Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Auto-Moto ‹ Závodní a osobní automobily ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Tyrrell 010, podvozok č.5 v mierke 1/12. Vlastná stavba

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Tyrrell 010, podvozok č.5 v mierke 1/12. Vlastná stavba

Příspěvekod cevert » 01 kvě 2025, 18:28

Ide o vlastnú stavbu v mierke 1/12 s použitím podkadov od človeka, ktorý to auto znova postavil na štart pretekov, aj keď len tých historických. Pri práci používam plastové dosky tvarované teplom, prípadne brúsené. Ako aj 3D tlačené diely (motor, prevodovka, kolesá, fitinky a hromadu drobných vecí, ktoré moje ruky už nedokážu. (Pôvodný 3D model celého auta som zavrhol, pretože autor, ktorého som požiadal o jeho skonštruovanie, ho nespravil podľa mojich predstáv. Už vytlačené diely rád posuniem niektorému modelárovi, ktorého ten projekt zaujíma). Po dokončení tohto skvostu neobyčajnej 010, bude odovzdaný ako dar. Bude to už tretia F1, ktorú mu postavím. Je to hold skvelej práci neúnavného Liaza Jakharu z UK. Svoju firmu, Zul racing, tento rok zatvára zo zdravotných dôvodov.
Fotografie z priebehu rekonštrukcie sú na mojej
https://www.rajce.idnes.cz/cevert/album ... 1980/album
Přílohy
P5010200.JPG
Clipboard_05-01-2025_01.jpg
Clipboard_05-01-2025_02.jpg
cevert

• Odpovědět s citací

Re: Tyrrell 010, podvozok č.5 v mierke 1/12. Vlastná stavba

Příspěvekod Robert Blaschke » 01 kvě 2025, 18:36

Ahoj. Už dávnejšie som tu od Teba nič nečítal, takže držím palce, nech sa Tyrrell podarí. :)
A-300 vacu, Praga XE-55, Š.4, SARO, B.34
Robert Blaschke

• Odpovědět s citací

Příspěvekod cevert » 01 kvě 2025, 19:18

Robert Blaschke píše:Ahoj. Už dávnejšie som tu od Teba nič nečítal, takže držím palce, nech sa Tyrrell podarí. :)

Ďakujem za prejav záujmu. Veru, skoro som Ťa žiadal o pomoc. Nevedel som ani za svet spraviť prednú časť vane. Aj tak sa mi nepodarila, ako som chcel. Ak by sa Ti chcelo pomôcť mi s niečim podobným, rád by som, aby si navrhol strih vane Shadow DN 11. Mám dosť obrázkov.
cevert

• Odpovědět s citací

Příspěvekod cevert » 10 kvě 2025, 18:23

Dnes bol príjemný májový deň a ja som si ho krátil budovaním plochy na nádrži. V skutočnosti to vyzerá lepšie ako na fotografii. Tie hadičky sú pre mňa prekliatím, Netuším, ako to tí super modelári vedia tak senzačne spraviť, keď nič nesedí, fitinky majú malé otvory a hadičky sú silné, aj tie najtenšie a to staviam veľkú mierku. pri menšej by som asi zahynul.. Ale stále ma to baví.
Přílohy
P5100206.jpg
cevert

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Rolfi » 10 kvě 2025, 18:31

Ty jo, ta stribrnka, nic moc teda. Jo hadičky, kabliky , to jsou dycky Něvy :lol:
Je to jen zábava....
Rolfi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod cevert » 09 čer 2025, 15:33

Niečo málo pribúda.
Přílohy
Clipboard_06-09-2025_01.jpg
Tento obrázok je tu preto, že na ňom vidno dva druhy "opletenej" hadice a prepadovú platstovú hadičku. Tá vyššie, vpredu je šnúrka z umeleckého obchodu. Tá dolu, teda vzadu je zhotovená z cínu 1,5 mm valcovanú oilníkom, ktorý vytvoril zdanie opletania. Fitinky sú z cínu 2 mm.
P6090211.JPG
P6090212.JPG
P6090213.JPG
Prevodovka v podstate hotová
cevert

• Odpovědět s citací

Příspěvekod cevert » 11 čer 2025, 15:06

spojil som motor s prevodovkou a zopár drobností. Verím, že to niekoho nakopne k samostatnej vlastnej práci
Přílohy
P6110218.JPG
P6110220.JPG
P6110219.JPG
P6110217.JPG
cevert

• Odpovědět s citací

Příspěvekod cevert » 18 čer 2025, 14:32

Pred pár dňami som riešil ako spojím moje fitinky a opletené kovové šnúrky. Nemal som k dispozícii správne veľkosti. Riešenie som nenašiel ani pomocou diskusie na fóre staviteľov modelov 1/12 na FB. Neprišla mi žiadna reakcia. Nezostalo mi nič iné, len sa pokúsiť toto všetko vyrobiť z toho, čo sa doma našlo. Možno môj postup niekoho inšpiruje, preto som sa odvážil to sem dať. Vopred sa ospravedlňujem za nemožné obrázky a je mi aj jasné, že som neobjavil Ameriku.
Moje opletené hadice majú priemer 1,5 mm a pôvodom je to hliníkový drôt, ktorý som kúpil v TEDI za pár drobných. Možno použiť aj spájkovací drôt rovnakého priemeru. Z neho som si odrezal kúsok o trochu väčší ako potrebujem. Vzal som drôt, položil ho na kartón a potom som ho silným tlakom na hrubý pilník valcoval v dvoch smeroch. Podľa mňa to celkom dobre znázornilo štruktúru opletania. Na fitinku som potreboval asi 3 mm dlhý trubičkový cín hrúbky 2 mm. Vrtákom 0,8 som z neho vytlačil tú pastu, pomocou rysovacej ihly som krúživým pohybom roztiahol otvor tak, aby sa tam ten upravený drôt 1,5 mm tesne vošiel. Zlepil som to sekundovým lepidlom. Celé som to potom vložil do troj čelusťového starého skľučovadla a oblú časť budúcej fitinky som v šiestich ťahoch po 60 stupňoch obrúsil jemným pilníčkom. Nakoniec som z druhej strany do otvoru strčil kúsok 0,8 mm drôtu, ako akúsi kotvu. Treba samozrejme fitinku aj na druhú stranu. Popis dlhý a únavný a keby som vedel robiť video, bolo by to tak na 30 sekúnd.
Bavte sa
Přílohy
P6180227.JPG
dve fázy výroby opletenej hadice. Je samozrejme vhodné použiť aj farby, modrú a červenú a opletenie zvýrazniť riedkou čiernou farbou.
P6180225.JPG
staré skľučovadlo súži ako držiak a hlavne ako pomôcka pri výrobe šesťhranu. Používam to s úspechom na úpravu hlavičky špendlíka, keď potrebujem "skrutku"
cevert

• Odpovědět s citací

Příspěvekod cevert » 23 čer 2025, 18:42

Nevydržal som a postavil to celé na kolesá.
Je tam ale ešte veľa práce, tak verím, že to nakoniec dokončím. Model je scratch z plastových dosiek rôzne upravovaných, ohýbaných a brúsených. Oproti minulým modelom som použil viac mikro skrutiek. Použil som aj niekoľko 3D tlačených dielov: Motor s prevodovkou a zadnou nápravou, brzdové kotúče a strmene, volant a nejaké drobnosti. Kolesá pochádzajú z 3D modelu Tyrrell 012, len inserty som upravil podľa seba. V podstate som všetky 3D stlka upravoval podľa svojich predstáv. Na dekály je ešte veľa času, ale snáď potom skryjú moje nedostatky.
Verím, že sa Vám oplatilo otvoriť toto vlákno a niečo málo som Vám ukázal.
Nie som žiaden super modelár, ale baví ma stavať autá od nuly. Mám ich rozpracovaných celkom dosť.
Přílohy
010 top na kolesách.jpg
je tu veľa práce, niektoré diely, napr predné krídla budem musieť vyrobiť znova. Bojujem s prírodou, pretože na prednej časti karosérie sa neustále objavujú puchiere. Opravoval som to niekoľkokrát, objavili sa znova. Dsť ma to hnevá a keby to nebol veľký a zložitý tvar, spravil by som to znova.
010 top na kolesách_1.jpg
cevert

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno