jakožto člověk, který má stále zájem různými způsoby podporovat kamionové modelářství v ČR, jsem se opět ocitnul ve středu dění ohledně příštího ročníku Panthers cupu (Tj březen 2011, zatím nevím termín Jabbeke. Doufám, že nám to nebude kolidovat.)
Chtěl bych Vás tedy předběžně informovat o co jde. Na E-DAY 2010 minulý víkend za mnou přišel mess s tím, že by jako klub a pořadatelé soutěže rádi pokračovali a prohloubili spolupráci s námi kamioňáky. Protože jsem nechtěl nijak soukromničit, přivolal jsem ještě Jirku Fialu a Karla Krejčího, kteří byli poblíž, aby i oni vyslechli to, co měl mess na srdci ohledně dalšího ročníku. Ve zkratce jde o to, že máme opět možnost uspořádat kromě soutěže modelů kamionů (které budou hodnotit rozhodčí s příslušnými znalostmi) i další doplňující program soutěže. Základem je samozřejmě klubová výstava modelů (jako letos), vyhlášení extra kategorie se zvláštními cenami ale nejen to. Máme vcelku slušnou volnost a dost času na to, abychom se dohodli a uspořádali cokoli jiného, dalšího nad běžný rámec akce. Workshop zaměřený na něco kolem kamionů? Řízenou odbornou diskusi? Promítání fotek, filmů? Prezentaci, která by zaujala stavitele kamionů? Prezentace, která by zaujal i další modeláře, kteří by mohli začít uvažovat o stavbě kamionů? Fantazii se meze nekladou... Každý dobrý nápad je vítán.
Samozřejmostí je, že v takovémto časovém předstihu jsme schopni ovlivnit i rozdělení soutěžních kategorií. Prozatím se počítá s oddělením civilní techniky od kamionů čimž bychom se vyhnuli nepříjemným rozhodnutím při vyhodnocování výsledků (traktor nebo kamion??), ale dále by se daly kategorie rozdělit i podle měřítek, abychom dali dost prostoru modelům H0 i větším. Při určitém růstu akce by se dokonce dalo časem uvažovat i o dělení kategorií, o kterém se nám v rámci ČR ani nesnilo, tj. třeba sólo auta vs. soupravy nebo US trucky vs. Euro trucky.
Zkrátka, je nutné za touto akcí vidět nejen událost (relativně) lokálního významu, ale spíše možnost vybudovat při její příležitosti hodnodnou soutěž pro kamionové modeláře z celé ČR, která by byla pro ty, kteří nejezdí do zahraničí, určitě velkým trhákem. Pokud by byla šance na slušnou domácí účast, věřím, že by i kolegové z Polska nebo Maďarska měli zájem dorazit se svými modely, když my zase navštěvujeme jejich akce.
Ze strany pořadatelů Panthers cupu je cítit podpora a zájem, neboť si jdeme vzájemně vstříc. Oni nám poskytují zázemí které je k dispozici a my jim zase zajímavý doplněk akce, který u nás nemá obdoby.
K tomu všemu je ovšem zapotřebí několik věcí. Především váš zájem. A to opravdu všech. Víte dobře, že jsme malá země a tudíž opravdu nemá smysl pořádat akce podobného rozměru pro pár jedinců. Bez zájmu modelářů samotných je jakákoli snaha organizátorů zbytečná. To znamená ovšem nejen přijet se podívat. Ale dorazit i s modely! A to by mělo platit, myslím si, i pro všechny pecivály, kteří sice rádi pročítají forum a rádi využívají jeho přínosy a kladné stránky, ovšem sami o sobě a své práci nedají vědět, natož aby človek zahlédnul fotku nějakého modelu, ačkoli jde mnohdy o zajímavou a kvalitní práci! Dále je třeba s akcí počítat a předem vyloužit možnost, že na akci nedorazíte. Je hloupé, když je akce známá několik měsíců předem, ale na poslední chvíli nedorazí dva či tři tahouni se svými modely, na které se těšili mnozí. Já chápu, že ne všechno lze ovlivnit, ale zkuste se taky na chvíli vymlouvat na čas, zvednout zadek a přijet, ačkoli se vám zrovna moc nechce, protože venku je zima a v TV dávají odpoledne dobrý film. To je sice příjemný, ale uvědomte si, že existuje i pár lidí, kteří líní nejsou a díky nim vycházejí časopisy, existují fora a soutěže či výstavy. Bez nich by nic takového nebylo a tudíž by bylo fajn, kdybyste i vy udělali trochu pro společnou věc. Můžete tím hodně pomoci, nebo naopak svým nezájmem už za pár měsíců potopit zárodek akce, která mohla rok od roku růst na významu. I v tom ohledu, že bychom při slušné účasti mohli pozvat třeba prodejce z modeltruckandparts.at! A další věc, která s tím souvisí je také skutečnost, že kamionovým modelářem je ten, který staví modely. A nikoli ten, který nakupuje stavebnice. Je to sice hezký, chlapi...ale když to máte všechno na půdě a dva roky jste nic nedokončili, můžete se s tím jít akorát bodnout a svojí nečinností (ačkoli všude jako kamionomodelář vystupujete) jen podkopáváte snahy ostatních. Znám takové, kteří třeba nelepí ale dělají mnoho jiného pro obor. Zkuste to taky. Na to, aby vás polovina nedělala nic, na to je nás až příliš málo.
Konec moralizování, každý ať se zamyslí sám nad sebou. Píšu to jen aby bylo jasno...
Kromě trochy vůle a práce je potřeba ještě, aby se našel někdo, kdo se na dané akci bude opravdu podílet. Nejde o žádnou drastickou práci, spíš o to, aby si někdo vzal na starost podávání informací a zároveň jejich shromažďování. Aby někdo komunikoval s pořadateli na straně jedné a s modeláři od kamionů na straně druhé. Někdo, kdo by v průběhu akce dohlížel na dění, někdo kdo by byl ochoten nějak doladit a vytvořit program kamioňácké akce. Prostě takový informační manažer, dozor a človek, na kterého se každý obrátí v případě, že bude potřeba něco zjistit nebo rozhlásit. Letos jsem to v podstatě dělal já. Vzhledem k tomu, že ne všichni jsou ale se mnou ochotni vycházet, rád bych, aby si to vzal na starost někdo jiný. Nejlépe někdo, koho navrhne většina z vás. Nechci jen, aby se zase říkalo že to je nějaká moje akce a aby účastníky odrazovalo už jen moje jméno nebo e-mail na letáku s informacemi. Nepotřebuju a nechci se zviditelňovat a docela mi stačí, že dohlížím trochu na forum, organizuju cesty na MTM a ještě do Belgie.
Proto pokud stojíte o nějakou pořádnou akci ohledně kamionů, seberte se a začněte kolem toho dělat humbuk, protože jestli budete jen mlčet a nic nedělat, žádná akce prostě nebude a vy budete zase sedět doma. Nic neuvidíte, nic se nenaučíte a budete akorát zase brblat, že je to všechno nahovno.
Navrhuju tedy, aby všichni začali především bombardovat všechny známé a kamarády, kteří opravdu staví modely a mají co ukázat s informací, že se chystá velká akce a že je potřeba si navzájem pomoct. Bylo by, myslím si, dobrý, aby tohle vlákno sloužilo jako hlavní zdroj všech informací a aby zde nahlásili svůj zájem o účast případně o pomoc s pořádáním všichni, kteří mají o akci zájem. A bylo by dobrý to řešit aktivně a začít hned, protože březen je za rohem a pokud se nerozhoupe rozumný počet modelářů, kteří by rádi přijeli nebo pomohli a nenajde se někdo, kdo by si vzal akci na starost, nejspíš se mess obrátí na mně s otázkou "jak to teda je" a já bych mu dost nerad říkal, že to byla sice moc hezká vidina a ze strany organizátorů velice šlechetná nabídka, nicméně že kamioňáci jsou prostě peciválové a tlučhubové a dovedou jenom nadávat a sami takovou nabídku využít neumí, takže si žádnou pořádnou akci ani nezaslouží...
Zamyslete se nad tím. Je to na vás. Není nikdo, kdo to za vás odvede od začátku až do lonce. Musíte sami přidat ruku k dílu. Já rád pomůžu, když bude někdo chtít, ale nikam se vnucovat nebudu a rozhodně nebudu dělat všechno za vás. Má to být akce pro vás všechny. Vaše akce a nikoli moje.
Naposledy upravil nedlloyd dne 02 črc 2011, 21:35, celkově upraveno 1
Hotovo: Mercedes SK 1838 Somat