Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Auto-Moto ‹ Závodní a osobní automobily ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Williams FW14B - Tamiya 1/12

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Williams FW14B - Tamiya 1/12

Příspěvekod PetrTM » 22 říj 2016, 13:23

Ahoj,

dovoluju si založit nové vlákno, které tady bude asi strašit hodně let a vynořovat se vždy až tak po pár měsících, protože modelařina je mi koníčkem jen na dlouhé zimní večery, a to se k tomu ještě dostanu jen na pár hodin týdně. Nicméně budu se snažit to dovést do zdárného konce (:)
Když jsem kdysi chodíval do dnes již bohužel zrušeného obchodu MPM ve Vrchlabí, vždycky mě fascinovaly obrovské krabice formulových dvanáctin, tehdy pro mě ovšem finančně nedostupné (naštěstí, protože bych to tenkrát akorát zku*vil :? ). Cca před dvěma lety jsem se dostal do hodně složité životní situace, tak jsem si alespoň udělal radost nákupem jedné z nich - jak se zdá, tak asi už (bohužel) navždy poslední Tamiyácké F1 ve velkém měřítku - mistrovského Williamsu FW14B z roku 1992, který jsem zde na fóru zatím viděl prezentován jen velmi zřídka. Za ty dva roky, co mi ležel na skříni, jsem se na něj těšil víc a víc a svým způsobem jsem se do té krabice a obsahu skoro zamiloval :P

1.jpg

Model sám má asi 300 dílů a na první pohled se zdá být dosti detailní, ovšem když se dostanete k fotkám skutečného vozu, zjistíte, že dalších asi tak 500 viditelných dílů chybí :wink: . Jelikož mám rád hodně detailní odkrytované modely a v tomhle měřítku se dá napáchat skutečně mnohé, je mým cílem to co nejvíce přiblížit reálné předloze. Na druhou stranu se mi nechce utrácet z mého pohledu nesmyslné částky za detailsety (kterých naštěstí na tenhle typ zatím ani moc na trhu není), proto jsem přikoupil jen pár blbůstek (konektory, přípojky, hadičky a karbony) a většinu chybějících dílů se stejně jako u předchozích dvou počinů pokusím spáchat podomácku ze všeho možného - proto to taky bude běh na hodně dlouhou trať.

2.jpg

Kvalita samotného modelu je velmi slušná, nicméně - přechválit se to nedá. Asi jako největší problém vidím jeden velký Tamiyácký omyl, který si neumím moc dobře vysvětlit. Williams v roce 1992 používal dva různé typy motorů Renault, které se od sebe relativně dost lišily - bohužel stavebnice představuje podivný mix obou, a sice blok nového s příslušenstvím toho starého, a předělat to pouze na jednu verzi takřka nelze. Jelikož referenční materiály mám především na ten starší typ, budu muset nad blokem trochu "přihmouřit oči", protože vážně nemám představu jak to překopat. Dalším otazníkem jsou barvy - pistoli nemaje jsem odkázán na spreje a štětec - nu a tady je druhý problém. Modrý odstín, který předepisuje Tamiya v návodu je příliš světlý, další modrá od nich je zas moc tmavá :nuts: Naštěstí loni přišli s novým odstínem, který sice není určený pro tento model, ale hodí se myslím nejvíc.
No a nakonec onen referenční materiál - s modelem jsem dostal jednu knížku, která je ovšem v japonštině a obrázkově nic moc, proto je to jen takový doplněk. Letos naštěstí vyšla perfektní anglická publikace od vydavatelství Haynes, která pojednává o vývoji, konstrukci a provozu FW14B a je tam skutečně téměř všechno (o těch motorech jsem se dozvěděl právě z ní) a je to moc zajímavé počtení i pokoukání. Takže chce-li někdo v budoucnu tenhle kousek stavět, vřele doporučuji - z té knížky také vyplývá, že až do zavedení turbomotorů zpět do F1 to společně s nástupcem FW15 byla asi nejvymakanější F1 všech dob, protože od roku 1994 ten vývoj regule hodně zařízly. No a nakonec mám asi 600 velmi detailních fotek, které prodává jeden modelář z UK na ebay.

4.jpg

Tak, koukám že jsem se rozepsal více než je zdrávo, takže je na čase konečně do něj "říznout". Předem děkuji za všechny vaše ohlasy (až tedy bude co komentovat), které mně při stavbě jistě napomohou :hurray:
Dokončeno:

Lotus 79 1/20 - http://modelforum.cz/viewtopic.php?f=165&t=106632
Yamaha M1 1/12 - http://modelforum.cz/viewtopic.php?f=164&t=105312

Rozestavěno:

Williams FW14B 1/12 - viewtopic.php?f=155&t=106772&start=30&hilit=fw14b
PetrTM

• Odpovědět s citací

Re: Williams FW14B - Tamiya 1/12

Příspěvekod Renda » 22 říj 2016, 13:25

Určitě budu sledovat, pěkný výběr a hodně materiálů, super ;-I
Renda Tejkl GT CUP IPMS CZE
#TeamFoltýn
Osudovým omylem demokratů je slepá víra v to, že prostý lid jednou dostane rozum...
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hanz.77 » 22 říj 2016, 14:28

Se nedivím že jsi se do té stavebnice zamiloval. Já se okmžitě zamiluju do každé dvanáctiny co dorazí domu. Naposledy jsem se zamiloval tak že jsem ji dokoupil i ty detail sety. :lol:
No jen teď už budeš vědět že návratu zpět už není.
Na tuhle stavbu se těším hlavně okouknu jak ti to vše pasuje a co vše je na tom potřeba udělat a možná jednou budu opisovat.
Jinak kdyby jsi byl někde z okolí Prahy tak můžu pomoci s fouknutím kastle. Mám i barvy od Zera přímo na tuhle krásku. Tam je důležitý že když někde něco se po..e tak se to dá jimi vyretušovat. Jsou shodné s barvou dekálů.
Tak šup pusť se do ní. Už se těším na progress. :wink:
GT CUP IPMS CZE
Hanz.77

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PetrTM » 22 říj 2016, 15:45

Hanz.77: Děkuju za nabídku, zkusím se s tím nástřikem nejprv poprat sám (:) . Dekály na ty modré plochy plánuju nepoužít a nastříkat to celý - ony barevně taky úplně nesedí. A do té doby než to dopatlám, už bude dávno vydaný detail set od Top studia - teď je novinkový na MP 4/6 a Williams je prý v plánu.
Večer se do toho zlehka dám :P
Dokončeno:

Rozestavěno:

PetrTM

• Odpovědět s citací

Příspěvekod InDoSeK2 » 22 říj 2016, 16:06

Už se těším! Mám Sennovu FW16 a chtěl bych ji udělat co nejlepší, jako vzpomínku na Pana Jezdce. Je to sice 1/20, ale nějaký detaily a nápady a postupy se budou hodit.
Jinak ohledně odstínů barev, zaběhni do lakovny, ve většině Ti namíchají přesný odstín do spreje. :wink:
"Sranda musí bejt i kdyby tátu věšeli."
Už ničemu nerozumim, ani radši nepřepínám.
InDoSeK2

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Rolfi » 22 říj 2016, 19:06

Dvanáctky....super, zas nic neudělám.... :)
Je to jen zábava....
Rolfi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod beaver » 22 říj 2016, 20:19

InDoSeK2 píše:Jinak ohledně odstínů barev, zaběhni do lakovny, ve většině Ti namíchají přesný odstín do spreje. :wink:

U závodních aut bych si tím až tak jistej nebyl.Spíš bych věřil ZP nebo Gravity colors kteří se na to specializují.
Obrázek

... podvozky flákám mám skleněné police ve vitríně a nikdo se zespodu na ně nedívá ...

Galerie
beaver

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PetrTM » 07 lis 2016, 19:31

Ahoj,

konečně můžu zveřejnit alespoň drobný posun - mám na to ještě míň času než jsem čekal . Ale k věci - prvním krokem bylo odříznutí předního kuželu od monokoku. Tamiya to má z jednoho kusu a neřešila brzdový systém ani řízení, o což by byla škoda se ochudit. Takže i když to bude znamenat dotvoření těchto dílů a změnu uložení závěsů, čehož se trošku bojím, šlo to od sebe.

1.jpg

2.jpg

Na tom druhém obrázku je vidět první fáze výroby "leptů" z plechovky, které olemují ten řez, aby to vypadalo nějak takhle:

3x.jpg

a zde výsledek:

4.jpg

5.jpg

Kužel je ve fázi prvního nástřiku, ještě to budu muset srovnat, okarbonovat a fouknout tam dekály, ať mám něco hotovýho a můžu se na to (snad) zálibně koukat (:) .

Mezitím jsem ještě rozvrtal přední křídlo. Hodně dlouho jsem řešil jak to provést s karbonem - většina karbonových dílů ve stavebnici má na sobě tu strukturu vylisovanou a vypadá to po přestříkání docela pěkně, takže to tak asi nechám, protože si nedovedu představit, jak celé ty plochy přebrušovat do hladka a pak ještě dekálovat. Takže obtisky použiju jen tam, kde na to soudruzi zapomněli nebo kde tu jejich strukturu bohužel rozrušují vyhazováky - jako třeba vnitřní plochy bočnic křídla.

6.jpg

Tak to je prozatím vše, snad do konce týdne celý ten předek dorazím :#) Děkuji předem za vaše připomínky (:)
Dokončeno:

Rozestavěno:

PetrTM

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hanz.77 » 07 lis 2016, 20:13

No pěkně ses do ní opřel. ;-)
Nezkoušel jsi nahodou na to vylisovane natahnout ten karbon jak to bude vypadat vid ? Docela by me to zajimalo. Asi vyzkousim. ;-)

Sent from my iPhone using Tapatalk
GT CUP IPMS CZE
Hanz.77

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PetrTM » 09 lis 2016, 22:04

Zdravím,
už se ta velká potvora začíná alespoň trošku rýsovat - prozatím mám nastříkaný "čumák" a nanesené obtisky. Zatímco mě hodně potěšil odstín Tamiyáckého spreje, který ač není primárně určený pro tenhle model perfektně koresponduje s originální barvou Williamsu, tak originální obtisky jsou co do práce dost bídné a zdá se, že je poškodí snad i když se na ně jen křivě podívám. Naštěstí se většina nanáší na rovný povrch, nedovedu si moc představit jak s nima kopírovat něco členitějšího. Prozatimní výsledek (bez zalakování) je takový:

7.jpg

8.jpg

No, a je přede mnou první seznámení a práce s karbonovými dekály, takže jsem hodně zvědavej a trochu s obavami čekám, co mi z toho vyleze #-o

Čau Petr
Dokončeno:

Rozestavěno:

PetrTM

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hanz.77 » 09 lis 2016, 22:12

Pěkný... ;-I
Na karbon _ Páska , nalepit, obkreslit, vystřihnout a maš šablonu pro karbon. Nic na tom není. Uvidíš. :wink:
GT CUP IPMS CZE
Hanz.77

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PetrTM » 09 lis 2016, 22:24

Díky (:) cožpak o vystřižení, to mi vrásky nedělá, ale jak to potom nanést a usadit na ty různě "pokroucené" plochy...vodičky sice mám, ale až tak dobře mi to s nima nešlo, většinou po nanesení vznikla na obtisku taková zkrabacená "pavučina", která se pak už úplně nevyrovnala - alespoň u dekálů od cartografu. Ty karbony mám od HD, tak snad se budou chovat líp - no každopádně to nejdřív vyzkouším někde bokem (:)
Dokončeno:

Rozestavěno:

PetrTM

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Renda » 09 lis 2016, 22:45

Mockrát se to tu psalo, chce to obtiskový vodičky, já ještě přidávám horký vzduch z fénu. Pak se to samo okopiruje.
Popraskané obtisky ti zřejmě udělala nějaká agresivnější chemie. Chce to zkoušet bokem. Nepotřebné kusy
Renda Tejkl GT CUP IPMS CZE
#TeamFoltýn
Osudovým omylem demokratů je slepá víra v to, že prostý lid jednou dostane rozum...
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hanz.77 » 09 lis 2016, 23:09

Ja jsem tedy vyzkousel karbonů mraky. A je pravda ze každe se chovaji jinak. Ale nejak moc jsem s nimi nelaboroval. Vzdy jsem pouzival vodičky od GS. Karbon od HD je s nimi ok. Tam bych se bal jenom toho ze kdyz ti nekde vznikne sklad tak uz ho moc nevyzehliš. Ale to u vsech. Zkrabaceni se z touto chemii bat nemusis.
Ja spise na ty dvanactiny uvazuji o karbonu od Reji. Ma o trochu hrubši zrno a myslim ze bude vypadat realističteji v teto velikosti. Mam tedy i od HD na velikosti 1/12 ale zda se mi moc jemny. Uvidim.

Sent from my iPhone using Tapatalk
GT CUP IPMS CZE
Hanz.77

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PetrTM » 10 lis 2016, 08:14

No, a já od HD bral dokonce 1/24, protože se mi ten 1/12 zdál moc hrubý :D . Zkušel jsem i z fotek určit počet vláken a ten "jemnější" karbon mi na to seděl víc, ale asi je to věc názoru (:) Z vodiček mám sadu od Agamy a potom Mr.Mark Softer, který používám nejvíc a který mi poškozoval ty cartografy. Návody jak karbonovat jsem na fóru pročítal, ale není mi z nich úplně jasný, jestli tu plochu prostě jen namatlat vodičkou a nechat působit ( + fénovat), nebo to nechat jen chvíli, odsát a pak zkoušet třeba uchoš´tourem vyrovnávat a vytlačovat bubliny? Jakmile jsem do krátce namočeného cartografu hrábnul tím uchošťourem, hned po sobě zanechával stopy :( . Zatímco obtisky decalpool byly naprosto blbuvzdorné, přes vystupující šrouby na kastli jsem mohl tlačit i plastelínou, aby se přes ně obtisk natáhnul a nestalo se s ním nic. No, nechám se překvapit (:)
Dokončeno:

Rozestavěno:

PetrTM

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno