štětcem.
Každopádně bílá tamiya páska je super věc. Ale osobně mi také vyhovuje metoda, kterou popisuje Renda: měkkou tužkou opatrně zvýraznit linku maskování, na to nalepit širokou pásku (na pásce nešetřit a pořiď např. 5cm širokou tamiya pásku), novou čepelku do nože a velmi pomalu podle prosvítající linky řezat přímo do pásky na skle. Pak odstraníš okolní zbytečné přesahy a necháš na místě usazenou vlastní masku, nastříkáš/natupuješ a po zaschnutí masku sundáš. Takto jsem to dělal na své Octávce WRC a jde to dobře. Mě se ještě osvědčilo používat na nástřik rámů oken akrylové tamiya barvy. Po zaschnutí se dají lehce seškrábnout párátkem, kde je nějaký drobný kaz. S jinými barvami se mi tento efekt nedaří (rozhodně ne u barev typu laquer).
Aleš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vtec » 20 zář 2022, 09:09

V první řadě opět veliké díky vám všem za cenné rady! Už se těším, jak si tohle vlákno opět pročtu před dalším modelem :)

@Renda
Tenhle model má linky na skle dělané pouze přechodem barvy (resp. hrubosti materiálu, okraj je lehce broušený). Takže je potřeba obtáhnout fixem (či měkkou tužkou, jak píše výše Aleš), aby byla linka skrz pásku vidět.
Jen se zeptám: Pokud jedu skalpelem podél masky, nepoškrábu si tím i sklo pod tím? Viděl jsem, že takhle maskují lidé i rámy kolem oken na hotové, nalakované a vyleštěné karoserii a měl bych při tom strach, že si tam udělám nožem skrz pásku zářez.

@Mrazík
Nad kompresorem a pistolí samozřejmě taky uvažuju. Ale řekl jsem si, že nejdřív pár modelů postavím a uvidím, jak mě to bude bavit a jak mi to bude vycházet časově :)
Navíc mi teda z práce s pistolí jde zatím hlava kolem (průměr trysky, tlak, vzdálenost nanášení, ředění, míchaní, čištění...)
A o maskách od Zera jsem netušil, další poučení pro příště!

@Aleš
Tupování zní také jako výborný nápad! Mám zase co zkoušet.
Širokou pásku jsem už pro tento případ také přidal do košíku, nebude pak protékat spárami.
A rám jsem dělal právě Laquer barvou a čistit ji po zaschnutí byl pak očistec. Proto jsem okna asi tolik poškrábal.

Chvilka na modelaření se opět našla, a tak jsem zkusil potahování "karbonem".
Rozhodl jsem se, že karbonový dekal aplikuji na zadní křídlo a zrcátka modelu.
Výroba tvarů pomocí maskovací pásky šla dobře, aplikace už byla horší.
Používal jsem Setter pod dekal a Softer pro zjemnění a lepší tvarovatelnost.

Zadní křídlo mělo velké plochy, ty nedělali takové problémy. U zrcátek jsem si málem vykoukal oči a několikrát je předělával :-D
Poté zalakoval čirým lakem, který samozřejmě musel v půlce dojít, takže mi křídlo hezky "zaprskal". To ještě čeká opravit.
Pro ilustraci přikládám fotku zrcátek, opět je co zlepšovat, hlavně co se týče "hladkosti" povrchu.
Přílohy
IMG_20220919_140105R.jpg
Vtec

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Renda » 20 zář 2022, 09:38

Karbon pěkný =D>

Pokud je sklo jen zvýrazněný a odlišený- no, to bych vyřešil zakoupením masek, nebo bych to natřel. Přetahy odstraníš měkkou mokrou špejlí.
K tomu ořezu- normálně lze řezat, chce to jen novou, ostrou čepelku a jen špičkou lehce táhnout. A jednou, nevracet se.
#TeamFoltýn
Osudovým omylem demokratů je slepá víra v to, že prostý lid jednou dostane rozum...
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Aleš » 20 zář 2022, 13:58

Karbony vypadají napoprvé super (:) Doplním Rendu, okno poškrábeš, ale jen v té 1 lince řezu. Vzhledem k tomu, že masku nesundáš a rovnou pak budeš stříkat, tak ta "rýha" od skalpel vůbec nevadí, nebude vidět, jelikož je na hraně skla a barvy
Aleš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mrazík » 20 zář 2022, 18:42

Pochopitelně ten řez musí být na první dobrou,jinak je to v prdeli 8-)
Karbon napoprvé super, zrcátka jsou těžký tvar. Jinak po zalakování se to dá samozřejmě brousit a leštit jako kastle. Takže když budeš mít někde napojení a bude vidět schod, jde to odstranit.
Co se týče pistole, na auta si hlavně kup takovou, co má velký kalíšek. Trysku mám 0,3 mm. Počítej investici tak trojku za nějaký slušný komplet. Je to dost, na druhou stranu to máš aspoň na 5 let a znamená to v podstatě jen oželet 3 krabice v kitníku.
Poslední dokončeno:

mrazík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Radek100 » 20 zář 2022, 19:10

Jestli budeš stavět japonce tak tahle firma nabízí spoustu masek a doplňků. Tohle nabízí na NSX

https://www.zoomonmodel.com/product-pag ... -honda-nsx
https://www.zoomonmodel.com/product-pag ... nda-nsx-na
Radek100

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vtec » 21 zář 2022, 07:42

Za shovívavé hodnocení karbonu vám děkuji! Zkusím dát ještě jednu vrstvu laku a pak přebrousit a přeleštit, jak radí Mrazík.

S řezem máte vlastně pravdu, neuvědomil jsem si, že řezná linka bude přesně na předělu barev a tím by neměla být vidět. Další poučení :)

@Mrazík
Set pistole a kompresoru je kolem trojky, ale ještě bych měl asi připočíst nějaký box s filtrací pak, abych měl kde si s pistolí hrát. A to už jsme počítám na dvojnásobku :)
Ale jak říkáte, jestli mě to chytne, tak mě tahle investice nemine.

@Radek100
Děkuju za odkaz! Velmi zajímavý obchod. Tam mají věcí. A krásný transkity! I když na ty mám ještě času dost :-D
Máš zkušenost s nákupem od nich? Třeba jak dlouho trvá doprava? Nebo jestli s dá platit i jinak než přes Paypal (který jsem nedávno zrušil)?

Jinak včera jsem si dal pouze hodinku a kousek leštění karoserie a pasování vyklápěcích světel.
Při tom se mi povedlo si pilníčkem dloubnout do kastle a na hraně světla si odštípnout kousíček laku #-o
To by nebyl večer, abych neudělal nějakou botu!
Nové foto přiložím jen co bude znát nějaký postup :)
Vtec

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Butil » 21 zář 2022, 17:56

Za mně jsou zrcátka parádní . A jak píšou kluci řez musí být na první dobrou .

Odesláno z mého moto g(60) pomocí Tapatalk
Butil

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mrazík » 21 zář 2022, 18:40

Bez boxu můžeš v pohodě žít. Já ho třeba dodnes nemám 8-)
Poslední dokončeno:

mrazík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vtec » 22 zář 2022, 11:57

@Butil
Děkuju za pochvalu! Vážím si toho. S řezáním je to jak říkáte, ale až to zkusím, určitě to nebude tak jednoduché, jak se zdá :)

@Mrazík
A to stříkáš modely normálně v interiéru nebo někde venku/v dílně? Já si nedokážu představit, že bych to v bytě stříkal bez boxu s odtahem a filtrací.
Vtec

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mrazík » 22 zář 2022, 12:44

Když jsem bydlel u rodičů, tak jsem stříkal ve svém pokoji, teď v podkroví a co mám děti jsem odsunut do garáže a až se nastěhujeme do svého baráku, tak budu mít místo v technický místnosti.
Poslední dokončeno:

mrazík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Renda » 22 zář 2022, 15:04

Já celej život stříkám v pokojíčku, holt je potřeba větrat a dělat častěji prach, box jsem nikdy neřešil.
#TeamFoltýn
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Radek100 » 22 zář 2022, 18:53

Doprava od nich je tak na měsíc, platba asi jenom PayPal. Ale je to spolehlivý obchod, některé věci od nich mají i na HobbyEasy.
Radek100

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno