Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Auto-Moto ‹ Závodní a osobní automobily ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Rover Vitesse SD1 - TWR - GB Brno 1986 - 1:24

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Rover Vitesse SD1 - TWR - GB Brno 1986 - 1:24

Příspěvekod bigpetr » 28 úno 2023, 17:06

Bastlím si Rovera Vitesse SD1 na autodráhu. Konkrétně nějak takto, akorát že z Brna 1986:
11017967805_40cb0e0f00_b.jpg

Vzhledem k tomu že neexistuje stavebnice 1:24, musel jsem šáhnout po 3d tisku. 3d model k tisku jsem si vytvořil vlastními silami:
kola var 1.jpg

Kvůli usnadnění broušení a barvení jsem model tisknul po částech. Stěny jsem udělal 1mm silné. Toto je prototyp k testování na dráze, jestli vydrží zacházení.
Rover Vitesse 3d print 1.jpg
Rover Vitesse 3d print 3.jpg

Ještě bylo potřeba navrhnout a vytisknout podvozek na autodráhu:
Rover Vitesse 3d print 10.jpg

a hurá testovat jízdní vlastnosti. Po čelním crashtesu auto dopadlo nad očekávání, praskla jen kapota a blatníky, čekal jsem že bude na tisíc kousků:
Rover Vitesse 3d print 7.jpg

bigpetr

• Odpovědět s citací

Re: Rover Vitesse SD1 - TWR - GB Brno 1986 - 1:24

Příspěvekod bigpetr » 28 úno 2023, 17:26

Model prokázal životaschopnost a proto byl nabarven a polepen nálepkami co byly po ruce aby na dráze aspoň trochu vypadal. Po několika závodech dopadl po nárazu soupeře zezadu takto (soupeř ani škrábnutí) a čeká na opravu :)
IMG_4197.jpg

Mezitím byla vytištěn finální varianta, která byla vyšlechtěna tmelením a broušením. To jsem nějak nepřeháněl protože je to auto na dráhu. Tady je test obtisků, které jsem pro auto vytvořil.
IMG_4030.jpg

Bohužel jsem až nedávno zjistil, že mě oklamaly fotky a mám vzadu jen 5 hvězd. Má jich být šest. No co, už to předělávat nebubu. Obtisky jsem ale opravil a případné další auto (po rozbití tohot) to už bude mít správně :)

Pak byl model nastříkán Tamiya spreji, polepen a zalakován DupliColor lesklým autolakem. Nic už jsem nepřebrušoval, nejde o krásu ale trvanlivost. Ale i tak to není úplně nekoukatelný. Nadočekávání. Momentálně pracuju na doplňcích:
IMG_4036.jpg
IMG_4364.jpg

Je to můj první model auta, takže se stále učím a zjišťuju co jak a čím lepit a barvit apod. aby to spolu správně reagovalo. Je to docela věda a škola chemie:)
bigpetr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod F_F_F » 28 úno 2023, 19:13

bigpetr píše:...Vzhledem k tomu že neexistuje stavebnice 1:24...

Ještě není, ale už se připravuje...
280736893_2272123566269150_6664119126225831870_n.jpg

Jinak ale velký obdiv k tvojí práci =D>
F_F_F

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vtec » 01 bře 2023, 08:39

Super práce s 3D modelováním a tiskem! =D> Sám jsem zkoušel 3D model a z něj vyrobit papírový model a vím, jaká to byla pakárna (protože jsem se současně učil modelovat v Blenderu :D )
Vtec

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hummer » 01 bře 2023, 08:43

Docela závist, od tý doby, co jsem tyhle Rovery v tom Brně jako malej viděl bych ho moc rád měl ve vitríně. To auto mě fascinuje.
Roman "Hummer" Šlajer, Plzeň
Hummer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod bigpetr » 01 bře 2023, 17:36

Děkuju, tisknu to na FDM tiskárně (ta co nanáší vrstvy roztaveného plastu), takže to chce trochu toho šlechtění tmelením a broušením, ale výsledek stojí za to, čekal jsem to mnohem horší. Po barvě a laku jsou tiskový vrstvy skoro neznatelný. Kdybych si dal víc práce při broušení a šel až do úplně jemných šmirglů (skončil jsem u hrubosti 400) tak to bude hlaďoučký, hrany jsem se snažil zachovat, to se taky povedlo. Brzo budu mít k dispozici resinovou tiskárnu a to bude kvalitativně jiná káva :).

Tak už ho někdo chystá. Konečně :). To dělá Beemax? A kdy by to mělo být hotový?
bigpetr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zvoncy » 17 bře 2023, 11:34

Ahoj,
popísal by si mi prosím postup a čo na to takého špecialneho treba na vlastný dizajn obtiskou? (alebo naviedol kde hladať)
na to že je to FDM tlač tak paráda. Na spevnenie (prípadne možno aj vyhladenie) som sa dočítal že pomáha vyliať na výtlačok resin a dať vytvrdiť :)
zvoncy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod bigpetr » 22 bře 2023, 21:47

Metodu s natřením resinem znám, broušení bych se stejně nevyhnul a příjde mi že surfacer se brousí líp a výsledek je celkově lepší.

Na tvorbu obtisků ti stačí jakýkoliv vektorový grafický editor, například Inkscape, ten je zadarmo a umí hodně.

- Po sesbírání všech podkladů co jsem schopen sehnat si nejdřív na internetu zkusím najít použitá loga v křivkách, například tady: seeklogo.com.
- Pokud logo v křivkách nenajdu, tak si ho ve vektorovém editoru musím nakreslit sám a to tak že obtahuju logo z podkladů.
- Na nápisy a čísla používám aplikaci whatthefont v telefonu, která je schopna někdy lépe, někdy hůře, odhadnou, co to asi je za font a ten si pak stáhnu a napíšu s ním ty nápisy. Odchylky v písmu pak ručně upravuju aby odpovídaly předloze.
- Pak si na internetu stáhnu nákres auta (nárys, půdorys, bokorys), nebo si naskenuju rovnou nákresy z plánku stavebnice, zvětším si ho ve vektorovém editoru do správného měřítka a pak na něj umísťuju jednotlivý loga.
- Hotové polepy si potom zkušebně vytisknu na kancelářský papír, nebo na kancelářskou nálepku, pokud zrovna mám, a zkušebně je umísťuju na model. Podle potřeby pak zpětně upravím velikosti ve vektorovém editoru a znovu vytisknu a vyzkouším. Opakuju I vícekrát podle potřeby.
- Když jsem spokojený, pošlu obtisky panu Vinařovi a objednám si u něj finálnímu tisk který naaplikuju na auto.
bigpetr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zvoncy » 23 bře 2023, 07:30

S tým resinom som to myslel skrz spevnenia proti nárazom.
Paráda ďakujem veľmi pekne za info. Dosť si mi pomohol a uľahčil hľadanie.
zvoncy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod peteru » 23 bře 2023, 13:28

Super prace! Jak tisk karoserie, tak navrh obtisku. Ta polepena karoserie vypada moc dobre. Jenom mi prijde skoda, ze ji pak omlatis nekde na draze. Jako ortodoxni plastikar bych model radeji videl ve vitrine vedle stejne hezkych modelu.
A dekuji za podrobny navod, jak na obtisky! Hezky a detailne napsano, snad to zvladne i nemehlo, jako ja.
peteru

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno