Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Auto-Moto ‹ Závodní a osobní automobily ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Honda NSX 1/24 Tamiya

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Honda NSX 1/24 Tamiya

Příspěvekod Vtec » 14 zář 2022, 10:41

Ahoj modeláři/ky,

jako malej kluk jsem s tátou stavěl převážně papírové modely z ABC. On lepil formule a já zase Miniboxy :)
Někdy kolem 13 let jsem za vysvědčení dostal svůj první (a prozatím poslední) plastikový model - Nissan GT-R R33 Kure Nismo od Tamiya.
Stavba to byla hodně amatérská - bez laku, pouze sestavit a polepit dekálama, ale i tak doteď vzpomínám, jak moc mě to bavilo.

Po letech vzpomínání jsem se tedy rozhodl, že to zkusím znova, ale tentokrát poctivěji.
Načetl jsem si fórum, nakoukal videa a nakoupil základní věci (které jsem teda už třikrát dokupoval)

Díky důslednému hraní prvních dílů Gran Turisma se mi vyvinula oblíbenost japonských vozidel.
Proto volba padla na model Honda NSX v měřítku 1:24 od Tamiya.

Bude to model vskutku tréningový, vím že nadělám spoustu chyb, ale současně věřím, že se toho na něm hodně naučím.
A taky uvidím, jestli mě to bude bavit stejně, jako před tou drahnou dobou :)

Buďte prosím shovívavý a vašich případných rad v průběhu stavby si budu velmi cenit.
Vítek
Přílohy
IMG_20220830_185422R.jpg
Vtec

• Odpovědět s citací

Re: Honda NSX 1/24 Tamiya

Příspěvekod David Lengyel » 14 zář 2022, 11:55

Kdysi jsem ji postavil, dlouho ale nepřežila. Teď mi znovu i díky Gran Turismu zaparkovala na stole, tak se s dovolením budu dívat pro inspiraci :) Držím palce
Rozestavěno
1/48 Antologie VFC-111
1/24 Honda NSX Type-R
1/72 Letov Š.328v

Dokončeno
1/48 Douglas A-1H Skyraider (VNAF)
1/48 Aero L-29 Delfín (VVS)
1/48 Douglas A-4E Skyhawk (VC-5)
David Lengyel

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zajic » 14 zář 2022, 13:52

Výbavu jsi nakoupil solidní, já začínal před pětadvaceti lety s pár plechovkama Agamy, dvěma štětci a jednou tubičkou lepidla :grin: Ke všemu ostatnímu jsem se postupně dopracovával. Tak vzhůru do toho a mnoho zdaru ;-I
Rozestavěno: Lancer EVO 7 WRC, Ford Mustang NexGen NASCAR
Dokončeno: Din Djarin, Opel Manta Rothmans, Ferrari F2005
Nikdy nebude dokončeno: 205 T16 od Helleru - přesměrováno do tříděného odpadu.
zajic

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Aleš » 14 zář 2022, 14:31

Hodně zdaru (:) Dávej postup na fotkách, ať můžeme eventuálně poradit. Za mě bych doporučoval se na poprvé vyprdnout na výměnu kol, jelikož stará Tamka má kola samce a kola od Aoshimy jsou samice. Pro začátečníka to až taková sranda být nemusí. Ale jestli máš na to chuť, směle do toho
Aleš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vtec » 15 zář 2022, 07:48

Pánové děkuji za slova podpory!

@Aleš:
Pro mě jsou 3 hlavní věci, které dělají auto - Lak, "postoj" auta a kola.
Původní kola se mi nelíbí a k autu tolik nepasují, proto se zkusím poprat s novými, i když o tomhle úskalí jsem neměl tušení. I kdybych to pokazil, alespoň se zase o něco víc naučím :)

Jelikož jsem začal lehce s předstihem, tak už pár fotek mám a během dne je sem snad nahraju i s barvitým popisem začátečnických trablí :-D
Vtec

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kory » 15 zář 2022, 11:21

Nákup za docela randál [-o<
Držím palce...
Kory

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vtec » 15 zář 2022, 12:31

Děkuju, Kory, snad se bude dařit.

No a jak jsem začal?
Všechno vyštípat, začistit, zabrousit. To mi šlo dobře, jen tak desetinásobek doby než zkušenějším.
Pak přišla na řadu příprava karoserie.
Dělící roviny jsem našel pouze na spodku zadního nárazníku a začal jsem brousit. Jénže jsem brousil tak vehementně, až jsem si zarovnal i spáry v nárazníku.
Co teď s tím? No přece vyrýt nové.
První pokus bylo rytí od ruky a rydlo si samozřejmě jelo svojí křivou trajektorii. Takže opět vybrousit.
Druhý pokus jsem zkusil ohraničit páskou, ale kdo asi vyhraje? Papírová páska nebo kovové rydlo? Opět slepá ulička, další broušení.
Třetí a finální varianta byla přiložit bok pinzety do roviny a podél ní vést rydlo. To se nakonec osvědčilo a spára byla opět na svém místě. Ještě, že jsem neubrousil celý nárazník.

Poté jsem prohluboval spáry na celém autě, což byl opět očistec, jelikož moje ruka zatím není s rydlem tak pevná, jak bych si přál.
Opět tedy vznikla řada vedlejších škrábanců, které jsem musel opatrně začišťovat.
Zde si dovolím jeden dotaz pro zkušenější: Jak poznám, jak hluboko spáru rýt? Kolikrát ji mám rydlem projít, aby byla dostatečně hluboká?

Přišel čas na první surf, po kterém se objevily nerovnosti zralé k výbrusu. Hned potom surf další a na čisto.
No a lakování! Toho jsem se bál! A na tolik videí koukal.
Nejdřív jsem sprejem lítal kolem modelu tak zběsile, až na něm skoro nic neulpělo. Postupně jsem zpomaloval, ale zpětně vím, že to bylo pořád hrozivě rychle.
Po třech vrstvách žlutého laku jsem model schoval pod krabičku a dole nechal mezery, aby lak mohl schnout.
V mezičase jsem si řekl, že nalakuju podvozek na černo.
(Ještě bych měl podotknout, že lakování jsem prováděl ve svařovně s poměrně silně dimenzovaným odtahem...)
Nalakoval jsem tedy černý podvozek a jdu kouknout jak mi schne karoserie. Odklopím krycí krabičku a vidím tu spoušť!
Odtah nabral i černou mlhovinu ze spreje, dostala se pod krabičku a pokryla celou žlutou karoserii.

Takže další vrstva žlutého laku, na kterou jen tak tak vystačil zbytek plechovky.
A to jsem ještě musel již naaplikované dekály zakrýt páskou, která po sloupnutí vytvořila "krásné" okraje mezi vrstvami.
No a pak do druhého dne nechat uschnout a aplikovat tři vrstvy čirého laku. Ten už teď třetí den schne a bude následovat pokus o vyleštění toho krásného pomeranče :)
Přílohy
IMG_20220909_112324R.jpg
IMG_20220909_112506R.jpg
Vtec

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mrazík » 15 zář 2022, 19:21

No to sis tedy užil dost 8-) ale dobrá zpráva je, že tě to neodradilo a jedeš dál. Co se týče těch spár, nejde říct kolikrát jet rydlem, záleží jak moc tlačíš, jaký to rydlo vůbec máš a tak. Ideální je, aby byla spára co nejhlubší, ale zároveň se ti nesmí rydlo dostat skrz kastli. Po dvou kastlích poznáš sám, kdy to je akorát. Na tomhle modelu bych dle fotek řekl, že to chtělo víc. Jo a buď v klidu, vyjetí že spáry se děje i ostříleným modelářům 8-) když se to stane, stačí trocha hustého vteřiňáku na vyjetí, přebrousit a je to. Stejně tak je před finálním surfem ideální celou kastli přebrousit, pak dokonale umýt, odmastit a pak už na to až do doby, kdy máš po finálním laku, nesahat holýma rukama. Tohle se ti potom vrátí při maskování, nestane se ti infarktový stav při odmaskování.
Jinak jak psal Aleš, na první stavbu bych se nepouštěl hned do náhrady kol, ale jestli si to troufneš, je to nutnost, protože ty origo kola jsou fakt hnusný.
Já tuhle NSX stavěl před x lety a nepamatuji si nějakou záludnost, stačí dávat bacha na A sloupky a je to pohoda.
Malá drobnost, logo Honda má být na nárazníku, ne na kapotě. Ale když už to máš v laku, pozdě.
Držím palce a těším se na pokračování, ta Camel Yellow tomu padne 8-)
Poslední dokončeno:
Messerschmitt bf 110 E
viewtopic.php?f=6&t=157286
mrazík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Aleš » 15 zář 2022, 19:22

Je vidět, že ses připravil před tím, než jsi říznul. Ze stavby je to poznat (:) Tvůj názor kola, stance a lak naprosto chápu, ale na začátek to není nic úplně jednoduchého. Každopádně dá se to udělat relativně jednoduše: Kolík kol (samici) zbrousit, na ně přilepit na tvrdo brzdy a ty pak ve snížené poloze nalepit na těhlice. Není to úplně čisté provedení, ale pokud nebude koukat nikdo ze spodu, dá se to.
Lak nevypadá špatně, žlutá mu sluší. Mám jen obavu o tvar dílů, které jsi dle svého komentáře pořád obrušoval, když jsi vyjel s rydlem mimo. To chce zatmelit, vybrousil a pak rýt. Dá se rýt podle tlusté maskovačky (dá se použít plastová bílý tamiya páska, při opatrném zacházení i izolepa, ale ta zpravidla hodně lepí a zanechává lepidlo na dílech), případně Hanz (a možná další) používá Dyno pásku. V některých případech si dělám šablonu na rytí z platové destičky nebo kousku plechovky, které na model uchytím páskou a podle toho ryju. Výborná věc na rytí je jehla (Mr.Scriber needle od Mr. Paints), tím jen lehce naznačím spáru, pak protáhnu žiletkovou pilkou. Hloubku musíš trefit od oka. Některé stavebnice je mají mělké, jindy jsou docela OK. Ale zpravidla spáru projedu pilkou alespoň 3x, spíš i vícekrát. Lak ti něco z toho zaleje, tak ať tam nějaký materiál zůstane.
I přes peripetie s černými flíčky vypadá lak dobře. Snad se časem neprožerou skrz tu žlutou. Nevím, jaký jsi použil lak, ale předpokládám, že ve spreji (Tamiya TS13?) Ten je relativně měkký a mám pocit, že 3 tenké vrstvy budou málo a při broušení a leštění můžeš probrousit. Každopádně pomeranč jen lešticími pastami nesrovnáš. To chce opatrně brousit "pod vodou" nějakými brusnými houbičkami nebo brusnými plátýnky (zrnitost nejméně 4000, pak 6000, 8000). Teprve pak bych šel na pasty.
Každopádně bych pouvažoval nad další 1-2 vrstvami laku.
Aleš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vtec » 16 zář 2022, 11:40

Vážení páni zkušení, v první řadě vám oběma děkuji za vyčerpávající odpovědi!

@Mrazík
Užil jsem si, ale i v dobrém smyslu, zatím mě to pořád baví. U rydla se právě nejvíc bojím toho, že mi vykoukne na druhé straně karoserie :-D . Ale jestli zkušenost přijde časem, nezbývá mi než si počkat.
Tip s vteřiňákem zní skvěle, už ho přidávám do košíku na další nákup!
Po surfu jsem to udělal přesně jak píšeš. Karoserii jsem očistil stlačeným vzduchem (výborný pomocník! Ještě že je ho v trubkách neomezené množství), dal do stojánku a opatrně odmastil čističem brzd. Tak doufám, že žádná šlamastyka s odloupnutým lakem nebude.
Tvoje vlákno se stavbou NSX jsem si také pročetl už před stavbou, to se neboj :) . Proto také kolem A sloupků "chodím po špičkách".
No a to logo Honda! To jsem tomu dal! Nevím kde jsem nechal oči, hlavně že koukám na milion fotek ](*,)

@Aleš
Děkuju za radu, jak na kola. Nějak podobně jsem to viděl na jednom z videí, tak snad se mi to povede reprodukovat a nebude to moc velké prasárna.
Co se týče obrušování, tak naštěstí jsem tvar karoserie nezměnil, jednalo se jenom o úplně spodní díl zadního nárazníku. Je tam maličký zoubek, kterého jsem si po přečtení Tvého komentáře všiml a určitě by bylo lepší ho zatmelit. Teď už je ale pozdě, tak ho na tomhle tréningovém modelu nechám.
Vrchní lak jsem použil, přesně jak píšeš, TS13. Dal jsem ho jednu slabou a pak 2 silné, mokré vrstvy (až v tomhle momentu jsem zjistil, že se sprejem mohu opravdu pomaleji).

Zkoušel jsem včera tedy trochu brousit a leštit. První jsem použil 3000 houbičku od Tamiya, ale pouze na sucho. Až dneska jsem se dozvěděl, že je určena i pro broušení pod vodou. To by pak určitě šlo lépe.
Pasty jsem nejdřív zkoušel přímou bruskou a jemným leštícím kotoučkem, ale přijde mi, že v tom nemám cit a nevím jak moc brousit. Jedna hranka mi také začala lehce barvit žlutou, tak jsem kotouček odložil a vzal do do vlastních rukou, doslova :).
Je to práce sice delší, ale s větším citem a nemám strach o probroušení. Vzal jsem takhle celý předek, střechu a boky. Není to žádný zázrak a ještě to bude chtít zapracovat, ale lesk už tam nějaký je.
(Fotky dost zkreslují barvu, ale jsou pouze pro ilustraci dosavadního leštění)
Přílohy
IMG_20220915_215714R.jpg
IMG_20220915_215623R.jpg
Vtec

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mrazík » 16 zář 2022, 13:47

Kdyby došlo na koupání v brzdovce, já loga nedával, tak můžu poskytnout. Co se týče broušení a leštění, ono to chce čas, není to na hodinu práce. Do vody je dobrý si přidat tekutý mýdlo, líp se vyplavuje obroušený materiál z plátýnka a tím pádem to jde rychleji a taky to není tak poškrábaný.
Dle fotek pro začátek super, kdyby takle vypadala moje první kastle, tak si pískám =D>
Poslední dokončeno:
Messerschmitt bf 110 E
viewtopic.php?f=6&t=157286
mrazík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Butil » 16 zář 2022, 17:52

Rozhodně se nemáš za co stydět na první káru paráda .

Odesláno z mého moto g(60) pomocí Tapatalk
Butil

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Rolfi » 17 zář 2022, 14:25

Taky myslím, na prvním laku... No asi bych nepospíchal s pastama ale spíš se zaměřil na rovinu laku a až pak pasty...
Je to jen zábava....
Rolfi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Renda » 17 zář 2022, 18:54

Myslím, že dobrý, asi dost zbytečných vrstev barvy, ale světlý barvy sprejem jsou problémový. Na to je dobrá pistole a kvalitní barvy.
Na prvotinu to jde.
K těm spárám- hodím ti fotku mých spárotvůrců- nejlepší je černé rydlo od Mr.Paint, tenoučký a ostrý.
Prorývám jedním směrem a hloubku kontroluju proti světlu z vnitřní strany karoserie. Nový linky ryju vždy podle kovového pravítka- mám ustřihlý cca 8cm lesnického pásma, běžný linky lze opatrně rýt od ruky. Pokud vyjedu, tmelím, spíše tmelem- ten od Mr.Paint je suprový, vteřiňák se mi zdá dost tvrdý.
Přílohy
20220917_191016-01.jpeg
20220917_191253-01.jpeg
Renda Tejkl GT CUP IPMS CZE
#TeamFoltýn
Osudovým omylem demokratů je slepá víra v to, že prostý lid jednou dostane rozum...
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vtec » 19 zář 2022, 10:31

@Mrazík
Koupat zatím neplánuji, první model (a tak 10 dalších) rozhodně nebude bezvadný :). Ale děkuji za nabídku obtisků!
S časovou náročností broušení a leštění počítám, ale měl jsem asi více brousit (použít další hrubosti jako 6000 a 8000) a až pak zkoušet pasty.
Dokoupím a na příštím modelu aplikuji (i s Tvým tipem na tekuté mýdlo, to zní dobře).
A děkuji za pochvalu, vážím si toho!

@Butil
Také děkuji za pochvalná slova. Ale ještě neříkej "hop". Je spousta prostoru to pokazit (viz moje pokračování :D)

@Rolfi
Máš úplnou pravdu, jak jsem psal Mrazíkovi, dokoupím a příště se polepším.

@Renda
Je to tak. Na kastli jsem nalil celý sprej, a to bude asi přespříliš (podle popisu jsem dohledal, že by měl stačit na 2 až 3 karoserie).
K spárám děkuji za tip s prosvicováním, to určitě příště vyzkouším. Stejně tak ustřihnuté kovové pravítko na rytí - zní to jako super pomocník.
Tmelit jsem byl líný a čekal jsem, že tenoučké spáry se schovají pod surf, barvu a lak. Ha! Jaký to omyl!

Co se týče mého pokračování, přes víkend bylo minimum času, tak jsem zkusil alespoň to, na co jsem se netěšil. Rámy oken.
Tato stavebnice neobsahuje masky na skla, a tak jsem se je pokusil vyrobit. Použil jsem na to postup okoukaný z YT videa:
Rámování na oknech jsem si obtáhl fixou, přilepil zevnitř maskovací pásku, na tu si obrys okna překreslil, odlepil, vystřihnul.
Na videu to vypadá jednoduše, ale chyba lávky!

Moje netrénované ruce odmítají udělat pravidelnou čáru a po sečtení nepřesností při obou obkreslování byly výsledkem masky s kostrbatými okraji.
Pak také tyto improvizované masky nalepit tak, aby byl okraj po všech stranách symetrický! Téměř nadlidský úkol.

Další chybou bylo použití štětce a barvy místo spreje. Jelikož jsem neměl dost širokou pásku, složil jsem jí z více vrstev nalepených na sobě.
A do spár mezi páskami "krásně" natekla barva a udělala cca 5mm dlouhé černé pruhy směrem do středu oken.
Tyto pruhy jsem pak opatrně odstraňoval vatovou tyčinkou namočenou v Tamiya ředidle a krásně si okna na stranách poškrábal.
Výsledkem byly tedy okna s křivými okraji a jako bonus škrábance.

Takže pro příště:
Masky dělat z jednoho kusu lepenky
Barvu stříkat, ne nanášet štětcem
Možná zkusit masky udělat přímo z pásky (koupit bílou Tamiya pásku na ohyby)

Vybrat model s hotovými maskami :-D
Přílohy
IMG_20220918_214027R.jpg
Vtec

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno