Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Auto-Moto ‹ Závodní a osobní automobily ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Trabant 601 1/24 Revell

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Trabant 601 1/24 Revell

Příspěvekod Pigi » 10 kvě 2025, 14:30

Pozdravujem všetkých veľkých chlapcov. =;

Otvoril som ďalšiu škatuľku s mnohými malými dielikmi, pri ktorých strávim pravdepodobne veľmi veľa času, kým z nich poskladám staré autíčko. Také, aké nám zanechali naši dedovia, či otcovia niekde v zabudnutej garáži.

Urobil som si aj prípravu - našiel fotky, stiahol schémy z internetu, prečítal si a pozrel mnoho informácií o postupoch, ako docieliť realistický vzhľad modelu, dokonca som objednal aj nejaké veci z modelárskeho e-shopu a učím sa držať v ruke airbrushovú pištoľ. :lol: Ale bez vašej pomoci, bez vašich skúseností a cenných rád to asi nezvládnem. :roll:

Viem, že tu, na Modelforum, ste už popísali asi o všetkom a niektoré moje otázky u vás vyvolajú úsmev na tvári, ale majte som mnou prosím trpezlivosť, som učenlivý a rád si nechám poradiť od oveľa skúsenejších.

Tak prosím... pomôžete mi s "autíčkom"? [-o<
Přílohy
Web 001.jpg
Pigi

• Odpovědět s citací

Re: "Autíčko"

Příspěvekod Rolfi » 10 kvě 2025, 18:34

Jo Trabuko, aspoň naředíš ty kravky aferka :grin:
Je to jen zábava....
Rolfi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mrazík » 10 kvě 2025, 19:03

V první řadě změn název tématu, ať je na první pohled vidět, čeho se chlívek týká.
No a pak se do toho směle pusť a když nebudeš vědět, zeptej se konkrétně.
Poslední dokončeno:

Bf 109 F-4 Graf ( viewtopic.php?f=6&t=131607&start=675#p2667203 )

Bf 109 F-4 Nowotny ( viewtopic.php?f=6&t=131607&start=675#p2667201 )

Toyota Supra Mk.V (viewtopic.php?f=165&t=149671)
mrazík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pigi » 11 kvě 2025, 11:17

mrazík píše:V první řadě změn název tématu, ať je na první pohled vidět, čeho se chlívek týká.
No a pak se do toho směle pusť a když nebudeš vědět, zeptej se konkrétně.

Ahoj Mrazík. =;
Názov témy som zvolil zámerne neutrálne ako "autíčko". Nechcel som ju pomenovať špeciálne, odborne, ako napríklad "TRABANT 601 Standart 1964-1990 1:24 Revell", alebo "LANCIA Delta HF integrale 16V Gr.A 1/24 Italeri (No 3689)". Ako má Rolfi uvedené v podpise profilu "Je to jen zábava....", je to pre mňa naozaj len krásna zábava, spomienka na chlapčenské časy a v žiadnom prípade ňou nemôžem konkurovať frajerom, ktorí tu ukazujú svoje kúzla a čary. Ich názvy tém si plne zaslúžia honosné popisy toho, čo tvoria, alebo vytvorili.

Podobný názov som použil aj pre (zatiaľ) jediný môj príspevok tu na Modelforum "Lodička" a nenazval som ho USS UNITED STATES 1:96 a tak ďalej, a tak ďalej.:-#
Pre mňa to skrátka bola len lodička, relax, zábava a kopec nervov pri nej. (:)

Tak... a ako si napísal ty, pustím sa do toho a uvidím, čo z toho vznikne. V každom prípade, budem vám všetkým vďačný za vaše pripomienky, rady a samozrejme kritiku. Lebo konštruktívna kritika posúva hranice a ja sa rád nechám poučiť skúsenejšími.
Pigi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Renda » 11 kvě 2025, 11:19

No jo, jenže jak praví pravidla fóra, název by to mělo mít, už jen kvůli vyhledávači.
Změň si to.
"Při zakládání témat buďte co nejkonkrétnější. Názvy jako "Pomoc", "Lepty", "Moje stavba" nebo "Zajímavost" nikomu nic neřeknou. U stavebních nebo galerii doporučujeme začít měřítkem stavebnice či modelu, názvem a výrobcem. Nebráníme se případné vtipné doušce. Modelařina je přeci stále zábava."
Renda

• Odpovědět s citací

Re: Trabant 601 1/24 Revell

Příspěvekod Vladimír Šuma » 11 kvě 2025, 14:22

změněno
Vladimír "Šumák" Šuma
KPM Kaznějov
Vladimír Šuma

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pigi » 11 kvě 2025, 17:09

Ďakujem pánovi Šumovi za zmenu názvu témy. [-o< Snažil som nájsť spôsob, ako to urobiť. Ale keďže ešte neovládam používanie tejto stránky a neviem kde "ťuknúť"... už aj toto je pre mňa pomocou.
Tak a úvod máme za sebou, poďme sa hrať. :D

Začal som podľa návodu - pohonnou jednotkou. Zatiaľ je to len "na sucho" poskladané a kým kuriér doručí objednané veci, krátim si čas prípravou ostatných skupín a učením sa držanie pištole v ruke.
Jednotlivé komponenty chcem spájať lepidlom Tamiya Extra Thin Cement. Pôsobí kapilárne, čiže lepí holý plast na plast. Ale ako to je s lepením už nafarbených častí? Je nutné plochy pred lepením očistiť? (Pri lodičke som používal gélové lepidlo, určené na lepenie pri výrobe plastových a hliníkových okien. Bez problémov lepilo aj nalakované diely.)
Pre tmelenie spojov použijem Vallejo Plastic Putty. Dúfam, že sa bude dať aplikovať a zarovnávať aj štetcom. Potom vybrúsenie, odmastnenie (môže byť kúpeľ v mydlovej vode?) a nástrek čiernym primerom Vallejo Surface Primer. Vraj viac zvýrazní "kovový" odtieň farieb. Je nutné primer pred aplikáciou airbrushom riediť? Ak áno, aký pomer je najvhodnejší? Telo motora a prevodovky Vallejo Model Air - Gun Metal. Na maskovanie ostatných častí maskovacia páska a Maskol Vallejo.
Krycí plech hlavy valcov chcem trošku hrdzavejší. Je postup 1. primer 2. Vallejo Model Air Rust 3. MIG Chipping fluid Scratches 4. Vallejo Model Air Black Grey správny? Pre zašpinenie motora použijem Patinovacia sada MIG - Engines, pred ktorou prekryjem farbu akrylovým lakom Ammo Lucky Varnish - Glossy a potom ako kryciu vrstvu nanesiem Ammo Lucky Varnish - Matt. Bude to takto "fungovať"? Je takýto postup správny? Samozrejme, že motor by mal byť špinavý, zaprášený a možno niekde zvyšky blata. Ale to sú asi predčasné otázky, ako, kedy a aké pigmenty použiť. Či sa mýlim?
Viem, že moje otázky sa vám zdajú triviálne a hlúpe, ale pre toho, kto s tým začína je to hotová veda :uff: a každý váš postreh, rada, či pripomienka má cenu zlata.
Přílohy
Web 002.jpg
Pigi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pigi » 12 kvě 2025, 12:59

...a ďalšie "na sucho" poskladané časti :) a už narážam na ďalšie problémy ako pokračovať ďalej. :oops:
V servisnej praxi sme prípravu na lakovanie motorového priestoru robili bez agregátov a rovnako tak prebiehalo lakovanie (väčšinou s natuženými farbami). Pokiaľ by to bolo v takomto stave ako je na obrázku, viem si to predstaviť, hoci ešte neviem celkom dobre ako to urobiť s realistickým vzhľadom. Ale ako Mrazík napísal: ...směle se do toho pusť. Veď začať je polovička úspechu...
Přílohy
Web 003-1.jpg
Pigi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pigi » 12 kvě 2025, 13:15

...ale ako to mám urobiť, keď z dôvodu zmontovateľnosti musím najskôr inštalovať časť agregátov a až potom dať dokopy podkolia a motorovú stenu? :o
Neostáva priestor na tmelenie (a určite ho bude treba). Rovnako bude treba jemné dobrúsenie prečnievajúcich spodných častí podkolí v spoji s podbehom.
Aký postup by ste mi poradili s ohľadom na následné lakovanie a patinovanie motorového priestoru?
Rovnako znečistený, poškodený by mal byť aj podvozok, časti podblatníkov so zvyškami znečistenia prevádzkou. Alebo to v tejto fáze riešiť nemám? :?:
Přílohy
Web 003-3.jpg
Web 003-2.jpg
Pigi

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno